Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4456
View
88
Reply

Share pengalaman beraya di rumah/kampung mertua kali pertama

[Copy link]

Author: QIsmail       Show all posts   Read mode

Post time 29-4-2019 08:26 AM From the mobile phone | Show all posts
I remember my 1st time celebrate eid at mother in laws house. Pengalaman tak berapa best and itu yang mengubah sikap i bila semua adik beradik suami was at home.
That time i was 8mths pregnant, i need to help her and yet, mungkin sebab i tak ikhlas menolong sebab i was hoping she would let me take a break. Lepas tu elok pulak sister in law nak sampai, laki dia request nak makan nasi minyak. I memang exhausted. MIL suh I masak nasi minyak dengan condiments. That time esoknya raya. I baru siap masak ayam 6 ekor. Dengan lodeh. Last day puasa. I stress sebab penat duduk dapur, I masuk bilik I buka puasa waktu asar. You bayangkanlah lagi berapa jam nak buka and I memang rasa letih teramat sangat. Mungkin bukan rezeki i puasa penuh, I ganti 1 hari je untuk tahun tersebut.
I elakkan untuk jadik kuli everyone. Sister in law tak semena mena jadik tetamu termasuk MIL. I kuli jek disuruh suruh but now, I buat bodoh and mengelak duduk borak borak dengan diorang kalau diorang ada. Tapi kalau takde SIL tu elok je mertua i layan i. Hmm
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2019 09:41 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-4-2019 01:41 PM
Bagus tt ringan tulang, berat mulut..kita ada 5 kakak ipar..  dari pemerhatian kita, nak ma ...

ya betul..
diam je sudah, especially kalau membawang pasal ipar duai lain..toksah la kau sibuk nak mengata sama walaupun kau mmg tak berkenan dgn drg.
ipar duai mil aku sll membawang pasal bekas menantu dia, which aku tak berapa suka nak dgr. for me dah lepas tu dahla, takyah nak cerita keburukan org lagi, ye dak.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-4-2019 09:59 AM From the mobile phone | Show all posts
isseliparjepun replied at 29-4-2019 08:26 AM
I remember my 1st time celebrate eid at mother in laws house. Pengalaman tak berapa best and itu yan ...

Goodness. Melampau betul tu. Rasa cm kena hire maid setiap kali raya
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2019 10:05 AM | Show all posts
family mertua mmg baik2.. syukur dapat kawin dgn suami yg baik & family mertua yg best..

masa 1st time raya kat kg suami, pg raya tu aku call mak aku kat KL, pastu nangis2 sbb nak makan rendang mak aku. aku kawin dgn org kedah, deme takde rendang. cuma ada kari daging & serunding utk makan dgn ketupat palas.

mmg terasa lain sgt pg raya pertama tu. masa aku nangis call mak aku, mak aku marah aku sbb nnti takut mertua aku dgr aku nangis2 call mak
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2019 10:28 AM From the mobile phone | Show all posts
QIsmail replied at 28-4-2019 08:41 AM
Ahaha. I dh belikan baju raya for PIL. Kuih raya InsyaAllah. Thanks for the advice. Much appreciat ...

Mcm i je. 4 siblings vs 9. My advice, jaga hubungan dgn PIL dan respect yg lain. Mmg payah sbb baru lagi kan. Mcm i, susah kdg nk faham PIL ckp sebab dialek. Adik2 ipar pula lebih tua drpd i. Awal2 mmg awkward. Dh biasa di rumah mak jadi adik, di sana kena jadi kakak
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2019 10:35 AM From the mobile phone | Show all posts
TT, hopefully your husband will fully support u. Dia kena aware bila u rasa tk selesa or keadaan memerlukan u guys keluar kejap ke. Tp bgi alasan munasabah la. We will never know, kalau ada org yg tk suka kte kan, mcm2 boleh jd.
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2019 11:46 AM | Show all posts
lepas baca thread ni sekarang konpius. patut jadi kuli kat dapo ke tak patut?

iols suka je idea lepak dapur sebab tak perlu mingle around tapi bila baca balik ada yg kena jadi kuli jadi takut pulak. btw iols tak reti masak jadi kitchen assistant jeh.


opinion pelis
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-4-2019 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
makton replied at 29-4-2019 10:05 AM
family mertua mmg baik2.. syukur dapat kawin dgn suami yg baik & family mertua yg best..

masa 1st ...

Tu lah. You, selama I study abroad dulu, I sanggup gigih kerja part-time nk kumpul duit tiket nk balik Malaysia time raya. Since summer holiday kena time raya.

Hat ni. Hanya mampu grow up and suck it up. Haha.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-4-2019 12:10 PM From the mobile phone | Show all posts
anastasia7 replied at 29-4-2019 10:35 AM
TT, hopefully your husband will fully support u. Dia kena aware bila u rasa tk selesa or keadaan mem ...


I dh deal siap2 dgn hubby. And dia pun very understanding. Thats why I want to be in my best behaviour. I wanna put in the effort as well. If that makes sense.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-4-2019 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
kakakau replied at 29-4-2019 11:46 AM
lepas baca thread ni sekarang konpius. patut jadi kuli kat dapo ke tak patut?

iols suka je idea l ...

No one in a free world should be a kuli to anybody. Haha.

Perhaps kena strike a balance kot. Play by ear. Hehe.
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2019 12:23 PM | Show all posts
Edited by kakakau at 29-4-2019 02:10 PM
QIsmail replied at 29-4-2019 12:12 PM
No one in a free world should be a kuli to anybody. Haha.

Perhaps kena strike a balance kot. Pl ...

agree tapi nak tau wther balance ke tak tu yg susah

im actually quite paranoid dgn my siblings in law since dorang ni jenis tak reti hormat org tua sgt
so sebab tu a bit paranoid tak tau nak expect dorang ni camne
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-4-2019 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
kakakau replied at 29-4-2019 12:23 PM
agree tapi nak tau wther balance ke tak tu yg susah

im actually quite paranoid dgn my s ...

Whoa. Thats a new territory. Kalau malas nk mingle, dduk je lepak2 kat dapur walaupun takde kerja sgt.

Jd menantu Asian ni mmg ssah kan? Ikut rezeki. Kalau okay, mmg seronok. Kalau tak, kena pndai2 adjust
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2019 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Kali pertama tak ingat sangat..cuma dulu senang sebab arwah fil pandai masak..dan beliau tak suka org kacau2 masak..rendang lauk pauk semua arwah masak..iols tolong kemas2 basuh2 pinggan saja..tapi tu dulula..
Sekarang raya kami tempah saja ketupat, nasi special, kek biskut2 semua..pergi senyum manis muka tolong apa yg patut..lepas raya kalau rasa malas masak..pagi2 tu bangun awal keluar beli bfast  letak je atas meja..samala lunch pun kalau rasa berat tulang nak kecah2 dapur u ajak je mil makan luar..sbb mil iols pun tak pandai msak..jadi dia lagi suka outing2 mkn luar..biasa iols buat camtu sbb duduk rumah mil pun dlm 1/2 mlm je..
Kira raya rumah mil memang lagi relax dari raya rumah parents sendiri..kalau rumah sendiri ketupat lemang rendang nasi himpit kek biskut juadah semuaaaaaaaa buat sendiri looo..letih haha..
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2019 08:57 PM | Show all posts
Ratutulip replied at 29-4-2019 08:21 AM
1st time beraya dgn family mertua, tgh pregnant anak sulung 8bln lbh.. sebak jugak lh tgk lauk raya  ...

Masak awal tu pukul berapa? Masak lambat tu pukul berapa?

Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2019 09:01 PM From the mobile phone | Show all posts
tak best x leh bangun kul 11 pagi
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2019 09:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahun ni tahun ke2 raya sebagai isteri..
Sbb i ank yatim piatu, tiap tahun akn raya umh mertua
Tahun lps baru sgt kawen, kekok lagi masa raya.. Tgk diorg salam2 syahdu sampai nanges2.. I ngn laki dah slm nanges2 mlm td dah.. Jd masa salam ramai2 tu kami rilex2 je..
Tahun ni, x syok sgt.. Sbb sil yg dah kawen sume raya umh mertua diorg.. Jadi konfem i lah yg kena masak2 nanti..
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2019 11:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Menantu tetap menantu
Mertua tetap mertua
Darah yg mngalir tak sama
Org luar tetap org luar...

Kena simpan sedikit utk diri jgn terlalu jujur takut memakan diri..
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2019 07:54 AM | Show all posts
tiramisuu replied at 29-4-2019 08:57 PM
Masak awal tu pukul berapa? Masak lambat tu pukul berapa?

kalau hari raya, kalau turn saya rumah mertua,saya biasa nya start msk lauk2 raya lepas buka puasa (nasi impit rebus ptg sblm bbuka tu)... (sbb kalau dkt melaka nenek akan siap msk lauk2 raya & lemang ptg sebelum bbuka, kami panggil hari mantai(btl ke tk eje nya))

kalau hari biase, kalau sy balik kg, akan start msk dlm pukul 11mcm tu jdi sblm zohor smua blh mkn siap2, sbb kalau dibiarkan nnt dorng ddk borak2 samp lajak zohor baru kelam kabut nk masak.
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2019 10:42 AM | Show all posts
Edited by star_anisse at 30-4-2019 10:45 AM

first time raya rumah mentua 11 thn lalu.. ok je. sbb adik beradik husband ada3 org je. ada tahun kami je yg balik.

cuma suasana kt sana tak berapa best. bkn family dia tak best. tp bila pergi menziarah tu asik2 mkn biskut raya+air gas/sirap. sampai ketupat rendang pun takde yg hidang. oklah, lain tempat, lain budaya kan.. ni lah akibatnya kawin utara selatan.  

skrg makcik dh pandai dah. pagi raya mkn siap2 kenyang2 munjung diorang yang dapat sehari sebelum tu.  miss raya kedah sgt time raya turn sini. best gi umah sapa pun kenyang je mkn. kat sini redha je la mkn biskut raya.

p/s: cuma kalo tak bole puasa hari last mil masak utk munjung tu saya lebih rela ngaku puasa sbb ada tahun tu tolong rasakan makanan sbb tak puasa.. sbb masa berbuka puasa tu mil asik komplen tak cukup aji.. sampai ke pagi raya dok ungkit lagi. tak reti2 nk ckp elok2. maaf! aku tak tahu rasa aji nomoto tu cmne. aku masak tak pakai aji. lps ni mmg tolong masak je sudah. buat sakit hati je.
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2019 10:48 AM | Show all posts
1st time raya kt utara... culture shock.... sebab xde ketupat nasi.. yg ade ketupat pulut je..pastu lauk cuma rendang je,,

iols raya dgn family kt klang ni.. ketupat nasi.. ketupat pulut... rendang ayam.. masak sate daging.. serunding.. masak lodeh... kuah kacang
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.077480s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list