JAWATAN KOSONG DIPERLUKAN SEGERA! Jana pendapatan dari rumah sebagai penulis freelance kami. Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
492
View
17
Reply

APA TU STOKIST?

[Copy link]

Author: adila39    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-4-2019 05:41 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Memandangkan ekonomi yg so x menentu kat Malaysia ni... haihhh

I ternampak perkataan stokist and terbayang bengkung yg banyak sgt kat online tu or produk produk yg mcm2... soalan sy... STOKIST.. being a STOKIST... sesuai ke sekarang? modal paling rendah? and jual apa paling laris?

JOM SHARE
stockist.png
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 06:14 PM | Show all posts
yes boleh buat duit lagi sekarang.

ekonomi mmg lembap sekarang .

jadi stokis? i dont think so. kalau u xboleh jual satu set produk jangan bermimpi nak untung banyak jadi stokis.

mula dari bawah sampai masa jadilah stokist.

semua produk adalah OEM, semua produk dari kilang. yang bezakan cara u marketing jual.  u pandai main 1 produk, beratus produk lain u boleh jual.

jadi skill set marketing, closing, dan lain2 lagi wajib ada.

tips kaka jangan jadi stokist mulakan jd agent dropship.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-4-2019 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 17-4-2019 10:14 AM
yes boleh buat duit lagi sekarang.

ekonomi mmg lembap sekarang .


so u were saying... do dropship is better. ok agreed.

what about selection produk? masih higher demand ke jamu jamu ni and all those beauty capsule.. ke jual baju or.. hmm...

Marketing vise... hmm kena allocate big budget ke? setakat fb boost rasa x jalan sgt... nak viral kan?

again... owner product ni selling branding je la... stokist be our stokist.. and untung depa. ya? ke caner?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-4-2019 07:19 PM From the mobile phone | Show all posts
err apasal saya pilih gambar love ni... hehehe x relevant pulak
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 09:00 PM | Show all posts
adila39 replied at 17-4-2019 07:18 PM
so u were saying... do dropship is better. ok agreed.

what about selection produk? masih high ...

zero marketing kaka sebulan sales RM 15k - RM 34k ( satu laptop) .....

nak guna lebih laptop boleh - hire staf bahagian closing sales sebab manual..


flow sales ( sales funnel)
stranger > lead >follow up/closing sales > engagement > repeat sales

stanger > kolam facebook/ fb group/ profile
Lead > yang serahkan email/no.hp/
closing sales> proses close deal
engagement > personal touch
repeat sales > boleh jual produk sama niche or repeatable product


p/s : kaka jual produk sexual besar kopek dan ketat apam ( nama glamour kelly, sara, fara )
p/s : apa2 produk boleh jual asalkan ada permintaan ( penyelesaian masalah )



masalah customer kaka :
> ingin suami/kekasih/ atau pakwe bf orang melihat bentuk dada mereka  sambil memuji kecantikan
> ingin baju mendada
> ingin hubungan make love lebih bahagia
> ingin suami setia
> bercerai sebab sexual ( yes benar terjadi)

produk kaka :
> besar gebukan dan montokkan kopek ( kecuali hantu kopek sis vokuru)
> ketatkan apam ( biasa produk jamu ketat di pintu gua, kalau produk tu bagus dalam gua pun boleh ketat)

sales funnel kaka stranger :
> kolam fb
> kolam ig ( engagement lebih tinggi kalau live)
> kolam shopee ( kerja buang harga je sakit hati !!)
> kolam2 google/youtube dan sewaktu dengannya

sales funnel kaka lead :
> kumpul no.hp
> kumpul email

sales funnel kaka closing sales:
> retargetting pixle
> retargetting adwords
> content marketing
> closing sales whatsapp


ni sales kaka amalkan berdasarkan ebook2 dan kelas2 berbayar.. bukan semua 'guru' hasilkan kualiti ebook atau course.. ada yang murah tp sangat berbaloi.. ada mahal tp value indah khabar.. jadi tips kaka sebelum beli semak dulu wall2 penjual atau fanpage.. biasanya mereka yang betul2 berkongsi akan ada ilmu free kt wall dan bukti2 sales mereka berjaya buat.. ini pandangan peribadi kaka.. apa2pun setiap buku ilmu ada teknik pandangan masing2..  98% value ebook dan produk berbayar kaka dapat sangat berbaloi .. 2% tu baki sedikit kuciwa

nak lg jimat tanpa bayar ebook dan course ???? joint agent mana2 founder, mereka ada free couse untuk jadi agent zero marketing.. joint dan praktis.. nanti sales dah banyak pm tepi founder ckp nak belajar fb ads, closing.. founder2 kat luar ni semua mula dari bawah. mereka kaya ilmu pengalaman.. hormati mereka kejar mereka.. cari founder yang ok bukan yang lepas tangan.. kalau dpt founder baik sgt bantu agent begitu  bawah ketiak mereka pun xpe..







Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2019 02:06 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 17-4-2019 07:19 PM
err apasal saya pilih gambar love ni... hehehe x relevant pulak

Releven jer...mengimbau kenangan hakak jaman dedolo kerja kat stokis Avon
..dedolo Avon ni Kalu ckp stokis..kayo mak .. nowadays dah susah nak jumpa dah..
Kualiti product theyols pun dah byk yg downgrade...sedihhhh hakak..
ok jer kot jadik stokis tapi nak untung banyak kena bat sales letup gak..and cannot stick to Satu brand jer...utk klangsungan poket sindri

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2019 08:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Sy pernah jd dealer untuk saudara sendiri.. Tapi tu la saudara sendiri tak serius dalam urusan jual online ni.. Bila saya tanya ada stock kate ade.. Bila dah buat payment yang customer nak, macam2 hal jd.. Ttibe stock abis org lain beli la.. Proses penghantaran lewat berhari2..akhirnye saya tarik diri.. Bila wife die ajak join balik saya xnak bg alasan sibuk dengan kerja.. Dari name saya buruk baik undur diri

Sampai skrg stop tuk jual online

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2019 09:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Apa beza stokis dgn founder?, both pun tolak barg oem jew..
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2019 09:52 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 17-4-2019 09:00 PM
zero marketing kaka sebulan sales RM 15k - RM 34k ( satu laptop) .....

nak guna lebih laptop b ...

Tq for sharing kt sini
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-4-2019 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
akuni replied at 17-4-2019 06:06 PM
Releven jer...mengimbau kenangan hakak jaman dedolo kerja kat stokis Avon
..dedolo Avon ni Ka ...

ye ke avon gitu dah
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2019 11:20 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 18-4-2019 11:03 AM
ye ke avon gitu dah

Iye...nak Cari kedai Avon @ stokis dah susah skrg nih..
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2019 11:45 AM | Show all posts
sape sudi share ilmu ape beza stokis, agent, dropship, etc lah... tgk ramai sgt org bniaga skg.
sambil2 bantu tt, kita pun dpt ilmu. tq.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2019 11:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg i tau..  agent dropship, stokis, founder produk timbang kilo oem bagai ni mostly yg xde elmu nk jadi a real manufacturer pun... kepakaran, elmu, modal tu yilekk yg adooo tu nota2 kaki sifu siput species jijan janjan.. dia lupoo nk ajo kengkome ni about how to sustain a bisnis, dia tau ajo bisnis nampak hebat je, x kira apa cara pun termasuk menipooo... now sapoo2 pun boleh je nk jd founder produk sampah gitchew.. ni yg jenis no business to run a business in the first place
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-4-2019 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 18-4-2019 03:59 AM
Yg i tau..  agent dropship, stokis, founder produk timbang kilo oem bagai ni mostly yg xde elmu nk j ...

terlalu banyak kan... sampai xtau siapa yg genuine. setakat founder.. kita semua pun boleh... but a ligit product and business tu yg susah nk tau
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2019 07:27 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 18-4-2019 02:57 PM
terlalu banyak kan... sampai xtau siapa yg genuine. setakat founder.. kita semua pun boleh... but  ...

Betul.. tu pasai  ramai yg amek produk2 dayus ni sampai x nk mkn obat doctor bertauliah, merana.. dah nazak baru hang pa merangkak cari spital naaa, some tu dah too late.. yg jd fonder tu setakat spm jah or degree beli

Kawan i punya father is a doc, skin specialist, dia kata mmg berdondon2 dtg clinic muka hancur sbb guna produk timbang kilo nih

Nak kurus, jaga diet n exercise le.. agent obat kuruih pon xde yg kuruih
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-4-2019 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 18-4-2019 11:27 AM
Betul.. tu pasai  ramai yg amek produk2 dayus ni sampai x nk mkn obat doctor bertauliah, merana..  ...

so stokist apa yg relevan now?
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2019 08:37 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 18-4-2019 08:25 PM
so stokist apa yg relevan now?

If pasal ubat2 ke make up ke plg busuk pun beli la kat caring ke guardian ke watson ke.. i mmg x beli la dekat peniaga2 online ni..

Depa mn ada lab buat testing bagai. Most yg kata registered with kkm tu nipooo jew, some apply under supplement tp overclaim sbg  ubat darah tinggi, cancer, buah pinggang bagai. Lg bahaya yg kata boleh baik 7 penyakit hanya dgn minum jus.. apoo dulu penah masuk nf i.. jus 7ujuh ke gapo.. harap2 fonder tu dah kena report dgn kkm
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-4-2019 12:03 PM | Show all posts
Lets put aside bab jamu bagai ni and all that beauty product, mmg hanya ni je ke reliable as stokist....anyone ada info tak
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.078299s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list