Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5782
View
404
Reply

BORAK KOSONG, CHAT, GOSIP, LUAHAN DAN BERSANTAI DI BOD PERUBATAN vol. 2

[Copy link]

Author: keypochino    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 20-4-2019 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
MeghanK replied at 20-4-2019 12:25 PM

image.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2019 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 19-4-2019 10:49 PM
Boleh ke lepak sini? Kang post sy kena humban n split.

Tq keypo, still ingat akk. Akk duk bod s ...

Kadang2 keypo muncul gak kat sana.. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2019 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
dekat borak tu dah takde chat room ya? lama xnampak @Catpaw
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2019 05:12 PM | Show all posts

And fake people
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2019 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 20-4-2019 05:12 PM
And fake people

say no to fake people too

e6b1f5025e89a98db8f31c8c7d47be77.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 09:57 AM From the mobile phone | Show all posts
large (1).jpg

Mana button pause tu mana

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 12:14 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 20-4-2019 01:50 PM
dekat borak tu dah takde chat room ya? lama xnampak @Catpaw

Hi kaka agak sibuk lately. ada ja baca forum tapi jrg komen.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
            
IMG_20190421_121137_389.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 01:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 10:23 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 13-4-2019 05:05 AM
jika betul jerawat (acne vulgaris), maka ianya sebaceaous glands (SG) yg overactive, dok produce s ...


Salam doc, nak tanya pulak, kalau muka ada jeragat macam mana cara betul nak hilangkannya ya, any cream? Dapat jeragat masa pregnant sampai anak dah nak dekat 2tahun tak hilang. Rasa low confident pulak bila ada jeragat ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 11:00 AM | Show all posts
an auntie ni selalu complain sakit kepala (dia ada history of migraine and cholesterol quite above the normal border line..) kadang part of her badan tingling or numb.. she insists to undergo diagnostic imaging tests (CT Scan or MRI) takut saraf ke apa.. but how / when is the test actually necessary? usually MO yang refer kan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 01:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2019 08:57 AM | Show all posts
Assalamualaikum doktor,

Doktor sihat?  Family sihat?  Harap-harap sihat walafiat ya...dah nak posa ni, tak balik M'sia ke? Eh..eh.. mcm buat surat pulak..

Ni Nak tanya pasal muscle pain.  Saya sakit di kedua-dua belah bahu (muscle).  December jab steroid di bahu kanan, last week jab steroid di bahu kiri sebab tak tahan sakit.  Even tidur pun susah . Bila dah jab sakit berkurangan tapi tak hilang sepenuhnya.  Pada masa yang sama doktor sarankan saya buat physio.  Saya dah pergi 4 kali tapi masih sakit.  Bila dia tekan kat tempat sakit tu, boleh melolong saya dibuatnya.   Nak tanya, boleh baik ke?

Sekian, teirma kasih.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2019 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
matkpop replied at 23-4-2019 01:31 PM



                  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2019 03:38 PM | Show all posts
zafira replied at 25-4-2019 08:57 AM
Assalamualaikum doktor,

Doktor sihat?  Family sihat?  Harap-harap sihat walafiat ya...dah nak pos ...

hi zafira.. awk pernah dgr rawatan RF? sy xsure sesuai ke x utk sakit mcm awk.. tp kalau awk nk tnya lebih lanjut bole try ctc dr nizar abd jalil..

http://drnizarabduljalil.blogspot.com/

ni blog dia.. boleh juga tanya soalan kat situ dan baca pengalaman2 pesakit dia.. husb sy ada slipped disc, pernah buat rawatan dgn dia..so far dah lebih kurang 7-8 thn.. ok kwn sy pun pernah buat rawatan dgn dia ok..

tp boleh tnya pendapat dr @ipes2 la utk tahu lebih lanjut..


ni cth yg org tanya kat blog dr nizar dan jwpannya..


Soalan 1.
Assalamualaikum Dr Nizar.
Saya Shamsul dari Klang. Saya mengalami kesakitan yg kuat pada bahu, urat belikat dan tengkok di bagian kiri. Keadaan ini akan berlaku apabila saya bangun dari tidur dan kesakitan yang teruk akan berterusan sehinga 3-5 jam. Begitulah keadaan saya pada setiap hari sejak 8 bulan yang lalu. Pernah sembuh 2 bulan yg lalu, tetapi berlaku semula sejak 2 minggu lepas. Kesakitan berpunca semasa saya tertidur di atas lantai bahagian ruang tamu. Keadaan yg sama juga turut berlaku pada 8 bulan yg lalu. Pernah dapatkan suntikan tahan sakit namun tidak berkesan. Pernah juga dapatkan rawatan di PPUM dan beberapa klinik swasta, namun doktor mengatakan terdapat tisu koyak dan kecederaan pada otot. Antara rawatan yg telah saya lalui ialah Bekam Darah, Bekam Angin, Akupuntur, Urut, Pengambilan pil Neurobion dan termasuklah rawatan secara islam. namun tiada yang boleh melegakan kesakitan yang saya alami. Kini saya dalam kedaan yg sangat tertekan. Apakah sebenarnya penyakit saya ini? Apakah rawatan yg boleh doktor syorkan? sekian terima kasih.Shamsul, Klang
Jawapan Dr Nizar
Sakit tengkok, bahu dan belikat merupakan gejala klasik sakit sendi facet tengkok (cervical facet syndrome).Penyakit ini sejenis keradangan sendi (arthritis) yang boleh belaku sepanjang tulang belakang kita.Bahagian paling biasa berlaku ialah pinggang dan leher kerana kedua bahagian ini pada tulang belakang kita paling banyak melakukan pergerakan. Sakit pada tengkok akan lebih ketara waktu pagi selain dari rasa kejang. Pening atau rasa hanyut juga boleh menyusul. Selain dari itu otot-otot pada bahu dan leher juga menjadi sakit bila dipicit. Pesakit juga akan rasa seperti kebas pada tangan atau jari. Jika sendi bahu sudah mula sakit dan susah digerakkan, ini menandakan bahawa anda sudah mendapat penyakit susulan kesan dari sakit sendi facet ini, iaitu kekakuan sendi bahu(frozen shoulder). Ini biasa berlaku pada pesakit yang mengidap sakit sendi facet tengkok jika dibiarkan tanpa rawatan.
Rawatan perubatan alternatif banyak yang tidak terbukti keberkesananya. Rawatan yang mujarab ialah suntikan radiofrekuensi pada saraf sendi facet tersebut. Suntikan ini akan melemahkan saraf yang bawa signal sakit pada sendi facet tersebut. Bila saraf sudah kebas, tiada lagi rasa sakit atau pening.Jika kita sudah tidak rasa sakit, leher boleh bergerak bebas dan lebih produktif. Kita tidak perlu risau proses arthritis (proses penuaan) tersebut jika ianya tidak beri rasa sakit. Ramai aorang yang mengalami arthritis pada sendi tapi penyakit ini tidak mengganggu mereka.Majority daripada pesakit (80%) telah sembuh sehari selepas rawatan radiofrequency. Pengambilan supplemen antioxidant dan vitamin sendi seperti chondrotin-glucosamine amat digalakkan untuk proses penyembuhan sendi dan untuk memperlahankan proses penuaan.

Rawatan radiaofrequency sudah lama bertapak di hospital HUSM. Tetapi rawatan ini boleh didapati hospital swasta tertentu.Tetapi perlu diingatkan bahawa hasilyang cemerlang dari rawatan suntikan ini,bukan disebabkan oleh semata-mata oleh teknologi atau suntikan dibuat.Tetapi ianya banyak bergantung pada kepakaran doktor melakukan suntikan (yang terlatih), diagnosis yang tepat dan masa yang betul(tidak terlalu serious).Sendi bahu yang sakit dan kaku boleh dirawat dengan suntikan ubat kedalam sendi dan juga rawatan suntikan radiofrequency.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2019 04:18 PM | Show all posts
tq mod @seribulan  

just sharing if its help
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2019 08:15 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 20-4-2019 11:43 AM
@KILL_NANCY, @MeghanK @intansmsb @bella @AlterEgo @fixit @matkpop @hibernation

@admin6 @NamaKuMa ...

Tak dapat noti ni

Hai dr @ipes2 dah balik kampung ker? Ingat dr join board of examiners mana2, kot ada rezeki jumpa
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2019 08:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2019 03:24 PM | Show all posts
ipes2 replied at 13-4-2019 05:08 AM
ada something yg trigger allergy dia lah tu

sy still tak sure ketam apa yg sy allergic.. few ye ...

archie dah arwah ke.? bila.?
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2019 09:58 PM | Show all posts
keypochino replied at 13-4-2019 02:57 AM
My hubs pun ada alergy seafood.. tp dgn udang je. Ketam kadang mkn ok, kadang x ok..tgk tahap fres ...

balik cuti hari tu, sy pegi makan kat VIP, alah off Jalan Johan Setia; VIP dalam hutan.. abg ipar masuk lorong ingat dah sesat tapi rupanya ada restoran dalam hutan.. takde lak nyamuk. sy makan shell out dua malam kat sini.. seronok! habis saya bedal.. pahat ke karang ke udang ketam semua..alhamdulillah takde lak bintat2 gatal2.

(tapi bila cium si noni, kitten baru mak saya, terus gatal muka)
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.089483s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list