Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3523
View
318
Reply

BORAK KOSONG, CHAT, GOSIP, LUAHAN DAN BERSANTAI DI BOD PERUBATAN vol. 2

[Copy link]

Author: keypochino    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-4-2019 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum semua.. since doc @ipes2 dah suruh bukak rumah baru..meh la kita sambung borak di sini pula ye.. kalau ada apa2 nk borak psl kesihatan ke..diet ke.. mkn2 ke.. kita borak2 santai je kat sini.. boleh tanya soalan kat doc ipes.. nnt doc reply bila dia free.. btw tq doc..!

Screenshot_20190412-191733_Google.jpg

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2019 07:48 PM | Show all posts
First




Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2019 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
U dont need a doctor

Ur mind need to be doctored

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-4-2019 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 12-4-2019 07:48 PM
First

Tq kaka seri kasi tacang..

Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2019 11:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak Tanya doc...akuni Ada allergy. Tak leh makan seafood..sama kering atau basah..yg jeruk2 tu mmg sure gatal merenyam2 tgh malam. Ada x petua mgurangkan alahan ni..
Malas la nak balik2 jumpa mr.doc ... balik2 ubat yg buat akuni mgantuk nak mampuih. Nak suntik risau pla nnti kebiasaan..ubat x kesan pla
Yg paling parah tu gatal d ehem2...Dan kawasan sekitarnya...segala pelipat2 ... Lebih kurg la lepas ok, ko lagih...dah skrg lagi byk benda x leh makan..gatalllll x tahan nak menggaru jee

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2019 12:27 AM | Show all posts
ajinomotonosuga replied at 12-4-2019 08:23 PM
U dont need a doctor

Ur mind need to be doctored

eh sy pon ada doctor tau
ie semua org kena ada GP
utk check up every 6 months
tapi mahal la jumpa dia
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2019 01:04 AM | Show all posts
akuni replied at 12-4-2019 11:49 PM
Nak Tanya doc...akuni Ada allergy. Tak leh makan seafood..sama kering atau basah..yg jeruk2 tu mmg s ...

1 in 100 people ada seafood allergy
specifically, yg ada shell tuh
ie sheelfish
ikan2 ni, less sikit

20% of people yg dapat seafood allergy ni, akan gorw out of it bila dewasa
most of the allergies are urticaria je
tapi ada jugak jenis yg absolutely dangerous and can be fatal eg angioedema

overall, if your immune system tu takleh bezakan allergen dari shellfish dari protein dalam badan u, maka ianya tak lah boleh dielakkan lagi
jadi, you lah yg kena elakkan shellfish itu

i ada allegy to one of the shellfish, tapi i tak tahu mana satu
i will jadi gatal2 tapi bukan pada semua ketam

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2019 01:05 AM | Show all posts
tenkiu keypochi
nah also 50+
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2019 02:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Doktor.. nak tanya mcm mana nak dpt kulit muka yg sihat ya? Umur sy 28 tahun.. lelaki..

zaman sekolah dulu sy ada masalah jerawat yg serius.. skrg jerawat dah kurang..

tapi byk parut berlubang dan kulit muka merah (jauh lebih gelap berbanding leher dan tangan) dan tak sekata..

saya teringin nak ada kulit sihat macam orang lain

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2019 02:45 AM From the mobile phone | Show all posts
an ounce of prevention is worth a pound of cure
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2019 02:50 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 13-4-2019 01:05 AM
tenkiu keypochi
nah also 50+

Hehe tq doc.. ajak la kaka nora borak2 kat sini.. dia bz kat bod lain tu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2019 02:57 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 13-4-2019 01:04 AM
1 in 100 people ada seafood allergy
specifically, yg ada shell tuh
ie sheelfish

My hubs pun ada alergy seafood.. tp dgn udang je. Ketam kadang mkn ok, kadang x ok..tgk tahap freshness ketam tu kot.. sebelum ni dia ok bole je mkn udang, tp ada skali tu kami pergi beli udang fresh kat jetty kuala selangor. Udang tu besar tapak tgn lelaki dewasa. Lepas mkn habis naik bengkak merah2 mcm kena kekata.. pastu gi klinik dpt ubat Cetirizine. Since that, mkn udang biasa pun gatal..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2019 05:05 AM | Show all posts
asteruk2 replied at 13-4-2019 02:43 AM
Doktor.. nak tanya mcm mana nak dpt kulit muka yg sihat ya? Umur sy 28 tahun.. lelaki..

zaman sek ...

jika betul jerawat (acne vulgaris), maka ianya sebaceaous glands (SG) yg overactive, dok produce sebum byk, muka jadi berminyak. kadang2 kadang2, sg ni, lubang dia tersumbat, lalu dapat infection. jadi lah acne
sg di muka ni, adalah dibawah pengaruh hormone Testosterone.

semua org dpt acne esp masa hormone fluctuates. bg lelaki, yg penting ialah breakouts nye, yg jadi bila berpeluh, stress etc. utk prevent breakouts, bersih muka selalu. guna cloth yg lembut. elak dari guna sabun yg irritate muka. jika teruk, kena guna antibiotics for a long periods of time eg minocycline etc. jika sgt teruk, dermatologist mungkin beri u retinoic acid.


Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2019 05:06 AM | Show all posts
keypochino replied at 13-4-2019 02:50 AM
Hehe tq doc.. ajak la kaka nora borak2 kat sini.. dia bz kat bod lain tu..

awak la gi ngajak
ni kan tred awak
gi ajak depa yg dulu dok lepak sini selalu
sy tau ngapa depa lepak sini, saja nak dapat ubat pree.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2019 05:08 AM | Show all posts
keypochino replied at 13-4-2019 02:57 AM
My hubs pun ada alergy seafood.. tp dgn udang je. Ketam kadang mkn ok, kadang x ok..tgk tahap fres ...

ada something yg trigger allergy dia lah tu

sy still tak sure ketam apa yg sy allergic.. few years ago mkn kat restoran, gatal habis muka bibir etc
tapi mkn lain kali ok pulak

yg sy betul2 allergic ialah arwah si archie tu.. bulu kat muncung dia tepi2 whiskers dia tu jika sy cium mmg akan gatal mulut n mata few hours

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2019 06:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya allergy pada rambut sendiri yg gugur bila kena kulit.dia punya gatal, lain mcm rasa.tgh tido pun bole tejaga n kena gak cari rambut tu.start pas pregnant anak sulung.yg bestnya, setiap kali pregnant, gatal ni xde..heran betul.skin specilst kata mungkin allergic pd protein yg ada kat akar rambut tu.entah laaa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2019 08:25 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 13-4-2019 01:04 AM
1 in 100 people ada seafood allergy
specifically, yg ada shell tuh
ie sheelfish

benarlah doc... akuni mmg allergy dari kecik masa tu udang jer kot...tapi dah smakin tua ni semakin btambah list hakakkkk...sotong,sgala jenis kerang,bilis kering,ikan kering pun tsenarai.. tmasuklah certain2 fish..telor ayam pun sama.peliknya telor masin okehh plop
Sampaikan pernah dulu hakak ingatkan kena mandrem Tau ..pasalnye dah ke klinik sana-sini baik2 cenggitu jer pastu balik lagih..abis ubat datang lagih..g ler hakak bjumpa sgala mcm tokmoh.. paling2 kena bagi air tawar jer gangguan konon tapi x dbagitau sbbnye.
Skrg hakak stop makan ubat dah..tapi sgala mak nenek benda alah tu hakak x makan lagila..cuma kalau kenkadang dah dtg gian mmg hakak mlantak jugek.hasilnye mmg bgaru sana-sini ...tpaksala gak jumpa pak dokter kalu x semedang begaru jer .

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2019 08:48 AM From the mobile phone | Show all posts
akuni replied at 13-4-2019 08:25 AM
benarlah doc... akuni mmg allergy dari kecik masa tu udang jer kot...tapi dah smakin tua ...

Anak sulung akak alergi seafood. .kalau mkn dia sukar bernafas. ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2019 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 13-4-2019 08:48 AM
Anak sulung akak alergi seafood. .kalau mkn dia sukar bernafas. ...

Haah..maybe it runs through blood kot...warisan gituuu ...bukan saka jer yer bole waris.. allergy pon sama... anak hakak duarang yg kena..hat sulung Dan bongsu..yg sulong xleh makan udang+sotong...yg lain2 okeh semua.. simptom c sulong gatal2 jer celah2 pelipat Dan kwasan yg bpeluh....
yg bongsu ni hakak pelik sikit..telor rebus+matakerbau jer da allergy..abiss seluruh badan mcm tumbuh ruam mcm campak tu..anehnya telur dadar okeh jer nak bedal brapa bnyk pun...
Mr.doc sarankan bagi Mandi airgaram suam tiap Kali kena sbb umur masih muda imun kuat sikit katanya...mmg betulla..lepas Mandi airgaram depa rasa gatal bkurang...Mandi dalam2@3 Hari gitu dah elok dah..tapi hakak mmg bagi anak2 makan vit c ..spya x senang kena jangkitan selsema+batuk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-4-2019 02:45 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 13-4-2019 05:08 AM
ada something yg trigger allergy dia lah tu

sy still tak sure ketam apa yg sy allergic.. few ye ...

Bila archie jd arwah? Dia sakit apa
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.097971s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list