Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
21298
View
393
Reply

Thai Royal Family v2

[Copy link]

Author: cmf_almondpecan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 4-5-2019 03:00 AM From the mobile phone | Show all posts
I suka gila tengok montage vids King yg sebelum ni dengan wife dia Sirikit, theyre very sweet with each other. Dia faithful ke dengan sirikit???
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2019 07:00 AM From the mobile phone | Show all posts
SyahidiVa replied at 3-5-2019 08:05 PM
Btul2 menarik kan.. Slalu follow ig royal world thailand... Hrap2 ade gelaran jgak untuk ex wife k ...

Princess soamsavali sering keluar masuk hospital. Beliau mmg ada gelaran khas selepas diceraikan beberapa lama dulu. Selain gelaran Phra Chao worawong Ther Phra ong Chao iaitu gelaran puteri yg kedua paling senior, pd penghujung namanya ada gelaran Phra woraratchathinattamat. Maksudnya ibu kpd cucu raja. Selepas pertabalan ni mungkin akan berubah gelaran tersebut sbb anaknya dijangka bergelar chao fa dan bukan lg cucu raja tp anak raja.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2019 07:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Sarasaleh replied at 4-5-2019 03:00 AM
I suka gila tengok montage vids King yg sebelum ni dengan wife dia Sirikit, theyre very sweet with e ...


Spt yg saya pernah ceritakan di thread v1 dulu, pernah juga ada gosip berkenaan mendiang raja dgn adik iparnya tp ramai yg tak percaya kpd gosip tersebut.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2019 07:26 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_almondpecan replied at 4-5-2019 07:00 AM
Princess soamsavali sering keluar masuk hospital. Beliau mmg ada gelaran khas selepas diceraikan b ...

Btul ke queen suthida ade anak lelaki? Dan apa nasib putera2 King Vajiralongkorn dgn 2nd wife. Antara dorg tu mmg xlayak jd crown prince ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2019 09:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Hari ini hari coronation bagi King Vajiralongkorn. Selepas istiadat ini, baginda akan secara rasminya bertukar gelaran dari Somdet Phra Chaoyuhua kepada Phrabat Somdet Phra Chaoyuhua (DYMM Raja kepada DYMM Raja yang ditabal).
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2019 09:22 AM From the mobile phone | Show all posts
SyahidiVa replied at 3-5-2019 06:21 PM
Nnt adekah adik beradik king n puteri sulong kena sembah queen suthida sbb queen suthida kn lbih m ...

Pada pagi ni terjawab persoalan ini di mana Queen Suthida kelihatan menyembah kaki Princess Sirindhorn dan adik beradik raja walaupun telah bergelar Her Majesty the Queen. Perkara ni turut menarik perhatian rakyat Thailand.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2019 09:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cmf_almondpecan at 4-5-2019 09:26 AM
SyahidiVa replied at 4-5-2019 07:26 AM
Btul ke queen suthida ade anak lelaki? Dan apa nasib putera2 King Vajiralongkorn dgn 2nd wife. Ant ...


Khabarnya ada anak lelaki seorang lahir sekitar bukan 7 tahun 2014 tapi tak diwarwarkan secara rasmi. Anak2 lelaki yg lain tu boleh saja dijadikan crown prince kalau raja mahu tp setakat ni blm nampak lagi ke arah tu.

Kalau raja nak, undang2 boleh digubal utk menjadikan sesiapa saja yg dipilihnya sbg crown prince. Mcm zaman King Vajiravudh dulu yg menaikkan taraf Mom Chao (His Serene Highness Prince) kpd Phra Chao worawong Ther Phra ong Chao (His Royal Highness Prince) beberapa orang termasuk King Bhumibol sehingga akhirnya naik menjadi raja.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2019 09:45 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_almondpecan replied at 4-5-2019 09:22 AM
Pada pagi ni terjawab persoalan ini di mana Queen Suthida kelihatan menyembah kaki Princess Sirind ...

Kan.. Queen suthida nmpk humble..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2019 09:56 AM | Show all posts
Edited by cmf_almondpecan at 4-5-2019 09:58 AM



Gambar yang diambil oleh kakanda raja Princess Ubolratana menunjukkan adinda2nya Princess Sirindhorn (depan kiri) dan Princess Chulabhorn (kanan) dan anak saudaranya putera raja Prince Dipangkorn (tengah). Di belakang kelihatan puteri kepada Princess Ubolratana iaitu Khun Ploypailin (riben biru) dan suaminya David Wheeler (berbaju putih di belakangnnya) dan puteri kepada Princess Chulabhorn iaitu Princess Siribhachudhabhorn (riben merah).

Di bawah ni pula, Princess Ubolratana berwefie dgn adiknya Princess Sirindhorn.
(kredit: nichax)

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2019 10:10 AM | Show all posts


Princess Ubolratana memeluk adindanya King Maha Vajiralongkorn [yg dikenali oleh orang asing sbg Rama X atau Phra Ram Thi Sip dalam bahasa Thai (walaupun jarang digunakan di Thailand)] sambil diperhatikan oleh Princess Sirindhorn, Princess Chulabhorn (tak berapa nampak dalam gambar ni. Beliau tak sihat dah lama jadi beliau duduk dan berdiri dgn bantuan seorang pembantu). Mereka yang melutut ialah Queen Suthida (baju keemasan), Princess Bajrakitiyabha (baju merah gelap), Princess Sirivannavari (baju kuning cair keemasan) dan Prince Dipangkara. Turut kelihatan Princess Siribhachudhabhorn dan adindanya Princess Adityadhornkitikhun.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2019 10:14 AM | Show all posts


Queen Suthida menyembah kakanda dan adinda2 raja sebelum berangkat mengikut raja. Queen ni umur dia 41. Adik raja yang paling bongsu pun dah 61. Jadi mereka ini mmg jauh lebih senior dari dia. Beza queen dan puteri sulung raja cuma 6 bulan saja. Mak tiri dan anak tiri lahir pada tahun yang sama.



This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2019 11:07 AM | Show all posts
Edited by cmf_almondpecan at 4-5-2019 11:57 AM

-post ini diupdate dari semasa ke semasa mengikut perkembangan istiadat yg sedang berjalan di Thailand-


11.00am - Raja baru tiba di Baisal Taksin throne hall. Baginda menjalani istiadat muratha bhisek di istana iaitu menyucikan diri dgn air suci. Ketua sami Supreme Patriach Somdet Phra Sangkharat Sakhun Maha Sangkha Parinayok mula membaca doa2.Sami2 Brahmin atau pramh menyambut istiadat daripada sami buddha pula.

11.15am - Istiadat bersuci dijalankan oleh sami brahmin dengan baginda berpakaian kain serba putih dgn lining emas. Air suci dikumpul sebelum ini daripada sumber air seluruh negara dgn penuh istiadat. Baginda duduk di sebuah persada dan menyapu wajahnya dgn air yg dipersembahkan dan kemudainnya disiram air suci yang diturunkan dari atas persada. Istiadat ini ada persamaan dgn istiadat bersiram tabal di tempat kita.

Meriam dan alat2 muzik diraja dibunyikan. Alat2 muzik ini pun bunyinya seakan2 alat muzik diraja kita juga.

11.30am - Ketua sami buddha datang menuangkan semangkuk air di belakang raja. Pd mulanya raja tak sedar dan setelah menoleh ke belakang apabila air jatuh pada belakangnya, baginda terus merafak sembah kpd sami. Sami kemudian datang ke depan pula dan tuang air ke tangan baginda. Sekali lagi baginda merafak sembah. Di Thailand, walaupun semua rakyat menyembah raja, raja perlu sembah kaki sami buddha terutamanya yg senior.


11.40am - HSH Prince Yugala mempersembahkan air dalam alat2 daripada raja2 terdahulu dan raja menyiram tubuhnya sendiri dgn air tersebut.

Selesai istiadat bersiram tabal.

11.50am - para ongkha montri (privy council members atau majlis diraja) mengelilingi objek2 daripada raja2 terdahulu dan daripada changwat2 berlainan di Thailand. Kelihatan Prem Tinsulanonda (ketua majlis, bekas PM dan bekas ketua angkatan tentera) dan Anupong Paochinda (bekas ketua angkatan tentera) duduk menunggu raja.



(butir2 mungkin diedit sedikit2 sebab saya bukan faham sangat bahasa siam, jadi mungkin tersilap tafsir naratif yg agak laju)
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2019 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Hi sis almond.. sukanya saya ada update baru dlm benang ni, adakah anakanda2 lelaki raja yang lain ada dlm istiadat pada hari ni
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2019 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Hi sis almond.. sukanya saya ada update baru dlm benang ni, adakah anakanda2 lelaki raja yang lain ada dlm istiadat pada hari ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2019 11:47 AM | Show all posts
butet1112 replied at 4-5-2019 11:25 AM
Hi sis almond.. sukanya saya ada update baru dlm benang ni, adakah anakanda2 lelaki raja yang lain a ...

Hi. Tak nampak anak2 lelaki yg lain. Rasanya tak dibenarkan hadir.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2019 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebentar tadi telah sah Raja Maha Vajiralongkorn bergelar Phrabat Somdet Phra Chaoyuhua. Istiadat pertabalan akan berterusan sehingga 3 hari lamanya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2019 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Raja yang baru ditabalkan telah mengurniakan gelaran rasmi permaisuri kpd Queen Suthida bergelar somdet phra nang chao phra borom rajini. Mungkin selepas ni Queen tak boleh lg sembah kaki Princess walaupun mereka senior.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2019 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
takde kerabat diraja negara laen dtg ke
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2019 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
febreze replied at 4-5-2019 02:57 PM
takde kerabat diraja negara laen dtg ke

Katanya hari Isnin baru jumpa
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2019 04:47 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_almondpecan replied at 4-5-2019 02:07 PM
Raja yang baru ditabalkan telah mengurniakan gelaran rasmi permaisuri kpd Queen Suthida bergelar som ...

Tp td tgok live, queen suthida still sembah princess sirindhorn.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083310s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list