JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
884
View
22
Reply

[Tempatan] Ahli politik dan selebriti DIHENTIKAN pemakaian pangkat kehormat dan pemakaian seragam tentera

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-4-2019 06:46 AM | Show all posts |Read mode
Keputusan tidak kurnia pangkat kehormat tepat - Veteran
Bernama | Diterbitkan pada April 22, 2019 04:45 MYT

KANGAR: Persatuan Veteran Angkatan Tentera Tidak Berpencen Malaysia (PVATTBM) menyifatkan keputusan kerajaan menghentikan amalan mengurniakan pangkat kehormat dan pemakaian seragam tentera kepada ahli politik dan selebriti sebagai tepat.

Presidennya Ismail Abidin berkata langkah itu dapat mencegah salah guna kuasa dan kedudukan yang boleh menjejaskan nama baik Angkatan Tentera Malaysia (ATM).
Beliau bercakap kepada Bernama sebagai mengulas kenyataan Menteri Pertahanan Mohamad Sabu dua hari lepas mengenai keputusan Kementerian Pertahanan menghentikan amalan pemberian dan pengurniaan pangkat kehormat dan pemakaian seragam tentera kepada golongan itu.

Mohamad berkata langkah yang diambil itu mendapat sokongan Raja-Raja Melayu yang menjadi penaung kepada pelbagai cabang ATM.

Menurut Ismail ahli politik atau selebriti yang berminat memakai pangkat atau pakaian tentera harus bersedia menjalani latihan ketenteraan seperti menyertai Askar Wataniah bagi merasai disiplin ketenteraan yang perlu dipraktikkan setelah memakai pangkat dan pakaian tentera.

PVATTBM juga mahu kerajaan menarik balik pemberian anugerah yang telah diberikan kepada ahli politik atau selebriti sehingga mereka menyempurnakan kursus yang diperlukan dalam ATM, tambahnya.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 07:04 AM | Show all posts
Baguslah, ada yang berdiri tegak pun tak reti, apa tak lagi berkawad, ilmu medan perang dan sebagainya , ada hati nak pakai uniform tentera, bermegah dengan pangkat pangkat yang di beri.
At least kalau pegi training macam KJ tu tak apa lah.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 08:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagus, sokong! Tah pape bagi retis duk bangga pakai baju tentera siap dapat gelaran lagi dari dulu aku tak kenan
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 08:09 AM | Show all posts
ada juga yg pakai uniform ni dengan perut boroi.. sangat tak kena ok!
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah lah tak layak pakai seragam, lepas tu pakai lambang sayap pulak tuh, ntah bila depa terjun parachute ntah
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 08:52 AM From the mobile phone | Show all posts
US president sebagai commander in chief pun tak pakai seragam tentera
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 09:03 AM | Show all posts
david teoh tu cam sial je .....konon major (K) puih...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 10:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Sama gak Pertahanan Awam. Acik A Aida reti tak cpr? Tu belum bab2 lain.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 10:33 AM | Show all posts
lkick2113 replied at 22-4-2019 09:03 AM
david teoh tu cam sial je .....konon major (K) puih...

huh... dia bukan real major la ye?
cehhh aku ingatkan dia pernah masuk askar.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 10:34 AM From the mobile phone | Show all posts
si nurul zahid tu dulu join wataniah...tp gemuk je aku tgk masa tu
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 10:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 22-4-2019 08:00 AM
Bagus, sokong! Tah pape bagi retis duk bangga pakai baju tentera siap dapat gelaran lagi  d ...

david teo , farid kamil sume siap dpt gelaran lg
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 10:45 AM | Show all posts
Baguslah kalau begitu patut sedari dulu dilakukan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-4-2019 10:50 AM | Show all posts
bukan tu shj
yg perlu lagi di tengok ialah

gelaran Doktor (Kehormat)
ni pun ada jenis kemaruk nak guna guna gelaran Dr pada nama walhal Kehormat je pun

satu lagi polis pengiring
hampir kebanyakan VIP asal guna jalan raya je ada polis pengiring, bunyi siren
walhal pangkat bukan besar mana pun
cukup dihadkan pada level Agong dan PM saja ada escort
lain2 tu patuhi la kesesakan jalanraya
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya sokong penuh yg ni
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 10:57 AM | Show all posts
so, sape yg ade gelaran ni? sape sudi list kan.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 11:21 AM | Show all posts
sokonggg !!
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 22-4-2019 10:35 AM
david teo , farid kamil sume siap dpt gelaran lg

Tak sesuai lalu nak bagi gelaran2 ni sesuka hati... rasa tak lalu nak panggil diorang dengan gelaran tu tanpa lalui macam mana askar2 lain buat bertahun2
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg patut pun....i sokong ja sbb latihan utk kemasukan pun dah berat, ada yg x mampu nk buat ni pulak senang nk dpt sarung uniform dpt pangkat bagai sedangkan rakyat marhaen kena bertungkus lumus masa interview fizikal dan mental utk lulus ja...pastu mrk kena berkorban tenaga dan nyawa lagik...kalu yg senang2 dpt ni apa sumbangan?kat kantung sendiri?hurmmmm
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 02:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Org industria patut reka uniform design lain. Mungkin design pelik2 khas utk pelakon ketenteraan n polis
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 03:21 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 22-4-2019 10:35 AM
david teo , farid kamil sume siap dpt gelaran lg

David teo dpt pangkat mej (k) lagik. Kalau suruh berkawad tu tah2 mcm robot. Dengan pelat dia lgsg xlyk.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047289s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list