Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4297
View
88
Reply

Share pengalaman beraya di rumah/kampung mertua kali pertama

[Copy link]

Author: QIsmail    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-4-2019 06:25 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum and hi everyone.

This poll is just my way to ease my anxiety in having to spend Raya with the in-laws the first time

Heres the thing. I get along fine with my parents-in-law. Theyve been nothing but kind to me. However, my elder sister-in-law (whos unmarried) has expressed her dislike towards me openly to my MIL and later to my husband for reasons that Ive yet to know. It caused an almost serious row between me & hubs - but alhamdulillah, we managed to get through it and weve decided not to take the words of people outside of marriage too seriously.

Plus, my biras family (whos also a relative of my MIL) also expressed her dismay to the fact that my MIL didnt choose her doctor son (my husband) for her daughter. Instead, for her relatives daughter, my MIL chose her son whos a driver. My biras is a nurse btw. They kinda assume that a doctor should end up with a nurse

So yeah. Ill be facing all these family dramas and judgy eyes and comments this Raya and Im so not looking forward to it. Therefore, could you please participate in the polling and share your first Raya experience. Thanks
Single Polls, Total 69 Users voted
Your User group have no permission to vote
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2019 06:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols ok je..plus biras n ipar duai mmg ngam ho each other..
Cuma iols mmg kurang selesa dok umah orang sebab segan nak makan menambah nambah..hahaha
Uols relaks je..just try amek ati mil n lain lain
Maybe bawak kuih raya ke atau tudung ke..
Mana tau depa ok sikit..hihi..
Cadangan aje..
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2019 08:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by onexox97 at 27-4-2019 09:58 AM

Duk rumah mertua MCM  lagi best daripada duk rumah mak sendiri
Orang tak ramai
Jalan3 kurang
Kerja i xbuat sebab i tetamu je
Pinggan i berlakon basuh sekeping dua then i main dengan anak-anak
Pernah sekali malam raya i tertido lepas berbuka  ... I bangun solat Isyak jam tiga.... Elektrik takda sebab blackout .. pagi Tu mil tanya i tak sedar ke takda elektrik semalam
I jawab tak sebab letih sangat masa tu pregnant Anak no dua lapan bulan
Alhamdulillah takdala dia perli ke apa
Rindunya nak beraya rumah mertua

Sekarang semua dah jadi kenangan
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2019 09:33 AM | Show all posts
Edited by Genkidesuka at 27-4-2019 09:37 AM

Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

TT buat bodo je.  Jgn plak judge SIL tu.  Entah2 dia pun dah menyesal.  Yg sedara2 tu plak, jgn ambik hati sgt.  Doakan je nurse tu dpt suami yg lebih elok, doktor pakar ke.  Stop saying u'll face dramas bagai, Allah makbulkan sangka buruk tu nanti.  Kita rendahkan diri sentiasa.  Be humble.   
Jgn simpan di hati benda2 negatif mcm ni.  Masuk telinga kanan, keluar telinga kiri.  Kita kenal cara mereka, mereka kenal cara kita.  Lama2 dah kenal esok, elok je semua.   Kita hormat dorang, dorang hormat la dgn kita.  Kita tunjukkan akhlak yg baik.  Insya Allah sejuk la mereka.  Kalau tak jalan juga, ingatla bahawa sesempurna Nabi Muhammad s.a.w. pun, ramai yg tak sukakan baginda.  Kita yg bukan siapa2 ni, lagi la.

Pokok-pangkalnya hati kita jua.  Kita tak kenal hati org, tapi kita kenal hati kita.  Sama2lah cuci hati dari sifat sombong dan mcm2 penyakit hati tu dgn mengingati Allah dan zikir kpdNya. Lepas solat fardhu tu istighfar, baca Al Quran, hafal Al Quran, berdoa, solat sunat, sebut nama2 Allah dan zikir sambil buat pekerjaan.  Kalau takde masa nak duduk lama2 atas sejadah, zikir je la (spt 7 amalan di atas) tak kiralah tgh duduk atau berdiri atau baring atau driving atau tgh buat kerja.  Dgn hati yg bersih, kita akan hanya nmpk sisi baik org lain.  When there's a will, there's a way.

Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2019 09:57 AM | Show all posts
onexox97 replied at 27-4-2019 08:17 AM
Duk rumah mertua MCM  lagi berat daripada duk rumah mak sendiri
Orang tak ramai
Jalan3 kurang

Yg dah bercerai hang dgn suami, bukan dgn mertua kan????

Atau hang memang jenis...Kalau laki hang, hang dah ceraikan, seluruh keturunannya hang takmo ada apa apa lagi hubungan langsung???

Biar Anak Anak hang takda Nenek atok sebelah mantan laki hang.....kan???

Apa nak jadi dgn hang nee onex????


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2019 11:24 AM | Show all posts
be yourself je..
kau buat lelebih pun ada yang akan mengata gak..nak2 sil and their relatives dah tak suka dgn ko..

aslong as mil ok dgn ko, layankan je dia.
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2019 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
I tahun ni tahun pertama beraya sebagai isteri. Tapi pengalaman beraya rumah mertua sempena Hari Raya Aidilfitri tak akan ada sebab mertua non-muslim. Cemburu juga dengar kawan2 bercerita macam2 pengalaman beraya dengan mertua. Tapi krismas haritu I balik beraya rumah mertua, memang tak buat kerja langsung naik segan pulak sebab kakak saudara ipar masak macam2 kek buah, ayam Turkey, nasi beriyani. Dilayan abis then famili mertua rojak kahwin campur. FIL siap cakap don't worry it's all halal. Saudara ipar tu pun kahwin Malay. Jadi rezeki & beruntungnya mereka yg punyai mertua baik2
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2019 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Buat mcm biasa je tt sbb dgn PIL tt okay je kan..itu pun dah cukup...
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2019 03:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by farlis at 27-4-2019 03:43 PM

Alhamdulillah.. Best je beraya dgn mertua.. Plus ipar duai & biras semua ngam satu kepala.. Belah hubby masih ada nenek (semua cucu panggil atok je) so raya tu lagi meriah.. Pakcik makcik semua sporting.. Balik raya wajib berkumpul rumah atok.. Berkumpul 4 generasi..  

I pulak dh kenal2 diorang drpd sebelum nikah lagi. Kena pndi bwk diri..
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2019 06:11 PM | Show all posts
farlis replied at 27-4-2019 03:39 PM
Alhamdulillah.. Best je beraya dgn mertua.. Plus ipar duai & biras semua ngam satu kepala.. Belah hu ...

Mesti ada sesi beratur panjang di pagi raya mintak maaf pada yg tertua Kan???

Siap ambik video upload kat socmed lagi...

So cewiiiiiiiitttttttttttt


Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2019 07:39 PM From the mobile phone | Show all posts
jadi diri sendiri je u
siapa yg tak suka u,u who r yus kan aje
diorang ingt u suke sangat ke diorang tu?

yang penting ur husband n ur mil ok
cukup lah
yang lain2 tu just ignore
what pass is pass
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2019 09:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagus tt ada effort tanya..i dlu x twu apa2..teruja la katakan bcoz 1st time..kebetulan my SIL punya rmh kt sblh je rmh my MIL (rmh tanah lot). N i excited nk tunjuk baby i pkai bju melayu wit songkok dia, n i x twu plak dat my SIL ni dpn i baik kt blkg i omg sgt..adik bradik husband plak rmai & nasib i pg bwak ns tomato rendang sume (i suka msk2) . Turned out that my MIL bandingkan anak menantu bwak apa n masakan sedap ke x      (goodness). Tp i in d safe zone sebab suka duk dapur. Dgn biras i avoid borak sebab they like 2 compete wit each other. N anak2 buah my husband pun rmai dh besar so diaorg smbl mkn akan borak ngn i. Tp my MIL klo i duk senyap2 srg2 nti dia mula la dtg borak ngn i. Dlm fam in law ada je org x suka kt i but i juz ignore je coz niat nk jenguk mertua tu lg penting. Incase keadaan cam dh x bole control i cepat2 ajak my husband blk.
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2019 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
batak betul la poll ni
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2019 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
U are deserved to be dislike, not buy ur sil but from me also.

ini malaysia la bodow bukan britain.

amik ko nak speaking sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2019 11:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Menakautau replied at 27-4-2019 06:11 PM
Mesti ada sesi beratur panjang di pagi raya mintak maaf pada yg tertua Kan???

Siap ambik video  ...

Of course.. Ko ado manak????
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2019 12:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Tt ni duduk mana ye? Mertua orang mana? Saudara fauza, laki si vivy yusof ke?
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2019 07:31 AM | Show all posts
farlis replied at 27-4-2019 11:56 PM
Of course.. Ko ado manak????

Tak payah nak tunggu Raya pun.....Kan????

thats the the message I'm  trying to put forth.....

Hang mesti laki takda didik tang Nee Kan???

Nak manak sambung lagi???




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2019 08:41 AM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 27-4-2019 06:46 AM
Iols ok je..plus biras n ipar duai mmg ngam ho each other..
Cuma iols mmg kurang selesa dok umah or ...

Ahaha. I dh belikan baju raya for PIL. Kuih raya InsyaAllah. Thanks for the advice. Much appreciated

Tu la you - I came from such a small family. Family hubby I besar. Mmg kena sentiasa berlapang dada la kot. Huhu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2019 08:41 AM From the mobile phone | Show all posts
onexox97 replied at 27-4-2019 08:17 AM
Duk rumah mertua MCM  lagi best daripada duk rumah mak sendiri
Orang tak ramai
Jalan3 kurang

Aww... rezeki sgt dpt mertua awesome.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-4-2019 08:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 27-4-2019 09:33 AM
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

TT buat bodo je.  Jgn plak judge SIL tu.  Entah2 dia pun d ...

My MIL arrange kan anak lelaki dia yg driver tu dgn anak sedara dia yg nurse. My biras tu yg nurse. Cuma tak sedap la dgr drp family biras I kata2 cmtu. They even said that to my parents. Manusia kan - tipula kalau I tak harbour negative feelings towards her and family after that.

Thanks for the advice. I mula2 okay je dgn everyone. Bila dh dgr complain, of course kita akan re-evaluate everything. But thanks for the words of wisdom though.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.105965s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list