Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
965
View
6
Reply

Cara Ampuh Untuk Kenal Pasti Scammer

[Copy link]

Author: azeri       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-5-2019 03:53 AM | Show all posts |Read mode
Salam semua forumer yang singgah baca thread ini.

Saya nak kongsi tip ataupun cara nak kenalpasti scammer yang berada di luar sana.

Sebelum berurusan jual  beli dengan seller, boleh check dulu melalui dua cara ni.

Pertama, melalui website PDRM di http://ccid.rmp.gov.my/semakmule/

Kedua, boleh periksa semua rujukan maklumat seperti Nama Seller, No Akaun Bank, No Telefon
melalui website ni pula https://scam.my/

Semoga rakan kat sini dapat manfaat.

Elakkan dari ditipu scammer.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2019 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Sorie nk tye..kalo kite da terbagi no ic rasenye scammer boleh buat ape2 x dgn no ic kite
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2019 02:36 AM From the mobile phone | Show all posts
saya pulak dah terbagi ic siap dgn payslip 3 bln, statement bank gaji 3bln, pastu dah bankin sejumlah duit sbg deposit. Diaorg kata kalo dh bankin deposit dan sign agrimen semua, duit pinjaman akan dimasukka ke acc kita. Rupanya x abes kat situ dorang minta duit kita. Konon kena beli insurans utk cover loan kita in case kiya meninggal dunia ke, etc..kalo dah bankin duit beli insurans, baru dorang akan bankin duit pinjaman kita dlm full amount
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2019 02:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebab rasa dh kena tipu, saya cancel kan loan sebanyak 10k tu dan minta deposit. Korang rase dpt balik x duit tu?? Haram!!! Dorang kata kalo nak cancel kena bayar pulak rm600. Actually deposit tadi rm400 saya dh bodo masukkan dlm acc konon lawyer syarikat dorang
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2019 10:37 PM | Show all posts
peterila replied at 10-5-2019 01:35 PM
Sorie nk tye..kalo kite da terbagi no ic rasenye scammer boleh buat ape2 x dgn no ic kite

Tak boleh buat apa-apa selagi tak tapat salinan IC.

Sebaiknya, kalau berusuran dengan badan BUKAN kerajaan
letakkan palang "Nama Urusan" di salinan IC tu.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2019 10:39 PM | Show all posts
abuk81 replied at 11-5-2019 02:36 AM
saya pulak dah terbagi ic siap dgn payslip 3 bln, statement bank gaji 3bln, pastu dah bankin sejumla ...

Better rujuk pakar.
Nampak seperti scammer.
Ada penindasan di situ.
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2019 12:33 AM From the mobile phone | Show all posts
azeri replied at 21-5-2019 10:37 PM
Tak boleh buat apa-apa selagi tak tapat salinan IC.

Sebaiknya, kalau berusuran dengan badan BUK ...

Ok tqvm utk respon. Risau jgk skrg mcm2 hal kan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.090568s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list