JAWATAN KOSONG DIPERLUKAN SEGERA! Jana pendapatan dari rumah sebagai penulis freelance kami. Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
3585
View
33
Reply


'Bertudung Tapi Dedah Paha Putih' - Apabila Pelancong China Teringin Cuba Fesyen Bertudung

[Copy link]

Author: Sang_Pencinta       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-4-2019 10:30 AM | Show all posts |Read mode
Baru-baru ini, semakin banyak insiden membabitkan pelancong dari negara China di negara kita. Terkini, dua insiden tular membabitkan pelancong dari negara itu 'melepas hajat' di tepi pantai dan di sebuah kompleks membeli belah.


Sememangnya insiden ini membuktikan tidak adanya sensitiviti daripada rakyat negara itu apabila berkunjung ke luar negara. Walaupun terdapat banyak gesaan dari pelbagai pihak betapa perlunya kerajaan menghantar notis khas ke kedutaan negara tersebut, tetapi yang nyata sehingga kini masih lagi berlaku.





Kredit foto: Facebook





Terbaru, seorang netizen berkongsi gambar pelancong dari negara itu mengenakan fesyen bertudung. Mungkin tertarik dengan fesyen yang dikenakan wanita Islam di negara kita selepas bercuti, tiga pelancong wanita dari China dikatakan telah membeli tudung untuk mencubanya sendiri.





Kredit foto: Facebook





Bagaimanapun, dalam insiden yang dikatakan berlaku di sebuah lapangan terbang dalam negara, pelancong terbabit dilihat mengenakan tudung dengan lengkap tetapi malangnya mereka mengenakan skirt dan seluar pendek yang terdedah mengakibatkan pemakaian fesyen tersebut kelihatan janggal.





Kredit foto: Facebook





Beberapa netizen yang melihat gambar tersebut mempersoalkan niat pelancong itu. Ada yang mengatakan mungkin mereka meniru daripada pemakaian segolongan kecil umat Islam yang terdedah walaupun bertudung.


Ada pula yang menyalahkan pihak peniaga yang tidak memaklumkan cara pemakaian tudung yang betul.





Kredit foto: Facebook





Walau bagaimanapun, sebilangan lagi menyalahkan pelancong itu kerana tidak sensitif dan cuba mendapat informasi lengkap sebelum membeli tudung.





Kredit foto: Facebook





Mungkin mereka tidak ada niat untuk mempersendakan agama, tetapi yang nyata mereka masih kurang sensitiviti terhadap budaya dan agama sesebuah negara yang mereka kunjungi. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 10:44 AM From the mobile phone | Show all posts
aku pelik ramai share kt fb kutuk2 diorg, apasal xtegur depan2. diorg bukannye muslim xtau ape2, yg xmenahan yg marah2 tu.teringat peminat shila amzah pakai tudung sbb idolize shila. so sebelum mengutuk, kene la terangkan fungsi hijab tu sendiri. tp ade je aku jumpe dr kt um pakai dress paras bawah sikit je kt lutut, pakai tudung.lepas tu baju die xde lengan tu die pakai baju lace kt dlm
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Eh bukan itu ke yg netizen selalu duk mahukan semua wanita dlm dunia ni BERTUDUNG? Deols dah BERTUDUNG tu. Nak bising apa lagi?










Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 12:36 PM | Show all posts
Mula2 mengutuk sebab mereka bertudung tapi pakai pakaian pendek.  Bila dah tahu mereka tu semua pelancong asing dah salahkan penjual tudung sebab tak terangkan kalau bertudung tak boleh berpakian sebegitu.  
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols pnah jmpa x sure tourist dr negara mana sgtla comey bertudung dgn bertopi berskirt tutu kena pulak fesyen mereka
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 01:09 PM | Show all posts
aduii. they alls kan pelancong. apa dorang tau tentang tu sume. dorang nak try je weyh. bukannya jadikan itu sebahagian diri dorang pon. esok keluar pon belum tentu pakainya. halah halah halaaaaaah
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 02:56 PM | Show all posts
xpasal2 dah jadi fitnah dah haritu kata pompuan melayu la pompuan indon la
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 03:06 PM | Show all posts
Agaknya dia nampak cantik orang bertudung, so cubalah.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 03:19 PM From the mobile phone | Show all posts
What damage? Seriously, what damage?
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 03:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Camna tatacara pakai tudung yang betul untuk non Moslem? I yem seriously wanting to know?
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 03:52 PM | Show all posts
I pun ada terjumpa kat one shopping complex. Pakai tudung tapi pakai sleeveless and seluar pendek. Chinese juga
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 04:02 PM | Show all posts
Pfftttt. Meleis dengan sensiviti x bertempatnya. Pfffttt. Bende cenggini pon nak offended ke? diorang bukan tahu pon. And tudung or veil ni bukan exclusive kepada acik2 kepam je k. Pffftttt. Like wtf. Tu pon rasa tersinggung ke? kejadah? Bukan fesyen melayu pon. Orangg melayu asal free hair je. Ornag kelantan lagi la dulu, berkembang je kot. Pffftttt. Dasar bangsa hati tisu. Pffttt.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah tu pegi la tegur? Diaorang bukan tau pon
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 04:58 PM | Show all posts
depa negara china sendiri pun ramai org islam la..

takkan depa tak pernah nampak org china negara depa sendiri bertudung dan tutup aurat?

sengaja laa ni dtg sini buat perangai china khinjir dia...
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 05:12 PM | Show all posts
ptt pg lah tegur ckp elok2..ni amik pic trs viralkan.
padahal tau tu bukan org islam kan..
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 06:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Miss.Rara replied at 23-4-2019 04:58 PM
depa negara china sendiri pun ramai org islam la..

takkan depa tak pernah nampak org china negara ...

Kannnn.....

Agaknya dorang pernah nmpak ke org pajai tudung, bawah pakai short pant?.....
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Aduh dah nampak tu p la tegur elok2. Cakap la x sesuai pakai macam ni. Yg p viral tu pasal apa. I rasa kalau dia tau x kan dia nak memalukan diri sendiri dress up macam tu kan..
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 09:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Makcik2 amoi kat kawasan rumah i, pakai gini gak... nak kurangkan uv exposure kot.
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 05:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Nampak tak yg org Malaysia panggil tudung tu hanya fashion dimata mereka.. Kita pun menampilkan ia sbg fashion bukan sebagai keperluan syariah.
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 06:46 AM | Show all posts
Lantak lah. Tudung adalah pakaian kafir kristian, yahudi
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.088261s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list