JAWATAN KOSONG DIPERLUKAN SEGERA! Jana pendapatan dari rumah sebagai penulis freelance kami. Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
909
View
47
Reply

Siapa yang tentukan perjalanan hidup kita?

[Copy link]

Author: doden       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-4-2019 03:38 PM | Show all posts |Read mode
Semakin lama aku semakin keliru, siapa sebenarnya yang menentukan perjalanan hidup kita. Allahkah atau makhluk. Dengan segala data peribadi kita boleh diceroboh sekarang. Misalnya pergi cyber cafe, orang boleh print password kita dari kaunter kemudian mengondam akaun kita. Ya Allah, aku semakin keliru ya Allah.
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 04:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Kau kenapa dik
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Menentukan semua perjalanan itu adalah Allah samaada kamu faham ataupun tidak, serahkan kembali segala urusan kepada Allah.
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 05:45 PM | Show all posts
dik kalau isap gam isap jenama gajah jangan jenama kancil
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-4-2019 06:15 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 17-4-2019 05:45 PM
dik kalau isap gam isap jenama gajah jangan jenama kancil

Kalau aku tak hisap gam, statement kau nie dah jatuh fitnah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-4-2019 06:17 PM | Show all posts
aku post nie bukan apa, bayangkan dari forum ini jugak sekumpulan manusia datang ke rumah aku. Aku tak kenal pun mereka. Mereka memukau aku untuk dapatkan waris zuriat keturunan dari aku. Aku tak kenal pun mereka. Dan aku takde aktif dulu sepertimana aku aktif dalam group nie. Siapa mereka tu?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-4-2019 06:19 PM | Show all posts
Sebab tu pening aku nak fikirkan Allah yang tentukan perjalanan hidup kita ke atau manusia yang tentukan perjalanan hidup kita. Allah berkuasa mutlak ke atau manusia? Pening-pening.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-4-2019 06:22 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-4-2019 06:22 PM | Show all posts
Ini muka perempuan tu, muka dia iras-iras pelakon Zya Zara tu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-4-2019 06:26 PM | Show all posts
Siapa nak tahu lagi, boleh pm aku. Nanti aku bagi no telefon kot-kot korang tahulah konspirasi dan komplot apa dalam cari forum nie.
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 06:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah lama tahu...
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 06:49 PM From the mobile phone | Show all posts
doden replied at 17-4-2019 06:17 PM
aku post nie bukan apa, bayangkan dari forum ini jugak sekumpulan manusia datang ke rumah aku. Aku t ...

Yang ini kurang jelas...
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
doden replied at 17-4-2019 06:17 PM
aku post nie bukan apa, bayangkan dari forum ini jugak sekumpulan manusia datang ke rumah aku. Aku t ...

Macam citer sains fiksyen jew .. ade mase pulak chuols pikir macam2 .. penah dengar ayat .. manusia hanya berusaha ..Allah S.W.T juga yang menentukannya ... ha gitew...hadam kan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-4-2019 08:32 AM | Show all posts
mialunar replied at 17-4-2019 07:47 PM
Macam citer sains fiksyen jew .. ade mase pulak chuols pikir macam2 .. penah dengar ayat .. manusi ...

dah fiksyen sains pulak. Ini betul-betul nie. Hanya ada satu bukti yang aku berjumpa sekumpulan manusia tu termasuk perempuan tu pada tahun 2010 dan 2011 iaitu bukti laporan bertulis dari Hospital Sungai Buloh. Tapi sayangnya seketika laporan tu dibawa balik ke rumah, letak dalam almari buku, orang pecah masuk rumah nie curi laporan tu. Apa motif dia curi ye? Taknak ada bukti ke perempuan nie pukau aku? Perempuan nie ada kaitan dengan forum nie tahu tak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-4-2019 08:33 AM | Show all posts
Pergi Hospital Sungai Buloh, mintak balik laporan sama. Masya'allah! Laporan semua dah dipadam dalam sistem mereka. Subhanallah! Permainan apa pulak nie?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-4-2019 08:34 AM | Show all posts

Ha? Tahu apa?
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2019 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
doden replied at 18-4-2019 08:32 AM
dah fiksyen sains pulak. Ini betul-betul nie. Hanya ada satu bukti yang aku berjumpa sekumpulan ma ...


1) awak me-reka cerita
2) memang le ada yg real, tapi base dari cerita awak, awak cuma ambil dari kisah2 yg pernah berlaku (tetapi dilalui oleh orang lain) lalu direka semula.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2019 03:46 PM | Show all posts
sy kurang faham ape yg awak nak sampaikan. dah tentu la Allah swt yang tentukan, kite sebagai hamba kena banyakkan berdoa dan minta petunjuk pada Dia. sebab tu la tujuan manusia ni hidup atas muka bumi Allah swt
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2019 12:59 PM | Show all posts
dovob replied at 18-4-2019 09:15 PM
1) awak me-reka cerita
2) memang le ada yg real, tapi base dari cerita awak, awak cuma ambil da ...

Apa yang saya dapat dengan mereka-reka cerita?
Atau mereka yang buat saya macam nie nak orang anggap saya mereka-reka cerita ke ntahlah.
Tapi inilah kebenaranya, tak de masa nak mereka-reka cerita.
Tak ada faedahnya.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2019 06:29 PM | Show all posts
Kau ceritakanlah apa faedah dan isi yang kau nak
sampaikan daripada thread ini. Jgn risau, aku ada masa
untuk baca kisah kisah yang terbuku dalam hati kau itu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.074246s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list