JAWATAN KOSONG DIPERLUKAN SEGERA! Jana pendapatan dari rumah sebagai penulis freelance kami. Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5705
View
249
Reply

[Tempatan] Kuss Semangat - Bergilir usung wanita 137kg

[Copy link]

Author: Burong_Hantuk       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-4-2019 07:53 AM | Show all posts |Read mode
SEORANG wanita terpaksa dipikul menggunakan pengusung secara bergilir-gilir oleh 16 anggota bomba selepas mengalami serangan asma serta kejang kedua-dua belah kaki ketika melakukan aktiviti jungle trekking di Hutan Simpan Seksyen 9, Kota Damansara, Petaling Jaya, hari ini.

Malah, oleh kerana mangsa dianggarkan seberat 137 kilogram, pasukan menyelamat terpaksa beberapa kali berhenti rehat sebelum membawanya keluar dari kawasan berkenaan bagi menerima rawatan di hospital selepas lebih empat jam mengusung mangsa.

Komander Operasi, Rosdi Hainan berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada 3.14 petang memaklumkan seorang wanita diserang asma serta tidak dapat bergerak akibat kejang kedua-dua belah kaki.

Beliau berkata, susulan itu, sepasukan lapan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Damansara dihantar ke lokasi bagi memberi bantuan sebelum sembilan anggota termasuk seorang pegawai dari BBP Sungai Buloh hadir bagi membantu membawa mangsa keluar.

Sebaik tiba di lokasi, pasukan bomba bersama tiga pegawai Jabatan Hutan menemui mangsa bersama dua rakannya kira-kira lebih dua kilometer dari kawasan laluan utama.

Ketika ditemui mangsa yang mengalami serangan asma diberi rawatan awal dan berikutan mangsa tidak boleh berjalan kerana kedua-dua kakinya kejang, pasukan bomba terpaksa mengusungnya keluar, katanya ketika dihubungi hari ini.

Rosdi berkata, oleh kerana jarak untuk ke laluan utama sejauh lebih dua kilometer dan berat mangsa dianggarkan 137kg, semua 16 anggota serta pegawai bomba yang terbabit operasi itu terpaksa bergilir-gilir mengusung mangsa.

Kami berhenti rehat beberapa kali berikutan keadaan trek berbukit membuatkan usaha membawa keluar agak sukar dan memenatkan.

Mangsa hanya berjaya dibawa keluar dari kawasan itu sekitar 7.40 malam tadi dan kemudian diserahkan kepada pasukan paramedik Hospital Sungai Buloh yang sudah menunggu di jalan utama bagi mendapatkan rawatan susulan di hospital berkenaan, katanya.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-4-2019 07:54 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 07:55 AM | Show all posts
Tu dia. Berat tu. 137 kg.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 08:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Wah abam bomba sado...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 08:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Bos...tolong bg abam2 bomba off-day barang sehari-dua...penat tuuu...apa2pun tahniah abam2 bomba
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 08:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Debab2 pun gigih nk berjungle bagai.. Lg plak ada lelah...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 08:24 AM | Show all posts
terduduk brader2 tu

tp still steady
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 08:29 AM | Show all posts
tu pasal la elok kuruskan badan
baik tuk diri sendiri dn juga org lain
tp yg selalu org ckp badan aku suka hati aku la
x susahkan org pun...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 08:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau overweight camni, xpayah la buat aktiviti yg membebankan kaki
Lebih baik swimming je
Kan dah susah semua org
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 08:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Aduh sapa la bagi idea kat akak ni suruh jungle trekking..huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 08:37 AM | Show all posts
bagus dia buat aktiviti sehat
cume better dia start di taman2 saja....
lebih mudah ambulan nak masuk if jadi apa2
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 08:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Dgn bdn gitu patutnya pusing taman dulu. Lps beberapa bulan baru start hiking
Ni ntah2 warm up pun x tu yg kejang kaki
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 08:42 AM | Show all posts
tetiba teringat ratu naga
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 08:43 AM | Show all posts
abang sado pun tersandar..
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Badan aku gemuk sukati akula, mkn bkn mintak duit korang pon, bukannya aku susahkan sapa2 pun....janji aku bahagia....
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 08:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Seb baik tak patah stretcher tuh.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 08:51 AM | Show all posts
berat dan ada athsma.. elok mulakan dgn jogging di taman dulu.. sian abang bomba
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 08:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Maaf lah tapi.mmg akak tergelak baca berita ni....kussss semangat kak badan ko. ..

Aku yang berat 50kg pun malas nak pi masuk redah hutan ni....baik jogging sikit2 kat area rumah ni....
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 08:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Lawa2 semua badan anggota bomba yang mengusung tu...X gemuk X kurus. ...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 08:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Mantap mantap abg bomba
Ko saje kn dek


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.111357s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list