CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 6428|Reply: 55

Resign/Stay?

[Copy link]
Post time 15-4-2019 12:20 PM | Show all posts |Read mode
Hi,
kalau korang keje dekat company yang tak bagi increment /bonus korang stay ke resign?


Baru join nak masuk setahun, orang2 lama (paling lama 5 tahun) bagitahu company ni tak ada kenaikan gaji apatah lagi bonus.

Thanks.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-4-2019 12:28 PM | Show all posts
cari kerja baru dulu, rancang dlu, pastu baru blah, kena timing yg bagus utk blah, cadangan aku blah ajer
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2019 12:45 PM | Show all posts
cabut je, kerja macam kuli tp increment tak ada susah la. ni bukan zaman kena halal keringat ye
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2019 12:47 PM | Show all posts
keje je dulu
dlm masa yg sama cari keje lain
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2019 01:12 PM | Show all posts
dalam masa 19 tahun aku bekerja, aku dh keja dengan 12 company. paling lama aku keja kat satu company - 4 thn. paling sekejap - 1 bln. aku harap aku akan pencen la kat company yg aku keje sekarang ni, dah tua, susah nak carik keja dah

kalau dah terang2 company mmg takde increment & bonus, baik carik company lain yg lagi better. tapi jangan la resign dulu, kalau ada yg panggil interview, pegi je, tgk environment, tgk office culture dia camner. tak semestinya co. yg kecik ni x bagus, kdg co. yg kecik ni la yg jg staff dia elok2. boleh bagi bonus byk. ko relax2 je cari keja lain, at the same time, gain experience kat co. sekarang tu.  all the best!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2019 01:29 PM | Show all posts
kalau dah dapat kerja lain cabut je
tapi kalau belum, stay dulu ..skrg susah dapat kerja
ekonomi malaysia tengah merudum

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2019 03:11 PM | Show all posts
aku pun takde increment...sempena april ni dah 4bulan mencari keje lain.  
1 interview pun tak dapek
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2019 03:52 PM | Show all posts
Stay dulu dlm masa yg sama cr keje lain..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-4-2019 04:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu replied at 15-4-2019 03:11 PM
aku pun takde increment...sempena april ni dah 4bulan mencari keje lain.  
1 interview pun tak dape ...

Laki aku xde increment pn still keje lg kt situ. Xtau dah nk nasihat cemana. Risau pulak pikir sbb nanti kalau baby dh kua cemana la dgn gaji dia xsampai 2k pn sebulan. Blm tolak lg tu itu ini.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2019 04:17 PM | Show all posts
cak alep bot = cabot
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2019 06:56 PM | Show all posts
masa interview dulu tak tanya ke company policy on bonus/ increment?
if confirm tak ada, then u cari la kerja lain tapi jangan berhenti dulu..
or cukupkan setahun lebih kat situ..
kalau keje kejap-kejap pun tak cantik cv u nanti..
so bila dapat interview kerja lain, sila tanya pasal bonus and increment..
tak salah pun u tanya..
kalau benefits new company bagi pun tak cantik, up to u nak terima offer atau tak nak..

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-4-2019 07:48 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 15-4-2019 06:56 PM
masa interview dulu tak tanya ke company policy on bonus/ increment?
if confirm tak ada, then u car ...

Tanya sis..katanya ikut perfomance.tapi bila masuk senior bgtau company dah lama tak bagi increment.sejak sy masuk aritu mmg duk tgk org resign aje.keje sini ekceli ok, cuma tu je la
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2019 08:23 PM | Show all posts
Company ada hantar staff pergi kursus,ambil sijil professional mana2 tak?..kalau takde, better cari kerja lain tapi stay je la sampai dapat...
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2019 09:44 PM From the mobile phone | Show all posts
namr replied at 15-4-2019 07:48 PM
Tanya sis..katanya ikut perfomance.tapi bila masuk senior bgtau company dah lama tak bagi incremen ...

ada buat appraisal tak?
takde ke risik-risik kat hr betul ke takde increment and bonus..
coz bila dorang cakap ikut performance, tu macam subjective..
or staff yang u tanya tu tak perform
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2019 09:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan senang nak dapat kerja baru sekarang ni
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2019 10:29 PM | Show all posts
pelan2 lah sesambil cr kerja lain..jgn berhenti dl skrg ni
bukan sng nak dpt kerja..dah dpt kerja baru berhenti..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-4-2019 12:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Masa offer letter dinyatakan tak
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2019 08:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Sazida replied at 15-4-2019 04:14 PM
Laki aku xde increment pn still keje lg kt situ. Xtau dah nk nasihat cemana. Risau pulak pikir sbb ...

Laki haku pun basic x sampai 2k ngan ank2 3 org nie, moh lerr poie perah keringat cm die...
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2019 10:20 AM | Show all posts
ikanmasin replied at 15-4-2019 10:29 PM
pelan2 lah sesambil cr kerja lain..jgn berhenti dl skrg ni
bukan sng nak dpt kerja..dah dpt kerja b ...

Cadangan yang bagus....jangan blah dulu kalau belum dapat kerja lain....
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2019 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
acikhan replied at 16-4-2019 08:46 AM
Laki haku pun basic x sampai 2k ngan ank2 3 org nie, moh lerr poie perah keringat cm die...

Rasa mcm stress jgk kan pikir kewangan ni. Iols keje jgk, tp takdelahh besor mana gaji tu. Nk berhenti kerja syg sbb tgl lagi 13 tahun je nk pencen.  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-12-2022 01:43 AM GMT+8 , Processed in 0.108160 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list