Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4452
View
88
Reply

Share pengalaman beraya di rumah/kampung mertua kali pertama

[Copy link]

Author: QIsmail       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 28-4-2019 08:46 AM From the mobile phone | Show all posts
kucingitam replied at 27-4-2019 11:24 AM
be yourself je..
kau buat lelebih pun ada yang akan mengata gak..nak2 sil and their relatives dah t ...

True. Ill bear that in mind. Thanks for commenting!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2019 08:48 AM From the mobile phone | Show all posts
bondeh replied at 27-4-2019 01:08 PM
I tahun ni tahun pertama beraya sebagai isteri. Tapi pengalaman beraya rumah mertua sempena Hari Ray ...

Wahhh... bestnya! I selalu  teringin  raya kat overseas.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2019 08:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 27-4-2019 03:31 PM
Buat mcm biasa je tt sbb dgn PIL tt okay je kan..itu pun dah cukup...

Im counting on that la actually. I ninoun mmg jenis ringan tulang. Cuma tu la. I jenis berat mulut skett. I mmg pemalu, bukan sombong. Tu yg org slalu salah anggap. Hee
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2019 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 27-4-2019 03:39 PM
Alhamdulillah.. Best je beraya dgn mertua.. Plus ipar duai & biras semua ngam satu kepala.. Belah hu ...

Wahhh... good for you then. Rezeki tu. like I said before, I ni ringan tulang tp berat mulut- hence, Ill probably stick to staying in the kitchen. Haha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2019 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
sapeka replied at 27-4-2019 07:39 PM
jadi diri sendiri je u
siapa yg tak suka u,u who r yus kan aje
diorang ingt u suke sangat ke diora ...

Good advice. Tq!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2019 08:55 AM From the mobile phone | Show all posts
KekDurian replied at 27-4-2019 09:06 PM
Bagus tt ada effort tanya..i dlu x twu apa2..teruja la katakan bcoz 1st time..kebetulan my SIL punya ...

Kannn... we cant please everyone. Were not a jar of Nutella. Haha.

I terkejut gak bila my SIL flat out said she didnt like me. Just because I salam cium tgn dia, tanpa tgk muka dia. Tak sengaja pun. Tp tu la. Hati org kan?

I Cuba positive je. But Ive anxiety- hence, it almost succumbs me. Therefore, Ill try my best to bear this advice in mind - so that Ive better mechanisms to handle this.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2019 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
otai_g replied at 27-4-2019 10:15 PM
U are deserved to be dislike, not buy ur sil but from me also.

ini malaysia la bodow bukan britai ...

Dont have to be so angry though.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2019 09:18 AM From the mobile phone | Show all posts
eizarz replied at 27-4-2019 09:15 PM
batak betul la poll ni

To each his own.
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2019 09:41 AM From the mobile phone | Show all posts
QIsmail replied at 28-4-2019 08:41 AM
Aww... rezeki sgt dpt mertua awesome.

Alhamdulillah rezeki
Tapi tak lama la puLak
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2019 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Menakautau replied at 28-4-2019 07:31 AM
Tak payah nak tunggu Raya pun.....Kan????

thats the the message I'm  trying to put forth.....

Mmg punn. X perlu tgu raya.. Everytime mmg mcm tu. Cuma topik tu psl blk raya.. Ko x paham topik ke...

Eh, ko ada mertua ke.. Xde sapa nak dkt ko kann.. Duduk dendiammm
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2019 01:41 PM From the mobile phone | Show all posts
QIsmail replied at 28-4-2019 08:49 AM
Im counting on that la actually. I ninoun mmg jenis ringan tulang. Cuma tu la. I jenis berat mul ...


Bagus tt ringan tulang, berat mulut..kita ada 5 kakak ipar..  dari pemerhatian kita, nak masuk dgn keluarga ipar ni jalan selamat adalah kurang bercakap.. senyum2 je.. kalau dgr org2 bercerita kat dapur tgh membawang tu ,kita dgr2 angguk2 je, jgn nyampuk..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2019 02:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-4-2019 01:41 PM
Bagus tt ringan tulang, berat mulut..kita ada 5 kakak ipar..  dari pemerhatian kita, nak ma ...

Tp tu la. Thats what I did too. Senyum2 angguk2 je. Basically stay out of their way. Haha.
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2019 11:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Pengalaman dapat nak mertua yg stright pasal urutan balik kampung kadang2 buat rasa x selesa..bila beraya kat kampung di ajak tido kmpung dia pulak kita ada anak kecik meragam nk layn diirnag raya sakan sana sini..mmglah sethun skli probnya kalau ada kenduri semua mmg wajib gi time raya x perlulah paksa overnight kampung dia semata2 dia nk raya sekampung
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2019 04:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Mak mertua iols x cerewet tegur2 itu ini. Masak sama2 makan sama2. Iols jenis mulut riuh suka mencari keje nak dibuat. Ipar mmg bajet bagus n perangai hangsuang sket. Try bertolak ansur jela selagi x menjolok tekak iols. Susah nk puaskan hati org  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-4-2019 05:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Suelicious80 replied at 28-4-2019 11:46 PM
Pengalaman dapat nak mertua yg stright pasal urutan balik kampung kadang2 buat rasa x selesa..bila b ...

Wow  susah jgak cmtu ye? I kira beruntung sebab my hubby tak berapa rapat dgn family dia. Were both shipped off to boarding school and studied overseas for our undergrad. Thats why my hubby pun cm so-so je dgn his other siblings. Dgn his parents mmg dia rapat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-4-2019 05:41 AM From the mobile phone | Show all posts
missinpiece replied at 29-4-2019 04:31 AM
Mak mertua iols x cerewet tegur2 itu ini. Masak sama2 makan sama2. Iols jenis mulut riuh suka mencar ...

Tu la kan. I perasan masalah ipar hangsuang ni byk in Malay families. I smpai skrg tak faham kenapa perlu nk pangkah2 menantu perempuan. Bukannya kita balik rumah mertua kita mengangkang je.
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2019 07:13 AM From the mobile phone | Show all posts
QIsmail replied at 29-4-2019 05:41 AM
Tu la kan. I perasan masalah ipar hangsuang ni byk in Malay families. I smpai skrg tak faham kenap ...

Anggap jela dieorg rasa terancam ngn kehadiran kita hehehe. Minda mereka disempitkan ngn perasaan x puas hati n hasad dengki so kesian jugak sebenarnya  
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2019 08:05 AM | Show all posts
QIsmail replied at 28-4-2019 08:46 AM
My MIL arrange kan anak lelaki dia yg driver tu dgn anak sedara dia yg nurse. My biras tu yg nurse ...

Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Takpa, TT.  Cool cool aje yek.  Allah swt dtgkan mcm2 jenis ujian kat kita ni kan.  Ni jenis boleh tolerate lagi la. U usaha sungguh2 to guard ur heart, ye.  Just amalkan amalan2 yg akak sebut hari tu.  Insya Allah, akan sampai masanya ur heart will stay calm dan kembali hanya kpdNya bila dtg ujian2, either susah atau senang. Kita tak boleh ubah org, tp dgn kehendak Allah dan izinNya jua, kita boleh ubah diri kita sendiri.  Kita sama2 berusaha ke arah itu ok?  Semoga u n hubby diberkati Allah dgn rumahtangga yg sakinah mawaddah wa rahmah dan dikurniakan zuriat yg soleh dan solehah.


Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2019 08:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Tahun ni baru nk merasa beraya dengan family mertua buat pertama kali,,
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2019 08:21 AM | Show all posts
1st time beraya dgn family mertua, tgh pregnant anak sulung 8bln lbh.. sebak jugak lh tgk lauk raya tk sama... plus family mertua suka msk lauk raya start pukul 3-4pg huhuhuhu haru biru rasa tahun tu...
tp seronok jugak sbb 1st time beraya dgn suasana baru, dgn suami, family baru...

& disebabkan family mertua suka msk lewatlh start tahun ke 2 hingga skrg sy take over dapur, sbb dh tbiasa masak awal2 blh rehat awal, dan suami plak ckp kalau rasa nk mkn msakan mcm kg sendiri masaklh sbb family dia jns tk msk berjenis2 ni... kalau rendang pun pakai rempah mak siti tu... tp sy tk de lh kejam msk smua lauk sy, lauk tradisi family suami pun sy msk sama... mujur senang je ayam msk merah banjar tu hahahahahah

btw kalau tk raya pun, mmg dapo tu muka sy je ddk hahahah sbb peel tk suka msk lewat2 lgi cpt msk lg bagus konsep nya
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.083738s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list