Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
8464
View
130
Reply

Peraturan Baru Masuk Ke Australia: Dilarang Bawa Beras, Mi Segera, Beg Palsu

[Copy link]

Author: Sang_Pencinta       Show all posts   Read mode

Post time 23-4-2019 04:03 PM | Show all posts
pelik ak dh nk g jln2  negara org, tp bwk mknan dari mesia...

ak pegi jln2, nk merasa mknn tempat org. cincaluk, budu, kicap, sos tiram, megi, biskut, kerepek, rempenyek.. eh semua la mknn malaysia, ak tgalkan kjp. bukan travel 10 tahun sampai nk rindu sgt masakan melayu or masakan malaysia.

gegeh nk bawak sardin, megi, bilis... x paham!

mknn halal ade je kat oversea. pandai2 la pilih.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 04:10 PM | Show all posts
Masa I pergi Sydney 3 tahun lalu, I declare vit dan panadol as drugs. Kastam tanya your drugs tu medicine ke? and I kata yes, so lepas aje.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 04:10 PM From the mobile phone | Show all posts
declare je la bukan susah pon..meols pegi haritu gigih declare semua hujung2 officer tu tak bukak langsung beg
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 04:14 PM | Show all posts
ala declare je udah..kalau nasib lepas..kalau tak kena buang..

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 04:15 PM From the mobile phone | Show all posts
chinta89 replied at 23-4-2019 03:59 PM
ya, teringat satu thread. lelaki dari malaysia kan yg kena tgkp sb dlm fon ade video lucah? video  ...

Berita dari The West Australian bertarikh 16 March 2019 kata, rakyat Malaysia itu didakwa di Mahkamah, telefon nya dirampas dan visa pelawat dibatalkan.

Tidak diketahui samada dia kena bayar denda atau penjara. Besar kemungkinan,  dihantar pulang ke Malaysia dan diharamkan datang ke Australia  untuk suatu jangka masa. .

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 04:19 PM From the mobile phone | Show all posts
uda replied at 23-4-2019 04:10 PM
Masa I pergi Sydney 3 tahun lalu, I declare vit dan panadol as drugs. Kastam tanya your drugs tu med ...

Bahagian kolum drug tu sekali dgn pistol n senjata api. Panadol ubat selsema x payah declare
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 04:21 PM | Show all posts
tobby replied at 23-4-2019 04:19 PM
Bahagian kolum drug tu sekali dgn pistol n senjata api. Panadol ubat selsema x payah declare

I naive sgt so declare aje, kastam tu pun tenguk i innocent aje , tu yg dilepaskannya
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 04:24 PM From the mobile phone | Show all posts
chinta89 replied at 23-4-2019 04:03 PM
pelik ak dh nk g jln2  negara org, tp bwk mknan dari mesia...

ak pegi jln2, nk merasa mknn tempat ...

Ada setengah org 7 hari x makan ikan masin, sambal tumis, belacan dia rasa nak pitam.  Tapi dorg ni mostly duduk motel/hotel mmg x blh masak. Klu masak juga jiran akan panggil polis sbb ada bau 'mayat'. Klu dok airbnb yg x share dgn penyewa lain blh jer beli bahan2 tu kat asian grocery....bw balik masak di airbnb
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
klkl replied at 23-4-2019 02:14 PM
Bye bye australia
Banyak lagi tempat lain boleh travel

Bye2 australia...byk songeh pulak skrg ni. Lg pun dah cover semua bandar besar aussie kecuali hobart n darwin
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 04:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Orgkgdukobesi replied at 23-4-2019 04:15 PM
Berita dari The West Australian bertarikh 16 March 2019 kata, rakyat Malaysia itu didakwa di Mahka ...

Orgkgdukobesi...You dok kat Perth ke
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Jonesy replied at 23-4-2019 04:42 PM
Orgkgdukobesi...You dok kat Perth ke

Tidak, saya tinggal di Sydney  
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 04:44 PM From the mobile phone | Show all posts
haha.. iols dlu g perth x bawak ape2 pun makanan.smpai2 beli dkt coles jee sebelum gerak g albany .. mmg senang lepas klau x bawak makanan2 semua nie. imigren dieorg pun mesra siap wish happy holiday young lady. gitueewwww
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau travel jangan bawak apa2 pun makanan, buang makanan yg airline bagi dlm tempat yg disediakan dlm plane, toksah bawak ubat apapun turun plane. Bawak sikit2 mana yg perlu utk atas plane saja. Kalau tak habis buang dlm tong sampah di plane. Semua makanan dan ubatan serta rokok etc beli saja di negeri dia.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 05:16 PM | Show all posts
beli je la kat sane...

nak bajet2 sgt.... semua nak punggah dr sini..

bkn takder market lgsg...

air susu n orange  dia sebesar2 gadang tah berapa liter laki aku beli...lg murah dr sini






Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 05:18 PM | Show all posts
Siapa bawa beras g aussie tu memang nak kena lepuk. Bbuat berat luggage je. Beli je beras kat supermarket kat aussie ni harga pun dalam A$2-3 je. Anak i kena makan nasi jugak, so i carry this item. Boleh masak nasi guna microwave.

BP80274154-red.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 05:18 PM | Show all posts
Nsz1314 replied at 23-4-2019 04:44 PM
haha.. iols dlu g perth x bawak ape2 pun makanan.smpai2 beli dkt coles jee sebelum gerak g albany .. ...

betul...masuk nz & australia hati sungguh tenang klu x bw apa2 makanan.  dgn senang lenangnya lalu ikut pintu 'nothing to declare'
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 05:19 PM | Show all posts
Sang_Pencinta replied at 23-4-2019 02:54 PM
Nanti bajet ciput utk travel lari sis

Bab budget ni payah sikit nak komen..
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 05:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Gi aussie dari dulu lagi memang ketat... alasan sana senang cari makanan halal.. kalo  gi china korea angkut lah apapun.. xda cek
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 05:35 PM From the mobile phone | Show all posts
matamata replied at 23-4-2019 12:57 PM
yg tu aku tak kisah...kat sana byk jual kalau nak sgt....tp bab rokok tu yg aku kisah sgt....buatla  ...

Mahal gila rokok sana
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 05:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Rilex la korang. Biaq pi la depa nak angkut rumah sekalipun. Lain org lain style kot nak travel ronda2 negara org. Takleh kita nak ckp cara org ni salah, cara kita betul atau sebaliknya. Manusia ni mmg ada mcm2 jenis..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.096847s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list