Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123
Return to list New
2173
View
56
Reply

NASIHAT KEWANGAN

[Copy link]

Author: naishak1910       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 14-5-2019 02:33 PM | Show all posts
Hana replied at 14-5-2019 11:13 AM
wahh..anak ko 5 orang ke?
okla. aku interested nak baca cammana korang nak survive zama ...

sebab tu aku kata pengasuh kat sini murah.aku da abih jimat, weekend terperap kat umah.
nak benti keje komitmen bulanan tinggi.
yang tu gaji bersih aku.
gaji kasar memang la banyak kalau tengok kat payslip.
kdg2 pikir aku ni slah beli aset ke, takleh rolling.

blanje tu tak masuk yuran skolah anak lagi.
pening2..
kdg pikiaq nak p join je akpk. abih cerita.
mmg aku takmo buat loan dah



Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2019 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa kata try cari keje yang gaji tinggi sikit?
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2019 08:59 AM | Show all posts
suami buat part time..bawa grab ke.
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2019 09:48 AM | Show all posts
husie91 replied at 14-5-2019 03:52 AM
Skrg family suami aku tengah diuji. My sil hutang dengan bang approximately dalam 500k, hutang per ...

mak aih gaji 5k hutang banyak tu. dia buat apa tu? bisnes?

kalau 500k untuk rumah aku fahamlah, rumah skrg kan harga menggila tapi hutang dgn orang sampai 50k. aku tak boleh nak brain
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2019 03:03 PM | Show all posts
naishak1910 replied at 14-5-2019 02:33 PM
sebab tu aku kata pengasuh kat sini murah.aku da abih jimat, weekend terperap kat umah.
nak benti ...

nak bagi idea pun agak samar-samar ni.

sebab list yg dekat depan2 tadi tu pun bukan full list kan? cos ada sebut pasal loan tanah, tapi teda dlm list komitmen.

cer list full komitmen termasuk yg di potong kat dlm payslip. taknak bgtau gaji kasar pun takpe.
at least dpt full picture total komitmennya berapa.


kalau tgk pada list yg mula-mula tadi tu, nak sajes brenti kerja je cos komitmen paling byk cuma pengasuh. dah almost 80% dari gaji tu kat pengasuh je. kalau tak bekerja, indirectly komitmen tu pun hilang.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2019 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
naishak1910 replied at 5-5-2019 02:24 PM
Gaji bersih 1572



Kalau pendapat saya, lebih balik puan jaga anak sendiri. Sebab gaji bersih  tolak pengasuh cuma 400.
Yg mana Pn mampu dapatkan 400 itu kalau Pn bekerja sendiri, contoh mengasuh anak orang. Ambil dua org pun dah dapat 600, disposable income yg lebih banyak dari situasi skrg.

Antara kerja2 yg puan boleh explore- buat kuih atau cake, menjahit etc . Perkerjaan homebase
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2019 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Rasa mcm mahal la fee mengasuh anak umur 6 & 4 tahun tu. Aku duk negeri sembilan, anak 2thn rm250 je sebulan tp aku bayar lebih la sebab aku tak bekal makanan. Bekal susu, buah2 je. Anak ko ramai rupenya rapat2 pulak tu xpelah rezeki ko anak ramai. Tak leh nak komen lebih2 sebab x sama keadaan.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 03:24 PM | Show all posts
husie91 replied at 14-5-2019 03:52 AM
Skrg family suami aku tengah diuji. My sil hutang dengan bang approximately dalam 500k, hutang per ...

wow apa sil u buat? loan business ke?
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 03:27 PM | Show all posts
naishak1910 replied at 14-5-2019 02:33 PM
sebab tu aku kata pengasuh kat sini murah.aku da abih jimat, weekend terperap kat umah.
nak benti ...

husband TT gaji rm900 tu bersih ke kasar?
TT maybe kena slow talk dengan husband. mintak dia cari alternative cari duit lebih. kerja/berniaga part time ke.
gaji TT rasanya dah ok kan? sebab siap beli tanah lagi. commitment je banyak then tolak sana sini bersih tinggal rm1100.

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2019 08:46 AM From the mobile phone | Show all posts
aciklola replied at 16-5-2019 09:48 AM
mak aih gaji 5k hutang banyak tu. dia buat apa tu? bisnes?

kalau 500k untuk rumah aku fahamlah, ...

Bukan kau je takleh brain, kitorg adik beradik sampai ipar duai ni dah pening kepala sejak tau semua deepest secret dia ni. My mil dari plus size sampai kurus muat dah baju zmn anak dara duk runsing fikir psl anak dia ni ni latest new baru tau cubaan dia buat personal loan lagi 35k nak cover hutang yg dh kantoi dengan semua orang ni. Apa lah dlm kepala dia taktau lah adoiii
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2019 08:49 AM From the mobile phone | Show all posts
aunty_onion replied at 21-5-2019 03:24 PM
wow apa sil u buat? loan business ke?

Bila tanya bisu je aunty. Jawapan dia semua taktau. Logik lah takkan taktau pasal duit dlm akaun sendiri. Gaji kena potong sampai tinggal 20% takkan la boleh buat taktau je. Kita gaji kena potong rm20 je pon dh gelabah tanya hr sekarang ni dia play victim je duk tak habis2 ckp taktau taktau. Apapon tak boleh
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2019 08:54 AM From the mobile phone | Show all posts
GigaMom replied at 14-5-2019 09:36 AM
Mksud u rm900 balance gj tgal 20% ke. Klu gov jenuhla nk merangkak tgu knaikn gj
Total pl ke hutg r ...

Haah sorry 20% mksud i. 80% tu hutang je. Laki dia tak bhutang. Tp kalau hutang pon hutang yg mampu byr lah. Standard la semua pon ada hutang kan. My sil rumah takde lg. Tu semua pl dia je. Ni baru2 tau kete dh 11 bulan tak byr. Gila tol. Tak fhm den pinjam duit org smpai 50k (jumlah terkumpul) tp duit kete bulan2 pon tak byr pon. Adou nipis pahala puasa ngata org, tp geram plak bila tgok my mil terlepet je runsing fikir.
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2019 12:51 PM | Show all posts
husie91 replied at 22-5-2019 08:54 AM
Haah sorry 20% mksud i. 80% tu hutang je. Laki dia tak bhutang. Tp kalau hutang pon hutang yg mamp ...

kesianlah kan. anak dah tua bangka pun masih menyusahkan hati mak bapak. laki dia tau tak bini perangai gitu? takut dah terkena tipu dgn mlm je
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 08:54 AM | Show all posts

xlengkap ni. boleh tau harga sewa rumah? kereta? nk tlg kira
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 09:06 AM | Show all posts
naishak1910 replied at 6-5-2019 11:35 AM
Anak sekolah darjah 3 ngan darjah 1, transit bayar 100 ja sorang.
Yang lain 6,4 ngan 2. Sorang 300
...

ramai nya ank. ank dah 5 mcm membazir hantar pengasuh. yg gaji 3k sebulan pon fikir byk kali kalau ank dah 3 nk hntar pengasuh.

sbb tu i selalu pesan dekat org lain, please rancang ank betul2, kesian ank2.

lg 1 mmg silap besar i rasa u beli tanah, sbb sebenarnya tak mampu tp beli jugak. maaf kalau terasa
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 09:15 AM | Show all posts
husie91 replied at 14-5-2019 03:52 AM
Skrg family suami aku tengah diuji. My sil hutang dengan bang approximately dalam 500k, hutang per ...

dasyatnya!! dah berhutang menyusahkan org lain. atas sbb apa dia berhutang tu? kalau sbb ank sakit ke i phm la. kalau jenis kaki travel, shopping etc mmg idak la i nk menolong. hatta sbb beli rumah pon xkuasa la nk layan. kita sendiri pon sesak xde rumah sdri
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 09:16 AM | Show all posts
GigaMom replied at 14-5-2019 09:36 AM
Mksud u rm900 balance gj tgal 20% ke. Klu gov jenuhla nk merangkak tgu knaikn gj
Total pl ke hutg r ...

kalau swasta lagi masak. 100 a year kenaikan gaji. kalau dpt company bg 3 bln bonus tahan lg
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.074431s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list