JAWATAN KOSONG DIPERLUKAN SEGERA! Jana pendapatan dari rumah sebagai penulis freelance kami. Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3526
View
93
Reply

Jauh Hati dgn wife coz mengira soal duit.

[Copy link]

Author: BT10       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-4-2019 04:35 PM | Show all posts |Read mode
Salam...uoall
        I dah kawin 14 thn seorg anak - boy. Both of us kerja. I bayar semua perbelanjaan kecuali minyak kete wife & duit belanja sekolah anak. I juga bayar zakat pendapatan kami montly deduction & bill astro 56.00 lebih kurang la. Baru2 ini I suruh wife bayar balik zakat pendapatan & bill astro yg I bayar bg pihaknya, adala dlm 116 je lebih kurang. Wife melenting dia kata itu pun nak kira.........I kata I pun nak buat simpanan gak......macam dia.......dr gaji wife yg byk tak usik tu sampai mampu simpan dlm 50k. La ni semua benda dia ungkit......Start itu apa brg yg dia beli I tak makan dah.........I makan lauk/brg rumah yg I beri sby nafkah zahir je.  Sedih & kesal sangat.......

Suami Redha


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 04:47 PM | Show all posts
astro tu sapa yang nak pasang?
kalau u yang nak pasang, wajar la u bayar..
kalau wife yang nak, slow talk la dengan beliau..
or u potong je astro, tukar njoy je..
free bulan-bulan.. tak de gaduh dah..
u pun dapat simpan duit utk bayar astro tu..
pasal zakat, bukan patut sendiri kena bayar ke?
kenapa pendapatan dia, u pula kena bayarkan zakat ye?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Nafkah wife bagi tak? Klau tak bagi, setakat byk tu tak perlu lah berkira..
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 04:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Spesis bini xle susah senang sama2 ke over rm116?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-4-2019 04:59 PM | Show all posts
Edited by BT10 at 11-4-2019 05:01 PM
prettyuglybabe replied at 11-4-2019 04:47 PM
astro tu sapa yang nak pasang?
kalau u yang nak pasang, wajar la u bayar..
kalau wife yang nak, sl ...

wife yg nak pasang guna namanya juga.....I tak minat pulak....zakat I bayar utk dia lepas tu minta ganti balik....

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 05:08 PM | Show all posts
BT10 replied at 11-4-2019 04:59 PM
wife yg nak pasang guna namanya juga.....I tak minat pulak....zakat I bayar utk dia lepas tu minta ...

kalau beliau yang nak pasang dan guna nama beliau, u bertegas saja la kata tak nak bayar lagi..either dia bayar sendiri or potong tukar njoy..
astro tu bukan keperluan hidup dan benda wajib yang suami kena bagi pun..



pasal zakat, kalau dia minta u bayarkan dulu, wajib la dia kena ganti..
sebab zakat tu patut pendapatan dia, dia la kena bayar..
so pada i, u stop juga bayarkan untuk dia..
pandai-pandai la bayar zakat sendiri kecuali zakat fitrah yang u kena tanggung..
melainkan u yang berbesar hati nak tolong bayarkan, pada i tak payah la minta balik..
sapa suruh u volunteer nak bayar mula sekali..
maybe dia ingat u bayar atas kerelaan dan kemurahan hati u..
ujung-ujung minta ganti pulak..
kalau i, i pun panas hati

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 05:09 PM | Show all posts
minta byr balik 116rm ker?

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 05:10 PM | Show all posts
zakat pendapatan tu mcm income tax kekdahnya.. sapa yg generate income tu, dia la yg bayar sendiri.. bill astro, tgk la sapa yg nak pasang.. kalo 1 umah tgk, apa salahnya husband yg bayar.. sbb tu kira keselesaan keluarga gak.. cuma kalo dr awal dah state yg astro tu wife yg request pasang wpun husband x brp setuju, si wife pun kena tlg bayar... mungkin ada sbb husband x mau pasang (jimat bill, elak anak tgk tv byk sgt, etc)..

aku ckp gitu sbb kes aku mcm tu la.. husband x nak pasang astro sbb aku bgtau awal2 dah aku nak  tgk channel national geo, discovery , HGTV n movies tu.. dia kata setakat basic tu dia blh la bayar tp kalo mcm2 pakej channel aku nak amik, dia suruh aku bayar sendiri je la.. aku on je... sbb yg aku nak tu dah termasuk kategori kehendak.. buka keperluan pun.. x wajib dia nak bayarkan utk aku pun...

in this case, mungkin kena amik pendekatan psikologi gak... bgtau wife, TT bg duit nafkah RM100 sebulan kat dia.. tp dia kena settle sendiri zakat tu sbb sblm ni TT consider bayaran zakat tu sbg nafkah TT pada dia.. yg astro tu, bgtau la TT nak cut down on bills dan tukar pakai antena or njoi je.. kalo dia x sanggup nak tgk njoi, bgtau la dia bayar sendiri.. at least, TT dah sediakan kemudahan siaran tv wpun basic ..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 05:12 PM From the mobile phone | Show all posts
rm116 pun minta wife bayar balik??

malas nk komen pjg2
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 07:37 PM | Show all posts
Edited by faraway1 at 11-4-2019 02:15 PM

Biarlah bini berkira, korang kan ada anak...
Mana tau berkira boleh buat Anak korang masuk universiti
Tak perlu berhutang sebab mak ada duit.





Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 07:45 PM From the mobile phone | Show all posts
What I want to say most people bila nak kahwin, will discuss about wedding but not the marriage.  
Dah kahwin start assume this and that. Sepatutnya dulu discuss, who pays what. X de lah bergasak mcm sekarang.
Utk TT, belum terlambat utk bincang baik. As a captain of the ship, or imam  ku, bak kata bbnu, jangan cepat terasa hati. Banyak lagi laut bergelora anda akan tempuhi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 10:06 PM | Show all posts
aik bro
takkan ngan bini pon nak berkira?
bukan orang lain
bukan belanja makan ofismate
tak paham aku
rasanya patut bini ko yang terasa ngan ko

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 10:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Ade jgk mcm gini. Tt kena igt mana lah tau satu hari nanti tt sakit duit simpanan wife tu jgk keluar. Cuba utk ikhlas. Bersangka baik. Isteri tt tu. Bkn kawan2.
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 11:33 PM | Show all posts
mcm pondan lak ko nak ngadu domba

ngalah kan org betina luah kat krt
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-4-2019 08:53 AM | Show all posts
betul la org cakap...org perempuan ni kalau lebih dr laki Egonya akan tinggi & riak walaupun en.suami solat 5 waktu jemaah & bantu dlm kerja rumah. Semua tu tak bernilai baginya. "Ustazah Isfadiah Mohd Dasuki pernah berkata kadang Allah murahkan rezeki isteri supaya dapat membantu suami. "
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2019 09:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Mengada la TT ni..
Benda remeh gini pun nak mengadu domba..
Sampai nak merajuk bagai..
Dah kalau rasa isteri ego tinggi sbb lebih dari TT,  suruh aje la dia berhenti kerja duduk rumah...
Kalau dia tak nak,  suruh dia bayar astro dan zakat pendapatan sendiri..

TT pun... Sebelum bayarkan zakat tu ada bagi tau ke "i bayarkan dulu? ".. Kalau takde itu yang isteri panas hati juga rm116 pun berkira mintak balik...  
Dah macam buruk siku la...  Bagi mintak balik..

Communication dlm rumah tangga penting..
Kalau u niat dulukan duit u,  bagi tau dia sebelum bayarkan.
Kalau u sukarela nak bayarkan untuk dia, bayar aje dan jangan mintak dia bayar balik..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2019 10:04 AM | Show all posts
sabar la bro...ujian masing2..diberi suami yg baik dpt isteri bgitu..tapi tiap kesulitan itu ada jalan penyelesaian.

sebgai suami kena tunjukkan sikap sbgi pemimpin..pemimpin kena bijak dan bertenang dlm menghadapi konflik..apa yg perlu dibuat?

pertama jgn ungkit dan pastikan tiada lagi perkara sama berulang, bincang dgn isteri apa yg kamu mampu dan mohon isteri dpt memberi kerjasama. jika isteri ego maka sebaiknya kamu teruskan apa yg perlu sahaja, selebihnya berdiam diri maka isteri akan terasa sdri dimana silapnya jika masih ada hormat pada kamu.

sekian, dari bukan isteri sapa2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2019 10:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Laaa.. Xpyhla nk gaduh. Hujung bulan bila bg nafkah tu potong je la blk siap2 116 tu if nk calculate tp in a joking manner.. Settled!  

Life is already hard .. Cherish and be grateful with what u have..
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2019 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 12-4-2019 10:04 AM
sabar la bro...ujian masing2..diberi suami yg baik dpt isteri bgitu..tapi tiap kesulitan itu ada jal ...

Disclaimer dia kemaih
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2019 11:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Korang ni komunikasi teruk ni
Korang xbahagia pun dalam rumahtangga korang.
Rasa ni bukan pertama kali buka thread ni
Kalau tt pandai TT boleh tundukkan pompuan tu
TT awk laki awk kena ada simpanan
Kalau macam ni berkira awk ingat awk sakit dia nak tolong awk ke
Saya selalu pikirkan dalam dunia ni kita kena selfish tau
Buat yang wajib lepaskan tanggungjawab daripada ditanya di akhirat sudahla.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.136938s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list