Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
1911
View
30
Reply

[Politik] Pelabur2 Antarabangsa beritahu kerajaan PH "lacks clarity". Punca mrk tinggalkan Malaysia

[Copy link]

Author: tobby       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 23-4-2019 02:13 PM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 23-4-2019 12:37 PM
yg bg tanah sbg penyelesaian ecrl tu... bodohgemok langsung tak komen....

dasar bodoh

Dasar bangang.  Ada TPM pun xde fungsi...semalam sibuk main congkak.
Selepas bermain congkak, pasaran saham terus melonjak melepasi 1600 mata. Teruskan bermain & buat lawatan sesama sendiri.... Hari hari pun takpe... Kak jijah bkn ade fungsi pun dlm kabinet...
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2019 10:26 AM From the mobile phone | Show all posts
BN pun 61 thn perintah pun tak pandai urus tetapi semakin buruk rasuahnya Dan juga pembaziran.
Saya tak expect kerajaan ph buat miracle tetapi memberi peluang utk mereka membaiki pulih dulu. Kerajaan ph baru tgh belajar so mesti ada kesilapan yg akan berlaku.
Kerajaan yg perintah 61 thn pun boleh buat salah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2019 10:36 AM | Show all posts
steven.l replied at 25-4-2019 10:26 AM
BN pun 61 thn perintah pun tak pandai urus tetapi semakin buruk rasuahnya Dan juga pembaziran.
Saya ...

60 tahun BN tu pun paling lama duduk bawah satu makhluk tu jer.... lupa pulak apa nama makhluk tua tu.  skrg duduk balik bawah makhluk yg sama.  tu yg melingkup balik ekonomi mcm zaman PM 4
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2019 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Kerajaan perlu cari replacement untuk dana yg keluar dari ekonomi negara. Kat mana tu? Planet lain lah kot, ke korek hasil bumi. Sebab fund managers antarabangsa dah keluar...
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2019 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by apam at 25-4-2019 10:47 AM
steven.l replied at 25-4-2019 10:26 AM
BN pun 61 thn perintah pun tak pandai urus tetapi semakin buruk rasuahnya Dan juga pembaziran.
Saya ...


Apa ko merepek cerita 60 tahun kebelakang ni? Orang cerita pasal progress. Paham progress? Ke hadapan. Future.  Kalau ko nak cerita 61 tahun kebelakang, orang lain boleh bukak cerita 100, 200, 300, 500 1000 tahun kebelakang yang specis kau belum landed kat sini pun lagi, dan dapat IC foc.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2019 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
steven.l replied at 25-4-2019 10:26 AM
BN pun 61 thn perintah pun tak pandai urus tetapi semakin buruk rasuahnya Dan juga pembaziran.
Saya ...

I dont expect a miracle either.

But don't fucking drive the economy to the longkang lar dey.

That's what's happening now.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2019 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
apam replied at 25-4-2019 10:45 AM
Apa ko merepek cerita 60 tahun kebelakang ni? Orang cerita pasal progress. Paham progress? Ke ha ...

Itulah I cakap, kita nak maju kehadapan kena tgk Dan belajar drpd kesilapan dulu baru boleh maju kehadapan. Kesilapan kerajaan lama patut dibetulkan oleh kerajaan ph skrg.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2019 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Kelemahan pemerintahan lama kena ambil masa utk diperbaiki. Dulu tak complain pula masa tun memerintah. Tun pun bukan baik sgt pun.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2019 11:09 AM | Show all posts
steven.l replied at 25-4-2019 11:02 AM
Kelemahan pemerintahan lama kena ambil masa utk diperbaiki. Dulu tak complain pula masa tun memerint ...

lahai....masih ada lg damacai yg menabur kencing.  Nah baca ni kedudukan ekonomi ZAMAN NAJIB berdasarkan laporan PIHAK DALAM & LUAR NEGARA....

+++

Sebenarnya, persepsi mereka begitu kerana telah terlalu lama terpengaruh dengan propaganda DAP dan mereka tidak pernah cuba untuk mencari fakta sebenar.

Saya senaraikan 20 fakta untuk tahun 2017 di bawah kerajaan BN semasa saya PM, iaitu tahun sebelum PH mengambil alih.

1. Nisbah hutang kerajaan kepada KDNK pada tahun 2017 adalah paling rendah dalam tempoh 9 tahun saya menjadi PM.
https://tradingeconomics.com/malaysia/government-debt-to-gdp

2. Kedudukan Malaysia turun lagi kepada tempat 90 antara 210 negara paling tinggi berhutang - bermakna ada 89 lagi negara di dunia yang kadar hutangnya lebih tinggi.

Cuba lihat 89 negara-negara ini yang memiliki hutang lebih tinggi dari Malaysia:
https://www.cia.gov//the-world-fac/rankorder/2186rank.html

3. Defisit kerajaan menurun 8 tahun berturut-turut sehingga tahun 2017.
https://tradingeconomics.com/malaysia/government-budget

4. Malaysia maju 2 tempat ke atas dan menjadi negara ke 23 paling berdaya saing antara 137 negara di dunia mengikut Indeks Persaingan Global 2017-2018 yang dikeluarkan oleh World Economic Forum.
https://www.thestar.com.my//malaysia-moves-up-two-spots-i/

5. Malaysia naik sembilan anak tangga dan berada di tempat ke-15 daripada 190 negara dalam Laporan Menjalankan Perniagaan 2019 Bank Dunia
http://www.utusan.com.my//malaysia-di-tangga-ke-15-dalam-l

6. Malaysia mencatat kadar pertumbuhan eksport paling paling tinggi dalam tempoh 13 tahun dan berjaya menarik pelaburan swasta sebanyak RM1.9 Trilion untuk tempoh 10 tahun yang lalu - seperti yang diakui oleh kerajaan di bawah PH baru-baru ini.
https://www.facebook.com//a.294787430951/10155819706470952/

7. Bursa Saham tutup pada paras tertinggi dalam sejarah pada bulan April 2018 sebelum PRU14:
https://www.thestar.com.my//20/bursa-malaysia-at-record-h/

8. Bursa Malaysia merupakan pasaran saham dengan tempoh lonjakan saham paling lama di dunia iaitu "world's longest running bull market bermula tahun 2008 sehingga saya turun sebagai PM pada tahun 2018.
https://www.facebook.com//a.294787430951/10155806858295952/

9. Aliran masuk dana asing ke Bursa Malaysia mencecah rekod tertinggi satu tahun iaitu RM429.80 juta pada April 2018.
https://www.hmetro.com.my//aliran-masuk-dana-asing-cecah-r

10. Pertumbuhan ekonomi kita ialah 5.9% pada tahun 2017 iaitu antara paling tinggi di dunia.

Di dalam tempoh sepanjang 48 tahun sejak Singapura meninggalkan Malaysia pada tahun 1963 sehingga tahun 2011, hanya di dalam 5 tahun sahaja di mana pertumbuhan ekonomi Malaysia mengatasi republik ini berbanding 7 tahun berturut-turut semasa saya PM.
https://www.facebook.com//a.294787430951/10155801865035952/

11. Bank Dunia telah menaikkan unjuran pertumbuhan KDNK kita 4 kali sebelum PRU14. Kali terakhir ialah pada 30 April 2018. Di bawah PH pula, Bank Dunia sudah menurunkan unjuran ini dua kali.
http://www.theedgemarkets.com//world-bank-raises-malaysias

12. Pada tahun 2017, Bank Dunia juga menyatakan kita hanya memerlukan dua tahun lagi untuk mencapai status negara pendapatan tinggi (high income nation).

Tetapi selepas PH ambilalih, unjuran ini telah dilambatkan sehingga tahun 2024.
https://www.malaymail.com//malaysia-can-achieve-high-inco/

13. Saiz ekonomi berkembang RM665 bilion dari RM685 bilion sehingga RM1.35 trilion pada tahun 2017 semasa saya Menteri Kewangan. Penambahan saiz sebanyak RM685 bilion ini ialah 1 1/2 kali ganda lebih tinggi berbanding keseluruhan saiz ekonomi sebanyak RM418 bilion pada tahun 2003 iaitu tahun terakhir PM ke-4.
https://www.thestar.com.my//malaysia-gdp-value-at-rm1-353/

14. Kadar dividen KWSP untuk tahun 2017 ialah 6.4% iaitu kadar paling tinggi untuk tempoh 21 tahun yang lalu. Dalam tempoh saya menjadi PM, jumlah aset KWSP iaitu kekayaan rakyat naik dengan pesat dari RM342 bilion pada akhir tahun 2008 kepada RM810 bilion pada akhir 2017.
https://www.facebook.com//a.294787430951/10155874832445952/

15. Malaysia diiktirafkan sebagai ekonomi paling terunggul antara negara-negara membangun oleh Bloomberg.
https://www.thestar.com.my//malaysia-remains-on-top-of-em/

16. Kadar pengangguran Malaysia hanya 3.4% iaitu satu tahap yang sangat rendah dan diklasifikasi sebagai Full Employment.
https://tradingeconomics.com/malaysia/unemployment-rate

17. Pekali Gini iaitu ukuran ketidaksamaan kekayaan, kadar kemiskinan tegar dan pendapatan isirumah adalah pada tahap paling baik dalam sejarah.
https://www.bharian.com.my//pendapatan-isi-rumah-meningkat

18. Indeks Pembangunan Insan ataupun Human Development Index (HDI) Bank Dunia adalah indeks komposit statistik yang digunaka untuk mengukur pembangunan negara.

Pada tahun 2017, indeks untuk Malaysia naik lagi dan kita medapat klasifikasi very-high human development,. Untuk tahun itu, kita di tempat 57 paling tinggi antara 189 negara-negara di dunia berbanding tempat 67 pada tahun 2009.
https://www.thestar.com.my//msia-moves-up-human-developm/

19. Kementerian Hal Ehwal Ekonomi (MEA) kerajaan PH memuji kerjayaan BN sejak tahun 1950 kerana telah membangunkan negara dengan kadar pertumbuhan yang jauh lebih tinggi berbanding kadar purata pertumbuhan ekonomi dunia dan ekonomi-ekonomi baru muncul yang lain serta di dalam keadaan inflasi terkawal dan kadar pengangguran yang rendah.

PH juga puji BN kerana mewariskan sebuah negara berdaya saing yang amat kuat di peringkat antarabangsa.
https://www.facebook.com//a.294787430951/10155835137470952/

20. Pada 25 Mei 2018 iaitu 16 hari selepas BN kalah, Menteri Kewayangan PH umumkan bahawa Ekonomi Malaysia sangat kukuh. Takkan dalam masa 16 hari sahaja, PH telah "memulihkan" ekonomi negara?
https://www.thestar.com.my//economy-remains-strong-fundam/

Kalau ekonomi negara telah "jahanam" di bawah saya, tidak mungkin fakta-fakta di atas boleh wujud.

Kita perlu lebih waras. Jangan senang dirasuk syaitan seperti Chef itu.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2019 05:10 PM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 25-4-2019 11:09 AM
lahai....masih ada lg damacai yg menabur kencing.  Nah baca ni kedudukan ekonomi ZAMAN NAJIB berda ...

Senyap terus damacai..tapi kalau jawap pun die pusing 1mdb ngan najib penyamun
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2019 05:46 PM | Show all posts
ang_bess replied at 25-4-2019 05:10 PM
Senyap terus damacai..tapi kalau jawap pun die pusing 1mdb ngan najib penyamun

klu lawan hujah bagi facts mmg demam damacai ph
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.073729s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list