Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
8492
View
130
Reply

Peraturan Baru Masuk Ke Australia: Dilarang Bawa Beras, Mi Segera, Beg Palsu

[Copy link]

Author: Sang_Pencinta       Show all posts   Read mode

Post time 23-4-2019 01:57 PM | Show all posts
riyadhK replied at 23-4-2019 01:53 PM
Dorang buka semua beg chuols ke lps tu?

ye betul.. dia akan bawa ke tempat kuarantin untuk punggah segala beb.. sedih..

tapi sambal bilis tu lepas je.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Korang penah bawak cerek tak....aku penah......security tak mampu nak marah...gelak lagi adalah...
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 02:02 PM | Show all posts
tak boleh hadam..hadap like..ajet2 travel...

hujung2.. semua dia bwk..segala mak nenek dari beras..samapi ke cili padi....kononnya was2...

hellooooooo... kalau nak berjalan tp x nak pakai duit..ko berjln jer dalam umah....

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
xtahumenahu replied at 23-4-2019 01:35 PM
X boleh ke uols..tgk boleh cuma.kena declare kan?

boleh bawak tp kena declare.kalu kena rampas kira nasib.yang jadi salah tu kalu berani bawak masuk  tp tak  declare.itu memang menempah susah. nampak mcm tak byk beza dr peraturan dulu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-4-2019 02:06 PM | Show all posts
matamata replied at 23-4-2019 02:01 PM
Korang penah bawak cerek tak....aku penah......security tak mampu nak marah...gelak lagi adalah ...

Sis bawak cerek jenis ni ke??



Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 02:14 PM | Show all posts
Bye bye australia
Banyak lagi tempat lain boleh travel
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 02:27 PM | Show all posts
declare je senang. kalau kena rampas, beli je la. bersepah kedai oriental & produk halal kat sana. macam la takde muslim dok sana, and produk halal sini je yang benar2 "halalan toyyiban"
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 02:45 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 23-4-2019 01:02 PM
Peraturan ni dah ada lama tapi sekarang mereka lebih bertegas bab tu jadi mereka kuat kuasakan semul ...

Takde yang baru pun pasal isu ni.

And it actually depends dengan the officer you deal with time clearance, itu je. I enter almost once every four months, I memang masuk declare line all the time sebab bawa formula for my kid and my own medicine. Disamping meggi kari yg selalu my aussie friends pesan.


Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 02:48 PM | Show all posts
arm_band replied at 23-4-2019 02:27 PM
declare je senang. kalau kena rampas, beli je la. bersepah kedai oriental & produk halal kat sana. m ...

True.

Kalau malas nak bawa, kedai arab, kedai vietnam, kedai pakistan pun banyak.Kalau susah nak jumpa halal butcher and poultry, seafood banyak. Otherwise beli je Steggles kat coles or woolies kalau nak sangat makan ayam.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-4-2019 02:54 PM | Show all posts
my_november replied at 23-4-2019 02:48 PM
True.

Kalau malas nak bawa, kedai arab, kedai vietnam, kedai pakistan pun banyak.Kalau susah na ...

Nanti bajet ciput utk travel lari sis
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Beg kecil eco rm2 x kira palsu kn, pastu beg travel sandang ak mmg ak beli yg rm10 yg nk habis stok kt kedai 10 ten supermarket je. Xpekn. Beli beg eco kecik tu sng, letak pasport wallet, pas sangkut, kepit je kt ketiak.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah kenapa travel nk bawa beras???
Aku tau yg ada je org kaya travel bawa periuk nasi, telur, sambal etc. Katanya tak masuk tekak mkn makanan luar. Travel la patut mkn makanan negata luar. Kalau nk makan makanan paket, baik tak payah travel
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 03:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols last year travel dengan big family. So cousin iols bawak banyak sangat stock makanan. Mostly baby and kids foods. Penuh satu bag, she declare bag tu, and pegawai lepaskan je. One reason iols rasa sebab she sampai aussie dalam pukul 3pagi. Pegawai dah malas nak korek bag kot.

Iols sampai the same day tapi lambat sikit around 6-7pagi. Declare medication, elok je dia lepaskan. Tak banyak soal, and takde korek bag pon.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 03:17 PM From the mobile phone | Show all posts
bezita60 replied at 23-4-2019 03:08 PM
Dah kenapa travel nk bawa beras???
Aku tau yg ada je org kaya travel bawa periuk nasi, telur, samba ...

Same question here
Naper travel nak bawa beras bagai
Masak nasi kat maner
Sempat ker nak masak segala
Ruginyer dah sampai tempat orang tapi bazirkan masa dengan masak nasi lauk pauk
Rugi gak tak merasa makanan local
Walau tekak malaysia pun... kat oz bercambah restaurant halal dr pelbagai negara
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 03:18 PM | Show all posts
kucingitam replied at 23-4-2019 01:55 PM
travel stkt bawa biskut tu ok lah lagi, tapi ai is kenot hadam yang nak angkut periuk nasi, lesng ba ...

hahhaa...gigih bawak lesung batu....

tidak ke berat ..
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 03:24 PM | Show all posts
sambaldurian replied at 23-4-2019 02:58 PM
Beg kecil eco rm2 x kira palsu kn, pastu beg travel sandang ak mmg ak beli yg rm10 yg nk habis stok  ...

beg palsu yg dimaksudkan tu beg imitation. mcm beg lv palsu. beg2 branded kualiti AAA la. stakat beg eco takde masalah
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 03:24 PM | Show all posts
Kebanyakan yang bawak macam2 ni selalunya mereka jenis baru pertama kali kesana.  Terlalu bimbang sangat takut susah nak cari makanan halal nak save cost itu ini etc.  Bila dah penat seharian berjalan makan kat luar juga akhirnya nanti mana nak masak sangat pun.  Akhirnya mereka ni jugak suka tiggalkan makanan yang mereka tak habiskan tu di tempat penginapan.  Lagilah membazir dan penat je bawak semua tu.  Satu hal pulak pihak penginapan nak kena bersihkan tinggalan makanan mereka tu semua.  Kalau mereka ni rajin nak sedekahkan kat student muslim kat sana satu hal jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 03:24 PM | Show all posts
ai pun bawak brahims pegi oz lebih kurang 10 tahun lepas. declared n beg kena check. tapi lepas sebab pakej berlabel. kalau tak berlabel rasa dah ditongsampahkan. arwah bapa bawak ubat2 tapi lepas tak kena check.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 03:29 PM | Show all posts
matamata replied at 23-4-2019 02:01 PM
Korang penah bawak cerek tak....aku penah......security tak mampu nak marah...gelak lagi adalah ...

pernah sis, pegi europe.. touchdown kat frankfurt... tapi masuk frankfurt tak kena cek beg.
eh hello cerek ai tu berguna ok rakan2 seperjalanan semua pinjam nak masak megi, buat milo / kopi.. kan tengah2 malam lapar belaka
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 03:59 PM | Show all posts
Orgkgdukobesi replied at 23-4-2019 01:15 PM
Dan jangan ada material berunsur pornografi dan mesej2 berunsur racism homophobic isu sensitif dalam ...

ya, teringat satu thread. lelaki dari malaysia kan yg kena tgkp sb dlm fon ade video lucah? video pedo rasanya.. ape cte kes tu skg?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.107075s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list