Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4298
View
88
Reply

Share pengalaman beraya di rumah/kampung mertua kali pertama

[Copy link]

Author: QIsmail    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 30-4-2019 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Ratutulip replied at 30-4-2019 07:54 AM
kalau hari raya, kalau turn saya rumah mertua,saya biasa nya start msk lauk2 raya lepas buka puasa ...

Ooo klau masak selepas berbuka sama la. Hari biasa tu kiranya hari puasa yea? Kalau masak kul 11 tu memang awal. Hehe.
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2019 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
MIL i bukan Melayu so tak reti masak lauk pauk Melayu sangat and tiap kali raya dia order je rendang lemang semua siap-siap. Masuk dapur tolong cuci pinggan je tapi letih bab melayan orang tak sudah-sudah and pegi house hopping tak sudah-sudah sebab family and family friends diorang terlalu ramai
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2019 03:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Tt..tabahkan hati, mgkin awal2 mkn hati sikit...tp insya-Allah tt akn makin tabah dan bersabar.
Doa yg baik2 ya..abaikan kata2 toksik..berbuat baik dgn mertua dan yg lain.

Berhati2 dlm berkata2 , jgn share sembarangan cerita meskipun ada ipaq yg kamceng.. nak joi sembang boleh, tp dgr dan kalau disoal jwb sekadar yg perlu.

Yg penting mertua ok dgn tt dan suami sgt supportive.

Jgn susah hati..doa byk2 agar tt sentisa tabah dan cemerlang dlm hadpai ujian dan dpt selesaikan sgla permslhan hidup...ameen..

Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2019 04:15 PM | Show all posts
Buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2019 05:56 PM | Show all posts
For me, IN laws and my family are in same city. And for pagi raya, we all gi rumah nenek hubs. Ada ramai maids, mmg semua dah terhidang. Datang lawa2, salam and pose je.
Of coz, since its rumah nenek..ada la uncle and aunties with cousins etc. But none stays there, so semua datang to be with nenek for raya je. Takde issue nak kena jadi kuli. .phew!

But still kena jaga attitude and be civil with everyone. Ni lagi ramai, not just ipar but cousins and cousins ipar. Just be in best behavior, plus..it is only for couple of hours.
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2019 08:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by orsay at 3-5-2019 08:39 PM

Be yourself je. I kalau balik i okay je dgn semua org except fil tiri i, menyampah dgn dia atas sebab-sebab tertentu. Dengan orang lain i memang ok. I amalkan, jangan terlalu rapat. So-so aje. Walaupun actually ada je isu2 mcm u cakap tu, cakap belakang. Tapi i buat ok je macam takde isu. I taknak ruin the mood, kalau orang tu tak nak cakap dengan i, i boleh je cari orang lain yang nak cakap dengan i. I tolong buat2 kerja, try to make myself useful la. Husband pun main peranan jugak nak hilangkan rasa awkward tu. Dia takde la all the time dgn i but once a while dia akan dtg cek i ok tak. Lagi satu tips husband i (dia lagi peramah dari i), klau takde topik nak bercakap, u tanya banyak soalan pasal orang yang tgh bercakap dgn u tu, sebab org selalunya suka bercakap pasal diri sendiri hihi. So secara tak langsung jadi rancak la perbualan. Hope this helps!
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2019 08:46 PM From the mobile phone | Show all posts
isseliparjepun replied at 29-4-2019 08:26 AM
I remember my 1st time celebrate eid at mother in laws house. Pengalaman tak berapa best and itu yan ...

Oh actually pengalaman kita sama. Bila sil ada, mesti tetiba mil mcm suruh i buat itu ini. I perasan lama dah. Tapi i butakan mata, pekakkan telinga je haha. Kalau i rasa i taknak buat apa yg mil suruh, i bg la pape alasan or suruh husband buat hahahaha. Asalkan hati i happy and tak buat keje tak ikhlas hehe. Tapi semua sil i ok je diorang tak ambik kesempatan jgk atas situasi mcm tu so sebab tu i pun ok jek. Kalau sil jd raja jgk memang i pun ngamuk taknak balik dah hihi
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2019 08:50 PM From the mobile phone | Show all posts
raihaneem replied at 2-5-2019 03:14 PM
Tt..tabahkan hati, mgkin awal2 mkn hati sikit...tp insya-Allah tt akn makin tabah dan bersabar.
Doa ...

Betul sgt nasihat ni. I tak pernah share secret or bercerita terlalu details pasal pape pun dgn family in law. Just gitu-gitu je, share tips ke apa but never to personal level, cukup takat situ je. Taknak rapat-rapat sangat even family in law i boleh kata terbaik jgkla sbnrnya. But still i want that boundary between us.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2019 01:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Bsangka baik dgn smua...fikir baik2...tutup mata pd perkara2 remeh,jgn mudah terasa ht...tutup telinga utk kata2 yg x penting, jgn masukkn dlm ht...enjoy je. Jd diri sdiri.tp adat la g uma org/mil kan. Tlg2 ape yg patut.insyaAllah semua nya baik2 shj
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2019 05:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Pandai2lah nak bawak diri..mmg kadang nama je kawen sesama Melayu, dr negeri yg sama tp satu2 family langsung x sama cara didikan, asuhan, mkn minum..mcm2..tp jumpa sesekali kita berlakonlah..klu kat rumah tido smpi tengahari jgn plak buat gitu.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2019 07:42 AM From the mobile phone | Show all posts
orsay replied at 3-5-2019 08:46 PM
Oh actually pengalaman kita sama. Bila sil ada, mesti tetiba mil mcm suruh i buat itu ini. I peras ...

I jarang terserempak dgn SIL kalau balik kampung. But once tu lah dia macam tu, so I tak suka. Sebab kita layan baik fikir dia drive jauh, sampai pun lewat, tapi diorang take for granted. So enough. Kalau bagi mula lagi, mungkin sampai bila2 sikap diorang begitu towards me.
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2019 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
isseliparjepun replied at 4-5-2019 07:42 AM
I jarang terserempak dgn SIL kalau balik kampung. But once tu lah dia macam tu, so I tak suka. Seb ...

Betul. Make yourself helpful tapi jgn hambakan diri jugak. Masing2 pun ada kudrat lagi sila buat sendiri haha. Kita kawin jd isteri bukan org gaji.
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 11:00 AM | Show all posts
TT buat biasa ja lah. Takyah ramah sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 11:56 AM | Show all posts
1st time beraya kt umah MIL, terasa sgt..MIl cuma masak rendang daging je utk makan ngan ketupat..maka sy pon ajak asben g beli barang basah lagi..sorang2 la masak lemak lodeh, kuah kacang ngan sambal tumis ikan bilis cmpur petai..nasib jugak bwk serunding daging. MIL ckp mmg org situ makan rendang ngan ketupat je.so oklah..dah budaya situ..tp geram jgk la bila MIl cakap 'ko masak lauk2 tu sapa nk makan? silap2 buang je tu.. skali sedara mara datang abis licin semua lauk! malam tu ktorg makan nasi ngan kuah lodeh (kuah je tinggal dasar periuk) ngan telur grg buh kicap.
pas tu MIL boleh plak cakap 'esok ko masak lagi lemak ngan sambal tu, xpuas mak makandh abis'..asben senyum je...

oh btway, sy sorang je time tu, belum berbiras..asben 2 beradek je..dier dan abang ipar..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-5-2019 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
kucengcomel replied at 13-5-2019 11:56 AM
1st time beraya kt umah MIL, terasa sgt..MIl cuma masak rendang daging je utk makan ngan ketupat..ma ...

Wahhh... juara masak ni. Untung husband and in-laws.
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 12:58 PM From the mobile phone | Show all posts
isseliparjepun replied at 29-4-2019 08:26 AM
I remember my 1st time celebrate eid at mother in laws house. Pengalaman tak berapa best and itu yan ...

Kesian nya you.
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 01:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau macam ai,dah kawen 4years tapi last year first time turn raya rumah PIL dan time tu dah beranak 2.

Rumah parents ai dengan PIL dekat2 je. Dalam 8min sampai dah. Tapi suasana yg berbeza. Macam belah ai,last puasa mmg chaos gile. Dari lepas subuh dah mula nak siapkan rendang ayam,daging,ketupat,kuah kacang. And prepare esoknya nak msak apa pulak. Tahun ni ai plan nak buat ayam penyet. Anda day before dah settel pi pasar,kupas bawang halia,blend semua.
And first raya kitorang kat rumahtunggu org datang. Smpai malam. Dan pakai apron je. Setia basuh pinggan.

Kalau rumah PIL,lagi santai. Kitorang rebus ketupat je. Kuah kacang my mil beli, rendang my fil masak dekat ofis. And raya pertama kitorang house hopping termasuk rumah family ai

Tapi before balik rumah PIL tetap rutine biasa. Setell dulu hal kat rumah family then lepas berbuka balik rumah PIL. Sama je.
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 02:49 PM | Show all posts
i have no problem with all my inlaws....


kalo kata kn dorg x suka aku....i dont care....as long as laki syg aku.....


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-5-2019 04:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Yeehaw replied at 13-5-2019 01:32 PM
Kalau macam ai,dah kawen 4years tapi last year first time turn raya rumah PIL dan time tu dah berana ...

Untungla rumah dekat2 hehe
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 06:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Yeehaw replied at 13-5-2019 01:32 PM
Kalau macam ai,dah kawen 4years tapi last year first time turn raya rumah PIL dan time tu dah berana ...

Yup. This is how I kat rumah sendiri. Seharian berpenatan tapi sebab adik beradik I ramai and we do things together.
Kalau kat PIL, I menantu perempuan tunggal and MIL i kalau sekali masak untuk raya, memang banyak. Sebab tu I tend to be exhausted kalau raya belah sana.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.078553s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list