JAWATAN KOSONG DIPERLUKAN SEGERA! Jana pendapatan dari rumah sebagai penulis freelance kami. Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5530
View
87
Reply

[Tempatan] Bayi 2 Bulan Meningal Dunia Dalam Pesawat AirAsia KL-Perth

[Copy link]

Author: Remyda    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-4-2019 01:34 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Astro Awani |  Diterbitkan pada April 22, 2019 13:23 MYT

Menurut AirAsia, pesawat itu disambut oleh pasukan pakar perubatan kecemasan dan pihak berkuasa termasuk Polis Australia Barat, sejurus selepas mendarat di Perth.

KUALA LUMPUR: AirAsia hari ini mengesahkan seorang bayi berusia dua bulan telah meninggal dunia dalam pesawatnya semasa penerbangan dari Kuala Lumpur ke Perth, Australia pagi tadi.

Dalam satu kenyataan pada Isnin, syarikat penerbangan tambang rendah itu memaklumkan, bayi berkenaan mengalami kecemasan perubatan ketika berada dalam penerbangan D7236.

Menurut AirAsia, pesawat itu disambut oleh pasukan pakar perubatan kecemasan dan pihak berkuasa termasuk Polis Australia Barat, sejurus selepas mendarat di Perth.

"Kami tidak dapat mengulas lanjut mengenai keadaan perubatan bayi tersebut. Bagaimanapun, bayi dan keluarga yang terlibat dalam ingatan kami," kata kenyataan tersebut.

Susulan insiden berkenaan, penerbangan itu yang dijadualkan berlepas pagi Isnin pada jam 6.50 pagi, telah ditunda ke jam 11 pagi waktu tempatan.

"Keselamatan dan kesejahteraan penumpang sentiasa menjadi keutamaan nombor satu kami, dan mengikut prosedur, kru penerbangan telah meminta bantuan perubatan semasa mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Perth.

"AirAsia akan membantu dan menempah semula penumpang yang mempunyai penerbangan terus dari Kuala Lumpur petang ini.

"AirAsia memohon maaf atas sebarang kesulitan yang disebabkan oleh kelewatan Penerbangan D7237," kata kenyataan itu lagi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 01:37 PM | Show all posts
ada info terkini lagi? cpt la update.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 01:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Takziah. Apa medical emergency tu agaknya
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Eayyy... kesiannya. Tak terbayang perasaan parents especially maknya.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 01:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Allahu.. Kasihan si ibu ayah.. Tp medical emergency apa yg dihadapi?
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 01:50 PM | Show all posts
Two-month-old baby who died on an AirAsia flight was in serious condition two-and-a half HOURS before the plane landed - as it is revealed her parents were on their way to Australia to start a new life

The baby has died on a flight from Kuala Lumpur to Perth on Monday morning
The plane landed at 5.30am and was met by police and medical specialists
AirAsia says health of passengers is priority but won't comment on baby's death

The parents of a two-month-old baby who died on a flight from Kuala Lumpur to Perth on Monday morning were about to start a new life for themselves in Australia.

It's been revealed by passengers on the flight that the baby girl was 'crying continuously'.

Nadia Parenzee was a passenger on flight D7236 and took to Facebook to speak about the two-and-a-half hours of 'chaos' as she 'knew something was horribly wrong'.

'I offered the parents and the staff some assistance as I could see that the new parents were stressed.'

'The parents offered the baby to me with desperation in their eyes I took her in my arms and immediately read [the Koran passage] Surah Fatiha.

'I immediately knew something was horribly wrong and shouted out to the passengers to see if there were any doctors on board,' Ms Parenzee wrote on the Facebook post.

A two-month-old baby has died on a flight from Malaysia to Perth on Monday morning        +1
A two-month-old baby has died on a flight from Malaysia to Perth on Monday morning

The baby's parents are from Saudi Arabia, and were on their way to Perth for a fresh start.

Ms Parenzee praised the staff on board the Air Asia flight, 'You were amazing and I commend your professionalism.'

The plane landed at Perth International Airport at 5.30am.

An AirAsia spokesman said the plane was met by police, paramedics and airport authorities when it arrived at Perth Airport at 5.30 Monday morning.

'Looks like the doctor/paramedic and police officers have come out from the aircraft,' a witness traveler wrote on Twitter.

An baby capsule was seen being removed from the plane and police have taken away bags of evidence.

Meanwhile, federal police and forensic investigators remain at the scene to complete a final investigation into the baby's death, and to interview staff who were on board the flight.  

RELATED ARTICLES
Previous
1
Next

EXCLUSIVE: Avid traveller, 33, dies on a LAX to Melbourne...

Disaster averted as owl sleeping between plane's engine...
SHARE THIS ARTICLE
Share
The airline has since released a statement saying they will not be commenting further on the death.

'The safety and well being of our guests is always our number one priority, and in accordance with procedure, the flight crew requested medical assistance on landing,' he said.

'Our thoughts are with the infant and family involved.'

Police say a report will be prepared for the coroner.

Police in Perth say they are preparing a report for the coroner.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 01:50 PM | Show all posts
Katanya moslem.. mak ayah orang ereb saudi..


Innalillah kepadamu dik.. semoga syurgawi hendaknya
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Baby kecik lagi dah fly long haul, baby tak kuat lagi tu.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm sesuatu yg dirahsiakan parent baby
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Baby tu mmg dh sakit ke sblm fly?  Or maybe ada something yg parents x disclose
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 02:03 PM From the mobile phone | Show all posts
ke mmg baby tu tak sihat..takkan tetibe..kesiannys
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 02:03 PM From the mobile phone | Show all posts
slavehunter replied at 22-4-2019 01:52 PM
Baby kecik lagi dah fly long haul, baby tak kuat lagi tu.

Member i ada juga baby 2 bulan bawa jalan2 makan angin ke negara sejuk...

Few months ago,  terjumpa tak sengaja dia bagi tau baby dah meninggal.

I kira2 masa gi jalan umur 2 bulan,  masa dia kata baby dah meninggal baby baru 6 bulan kalau hidup lagi.

Sebab mati tak diketahui.. Doktor tak tau dia kata la...

I ada sangka jahat tapi simpan sendiri ajork....  Hihihi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-4-2019 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Bayi 2 bulan meninggal dunia dalam pesawat KL-

PERTH: Seorang bayi berusia dua bulan dilaporkan meninggal dunia dalam pesawat AirAsia yang dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Perth, Australia, lapor laman web abc.net.au hari ini.

Bayi malang itu dilaporkan mengalami apa yang digelar syarikat penerbangan sebagai kecemasan perubatan ketika berada dalam penerbangan D7236 yang tiba dari ibu kota Malaysia itu awal pagi ini.

Seorang jurucakap AirAsia mengesahkan, pasukan pakar perubatan dan polis Australia Barat (WA) menunggu di Lapangan Terbang Antarabangsa Perth di sini.


Pihak berkuasa masih menyiasat insiden itu dan akan menyediakan laporan kepada pegawai bertanggungjawab.

Seorang jurucakap media polis WA berkata, tidak wujud situasi mencurigakan berhubung kematian bayi terbabit.

AirAsia tidak akan mengeluarkan butiran lain mengenai insiden itu.

Kami tidak dapat mengulas lanjut berhubung situasi perubatan bayi itu, bagaimanapun pihak kami mengucapkan takziah kepada keluarga bayi malang berkenaan, kata jurucakap AirAsia dalam satu kenyataan.

Pegawai dilihat meninggalkan pesawat pagi ini membawa bukti berupa beg kertas besar berwarna perang.

Seorang kakitangan lapangan terbang dilihat membawa kereta bayi keluar dari pesawat. Pesawat sama dijangka berlepas 6.50 pagi menggunakan kod D7237 dari Perth ke Kuala Lumpur, namun terpaksa ditunda akibat kecemasan.

Sehingga jam 9.30 pagi waktu tempatan, pesawat itu masih berada di landasan sama.

Jurucakap AirAsia memohon maaf atas sebarang kesulitan dan berkata syarikat akan membantu pengguna membuat tempahan tiket baharu. - Agensi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-4-2019 02:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebuah ambulans dilihat menunggu di luar pesawat AirAsia ketika ia tiba di Perth susulan kematian bayi berusia dua bulan dalam pesawat dari Kuala Lumpur pagi ini. -Foto ABC News
IMG_3731.PNG
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 02:16 PM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 22-4-2019 02:03 PM
Member i ada juga baby 2 bulan bawa jalan2 makan angin ke negara sejuk...

Few months ago,  ter ...

Sangka jahat apa tu?
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 02:24 PM | Show all posts
tersedak susu?

Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 02:32 PM | Show all posts
Kesiannya. Baru 2 bulan
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 02:40 PM | Show all posts
kecik lagi tu..fly utk tempoh lame plak tu..  sebenarnya baby kecik macam tu mmg dh blh fly jauh2 ke?
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 02:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Innalillahiwainnailaihirajioun. Simpatiku pada parents dia
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 02:49 PM | Show all posts
Nadia Parenzee was a passenger on flight D7236 and took to Facebook to speak about the two-and-a-half hours of 'chaos' as she 'knew something was horribly wrong'.

'I offered the parents and the staff some assistance as I could see that the new parents were stressed.'

'The parents offered the baby to me with desperation in their eyes I took her in my arms and immediately read [the Koran passage] Surah Fatiha.

'I immediately knew something was horribly wrong and shouted out to the passengers to see if there were any doctors on board,' Ms Parenzee wrote on the Facebook post.


parenzee ni hasanah versi mana pulak?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.117675s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list