JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
759
View
10
Reply

'Konon Belajar Agama...' - Iqram Dinzly Gesa Pendakwah Muda Henti Suka Hati Jatuh Hukum

[Copy link]

Author: Lilrose       Show all posts   Read mode

Author
Post time 24-4-2019 12:34 PM | Show all posts |Read mode
Tiada manusia yang sempurna dan bebas dari dosa. Pelakon Iqram Dinzly mengkritik tindakan segelintir pendakwah selebriti yang disifatkannya mudah menjatuhkan hukum atas kesilapan orang lain.




Kredit foto: Gincu Gula




Dalam temu ramah bersama mStar Online, Iqram menegaskan sebagai individu mendalami ilmu agama, mereka sepatutnya memberi penerangan berlandaskan ilmu yang ada, bukan mengadili dengan sesuka hati.

"endakwah muda, jangan sesuka hati nak keluarkan dalil dan menjatuhkan hukum atas kesilapan orang lain secara terbuka.

"Anak muda kita banyak belajar daripada media sosial, bukan berguru secara berdepan dan bahaya jika mereka ambil bulat-bulat isinya tanpa mengetahui maksud sebenar yang cuba disampaikan," ujarnya.


Iqram juga meluahkan rasa terkilan terhadap segelintir pendakwah yang suka menghentam orang secara terbuka.




Kredit foto: mStar Online




"Konon belajar agama, tapi buat maksiat tipu orang sana sini. Apa tu?" soalnya.


Dalam masa sama, Iqram menggesa golongan pendakwa mendekati golongan 'pendosa' untuk mengenali mereka secara menyeluruh, bukan hanya menilainya berdasarkan apa yang ditunjukkan di media sosial saja.

"Tiada manusia yang sempurna dan pasti ada buat salah dalam hidup. Sebaiknya, pendakwah muda ini cuba dekati mereka ini terlebih dahulu," katanya. - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Ade betul nye jgk ape yg iqram ckp...
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 01:27 PM | Show all posts
Anak muda kita banyak belajar daripada media sosial


Tau pun tapi yang ko sendiri tak senonoh kat ig dah kenapa?
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
PU, Dai ustaz segera ni harus di hapus kan.. klau tidak rosak umat agama dan bangsa.. klau betul nak jd ustaz pergi apply betul2 dkt majlis agama duduk exam bagai..
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Nasihat tu betul dah...tapi datang dari orang yg salah jugak...so 2X5 jerlah
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
X salah nk nasihat org tp kena tengok dulu diri sendiri betul ke tidak.. otherwise simpan utk diri sendiri je lah..
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 02:36 PM | Show all posts
wartawan sampah ni dah takde retis yg suaman sket ke nak di wawancara

gi tanye retis giler isim ni buang karen jer
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 02:44 PM | Show all posts
mcm mencari salah org2 agama aje dia ni

dah la mcm xbaper nak centre sejak akhir2 ni

Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 02:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Hek eleh suruh org agama dekati org2 mcm dia secara direct bukan acah2 menilai dan menghukum takat apa yg terpapar di media sosial saja
Weh lahnat, mupti wilayah, diulang MUPTI WILAYAH, bukan golongan setad2 mee segera, bukan tok bilal kampong, bukan lekeh2 punya level ajak jumpa elok2, nak tanya apa masalah ko, apa yg dia bulih tulung....punya org tu prihatin dgn ko
Ko tolak mentah2
Kena jaga mak, kunun mak dlm edah
Tup2 bbrp hari pastuh helok jah munculkan diri kat melodi, takleh tinggal mak dlm edah kununnnn
Poooodahhhh!
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Rasanya iqram ada jumpa jugak mufti dan dapat hadiah arnab..
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2019 10:10 AM | Show all posts

dinsly.jpg
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.083217s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list