Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
8435
View
130
Reply

Peraturan Baru Masuk Ke Australia: Dilarang Bawa Beras, Mi Segera, Beg Palsu

[Copy link]

Author: Sang_Pencinta    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 24-4-2019 11:49 AM | Show all posts
my_november replied at 24-4-2019 10:50 AM
Haritu I beli kat spotlight, IPC. But if u g aussie ni kat Target berlambak. Senang gile, sebabn ...

oh thanks

Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Jonesy at 24-4-2019 12:38 PM
tapirbiru replied at 24-4-2019 10:58 AM
kat oz makanan murah la..segar2 lak tu..buat apa menyusahkan diri bawak dari sini


Actually betui. Tak payah ler bawak segala benda sb sini pun banyak. Luangkan masa untuk banyak mengexplore bumi Ostolia yg luas terbentang nih..

Barang makanan murah dan fresh di Aust. Ini feedback dari guests2 Akak di sini. Deme suka benor shopping kat Woolies atau Coles.Bukan barang basah jer,  barang kering utk  bawak balik Mesia pun murah mcm jenih2 cereal ke, cokelat ke. Nescafe blend43, kata Abang Akak sana tak der.

Daging, ayam, cold pressed meats, sausages, pies  memang dah banyak yang halal dan senang cari berbanding 20, 30 tahun dulu. Tempat lain tak tahu ler tapi kl Perth, merata ada kedai daging /ayam halal ni.

Barang makan kita pun banyak.. cuma harga jer ler mungkin mahai sikit. Segala Brahim, instant pack dari Indo, Tongyam paste, green curry red curru santan, curry laksa lah, belacan, serai hidup serai frozen, daun kunyit frozen, kunyit hidup , serai dah dihirih frozen, pun ada. Dulu terjumpa kicap Bidor, kicap Kipas Udang memang ada. Cencalok pun ada. Sambal belacan dlm botol, karipap frozen, samosa, spring, dll ada..
Yang susah nk jumpa bunga kantan, sengkuang. Lagi satu serunding dah siap paket memang Akak tak penah jumpe. Yg macam brand AgroMas tu

Pizza halal banyak. Cari ler kat kedai2 juai kebab. Selalu ada beberapa jenih. Akak suka pizza sini.

Kalau pergi Indian grocery shop, lagi macam2 ada. Sampai Hakak pon tak tahu ape ke bendanye sebab barang2 banyak dari India nun.
Ni kira alternative ler kl rasa nak tukor selera.

Akak ada homestay sebenornye tapi malu ler pulok nak promote kat sini nanti Momod marah haih. Orang bersembang dia dok berniaga
Memang banyak tetamu orang kita tinggai macam-macam. Alhamdullillah syukur Tapi selalunye Akak sedekah balik kat tetamu yang akan datang lepaih tu. Kl orang kita datang, memang Akak akan simpan beras kat ghomah tu, memandangkan sikit sebanyak org kita mesti nak masak nasi, tambah kl ada budak2.
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 12:41 PM From the mobile phone | Show all posts
my_november replied at 24-4-2019 10:53 AM
I pernah roadtrip cross state from Perth ke Adelaide in 2014. Nak cross state border kat Eucla tu pu ...

Ha'ah. Tak silap Akak, honey dari Eastern State tak boleh bawak masuk W.A kan. Please correct me if I am wrong.
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
cikrosienona replied at 23-4-2019 09:51 PM
Exactly. If anything happens to Australia, nak keluar dari negara tu kena either by flight or sea. ...

Betui.....jenoh nak lari kemane.. udah ler laut Ostolia ni penoh jerung.
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 12:55 PM | Show all posts
Jonesy replied at 24-4-2019 12:41 PM
Ha'ah. Tak silap Akak, honey dari Eastern State tak boleh bawak masuk W.A kan. Please correct me i ...

Betul, sebab honey ni carries pollen from bunga2an.

Btw, PM tepi your homestay.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-4-2019 01:13 PM | Show all posts
Jonesy replied at 24-4-2019 12:35 PM
Actually betui. Tak payah ler bawak segala benda sb sini pun banyak. Luangkan masa untuk banyak  ...

PM Homestay

Atau letak je alamat kat thread ni, sememangnya berkaitan dengan tajuk thread so pasti Mod tak kisah

Lainlah kalau tajut thread tak berkaitan
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 01:18 PM | Show all posts
Edited by my_november at 24-4-2019 01:21 PM
Jonesy replied at 24-4-2019 12:35 PM
Actually betui. Tak payah ler bawak segala benda sb sini pun banyak. Luangkan masa untuk banyak  ...

Teringat masa shopping daging kat Butcher halal kat Belmont,WA. Sebelah tu ada kedai oriental. Member first time g Perth berdiri kat luar kedai Oriental tu tunggu I pilih daging dok membebel angin sejuk, tak tahan. Tiba2 aunty cashier kedai Oriental tu keluar and cakap in BM, kalau sejuk mari masuk dalam kedai, warm sikit. My friend end up beli macam2 kat dalam kedai tu. Kicap lah, chili sos lah..
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 01:53 PM | Show all posts
seronok shopping brg dapur kat OZ...coles, IGA, woollworth. iol klu masuk sini ralit laki bini..
target, kmart tu seronok gak wehhhhh

koser jah bwk mknn dr msia
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 01:59 PM | Show all posts
Denco replied at 24-4-2019 01:53 PM
seronok shopping brg dapur kat OZ...coles, IGA, woollworth. iol klu masuk sini ralit laki bini..
ta ...

Kmart, BigW, Reject Shop, Target segala tu memang kryptonite I. Hehehe. Konon masuk nak beli shampoo je, bila keluar penuh jugak shopping bag. Fresh produce macam sayur,fruits I selalu cari kat farmers/weekend market sebab I suka ambience open market.
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 02:08 PM | Show all posts
Jonesy replied at 24-4-2019 12:35 PM
Actually betui. Tak payah ler bawak segala benda sb sini pun banyak. Luangkan masa untuk banyak  ...

akak, pm kita homestay..rindu bebenor nak repeat perth tapi takut visa sangkut...mcm ramai je yg x lepas..kang menangis di airport jawabnya
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Kuih bulan boleh pulak khennn..kau takut kena play victim dengan nyonya tu semua khenn
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 02:19 PM | Show all posts
tapi kan..kalau g sana n duduk apartment yg blh masak...
rugi la kalau x masak...
esp pagi2 before kluar..kasi melantak kenyang2..
weoll dulu siap masak nasi lemak...nasi goreng..bihun goreng utk bekpes...
mcm2 perencah ada bwk...
sana bkn mcm msia..
pagi2 kedai mkn dah bukak...
since sana cepat sangat gelap n xde xtvt...
ada masa dinner pun masak...
mmg best shopping kat Coles...
bersepah brgn halal..
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 03:45 PM | Show all posts
my_november replied at 24-4-2019 01:59 PM
Kmart, BigW, Reject Shop, Target segala tu memang kryptonite I. Hehehe. Konon masuk nak beli shamp ...

klu pg OZ tmpt2 tu la yg paling iols suka hehehe
lagi2 klu dia buat sale. sale tu pulak every week ada, tp brg bertukar2
lg2 time promo chocolate & chips ...cekik la sepuas ati
sana buat sale ikhlas nk letgo kasi habis brg...kat msia tahap kedek namatey...sale sendusss
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 03:53 PM | Show all posts
klkl replied at 23-4-2019 02:14 PM
Bye bye australia
Banyak lagi tempat lain boleh travel

yer memang betul banyak lagi negara lain yang best. I sejak diorang ketatkan visa pada orang malaysia terus blacklist australia, macamlah kita orang malaysia ni hadap sangat nak ke nagara dia.

Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 07:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Ikut jer peraturan..declare jer semua food supply dan ubat-ubatan.. buat list sesiap.. letak sekali brand dan quantity.. masa  kastam depa tanya..tunjukkan jer.. selalunya kalau brand yg depa familiar.. depa lepas jer..  jgn bawa barang2 yang terang2 tak boleh under peraturan depa dah..
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2019 01:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebenarnya boleh jer bwk tp make sure declare semua.. sblm kene scan then kantoi. Tu bala namanya... kitorg bwk semua brg2 yg dlm list tu tp mmg jujur habis bila dia suruh  gtau bwk apa... so lps scan tu diorg cuma suruh tunjuk beras nk tgk baru ke ada ulat... kitorg lepas jer bwk semua brg tu.. aman2 jer
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2019 04:35 AM From the mobile phone | Show all posts
15 tahun dulu masa i first time travel overc bawak juga la bbrp paket brahim..time tu payah jugak nk cari kedai halal kt negara yg i pergi sbb x byk info kat internet tak mcm harini..as time goes by i langsung x bwk apa2 makanan dah..beli je kt kedai
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2019 12:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Sejauh ini takde masalah utk dapatkan petai, belacan, cencaluk, megi, kicap dan lain2. Boleh saja didapati di Woolies, Coles atau Asian groceries.  

Jadi tak perlulah nak bawak2 barang2 tu dari Malaysia
FB_IMG_1556163367245.jpg
FB_IMG_1556163337691.jpg
FB_IMG_1556163142872.jpg
FB_IMG_1556163112393.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2019 06:42 PM | Show all posts
iloveselangor replied at 24-4-2019 02:09 PM
Kuih bulan boleh pulak khennn..kau takut kena play victim dengan nyonya tu semua khenn

Kalau kuih bulan diharamkan, mengamuk tourist China
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2019 04:50 AM | Show all posts
ada baiknya, makanan tu bawak kat satu beg khas, senang nak keluarkan kalau tak lepas. yang penting, kene declare. kalau kantoi....masak la.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.659983s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list