Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
2116
View
60
Reply

[Dunia] Rahsia Rakyat Finland Paling Bahagia Di Dunia

[Copy link]

Author: iloveselangor    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-4-2019 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by iloveselangor at 21-4-2019 05:03 PM

IMG_20190421_150305.jpg
IMG_20190421_150640.jpg
r0_206_1519_1013_w1200_h678_fmax.jpg 10-700x467.jpg 5b19d20928c53.image.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Seronok pergi sana. Cantik2 tempatnya. Tempat idaman pelarian islam.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-4-2019 03:09 PM From the mobile phone | Show all posts
MissVixen replied at 21-4-2019 03:08 PM
Seronok pergi sana. Cantik2 tempatnya. Tempat idaman pelarian islam.

Kalau Malaysian pergi sana rosak la Negara tu...Korupsi, Tamak, Kedekut dan suka ambil kesempatan adalah sifat rakyat Malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 03:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Patutlah tmk kahwin dengan scandinavian.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 05:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 21-4-2019 05:12 PM

Akak yaqin rahsia sebenarnya adelah karna meka ummah simple minded tidak cenderung overthink dan sesakkan fikiran dengan hal takda pekdah saperri Americans. Negara meka juga cantik dikelilingi nature yang indah yang mewujudkan qi positif memberkati seluruh negara. Selain itu meka juga non practicing Kristians @ etis majoritinya, ai believe? Sebab tu hidup aman2 sajork tak takut buat ini berdosa buat itu berdosa. Namun itu tidak bermaksud meka tiada pegangan moral yang tinggi, kerana menurut artikel almost half of rakyat Finland sangat pemurah suka menderma so di situ jelas walau meka taw meka takda pahala di sorga, meka boleh menderma aman2 saja karna meka bukan kejar pahala tapi meka menderma huntok kepuasan diri sundru buat diri sundri feel good gituh.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-4-2019 05:08 PM From the mobile phone | Show all posts
In this single small town, there are over 100 sports and cultural clubs, all of them subsidized in some way by the local council: clubs for the Swedish-speaking minority, clubs for the Finnish majority, a ski slope, a childrens music school, a childrens art school, an athletics stadium, an ice rink and even a purpose-built set of outdoor stairs, known as a kuntoportaat, which allow people to keep fit by walking up and down.

When residents argued, two decades ago, whether they should build an ice hockey rink or a handball court, the council solved the dispute by funding both.

The only obviously absent institution is a police station: With minimal crime rates, there is no need.

merlin_147659763_2d52a7f2-a600-4ca6-822d-9ad4148a421b-jumbo.jpg
Workout stairs in Kauniainen known as a kuntoportaat, which allow people to keep fit by walking up and down.CreditLena Mucha for The New York Times
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-4-2019 05:10 PM From the mobile phone | Show all posts
All this supplements a good and cheap universal health care system, free university education and affordable child care.

And a school system in which children are rarely tested, and teachers rarely inspected, but which, despite a recent dip, still ranks as one of the best in the world.

Strolling through her middle school, Leena-Maija Niemi, the head teacher, pointed out the classrooms and playgrounds that the students themselves had helped design, something she said that contributed to their sense of belonging.

merlin_147659670_bbf4d7fb-8fd3-4265-a4d3-7db0de72ec2e-jumbo.jpg
Playing cards at the senior center.CreditLena Mucha for The New York Times
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-4-2019 05:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by iloveselangor at 21-4-2019 05:15 PM
dua_chzy replied at 21-4-2019 05:08 PM
Akak yaqin rahsia sebenarnya adelah karna meka ummah simple minded tidak cenderung overthink dan ses ...


Sebab Kat Sana pandang manusia sama rata..takda racism dan berfahaman extreme.

So diorg buat aktiviti Sosial dengan Rasa bebas takda prasangka buruk

Orang Bugis kata Ati Mappacing...kalau nak hidup bahagia Hati mesti bersih...benda ni Mula dari Pemimpin dahulu...kalau byk Korupsi Dan berfahaman extreme memang Tak bahagia lah...hati busuk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-4-2019 05:14 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 21-4-2019 05:08 PM
Akak yaqin rahsia sebenarnya adelah karna meka ummah simple minded tidak cenderung overthink dan ses ...

To pay for all this, taxes are high by American standards: Someone earning $45,000 might pay more than double the amount of tax in Finland as in some American states.

But residents said they can feel the dividend: a society with low inequality, high opportunity and a strong sense of solidarity.

For me, happiness is about being contented with your life and the possibilities you have in life, said Finn Berg, a former head of the town council. And if you put it that way, then this is a happy place, because we have a lot of possibilities here.

Wealth helps, too.

Though the proportion of low-earners in Kauniainen is about the same as in the rest of Finland, the percentage of high-earners is roughly double the national average, said Mr. Masar, the mayor.

ADVERTISEMENT

Since the towns municipal tax rates are fractionally lower than elsewhere in the country, Kauniainen has become an attractive destination for those with the means to move here.

But this has advantages for all residents.

Individually, the rich pay less tax. But collectively they create a larger tax yield, enabling the town council to spend about four times as much on cultural activities, per capita, than the average Finnish district, three times as much on sports, and 50 percent more on child care.

All this breeds some basic satisfaction, said an understated Mr. Berg, the former council chairman.

Ive been thinking about what happiness is, and happiness is about being contented with your life, and about not being miserable, Mr. Berg said.

And Im not miserable.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 05:15 PM From the mobile phone | Show all posts
iloveselangor replied at 21-4-2019 05:10 PM
All this supplements a good and cheap universal health care system, free university education and af ...
And a school system in which children are rarely tested, and teachers rarely inspected, but which, despite a recent dip, still ranks as one of the best in the world.


Malaysia coba ikutin ini. Tapi malangnya kita ini ummah Asia. Hapa yang menjadik di Finlad, tidak semestinya akan menjadik jika dibawa ke Malaysia. Simply because we are effin Asians, or to be more specific - Malaysians.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 05:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 21-4-2019 05:25 PM
iloveselangor replied at 21-4-2019 05:12 PM
Sebab Kat Sana pandang manusia sama rata..takda racism dan berfahaman extreme.

So diorg buat  ...


Ia sister. Akak baru sekarang aware, hapa yang buat kita stress, over emotional, panas baran, segala mala emosi negatif itu, sumanya berpunca dari diri sunri. Kendian hidop pula dikelilingi ummah negatif, buat kita tambah negatif karna asyik serap menda2 negatif.

Bukak TV, tengok cerita kawin paksa, negatif.

Baca berita hari2 hada kes samun, rogol, bunuh, rompak - negatif.

Awal pagi sampai di tempat keja terus kawan sebelah meja panggil huntok ngumpat pasal si Leha yang sekendel dengan laki orang - negatif.

Gi kafe beli mee goreng bodo sepinggan amount ciput dengan ayam sehiris dua, sayur tauge ade la 4-5 batang tapi kena bayo 5 hengget huntok makanan hansuang kualiti cikai - negatif.

Tu belom cerita soal puribodi.

Hal dengan family, mak pak, anak2, pasangan, etc.
Ekonomi yang tak menentu.
Hutang bertimbun kena tanggung.
Astro cam taik asyik ulang2 siaran.

So bila masa kita mahu positif jadik happy, sister?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-4-2019 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 21-4-2019 05:15 PM
Malaysia coba ikutin ini. Tapi malangnya kita ini ummah Asia. Hapa yang menjadik di Finlad, t ...

Sebab pemimpin Malaysia banyak yg pentingkan diri. Banyak lupa diri, sombong, berlagak....sebab tu Allah bagi muka buruk macam hati diorg yg busuk hodoh tu...dlm Old Testament Ada sebut juga.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 05:25 PM From the mobile phone | Show all posts
iloveselangor replied at 21-4-2019 05:24 PM
Sebab pemimpin Malaysia banyak yg pentingkan diri. Banyak lupa diri, sombong, berlagak....sebab tu ...

Kijam sister.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-4-2019 05:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by iloveselangor at 21-4-2019 05:30 PM
dua_chzy replied at 21-4-2019 05:22 PM
Ia sister. Akak baru sekarang aware, hapa yang buat kita stress, over emotional, panas baran, se ...



Betul sister akak Pon perasan benda ni...sebab apa akak stress sgt fikir benda remeh temeh smpai Efek mood...especially yg racist dan extreme beragama, Haram kulu Haram kilir.

Akak dah lama rid off org camtu dari life.

Akak mula2 buang semua orang tu dari Facebook. (Terutama yg kuat berpolitik)

Lepastu akak add orang yg minat Kebudayaan (cam akak more to Bugis la) dan aktiviti outdoor macam Half Marathon, Fun Run dan yg minat Hiking...aktiviti begini memang diminati di Finland.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 05:43 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 21-4-2019 05:08 PM
Akak yaqin rahsia sebenarnya adelah karna meka ummah simple minded tidak cenderung overthink dan ses ...

Kat malaysia ni sibuk perati org tudung x tudung. Sibuk harammmmmmm
Lemas rimas aku

Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 06:01 PM From the mobile phone | Show all posts
takde spesis macam dodolgemok mmg leh bahagia
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 06:04 PM | Show all posts
bolehkah sy katakan cuaca mempengaruhi tindakan....

tempat sejuk kita kurang buas....

tempat panas buas sikit....

ini bukan semestinya menjadi, tapi kemungkinan kecenderungan utk kebanyakkan...
tak semestinya seratus peratus ikut faktor ni, tapi mempengaruhi sikit sikit...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-4-2019 06:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by iloveselangor at 21-4-2019 06:10 PM
umbut replied at 21-4-2019 05:43 PM
Kat malaysia ni sibuk perati org tudung x tudung. Sibuk harammmmmmm
Lemas rimas aku


Kesiankan orang yg nak bebas pilih Cara sendiri dihalang oleh segelintir kecik manusia yg extreme..dipaksa utk hidup seperti mereka yg taksub Dan extreme.

Tidak menghormati kepelbagaian yg Allah ciptakan
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 06:08 PM | Show all posts
Edited by ussopp at 21-4-2019 06:22 PM

.............................................................................
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 06:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 21-4-2019 02:17 AM

tunggu negara scandivania overpopulation seperti amerika,china,india,indo dan russia and then boleh cakap apple to apple maksud happy .... population 5.5 million jah negara besar ..... cuba compare population hong kong dan sg ..... in somewhat tidak accurate

sebab itu lah ceritay ang pelik banyak dengar di negara population yang banyak ..... btw scandivania ada public surveillance camera kan  ...kalah amerika
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.103040s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list