Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
17831
View
180
Reply

Cik Ponti minta Anak

[Copy link]

Author: akuni    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-4-2019 08:12 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Kisah yang akuni nak cerita ni adalah kisah benar yang berlaku pada jiran akuni. Jiran akuni adalah watak sampingan dalam cerita nih..sbb Masa kejadian tu sheols masih dalam kandungan maknya.Means d story happen about 30 years back la...
Ayah sheols polis, so mmg biasa tinggal Kat berek jer deols. Satu Hari ayah sheols dipindahkan ke sempadan negeri. Memang dah namanya sempadan dekat2 area balai tu mmg hutan le yg banyak. Kengkonon area tu dulu sarang komunis.Nak nak kenala depa sekorga bpindah sama.

Masa memula pindah tu xder juga benda2 pelik berlaku waima rumah yang deols duduk tu rumah lama yang dibina sejak zaman British lagi.Kuaters tu spatutnya untuk Timbalan Ketua Polis, since heols dah pindah quarters baru rumah tu kosong. Memula duduk tu anak baru sorang jer,abang jiran meols umur lebih kurang Dua tahun kot.

Jiran terdekat deols jaraknya lebih kurang 40-50 kaki jauhnya memandangkan status rumah tersebut. So halaman depan belakang rumah mmg luas. Mak sheols pn species rajin bkebun. Depan rumah penuh ditanamkan bunga. Belakang rumah sheols tanam pisang,ubi Dan sayur2an. Di belakang rumah tu juga tersedia pokok mangga, pokok durian Dan pokok getah tua.

Satu hari, mak sheols pergi rumah jiran2 terdekat menghantar sayuran hasil tanaman...byk x abis makan sekorga, mmg mak sheols bagi2 ke jiran.sorg jiran ni sambil story2 btanya Ada x nampak apapa yg ganjil Kat rumah tu? Sheols kata sllu sesapa tinggal Kat sana x lama...paling lama pun Dua atau tiga Bulan. Knowing deols dah tinggal lama lebih 3 Bulan Kat sana.

07-39-46-pontianak0-e1519100164948.jpg.cf.jpg

So, mak jiran akuni tnya la ngapa sbb nya? Jiran tu storyla sllu yg duduk situ nampak benda2 aneh dan dengar macam2 tmasuk la mimpi2 seram. No wonder la katanya rumah tu xdak polis nak tinggal. Klu kuaters penuh Dan terpaksa tinggal situ xlama Kendian pindah myewa rumah kampung. Deols semua ttunggu2 berita ttg rumah tu dari penghuni baru.

Cuak jugak mak jiran meols dengar cerita tu. Dah dah suaminya balik sheols storyla ttg Hal rumah. En.somi kata as long Kita xdak kena apapa gangguan, takyah la pindah. Susah nak Cari rumah sbb area kampung sangat.Kalau nak pindah pekan terdekat kena bermotor 50km jauhnya. Lagipun dah duduk dekat 4 Bulan takdak apapa yg aneh tentang rumah tersebut.

So kisah tu tinggal kisah jer...sheols berterimakasih juga dgn jiran2 sllu ingatkan agar berhati2..Ada jugak jiran2 yg datang btandang membelek bunga2 dan mlawat kebun kecil sheols di belakang rumah. Kisah tu senyap hinggalah sheols disahkan dokter mengandung dua bulan anak ke dua iaitu jiran meols skrg.

#stop dulu erkk nak antar anak g tusyen


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 08:16 AM From the mobile phone | Show all posts
I am ready!
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 08:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Wah..anak umur berapa ni akuni. ...akak ingat akuni bujang lagi....hehe
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Banyak minggu acik tak masuk bod sini
Hahh sambung citer sambung citer
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 08:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Heheheeeeehe....
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 10:26 AM From the mobile phone | Show all posts
cpt sambung kakk...seramm dah niii
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 10:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Cepat sambung. .
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 10:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Aip..iols baru nak seram..
Dh x seram balik..
Syioknya rumah tanah luas sebegitu..iols suka..
Mcm umaj tahun 70 80an zaman badul gitu
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Tu ke pontianak nya?
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 11:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Tt sibuk masak la tu..bila dah selesai urusan rumah tangga sambung balik tau....
Eh...aku pulak yg bertangga kat sini...
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 12:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 21-4-2019 08:50 AM
Banyak minggu acik tak masuk bod sini
Hahh sambung citer sambung citer

Sejak2 kes acik bonieeee haha eh semalam tgk kad2 raya lama terjumpa kad raya everest 97 gituuuu hihi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-4-2019 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Maaf eehh hakak urus anak2 tadi...oke hakak sambg balik.anyway Ponti Kat atas tu Hiasan jer
Hokeh...memula tu mak sheols x perasan yg dia tu dah mengandung sbb mmg jenis yg rezeki mengandung xdak alahan. Kebetulan period sheols x menentu sbb hat anak sulung masih breastfeed.

Satu petang mak sheols dtg nak membakar dedaun kering belakang rumah. Sllu sheols longgok Dan bakar bawah pokok mangga. Tapi ntah ngapa sheols tgerak nak membakar bawah pokok getah tua dedaun tu semua. Pokok getah tu besar uols. Menurut cerita mak jiran hakak tu sebesar 3 pemeluk org dewasa.nahh x ker besar tu.

Dek kerana rajin mak sheols nih selagi x siap keroje x nak berenti. Dah senja dah...sheols masih lagi mengumpul dedaun kering sambil membakarnya di bawah pokok getah tu. Santak dah maghrib sheols tetap menyapu Dan mengumpul dedaunan sehinggala en somi sound sheols suruh naik. Dah kenapa hang semangat sangat nih smpi x sedar maghrib? Kata sominya. Mak jiran pun rasa mcm iya ehh..lain mcm jer semangat rajin aku Hari ni



Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 12:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak baca siang2 je
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Komunis2 kebanyakannya bangsa sepet, diorang pernah kena kacau teruk tak dalam hutan?
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 01:13 PM From the mobile phone | Show all posts
RatuDunia94 replied at 21-4-2019 11:36 AM
Tu ke pontianak nya?

Kakak i baru kena kacau kak pon haritu. Dia kata muka kak pon tu tak buruk pun. Macam chucky
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
akuni replied at 21-4-2019 12:38 PM
Maaf eehh hakak urus anak2 tadi...oke hakak sambg balik.anyway Ponti Kat atas tu Hiasan jer
Hoke ...

Besar sangat tu pokok getahnya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-4-2019 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Malam tu sheols rasa gerah ...pusing Kiri salah, pusing kanan salah..mata x ngantuk sama sekali. Sampai lepas tengahmalam gerah sudah haus pulak rasa. Masa tengah menuju dapur tu sheols rasa mcm sedang diekori. Tapi sheols x ambik pot sgt sheols ni kategori kuat smgt jugak.

Masa duduk minum di meja makan tu ntah ngapa mata sheols auto melihat ke luar rumah..selamat ni sheols x rasa nak pandang ke luar pun. Mata sheols tpanah ke pokok getah. Sheols lihat ranting2 pokok getah tu berayun-ayun seolah-olah menari-nari.

Hairan dgn keadaan tu sheols bukak tingkap untuk memastikan benar tidak fenomena yg sheols nampak.Tingkap dedulu kan main bukak jer org pun bole masuk melalui tingkap Dengan bantuan cahaya bulan sheols dpat mlihat ranting pokok mangga Dan pokok durian tegak tidak ditiup angin.

Sheols x sedap ati, cepat2 sheols masuk bilik Dan kejutkan en.somi. Ayahnye! Ayahnye...bangun sat..tengok apa Ada Kat belakang rumah tu.
Dengan terpisat2 mata somi sheols g dapur. Allah!! Bakpa hang buka tingkap beso2 maknye...Tau dak bahaya memalam nih..

Takder ..cuba hang tengok pokok getah tu apa hang nmpak..pokok tu menarilah ..kata mak jiran  sheols x berani dah nak menoleh ke luar tingkap.
Dengan selamba sambil menutup tingkap en.somi berkata : dah ler tu maknye..hang dah mengantuk kot ..esok jer Kita cerita.


Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Wooo
Keseraman mula melanda
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 01:45 PM | Show all posts
ala akk tgg.seram sambil tunggu tt update
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 01:59 PM From the mobile phone | Show all posts
chanteksekali replied at 21-4-2019 12:37 PM
Sejak2 kes acik bonieeee haha eh semalam tgk kad2 raya lama terjumpa kad raya everest 97 gituuuu h ...

Chuols jgn nak ajak acik oftopik kat sini pulak eh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.096999s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list