CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 12190|Reply: 31

Tajau (bab 11 - 11/4/2019)

  [Copy link]
Post time 11-4-2019 08:44 AM | Show all posts |Read mode
Edited by k_a_a at 11-4-2019 08:52 PM

Ini adalah kisah & pengalaman dari Ustaz Malik.

Indeks

Bab 1
1.  Pengenalan
[sila skroll ke bawah post ini]

Bab 2
1.  Berjumpa 'Manang'.
2.  Anjing Hitam & 'Keling'
3.  Rambut Pemberian Keling

Bab 3
1.  Persediaan
2.  Perjalanan Bermula

Bab 4
1.  Didatangi Perempuan Cantik Yang Hodoh
2.  Tajau Lama.

Bab 5

Bab 6
1.   Pertemuan Dua Sungai
2.   Perpisahan Terakhir

Bab 7
1.  Tajau Lama
2.  Pewaris Manang Yang Baru
3.  Berhadapan Buaya Gergasi

Bab 8
1.   Amaran Si Manang Muda

Bab 9
1.   Tajau
2.   Mimpi
3.   Memberi Makan Tajau

Bab 10
1.   Tertidur
2.   Kematian Raja
3.   Manang Muda
Bab 11
1.   Parang Ilang Langai Tinggang
2.   Bisikan
3.   Mencari Tajau Singaraja dan Tajau Kelawah Indu Benda
..............


Pengenalan

Ustaz Malik atau nama sebenarnya Malik Faisal Abdul Wahab merupakan seorang Guru Bimbingan dan Kaunseling di SK Kampung Jepak, Bintulu, Sarawak

Suatu hari pada hari Jumaat, saya sudah lupa tahun berapa. Kami di Pusat Rawatan Ruqyah Syar’iyyah Bintulu iaitu di Bangunan Martabat telah menerima beberapa orang tetamu untuk mendapatkan rawatan.

Pada ketika itu kami sedang sibuk merawat pesakit yang kebanyakan datang dari luar kawasan Bintulu.

Rawatan kami di Bangunan Martabat biasanya adalah pada hari Isnin, Rabu dan Jumaat.

Pada hari Jumaat biasanya kami menerima tetamu dari luar kawasan Bintulu. Ada yang datang dari Miri, Sibu dan kawasan-kawasan sekitarnya.

Ketika sibuk merawat pesakit, kami didatangi oleh beberapa tetamu dari sebuah rumah panjang di sekitar Jalan Bintulu-Sibu. Jumlah mereka adalah seramai 12 orang.
Kesemuanya lelaki. Mereka menanti di sekitar hadapan pintu masuk pusat rawatan kami.

Lebih kurang satu jam kemudian saya telah selesai melakukan rawatan. Cuma ada dua sahaja lagi pesakit yang tinggal yang memerlukan rawatan susulan.
Saya serahkan kepada kawan-kawan saya untuk meneruskan rawatan kepada dua orang pesakit tadi manakala saya pergi berjumpa dengan tetamu dari rumah panjang tadi untuk berkenal-kenalan dan bertanyakan tentang permasalahan mereka.

Dari kejauhan kelihatan seorang lelaki yang agak berusia terus memandang saya sambil tersenyum. Berkaca mata. Kulitnya kelihatan kendur dan badannya sedikit bongkok.
Rambut putihnya tidak menampakkan bahawa dia seorang yang lemah kerana usianya. Saya anggarkan usianya adalah dalam sekitar 70 tahun.

“Assalamualaikum Pakcik.”

“Selamat sejahtera ustaz. Minta maaf nak ‘Aki’ tak dapat nak jawab salam ustaz. Aki bukan beragama Islam.”
“Oh..Iya pakcik. Saya minta maaf. Selamat sejahtera Pakcik. Pakcik apa khabar?

“Aki sihat nak.”

Pakcik tadi membahasakan dirinya sebagai Aki. Aki disebut dengan sebutan ‘Akik’ dan kaedah menyebutnya juga berbeza kerana ada alunan tertentu ketika menyebut Akik ini. Aki di dalam Bahasa Iban ini bermaksud datuk.

“Ada benda yang Aki nak mintak tolong. Sebelum tu ustaz boleh panggil pakcik ‘Aki’ saja.

“Baiklah Aki.”

Aki ni adalah seorang ‘tuai rumah’ di sebuah rumah panjang di Jalan Bintulu-Miri. Tetapi dari simpang jalan pula perlu masuk dan meredah hutan dan sungai untuk sampai. ‘Tuai rumah’ ini bermaksud ketua kampung walaupun dari segi konsepnya ada sedikit perbezaan.

Saya kemudiannya menjemput Aki dan yang lain untuk masuk dan duduk di dalam pusat rawatan kami. Aki saya lihat sangat berminat melihat rakan-rakan saya sedang merawat dua orang pesakit yang masih lagi memerlukan rawatan. Setelah itu Aki memandang saya sambil tersenyum.

“Ustaz, boleh tak saya minta ustaz untuk selesaikan masalah kampung kami. Baru-baru ni permasalahan kami semakin teruk.”
“Baiklah Aki. Insya-Allah nanti kami tolong.”

Saya tersenyum sambil berjanji kepada Aki untuk menyelesaikan masalah yang mereka hadapi.

“Begini ustaz. Kami nak mintak tolong ustaz dan kawan-kawan untuk memusnahkan sebuah ‘tajau’ milik moyang kami (tajau ini adalah tempayan atau tembikar). Tajau ni dah lama usianya ustaz. Mungkin dalam 500 tahun.”

“Sayang kalau kita musnahkan tajau tu Aki. Tu barang peninggalan keluarga Aki. Khazanah keluarga Aki. Aki boleh serahkan kepada keluarga Aki yang lain untuk menyimpannya. Kalau tidak pun Aki boleh serah kat muzium sebagai suatu khazanah yang mesti dipelihara.”

Aki merenung saya. Sedikit kerisauan muncul pada wajah Aki. Kemudian Aki menoleh ke belakang dan berbincang dengan seseorang. Badannya agak tinggi dan berbadan besar. Saya cuma perhatikan tingkah laku mereka sambil menunggu.

Aki kemudian memandang kami. Setelah beberapa ketika Aki meneruskan kata-katanya.

“Ustaz, kami dah ambil keputusan untuk musnahkan juga tajau tu. Walau apa-apa halangan yang datang sekalipun. Kalau ustaz tak dapat nak tolong nanti Aki minta tolong orang lain saja.”

“Baiklah Aki. Kami takde masalah nak tolong Aki musnahkan tajau itu. Tapi boleh tak Aki cerita sedikit tentang tajau dan masalah yang Aki dan anak buah Aki hadapi?”

“Begini ustaz. Dalam beberapa ratus tahun dulu, moyang Aki berasal dari Kapuas Kalimantan Indonesia. Dulu selalu berlaku peperangan di antara moyang kami dan suku kaum bangsa yang lain untuk merebut dan mempertahankan tanah masing-masing. Ada kalanya kami menang dan ada kalanya kami kalah.“
Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 11-4-2019 08:46 AM | Show all posts
Edited by k_a_a at 11-4-2019 09:07 AM

Berjumpa ‘Manang’
“Moyang Aki selaku tuai rumah ketika itu merasakan perlunya untuk mereka berpindah ke suatu tempat yang lebih jauh. Agar hidup mereka lebih aman dan tenteram serta hidup seperti orang lain. Mempunyai tanah dan kebun sendiri yang dibina dengan kudrat serta titik peluh sendiri.”

“Di kalangan pengikut moyang Aki ada seorang ‘Manang’ (bomoh) iaitu tempat mereka merujuk untuk berbincang sebelum memutuskan sesuatu perkara terutamanya berkaitan dengan masa hadapan.”

Aki bercerita dengan penuh semangat. Saya mendengar dengan tekun kerana pengalaman seperti ini jarang diceritakan kembali oleh ‘orang-orang lama’ dalam masyarakat Iban.
Suatu ketika dulu ramai masyarakat Iban yang pagan mengamalkan kepercayaan animisma dalam kehidupan sosial mereka.

Ini termasuklah tata cara kehidupan, adat resam kehidupan mereka serta kepercayaan-kepercayaan tertentu untuk melaksanakan sesuatu upacara.
Dan sekarang ramai yang sudah mengamalkan kepercayaan beragama. Kebanyakannya beragama Kristian, ada juga sebahagian kecil dari mereka memeluk agama Islam, Buddha dan ada yang tetap mengamalkan kepercayaan-kepercayaan mistik mereka hingga ke hari ini.

Kemudian Aki meneruskan ceritanya.

“Moyang Aki telah mengadakan perbincangan dengan Manang untuk menilik adakah sesuai bagi mereka berpindah dan memulakan hidup yang baru di suatu tempat.”
“Pada malam itu, Manang telah mengadakan suatu upacara ‘miring’ bertujuan memanggil ‘roh’ untuk meminta keputusan, pendapat dan kebenaran agar mereka boleh berpindah ke tempat baru. Malam yang sangat sesuai. Kerana bulan terang, udara bergerak perlahan dan tiada tanda-tanda akan hujan.”

“Manang meminta kepada kami semua apa-apa pun terjadi pada malam itu jangan ada yang turun ke tanah, menjerit dan sebagainya. Apa yang boleh mereka lakukan adalah cuma memerhatikan sahaja apa yang berlaku dari dalam rumah panjang mereka.”

“Sebelum upacara dijalankan, Manang telah menyediakan ayam hitam yang telah disembelih, rokok daun, pulut di dalam bekas dan air tuak (minuman khas orang Iban). Semua ini untuk dipuja kepada dewa-dewa mereka dan diletak di dalam dulang di halaman rumah.”

“Ketika Manang sedang membaca jampi-jampi dan mentera-mentera, rumah panjang moyang Aki seperti bergoyang.”
“Rumah panjang mereka ketika itu seperti dilanggar oleh bah yang besar. Sedangkan kedudukan rumah panjang mereka adalah jauh di atas bukit dan pasti tidak akan mengalami banjir. Sebelum itu juga tiada hujan dan ribut yang melanda.”

“Selepas itu Manang tadi pergi ke tengah halaman rumah panjang mereka. Ketika itu bulan sedang mengambang penuh. Gelap malam yang pekat. Bunyi cengkerik bersahutan.”
“Kedengaran bunyi suara perempuan menyanyikan lagu. Diiringi dengan bunyi tangisan. Semua itu tidak mengganggu perhatian Manang tadi.“

“Manang kemudian menari dan mempersembahkan salah satu dari tarian ngajat iaitu ‘Ngajat Ngallu Temuai’ iaitu tarian ngajat menyambut tetamu khas yang datang.”

Pada masa sekarang biasanya tarian ini dipersembahkan ketika upacara perasmian atau pembukaan sesuatu majlis rasmi yang di hadiri oleh banyak tetamu-tetamu terhormat dan orang ramai sebagai tanda mengalu-alukan kedatangan tetamu yang hadir ke rumah panjang semasa perayaan Hari Gawai atau perayaan-perayaan yang lain.

Tiba-tiba dari tengah hutan di kegelapan malam terdengar seperti paluan ‘tawak’ (gong besar) dan paluan ‘bebendai’ (gong sederhana), gendang perang, gong kecil ‘engkurumong’ dan petikan ‘Sape’ (sebuah peralatan muzik seperti gitar) yang sangat-sangat menyatu dengan alam pada ketika itu.

Alunan muzik ini seolah-olah dimainkan oleh puluhan orang tetapi langsung tiada kelibat manusia ketika itu.

“Selepas beberapa ketika, dari kejauhan hutan terdengar bunyi sesuatu menuju ke arah rumah panjang mereka. Terdengar juga dengan jelas bunyi pokok-pokok balak dan pokok-pokok liar tumbang bagai dirempuh oleh sesuatu yang besar.”

“Manang sempat meminta kepada penduduk rumah panjang tersebut untuk jangan turun ke halaman rumah. Supaya proses ritual tadi tidak terganggu. Kemudian Manang terus berdiri kaku sambil memandang tepat ke arah bunyi di dalam hutan tersebut sambil mulutnya terkumat-kamit membaca mentera-mentera di dalam Bahasa Sastera Iban klasik.”

“Kemudian bunyi alunan muzik tadi semakin kuat. Semakin lama semakin kuat. Entah dari mana datangnya bunyi tersebut tiada yang peduli. Kerana masing-masing sedang memerhati dan menunggu dengan sabar. Bunyi rempuhan itu juga semakin lama semakin dekat.”

Anjing Hitam Dan ‘Keling’
“Akhirnya bunyi rempuhan tersebut mula perlahan dan betul-betul berhenti di penghujung celahan hutan di hadapan rumah panjang mereka. Tiba-tiba dari celah-celah hutan tersebut muncullah seekor anjing yang berwarna hitam. Matanya kehijauan. Taringnya pula tersembul keluar. Manakala badan anjing tersebut setinggi lelaki dewasa. Sangat besar.”

Saya terus memerhati dengan minat cerita dari Aki tadi. Kerana menurut saya ini melibatkan sejarah atau suatu mitos klasik yang tidak pernah dibukukan sebelumnya yang boleh dijadikan simpanan sebuah khazanah masyarakat Iban yang misteri sehingga kini.

Kemudian Aki meneruskan ceritanya.

“Anjing itu perlahan-lahan keluar dari hutan dan memerhatikan apa sahaja yang ada di sekelilingnya sambil menunjukkan giginya yang tajam kepada Manang dan penduduk rumah panjang tersebut. Anjing itu kemudian melolong dengan suara yang panjang dan garau.”

“Sesekali dengan suara seperti merintih kesedihan. Seperti suara perempuan yang nangis kehibaan. Sayu dan sangat-sangat menyeramkan. Kemudian anjing itu pergi ke tempat dulang tadi dan duduk di sebelahnya sambil menjilat-jilat hujung kakinya yang melunjur lurus ke depan.“

Suasana hutan yang pada mulanya kembali sunyi selepas kehadiran anjing tersebut, mula kembali meriah dengan alunan-alunan muzik Iban. Tapi tetap tidak diketahui dari mana munculnya bunyi irama tersebut.

Tidak lama kemudian dari tengah-tengah hutan di hadapan mereka muncul lembaga seperti suatu kabus yang saiznya agak besar. Setinggi pokok kelapa muda.
Bunyi gendang perang kedengaran di sekitar kawasan tersebut. Di sekitar halaman rumah panjang tersebut menjadi riuh rendah dan meriah.

Yang peliknya bunyi gendang perang yang kedengaran pada waktu tersebut muncul dari dalam tanah. Sehingga rumah panjang dan kawasan sekitar mereka bergegar.
Anjing tadi juga berdiri semula dan memandang ke arah kabus tersebut sambil melolong kehibaan dengan bunyi yang sangat menakutkan.

Manang meneruskan bacaan menteranya sambil berpeluk tubuh. Menunggu kehadiran lembaga berbentuk kabus tersebut berjalan mendekatinya.

Setelah beberapa ketika, lembaga berbentuk kabus tersebut berhenti betul-betul di hadapan Manang.

Manang cuma tunduk sambil memberikan hormat dan kemudiannya mula mengatur langkah untuk membuat tarian nyajat ‘Bebunoh’ iaitu sebuah tarian ngajat yang persembahkan oleh kaum lelaki dari masyarakat Iban kebiasaannya.

Tarian ini merupakan sebuah tarian yang ditarikan semula sebagaimana mereka lakukan semasa menghadapi musuh-musuh ketika mereka mengadakan aktiviti harian seperti memburu dan sebagainya.

Selepas itu lembaga tadi bertukar secara perlahan-lahan dan mewujudkan bentuk tiga orang lelaki yang tinggi dan sangat perkasa dari paras rupa mereka.

Berambut panjang hingga ke paras pinggang dan menggunakan pakaian tradisional pahlawan terbilang orang Iban. Lalu ketiga-tiga lelaki tersebut memerhatikan Manang dengan muka yang bengis dan menakutkan.

Mereka menggunakan ‘ketapu’ (Sebuah topi yang dipakai di atas kepala, selalunya dipakai oleh kaum Iban lelaki sahaja. Diperbuat dari rotan dan dianyam menjadi bentuk topi dan dicat dengan warna-warna tertentu sebelum memasang bulu burung Kenyalang atasnya)

Mereka juga menggunakan baju ‘Gagong’ iaitu sejenis baju burung yang tebal dan keras yang diperbuat dari kulit beruang, manakala pada hujung baju tersebut tidak dijahit.

Baju Burung adalah pakaian tradisional lelaki suku kaum Iban yang mana ianya digunakan oleh lelaki Iban yang kuat dan berani sahaja jika mengikut kepercayaan tradisi masyarakat Iban.

Lelaki yang menggunakan pakaian ini biasanya dipanggil ‘Keling’ dan Keling ini adalah lambang khas kepada kaum Iban yang membawa maksud seorang lelaki yang kuat, berani, gagah dan kacak.
Manang kemudiannya lalu berdiri dan mengambil kesempatan untuk membawa hidangan yang diletakkannya di atas tanah tadi untuk dipersembahkan di hadapan tiga-tiga orang lelaki tersebut.

Ketiga-tiga lelaki tersebut kemudiannya duduk bersila sambil berhadapan dengan Manang. Walaupun mereka duduk bersila, tetapi Manang masih lagi rendah. Lebih kurang setinggi dada Keling ketika duduk tersebut walaupun Manang dalam keadaan berdiri.

Ketika memperkemaskan duduk, Keling tadi mengeluarkan dua bilah pedangnya yang disisip di tepi pinggang dan disusun satu persatu. Bermula dari parang ‘ilang’ yang berulukan tulang dalam bentuk kepala burung. Kemudian diikuti dengan pedang dari besi tanpa ulunya.

Pedang seperti ini pernah sekali saya melihatnya sewaktu berada di penempatan baru saudara baru di perkampungan Bidayuh di kawasan ‘Bau’ Kuching pada tahun 1998.

Ketika itu saya menuntut di Madrasah al-Quran, Bintulu Sarawak dan sedang menjalani program praktikal di kampung saudara baru tersebut bersama beberapa orang rakan saya.

Manang memerhatikan dengan tekun tiga-tiga lelaki tadi. Jelas kelihatan pada atas dada sebelah kanan dan kiri mereka beberapa buah ‘tatu bunga terung’.

Bagi masyarakat Iban tatu ini menunjukkan bahawa mereka pernah terlibat dalam peperangan dan banyak pengalaman.

Juga menunjukkan bahawa mereka pernah memenggal kepala musuh dan di bawa balik ke rumah panjang daripada aktiviti ‘ngayau’ (memburu) atau berperang.

Manang kemudian membaca sebuah mentera di dalam Bahasa Iban lama sambil diiringi dengan nyanyian.

“Ngangau Bujang “berani”

“Remba se remba, Ndae nda nyinonya meda tuboh besae penerebae. Uji gak kita menyade nege sekekiah engae baek aku makae dedingae. Ngejaga beram bisa sebedau tuboh imun aku ngeleka ngigak baka kenak nyimpan tubuh leka. Kita bujang berani, aku nesau aku ngangau aku tabe datai ba bukit semilu kinabalu bujang senang.”

“Aku akak nebah ke kita sangga lidah bunyi sambung nyawa ante nyema iya nyelae anag menyae lempang leme semadi meh tua besae aku nunang singae. Laban tua mekang sengenang ukae pureh semembang. Uji ketua akak kenesa utae kelama sepa jaga dini ndak tusah ati ruri keling berani aku deka puale kenegeri ae rupa ndak lepag beperan.”

“Anang sekale takut nyelam lubuk kemenyan tali tembaga ya ke lelisa ngentak kemata kenak reraya dinga kekita bujang berani ke nankin takin duko ilang dua gembar mere pambar batang lupar munuh saka ualar nyengkar ba batu ampar. Ante nylam alam ae ngalah kerene raja baya tama alam tanah.”

"Ante nike pucuk kayo ndae beguyu nadae beranyang pucuk tapang. Ante nesau bunjang pangau kunci ati bini remaung kesal ati nadae pulai laki. Keselalu matak teropong sulah tembaga ari ribut puput. Remba – remba aku ngangau aku nesau datai meh kita bujang berani baka besi tiang langit ke cecegi..”

Selepas habis membaca mentera tersebut, salah seorang dari Keling berkenaan yang duduk di tengah-tengah bertanya kepada Manang;

“Apa hajat kamu memanggil kami?”

“Aku memanggil raja pahlawan Iban. Dewa langit dan bumi. Penguasa hutan belantara ini.”
“Beritahu Aku apa hajat kamu.”

“Aku Manang di rumah panjang ini. Kami ingin pindah dari sini. Pergi ke suatu tempat di mana kaki berhenti melangkah. Di mana hati bertaut, di mana padi menyubur, di mana pahlawan dilahirkan, di mana mayat pendekar disemadikan di dalam tajau, di mana gendang perang dimainkan, di mana Kumang (gadis jelita) menari mengikut muzik dan di mana hidangan akan dipersembahkan kepada ‘Petara’. Membina hidup dan keturunan Iban yang baru. Pimpinlah kami wahai dewa.”

“Baiklah. Pergilah kamu. Jalan menyusur sungai, meredah hutan, memanjat bukit, menutup mata bila malam, melangkah biar gagah, langkah jangan menoleh, jatuh jangan terlentang, mulut jangan menghina dan langkah pula akan terhenti pada tebingan sungai. Bila bertemu dengan dua sungai yang menyatu di hilirnya, maka di situlah rumah kamu.”

Rambut Pemberian Keling
Manang mengangguk-anggukkan kepalanya tanda faham sambil kepalanya tetap memandang ke tanah. Sebagai tanda hormat dan taat kepada Keling tadi.

Keling kemudiannya menggenggam pada hujung rambutnya yang panjang di sebelah bahagian kiri dan memotongnya sedikit dengan menggunakan parang berulukan besi tadi lalu mengambil tiga bentuk cincin yang diperbuat daripada buluh berwarna kuning yang terletak pada jari tengah, jari, manis dan jari kelingkingnya.

Juga dari bahagian tangan kirinya. Ketika mencabut potongan buluh tersebut jelas kelihatan pada jari-jari Keling tadi tatu yang tidak jelas bentuk dan rupanya.

Saya pernah bertanya kepada kawan saya berkenaan dengan tatu yang ada pada jadi orang-orang lama masyarakat Iban.

Sebab saya pernah melihat sendiri beberapa orang tua di sebuah perkampungan rumah panjang di Jalan Kuching-Sri Aman pada tahun 1999 dulu sewaktu mengikuti Program Praktikal Dakwah semasa menuntut di Pusat Latihan Dakwah Hikmah, Kuching Sarawak.

Menurut mereka, orang yang ada tatu di jari ini juga orang yang pernah membunuh dan memenggal kepala musuh sewaktu berperang ketika muda dulu.

Ini pendapat yang saya dengar dari orang-orang tua lama masyarakat Iban. Saya tidak tahu benar atau tidak. Mungkin rakan-rakan berbangsa Iban saya boleh membantu.
Rambut yang sepanjang dua meter itu kemudiannya dimasukkan ke dalam tiga bentuk cincin milik Keling dari buluh kuning tadi.

Sebentuk cincin tersebut diletakkan di bahagian tengah manakala dua lagi diletakkan di bahagian tepi sebelah kanan dan kiri potongan rambut Keling tadi.

Potongan rambut itu juga betul-betul muat semasa dimasukkan ke dalam cincin tersebut. Kemudian Keling menyerahkannya kepada Manang.

Menang yang memerhatikan sahaja perbuatan Keling tersebut dan menyambutnya dengan cara menadah tinggi kedua belah tangannya.

Rambut Keling di tangannya itu juga kelihatannya agak kasar dan tebal dan kelihatan agak berat. Kemudian Manang menggolong-golongkan rambut tersebut dalam bentuk bulatan dan diletakkan di atas dulang tadi.

“Kamu bawalah rambut ini. Gantung di tengah alang rumah panjang yang kamu tinggal sekarang pada keesokan hari dan jangan diusik. Biarkan saja di situ. Tinggalkan sahaja di situ semasa kamu semua hendak berangkat pindah.”
“Selepas digantung maka perjanjian kita akan bermula. Aku akan menghantar seorang perempuan untuk menemani penghuni rumah panjang kamu di sepanjang perjalanan nanti dan dia akan melindungi kamu semua dari sebarang bentuk musibah.”
“Tapi ada sesuatu yang perlu kamu lakukan. Selepas perjanjian ini sudah terikat, korbankanlah darah manusia sebagai tanda taat kamu semua kepada perjanjian ini. Bermula dari darah kamu sendiri dulu.”

“Hirislah tapak tangan sebelah kiri kamu dan dan biarlah darah mengalir jatuh pada rambut ini dan kemudian perempuan ini nanti akan menuntut dari keturunan penghuni rumah panjang ini darah yang segar pada setiap tahun.“

“Baiklah. Segala perintahmu akan kami ikuti.”

“Tetapi kalau keturunanmu melanggar titah ini, maka nyawa penghuni rumah panjang ini dan keturunanmu akan menjadi gantinya nanti. Perempuan ini nanti juga akan menghantui hidup kamu semua.”

“Tidak kira ketika sedar atau tidur, dia akan menuntut darah segar sehingga kamu penuhi permintaannya ini atau taruhan nyawamu dan keturunan penghuni rumah panjang ini menjadi ganti.”
“Saya faham. Kami akan menjaga amanah ini.”

Manang kemudiannya mengambil parang ilang yang terselit di pinggangnya dan mengeluarkannya dari sarung. Kemudian dengan perlahan-lahan Manang menghiris tapak tangannya kirinya mengarahkan tangannya ke atas dulang tadi.

Setelah beberapa titik darah terjatuh menyentuh rambut tadi, Keling bersama dua orang pengikutnya itu secara perlahan-lahan berdiri sambil berpusing ke belakang. Lalu diikuti oleh anjing besar tadi.

Bunyi alunan muzik seram kembali menjelma semula. Bunyinya bermula dari bawah tanah tempat tapak rumah panjang mereka lalu bunyi tersebut naik ke atas dan bergema menguasai segenap hutan belantara dan mereka mula berjalan meninggalkan halaman rumah panjang tersebut.

Bunyi iringan muzik semakin rancak. Susunan muziknya sangat membingitkan telinga. Kesemua penghuni rumah panjang tersebut menutup telinga mereka kerana bunyi bingit yang menguasai sunyinya malam ketika itu.

Keling bersama dua orang pengikutnya serta anjing putih tersebut mula meninggalkan perkarangan rumah panjang moyang Aki tadi.”

“Secara perlahan-lahan mereka melangkah meninggalkan kawasan tersebut. Pokok-pokok balak dan tumbuhan hijau di hadapan mereka tumbang satu-persatu kerana dilanggar oleh Keling dan dua orang pengikutnya.

Lama kelamaan mereka bertukar semula menjadi kabus. Bunyi muzik perang yang pada asalnya membingitkan telinga tadi juga berubah menjadi perlahan dan akhirnya kembali meresap ke dalam bumi.

Suasana kembali tenang seperti biasa. Hutan kembali diliputi kegelapan dan kesunyian malam. Embun dingin mula berjatuhan dari daun-daun yang menghijau.

Angin sepoi-sepoi bahasa menyentuh kulit. Bunyi cengkerik bersahut-sahutan dan kedengaran bunyi ranting-ranting pohon bersentuhan sesama sendiri.

Manang mula mengelap tangannya yang dihiris tadi. Darahnya masih lagi bercucuran keluar. Dia memandang ke atas dalam beberapa ketika. Sebelum kembali melihat persekitaran hutan di sekeliling mereka.

Tetapi itu tidak menghalangnya dari terus tersenyum gembira. Manang memanggil moyang Aki untuk turun ke halaman rumah. Moyang Aki turun dan diikuti oleh penduduk rumah panjang yang lain. Manang memanggil moyang Aki sambil berkata;


“Kita sudah mendapat persetujuan dari Keling untuk pindah dari sini. Keturunan kita nanti akan dijaga oleh seorang perempuan cantik. Aku sempat melihatnya tadi. Memerhati dari sebalik pokok. Terbang lalu hinggap di dahan besar. Memerhati apa yang berlaku. Dialah yang akan menemani kita.”

“Cuma aku risau satu perkara. Ketika perempuan itu terbang dan hilang di sebalik hutan tebal, dia mula bertukar menjadi hodoh. Rambutnya mengerbang. Kulitnya pucat dan berlubang-lubang.

Matanya merah menyala serta taringnya yang tajam terkeluar dari celah-celah bibir. Senyum memandang kita. Seolah-olah memberikan amaran akan bahaya yang menimpa sekiranya kita tidak melakukan apa yang diminta oleh Keling tadi.”

“Baiklah kalau begitu Manang. Nanti kita maklumkan kepada penduduk rumah panjang kita akan perjanjian kita bersama Keling ini tadi. Bila rasanya kita boleh berpindah dan memulakan hidup baru kita Manang?”

“Esok kita akan uruskan dulu rambut pemberian Keling ini tadi. Kita akan gantungkannya di alang pintu rumah panjang kita sekarang. Selepas itu kita minta penduduk rumah panjang kita untuk membuat persiapan.”

“Membawa apa saja bekal yang patut dan meninggalkan apa sahaja yang tidak perlu. Lebihkan membawa makanan dan alas untuk tidur serta lebihan pakaian serta kain. Agar tidak kesejukan ketika tidur pada malam hari.”

“Ya. Aku setuju. Nanti aku maklumkan kepada semua penghuni rumah panjang kita. Esok kita akan bawa beberapa orang pemuda untuk mengantung rambut Keling ini pada alang rumah panjang kita.”
“Penghuni lelaki lain akan turun ke kebun untuk memilih bekal di perjalanan serta mencari bekalan daging rusa babi, ayam serta itik untuk dimakan agar cukup bekalan memanaskan badan. Yang perempuan pula akan memilih pakaian dan barang-barang keperluan yang lain. Serta mengurus anak-anak untuk dibawa sekali.”

“Baiklah kalau begitu. Aku serahkan kepada kamu selaku tuai rumah kita ini untuk maklumkan kepada anak-anak buah kita. Sementara aku pula akan menyiapkan dan menyelesaikan ‘miring’ kita ini dulu.”

“Baiklah kalau begitu Manang. Aku kumpulkan dulu penghuni rumah panjang kita sekarang. Kau selesaikan dulu tugasmu.”

“Silakan Tuai.”

“Terima kasih Manang atas bantuan kamu.”

“Sama-sama. Semua ini untuk kebaikan anak-ana, cucu cicit dan keturunan kita.”

Manang kemudiannya menghulurkan salam kepada moyang Aki lalu mereka berpelukan. Selepas itu moyang saya memanggil kesemua penghuni rumah panjang itu untuk diberikan taklimat.
Mereka diminta untuk berkumpul di ‘ruai’ (sebuah tempat untuk berkumpul, beristirahat dan berbincang di rumah panjang).

Selepas Moyang Aki yakin semuanya sudah kembali seperti biasa, barulah moyang Aki meminta anak buahnya untuk turun ke bawah untuk mendengar apa yang ingin disampaikan olehnya.

Anak-anak buah masih teringat-ingat lagi akan peristiwa yang dialami dan disaksikan sendiri oleh mereka sebentar tadi.

Sesungguhnya kejadian tadi benar-benar meninggalkan rasa takut yang mendalam pada diri mereka.

Moyang Aki cuba untuk memujuk mereka turun dan cuba meyakini hati mereka bahawa ini adalah untuk kebaikan masa depan mereka. Lagipun Keling tadi telah pun hilang di dalam kegelapan malam.

Moyang Aki cuba untuk meminta pandangan anak buahnya tentang rancangan mereka untuk berpindah. Hampir kesemuanya setuju.

Cuma seorang dua sahaja yang masih agak ragu-ragu kerana masih memikirkan risiko semasa di dalam perjalanan ke tapak rumah panjang yang baru.

Setelah Manang dan moyang Aki memberi jaminan bahawa perjalanan mereka akan selamat, barulah mereka mula menunjukkan wajah sedikit yakin.

Akhirnya mereka bersetuju. Kalau tidak setuju sekalipun, sanggupkan mereka tinggal di tengah-tengah hutan belantara tempat rumah panjang mereka yang mana mungkin mereka akan didatangi lagi tetamu seperti Keling dan pengikutnya, anjing besar dan perempuan cantik yang terbang di tengah malam.

Kalau tidak pun mereka akan diserang oleh penduduk-penduduk kampung lain yang ingin merebut tinggalan rumah panjang mereka.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-4-2019 08:52 AM | Show all posts
Persediaan
Setelah mencapai kata persetujuan akhirnya moyang Aki meminta mereka untuk membuat persiapan pada esok hari.

Penduduk lelaki dewasa akan pergi ke kebun untuk membawa bekalan sayuran atau beras padi huma atau padi bukit dan mencari haiwan-haiwan seperti rusa, babi, ayam dan itik untuk dijadikan bekal makanan di pertengahan jalan.

Sedangkan penghuni dari golongan wanita pula akan memilih pakaian dan barang-barang keperluan yang lain. Serta mengurus anak-anak mereka dan kelengkapan untuk dibawa sekali dalam pengembaraan mereka mencari tapak baru.

Pada keesokan harinya masing-masing menjalankan tugas yang telah diamanahkan. Suasana rumah panjang moyang Aki ketika itu agak riuh rendah. Masing-masing sibuk untuk menguruskan keperluan keluarga masing-masing.

Penghuni lelakinya sibuk di luar dan penghuni perempuan pula sibuk di dalam rumah panjang mereka. Cuma Manang, moyang Aki dan beberapa orang lelaki menumpukan perhatian mereka pada alang tengah rumah panjang mereka.

Moyang Aki sedang memegang rambut pemberian Keling tadi. Manakala Manang pula memulakan proses ‘miring’ dan merenjis darah ayam hitam yang disembelih sebelum itu di tiang alang rumah panjang mereka sebagai proses ritual meminta diberkati perjalanan mereka kepada dewa-dewa.

Selepas itu Manang meminta beberapa orang lelaki tadi untuk memegang tiang alang agar tidak patang, beralih dan sebagainya. Sedangkan tiang itu adalah tiang kayu belian sebesar dua kali pemeluk lelaki dewasa. Pasti tidak akan patah. Mungkin untuk sekadar berhati-hati.

Manang kemudiannya memanjat tiang alang dari kayu belian tadi secara perlahan-lahan. Sesampainya di penghujung pada bahagian atas atap, Manang telah meletakkan rambut Keling tadi dengan cara menyelitkannya di antara daun-daun nipah yang kering dan mengingatkannya dengan menggunakan tali dari akar batang kayu kecil.

Setelah memeriksa beberapa kali, Manang berpuas hati dan mula turun dari puncak tiang tadi serta turun secara perlahan-lahan. Kemudian Manang memandang wajah Aki saya lalu tersenyum sambil berkata;

“Tuai, esok kita akan pindah dari sini. Segala ritual telah Aku laksanakan. Tinggal untuk kita berpindah sahaja lagi esok.”

“Baiklah kalau begitu. Persiapan telah hampir selesai. Penghuni dari kaum lelaki kita juga telah mengumpul bekalan yang cukup untuk kita. Makanan, sayuran dan haiwan ternakan. Juga kaum wanita yang telah menyediakan bekalan pakaian untuk dibawa bersama.”

“Baiklah tuai. Sekarang kita istirahat awal. Esok perjalanan kita akan bermula.”

“Baiklah.”

Pada malam tersebut setelah selesai menyiapkan tugas yang diberikan, penduduk rumah panjang tersebut beristirahat lebih awal dari kebiasaannya.
Cuma beberapa orang lelaki dewasa yang masih menyiapkan beberapa tugas yang perlu diselesaikan sebelum berangkat keesokan harinya.

Perjalanan Bermula
Keesokan harinya lebih kurang dalam pukul empat pagi, penghuni rumah panjang tersebut mula bangun dari tidur.

Menyiapkan bekal dan memberi mandi-anak-anak mereka di sungai. Juga membungkus beberapa barang keperluan untuk dibawa bersama dan dipikul sepanjang perjalanan nanti.
Hari masih gelap. Kelihatan anak-anak kecil mengigil kesejukan dan bermain dengan gembira bersama rakan-rakan mereka semasa mandi di sungai.

Mereka tidak tahu bahawa perjalanan selepas ini akan sangat-sangat memenatkan kerana penghujung perjalanan mereka ternoktah entah di mana.

Kaum ayah dan lelaki dewasa yang lain juga sibuk untuk memeriksa kembali peralatan seperti parang dan cangkul agar tidak tertinggal.

Segala ayam, itik, rusa, babi juga dibawa bersama. Tidak ketinggalan juga sayur-sayuran. Sebagai lauk makanan barangkali.

Kaum wanita pula menyiapkan bekal makanan dan minuman. Juga pakaian sebagai alas tidur di tengah hutan belantara ketika malam dan ketika hujan.

Setelah semuanya selesai, Manang dan Moyang Aki memanggil semua anak buahnya untuk berkumpul di halaman bawah rumah panjang mereka. Setelah semuanya berkumpul, Moyang Aki pun berkata;

“Untuk semua penghuni rumah panjang. Pagi ini adalah hari terakhir kita di sini dan kita akan pindah ke suatu tempat baru nanti. Kita telah mendapat petunjuk dari Petara dan dewa-dewa kita melalui Keling yang kita panggil. Jadi perjalanan kita nanti akan dijaga oleh seorang wanita.”

“Cuma pesan Aku, apa pun perjanjian kita bersama Keling ini, jangan diputuskan, kerana masa depan anak cucu kita nanti akan menjadi taruhan. Nanti perempuan penjaga kita akan marah. Aku tahu kerana dia ada memberi petunjuk kepadaku pada malam Keling datang ke rumah panjang kita.”

Penduduk rumah panjang moyang Aki cuma mengangguk-angguk sahaja. Ada yang menangis, ada yang tunduk memandang ke bawah dan ada yang memandang buat kali terakhir rumah panjang mereka dan sebagainya.

Kerana itulah kali terakhir mereka akan melihatnya. Tempat mereka bersama susah dan senang. Membesar dari kecil hinggalah beranak pinak dan bercucu cicit.
Rumah panjang ini bukan sekadar sejarah hidup bagi mereka tetapi tempat meluahkan rasa cinta dan air mata.

Setelah itu Manang mengambil tempat moyang Aki. Manang mula membaca beberapa mentera. Sedangkan yang lain cuma memerhati saja dari kejauhan. Jiwa mereka berbelah bagi sama ada untuk pergi atau tinggal sahaja.

Tetapi demi untuk kebaikan semua mereka sanggup berkorban untuk sama-sama menempuh pengalaman baru dan perjalanan yang belum ada penamatnya.

Langkah mereka bermula dengan meredah hutan belantara yang tebal. Menyusur sungai yang besar. Bertarung dengan segala haiwan yang ganas dan menakutkan serta haiwan berbisa lainnya.

Ketika malam kaum wanita dan anak-anak tidur sedangkan kaum lelaki ada yang bergiliran berjaga dan ada yang tidur untuk sama-sama memastikan keselamatan semua dan bertukar-tukar masa pada masa yang telah ditetapkan.

Pada suatu malam setelah perjalanan mereka lalui selama tiga bulan, mereka mengambil keputusan untuk beristirehat di tepi sungai kecil sebelum meneruskan perjalanan mereka keesokan harinya.

Manang ketika itu sedang duduk tidak jauh dari Moyang Aki. Manang cuma memandang ke arah pohon-pohon besar serta akar-akarnya yang berjuntai dan ranting-rantingnya bergerak ditiup angin. Bergerak seperti alunan tarian gemalai. Moyang Aki memandang Manang lalu bertanya kepadanya;
“Manang, apa yang kau fikirkan? Adakah kau masih lagi memikirkan tentang perempuan yang akan menjaga kita nanti?”

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-4-2019 08:53 AM | Show all posts
Didatangi Perempuan Cantik Yang Hodoh
“Ya. Aku bukan sekadar memikirkan tentang dirinya tetapi lebih dari itu. Aku merasakan pada setiap langkah kita berjalan dia ada bersama kita. Memerhati dari atas pohon dan berterbangan. Sudah beberapa kali aku bersua dengannya.”
“Dia memerhati aku dan aku juga memerhatikan dia. Wajahnya cantik. Kerana itulah kita rasakan bahawa urusan kita mudah setelah selama lebih kurang 90 hari kita berjalan mencari tapak baru rumah kita.”
“Sedangkan pada waktu-waktu tertentu dia juga memandang aku dan aku juga memandang dia. Tetapi wajahnya menjadi lebih hodoh dan menakutkan. Rambutnya mengerbang seperti ditiup angin. Mukanya pucat seperti mayat yang mati lemas. Kukunya panjang dan giginya tajam.”
“Manang. Aku bukan tidak percaya. Bahkan selama ini semua keputusan aku serahkan kepada kamu untuk memutuskannya. Jikalau betul dia ada, tunjukkan saja padaku. Bukan tidak percaya kepadamu, tetapi sekadar untuk menyenangkan hatiku. Kalau tidak mahu tidak mengapa Manang. Aku bahkan tetap percaya kepadamu sampai bila-bila.”
“Apakah kau benar-benar ingin melihatnya?”
“Ya. Agar aku lebih percaya perjalanan kita ini ada penjaganya.”
“Baiklah kalau begitu. Kamu tunggu sekejap. Aku mahu mengambil ayam hitam peliharaan aku. Untuk kita sajikan kepada penjaga kita.”
“Baiklah..”
Manang dengan agak bersemangat kembali ke tempat berkumpulnya penduduk-penduduk rumah panjang yang lain. Kebanyakan mereka sudah tertidur. Cuma ada sekitar empat orang sahaja yang masih bangun untuk menjaga persekitaran dari gangguan haiwan ganas, penceroboh dan sebagainya.
Tidak lama selepas itu, Manang datang kembali. Membawa seekor ayam hitam di tangan kirinya. Sedangkan di tangan kanannya memegang parang ‘ilang’.
Manang kemudian mengajak moyang Aki pergi ke arah suatu tempat yang lebih dalam. Masuk ke dalam hutan. Agak sedikit jauh dari penghuni yang lain. Agar mereka tidak perasan apa yang moyang Aki dan Manang lakukan.
Selepas itu Manang menyembelih ayam hitam tersebut lalu meletakkannya ke tanah. Manang mula membaca beberapa mentera dan membiarkan ayam tersebut bergolek-golek dan berkokok lemah menahan kesakitan.
Manang dan moyang Aki duduk bersebelahan sambil memandang ke arah ayam hitam tersebut. Tidak beberapa lama kemudian Manang menghentikan bacaan menteranya dan memandang kepada moyang Aki.
“Dia sudah ada di sini. Apa-apa pun berlaku kamu diam sahaja. Biar aku sahaja yang bercakap.”
“Baiklah. Aku paham.”
Manang kemudiannya memejamkan matanya. Mulutnya terkumat kamit membaca sesuatu. Moyang Aki memandang sekelilingnya. Agak gelap gelita.
Tiada apa yang dapat dilihat kecuali melalui sinar rembulan yang sedikit sebanyak membantu moyang Aki memerhati dengan lebih baik apa yang ada di hadapannya.
Keadaan ketika itu sangat menakutkan. Entah mengapa moyang Aki mula merasa tidak tenteram. Dia merasakan seperti ada orang memerhatinya tapi dia tidak tahu dari mana arahnya.
Pada mulanya Moyang Aki mendengar seperti ada sesuatu yang berterbangan di atas pokok. Daun-daun dan ranting kecil mula berjatuhan dari atas pokok dan menyenyuh baju mereka.
Dari kejauhan terdengar seperti bunyi suara perempuan menangis, menggilai dan ketawa. Semuanya menjadi satu. Manang masih lagi memejam matanya. Tidak mempedulikan apa yang berlaku.
Moyang Aki mula merasa tidak keruan. Keringat dinginnya mengalir. Moyang Aki memandang ke atas. Sepertinya tiada lagi benda yang berterbangan di atas pokok. Daun dan ranting sudah tidak berjatuhan lagi.
Tiba-tiba Moyang Aki terdengar seperti bunyi perempuan sedang ketawa kecil. Betul-betul dari arah belakang mereka. Perempuan itu berjalan perlahan-lahan sambil menyanyikan lagu dalam Bahasa Iban yang moyang Aki sendiri pun tidak faham maksudnya.
Kedengaran juga bunyi daun-daun bergerak dan berbunyi seperti dipijak atau disapu oleh kain yang panjang. Tapi tiada pula bunyi tapak kaki melangkah. Moyang Aki mula merasa risau.
Kalau bukan disebabkan Manang ada di sebelahnya nescaya moyang Aki akan lari sekuat-kuatnya. Tiba-tiba bau bangkai mula menusuk masuk ke lubang hidung mereka.
Moyang Aki mula memuntahkan apa sahaja dari perutnya kerana tidak dapat menahan rasa mual di kerongkongnya.
“Hehehe..Kenapa kamu muntah? Apakah engkau tidak suka kepadaku? Aku juga tidak suka kepadamu. Tapi ingin juga untuk aku mencuba untuk merasakan darahmu yang segar. Apa boleh untuk aku rasakan sedikit? Aku sudah lama tidak minum darah manusia yang segar. Hahaha..”
Moyang Aki ketakutan separuh mati. Manakan tidak. Suara perempuan itu jelas sekali bunyinya. Cuma tidak tahu dari mana arahnya.
Ketawa perempuan itu semakin lama semakin dekat. Sedangkan moyang Aki tidak dapat melihat apa yang ada di sekeliling. Cahaya bulan juga tidak membantu.
Ketika mata Moyang Aki meliar mencari suara tersebut, tiba-tiba sahaja seorang perempuan hodoh muncul dari belakang mereka berjalan melintasi di antara moyang Aki dan Manang duduk.
Perempuan itu betul-betul berhenti di sebelah bahagian tengah mereka berdua.
Perempuan itu menundukkan badannya ke hadapan sedikit dan memandang ke arah Manang sambil berkata;
“Kenapa memanggil aku? Aku cuma menjaga perjalanan kalian sahaja. Aku menjaga kalian hingga ke anak cucu. Apakah itu tidak cukup? Mahu juga untuk melihat aku ini seperti apa. Kamu lihatlah sekarang aku ini seperti apa. Hahaha..Cantik bukan? Hahaha…”
Moyang aku tidak berani untuk menoleh. Cukuplah sekadar menjeling melalui anak matanya. Melihat bagaimanakah gerangan perempuan tersebut.
Dari pandangan moyang Aki, perempuan itu hodoh seperti hantu pontianak. Rambutnya kering dan mengerbang, kukunya panjang.
Kemerah-merahan dan berdarah serta cebisan daging-daging yang kemerahan masih lagi melekat pada kukunya.
Matanya merah menyala dan hampir tersembur keluar. Bibirnya tebal dan giginya juga tajam serta lidahnya panjang serta berlubang-lubang seperti kudis. Bajunya agak lusuh dan ratusan ulat-ulat bangkai berjatuhan dari bawah kangkangnya.
Ketika moyang Aki sedang memerhatikan rupa perempuan tadi, tiba tiba perempuan itu ketawa dan menoleh kepada moyang Aki.
“Kamu siapa? Adakah kamu yang muntah tadi? Kenapa geli padaku? Hahaha..Atau benci padaku? Padaku cuma satu. Aku ingin menghirup darah segarmu. Mungkin masih panas. Apa lagi darah yang mengalir dari tengkuk atau perutmu. Aku ingin mencubanya. Hahaha..”

Perempuan itu kemudiannya mengangkat tangan kirinya lalu meletakkan pada bahu moyang Aki. Perempuan berwajah hodoh itu kemudian menyandarkan hidungnya yang kasar pada tengkuk moyang Aki.
Terasa sejuk hidung perempuan tersebut. Perempuan itu kemudian menjilat-jilat wajah moyang Aki dengan lidahnya yang kasar dan penuh dengan lubang kudis yang bernanah.
Sekali lagi moyang Aki merasa loya dan mual tetapi moyang Aki cuma untuk menutup mulutnya dengan sekuat hati agar tidak kembali muntah seperti tadi.
Dengan tidak semena-mena, perempuan tadi mula merasa marah. Perempuan itu cuba mencekik leher moyang Aki dengan kedua tangannya.
Moyang Aki cuba untuk menjerit sekuat-kuat hatinya tetapi tidak berdaya dan oleh kerana terlalu takut moyang Aki terkencing di dalam seluarnya.
Tetapi dengan secara tiba-tiba Manang mula bersuara;
“Wahai penjaga keluarga kami. Kami taat kepadamu. Kamu taat kepada Keling dan Petara. Kami tidak mengganggu kamu. Bahkan ini santapan istimewa buatmu.”
Perempuan itu lalu menoleh ke arah Manang. Manang ketika itu sedang berdiri dan memegang ayam hitam yang disembelih olehnya tadi.
Moyang Akipun tidak perasan bila masanya Manang berdiri, mengambil ayam hitam tadi dan lalu berdiri di hadapan perempuan tersebut.
Apabila melihat ayam hitam tersebut, perempuan itu mula bertukar menjadi perempuan yang sangat cantik. Lalu bergerak perlahan menuju ke arah Manang.
“Nah..Ambillah..Makanlah sepuas-puas hatimu. Jangan kamu ganggu kami dan keluarga kami. Kami akan memberimu makan setiap tahun. Dan tugas kamu adalah menjaga keluarga kami.”
Perempuan yang tadinya hodoh kini bertukar menjadi cantik. Dia tidak mengendahkan pada Manang yang sedang bercerita kepadanya.
Kemudian Manang dan moyang Aki cuma memandang sahaja apa yang dilakukan oleh perempuan tersebut.
Perempuan itu mencarik-carik perut bangkai ayam tersebut dengan kukunya dan memakan isi perut ayam tersebut dengan lahap sekali.
Perempuan itu kemudian mengunyah dan menyedut masuk ke dalam mulutnya saki baki isi perut ayam yang berjuntai keluar.
Selepas itu perempuan itu mula mengunyah kepala ayam, sayap, kaki badan dan kesemua anggota badan termasuk bulu-bulunya sekali. Sehingga tidak meninggal sebarang bekas sekalipun.

Habis seekor ayam hitam itu dimakannya. Tanpa meninggalkan sebarang tulang, darah, bulu dan apa sahaja dari anggota badan ayam tersebut.
“Aku mahu lagi. Berilah aku makan.”
“Baiklah tapi bukan sekarang. Cukup setahun nanti apabila kami sudah berpindah ke rumah panjang kami yang baru. Kami akan sajikan kepadamu ayam hitam kegemaranmu.”
“Baiklah. Berjanjilah padaku. Setiap tahun sajikan aku darah ayam hitam sebagai syarat perjanjian untuk aku menjaga keluarga besar kamu di rumah panjang baru nanti.”
“Ya. Kami berjanji. Dan itu juga janji kami kepada tuanmu Keling.”
“Ya..Ya..Aku paham itu. Dia ada memberitahu aku sebelum aku dihantar untuk tinggal bersama dan menjaga keturunan kamu.”
“Kalau begitu perjanjian kita sudah bermulakan?”
“Ya. Pada ketika Keling menyeruku, pada ketika itulah sebenarnya perjanjian kita telah bermula. Cuma satu pintaku. Sekiranya kamu dan keturunanmu tidak memberi aku makan darah ayam hitam nescaya nyawa mereka akan menjadi taruhannya.”
“Baik. Aku faham. Lepas ini kau pergilah. Bantu kami untuk segera sampai ke tapak rumah panjang baru.”
“Ya. Kamu sudah hampir sampai. Tinggal beberapa hari sahaja lagi. Ingat kata-kata Keling dulu. Jalan menyusur sungai, meredah hutan, memanjat bukit, menutup mata bila malam, melangkah biar gagah, langkah jangan menoleh, jatuh jangan terlentang, mulut jangan menghina dan langkah pula akan terhenti pada tebingan sungai. Bila bertemu dengan dua sungai yang menyatu di hilirnya, maka di situlah rumah kamu.”
“Sekarang kamu semua telah berada di tepian sungai. Semakin lama semakin lebar jarak sungainya. Tidak lama lagi, dalam beberapa hari kamu akan bertemu dengan sebuah lagi sungai. Maka tinggallah di situ. Di situlah tapak baru untuk kamu.”
“Aku mengerti. Terima kasih atas petunjukmu. Kamu boleh pergi sekarang.”

Tajau Lama
“Baiklah. Tapi jangan lupa pada janji kita. Setahun lagi aku akan tuntut darah darimu. Darah itu nanti kamu siramkan pada ‘tajau’ (tempayan) lama milik keturunan kamu. Hahaha..”
“Di mana tajau itu? Kami tidak membawa tajau yang besar untuk dibawa ke tempat baru. Cuma tajau-tajau kecil sahaja untuk menadah air.”
“Begini. Apabila kamu berhenti pada tebingan sungai dan bertemu dengan dua sungai yang menyatu di hilirnya nanti, carilah pohon ara yang akarnya berjuntai hingga ke dasar tasik. Berenang dan menyelamlah dan ikutilah di mana penghujung akarnya yang menjalar hingga ke hujungnya dan juga menyelamlah pada dasar tasik, maka carilah tajau itu. Ia ada di situ.”
“Baiklah. Cuma sebelum itu aku ingin tahu. Tajau itu sebenarnya milik siapa?”
“Ianya milik keturunan kamu. Ada tertanam di rumah panjang kamu sebelum ini. Kemudian dibawa dan dipindahkan oleh Keling selepas kamu memuja dan memanggil dia untuk memintanya merestui perjalanan kamu pada malam itu. Tajau itu sudah lama tertanam di situ. Tiada seorang pun tahu kecuali seorang dua sahaja.”
“Selepas diambil oleh Keling, dia meletakkannya di hilir sungai tempat kamu semua akan memulakan hidup baru nanti. Kerana dia tahu di situlah tempat yang paling sesuai untuk kamu semua. Sewaktu kamu mengambilnya di dasar sungai, tajau itu ada tiga kesemuanya. Ambil satu sahaja. Yang mula-mula sekali yang tercapai oleh tanganmu nanti.”
“Baiklah kalau begitu. aku sudah faham. Kau pergilah..”
Selepas itu, perempuan itu pun tersenyum dan kemudian terbang dan menyusup masuk ke tengah-tengah hutan belantara dan meninggalkan mereka berdua.
Moyang Aki masih lagi terkejut. Sepertinya moyang Aki masih lagi seperti di awang-awangan. Kemudian Manang pergi ke arah moyang Aki lalu membaca beberapa mentera untuk menyedarkannya.
Selepas membaca beberapa mentera, Manang segera meniup ke wajah moyang Aki dan moyang Aki seolah-olah terkejut dan seperti baru bangun dari tidur.
“Kamu sedar apa yang berlaku tadi?”
“Ya Manang. Cuma aku tidak boleh menggerakkan tubuh badanku seperti biasa. Aku juga seperti di dalam mimpi.”
“Baiklah kalau begitu. Pagi esok kita akan maklumkan kepada penduduk rumah panjang kita bahawa tidak lama lagi kita akan sampai ke tujuan. Maka akan berakhirlah perjalanan jauh kita selama lebih 90 hari ini Tuai.”
Moyang Aki cuma tersenyum. Di fikirannya masih lagi memikirkan tentang apa sebenarnya yang berlaku. Manang memerhatikan sahaja gelagat Moyang Aki sambil tersenyum.
Kemudian Manang kembali memandang ke arah hutan tebal di hadapan mereka di tengah kepekatan malam.
Jiwanya mula risau. Bukan kerana perjalanan mereka masih belum sampai ke penghujung. Tetapi memikirkan bencana yang akan menimpa penduduk rumah panjang mereka.
Cuma menunggu masa sahaja untuk berlaku. Dan pasti akan berlaku.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 12:01 PM | Show all posts
Pergh menarik betul kisah tajau ni .di semenanjung pon skang ada jugak team yang pergi cari tajau .nak emas dalam tajau katanya
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-4-2019 02:57 PM | Show all posts
Bab 5

Keesokan harinya Manang bangun lebih awal seperti biasa kerana pada malam tersebut dia tidak dapat tidur seperti biasa. Jiwanya resah mengenangkan apa yang akan berlaku.Sedangkan dia sendiri tidak mengetahui apa yang dia risaukan.Dia memerhatikan penduduk rumah panjang di tapak tempat tidur mereka. Ada yang masih berdengkur, ada yang sedang bermimpi mungkin dan ada yang mula bangun sambil mengesat-ngesat mata mereka.

Hari masih gelap lagi. Kokokan ayam hutan mula kedengaran dan bersahutan. Manang memandang ke arah hutan tebal di sekelilingnya. Melayan fikirannya yang jauh.

“Kamu sudah bangun Manang?”

“Ya Tuai. Tidurku tidak nyenyak semalam. Mungkin terlalu penat.”

“Aku paham Manang. Mungkin kamu terlalu memikirkan keselamatan anak buah kita.”

“Ya. Begitulah.”

Ketika mentari mula menampakkan sinarnya, ramai penduduk rumah panjang tersebut mula bangkit dari tidur mereka. Yang lelaki mula menyalakan rokok ‘daun apong’ (daun nipah) sambil bercerita kepada kawan-kawan.

Yang perempuan pula sibuk memberi mandi anak mereka dan menyediakan sarapan ringkas. Sementara yang lain sibuk mengemas kembali tapak tempat tidur dan membungkus segala pakaian dan barang-barang lain untuk dibawa meredah hutan.

Ketika hari semakin cerah dan sinar mentari mula mengeluarkan bahangnya, Moyang Aki dan Manang mula memanggil kesemua penduduk rumah panjang mereka untuk berkumpul. Setelah hampir semua berada di hadapan Moyang Aki, Manang pun mula berkata;

“Kepada seluruh anak buahku. Tidak lama lagi perjalanan kita akan sampai ke penghujungnya. Cuma tinggal beberapa hari sahaja lagi perjalanan. Lagipun kita telah berjumpa dengan anak sungai. Kita akan ikuti arah sungai ini. Sehingga ke hilirnya.”

“Sehinggalah kita bertemu dengan dua sungai yang menyatu pada hilirnya, ketika itu kita akan cari sebatang pohon ara yang besar yang akarnya berjuntai hingga ke dasar tasik. Aku akan berenang dan menyelam dan akan mengikuti akarnya yang menjalar hingga ke hujungnya dan aku akan menyelam hingga pada dasar tasik, di situ ada tajau.”

Dengan tiba-tiba ada seorang lelaki yang berdiri di antara penduduk rumah panjang tersebut dan mencelah;

“Manang. Maaf. Bukan tidak yakin padamu. Cuma sekadar ingin menyenangkan hati kami. Apa betul apa yang Manang katakan ini dan bagaimana Manang tahu? Sedangkan pada malam itu kita cuma dimaklumkan oleh Keling tentang persetujuannya membantu kita dan tidak ada disebut oleh Keling tentang tajau itu. Maaf Manang.”

“Ya. Aku paham. Aku juga tidak marah. Kerisauan pada wajah kalian sangat jelas dan aku sangat memahami. Dan aku yakin tentang kepercayaan kalian kepadaku dan Tuai rumah panjang kita. Berilah aku masa dalam 15 hari lagi untuk matahari terbit dan tenggelam dan tetaplah bersamaku. Nescaya di antara masa tersebut kita pasti akan sampai ke tempat yang diberitahu oleh Keling.”

“Terima kasih Manang. Terima kasih Tuai. Aku tetap akan bersama kalian. Apa saja yang bakal kita tempuhi. Cuma kematian sahaja yang menjadi penghalangnya. Juga seluruh penduduk rumah panjang kita. Mempertaruhkan jiwa demi anak cucu cicit kemudian hari.”

“Ya. Sama-sama. Aku tidak pernah gusar terhadap kalian. Di dalam darah kalian mengalir darah-darah pahlawan Iban. Kerana prinsip ‘Agi Idup Agi Ngelaban’ akan kita bawa ke mana sahaja bumi ini dipijak. Dan bukan sekadar itu. Aku memerhati sendiri ketika kecil bagaimana bapa dan datuk kalian berjuang tanpa rasa takut. Juga ibu dan nenek kalian. Menentang musuh. Memenggal kepala mereka dan pulang dengan rasa bangga sebagai pahlawan Iban terbilang.”

“Jadi, sebagai tanda berakhirnya perjalanan kita nanti, kita akan cari di mana tajau itu berada. Sedalam mana tajau itu tersembunyi di dalam sungai. Ianya milik keturunan kita. Menurut perempuan penjaga kita, ianya sebenarnya ada tertanam di rumah panjang kita sebelum ini. Kemudian dibawa dan dipindahkan oleh Keling selepas aku memuja dan memanggil dia untuk memintanya merestui perjalanan kita pada malam itu. Tajau itu sudah lama tertanam di situ.”

“Tiada seorang pun tahu kecuali seorang dua sahaja. Mungkin nenek moyang kita yang perempuan penjaga kita maksudkan itu. Selepas diambil oleh Keling, Keling meletakkannya di hilir sungai tempat kita semua akan memulakan hidup baru nanti.”

“Kerana cuma dia yang tahu bahawa di situlah tempat yang paling sesuai untuk kita dan keturunan kita semua memulakan hidup baru. Sewaktu aku menyelam dan cuba untuk mengambilnya di dasar sungai nanti, tajau itu ada tiga kesemuanya. Kita cuma dibenarkan mengambil satu sahaja. Yang mula-mula sekali yang tercapai oleh tanganku nanti.”

“Selepas itu, apa pun yang terjadi, jangan sesekali kita melanggar perintah Keling kerana perempuan penjaga kita itu mesti diberi makan. Apa pun caranya. Selagi aku dan keturunan aku hidup, kamilah yang akan memberinya makan dengan darah kami sendiri. Kalau tidak nyawa penduduk rumah panjang kita sebagai galang gantinya. Baiklah. Kita teruskan perjalanan kita. Matahari mula meninggi.”

Selepas itu kesemua penduduk mula bersiap-siap dan meneruskan perjalanan mereka. Wajah mereka kelihatan ceria dan gembira.

Kerana menurut Manang perjalanan mereka hampir sampai ke penghujung. Cuma tinggal beberapa hari perjalanan sahaja lagi. Selepas itu mereka akan memulakan hidup mereka yang baru.

Setelah hampir 10 hari 10 malam mereka meneruskan perjalanan. Menyusuri tepian sungai. Semakin hari sungai itu semakin lebar. Memberi petanda bahawa sehari dua lagi mereka akan sampai ke tempat yang dituju.

Wajah Manang menampakkan sinarnya. Tersenyum memandang penduduk rumah panjang yang bertungkus lumus melangkah dan meredah hutan belantara. Sudah agak lama dia tidak tersenyum. Begitu juga Moyang Aki. Keduanya tersenyum sambil memandang sesama sendiri.
“Tuai, kalau ikut perkiraan aku, kalau tidak hari ini, esok kita akan sampai.”

“Aku juga rasakan begitu Manang. Jiwa aku pun mengatakan begitu.”

“Baiklah. Kita teruskan melangkah. Kita maklumkan kepada penduduk rumah panjang semua bahawa sehari dua lagi kita akan sampai.”

“Baik Manang. Aku akan maklumkan sekarang kepada mereka.”

Moyang Aki kemudiannya memaklumkan kepada seluruh penduduk rumah panjang mereka bahawa tidak lama lagi mereka akan sampai.

Terpancar sinar kebahagiaan pada raut setiap wajah. Ibu-ibu tersenyum sambil mengurut-ngurut dada sebagai tanda jiwa merasa lapang. Kaum lelaki pula saling berpelukan kegembiraan dan anak-anak kecil melompat kegirangan.

Selepas itu mereka meneruskan perjalanan mereka seperti biasa. Langkah mereka lebih bersemangat kerana mereka tahu bahawa perjalanan yang melelahkan ini akan sampai ke penghujungnya.

Dan malam tersebut mereka tidur seperti biasa. Ditemankan bulan dan bintang. Berselimutkan embun, berbantalkan akar-akar kayu. Dan malam itu adalah malam yang terakhir perjalanan mereka kerana keesokan hari mereka akan sampai ke destinasi.

Cuma mungkin mereka terlupa bahawa setiap malam-malam mereka ada mata-mata yang memerhati. Gadis penunggu keturunan mereka sentiasa menanti, memerhati dan tersenyum di sebalik dahan-dahan pokok yang tinggi. Berterbangan sedikit rendah.

Kadang-kadang bernyanyi dan diiringi dengan lolongan anjing yang bersahutan. Hanya gadis itu yang mengetahui kenapa dia bertindak begitu.

Di dalam kesuraman malam tersebut, Manang tetap terjaga seperti biasa. Kerisauan semakin dalam. Bahkan kemuncak kerisauannya semakin mengganggu jiwanya. Kerana mengenangkan apa yang akan berlaku selepas ini.
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 05:44 PM | Show all posts
bahagian ketiga sudah keluar!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-4-2019 05:46 PM | Show all posts
hajimex replied at 11-4-2019 05:44 PM
bahagian ketiga sudah keluar!

ye betul.. belum copy hehehe
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 11-4-2019 05:48 PM | Show all posts
Pertembungan Dua Buah Sungai
Pada keesokan hari penduduk rumah panjang bangun awal dari kebiasaannya. Mereka melakukan rutin harian kehidupan mereka sebagai pengembara. Mereka menyusuri jalan tepian sungai.
Meredah pokok dan akar-akar sehinggalah sepasang mata mereka tertumpu pada penghujung pandangan mereka. Manang memandang Moyang Aki sambil tersenyum;
“Tuai, nampaknya perjalanan kita hampir ke penghujung.”
“Ya Manang. Sepertinya di hadapan kita ada pertembungan dua buah sungai. Lebarnya juga semakin ketara.”
“Kita perlu berjalan sedikit lagi ke hadapan. Mungkin kita akan berjumpa dengan pohon ara tu.”
“Baiklah Manang.”
Moyang Aki meneruskan langkahnya. Diikuti oleh Manang dan seluruh penduduk rumah panjang mereka. Selepas sekitar satu jam mereka meredah tepian sungai, melalui jalan-jalan yang penuh dengan akar, duri dan pohon-pohan kayu yang besar, tiba-tiba langkah mereka terhenti.
“Tuai, Manang. Kita telah jumpa pokok ara tu.”
Jeritan dari seorang dari penduduk rumah panjang mengejutkan mereka semua. Moyang Aki dan Manang yang kebetulan berada di barisan pertengahan dari kelompok penduduk rumah panjang dengan segera mengatur dan mempercepatkan langkah mereka menuju ke arah yang dimaksudkan.
Akhirnya mereka sampai. Betul-betul di hadapan pohon ara tua di hadapan mereka. Usia pohon ara tersebut mungkin beratus tahun juga. Berdasarkan batangnya sebesar 20 kali pemeluk manusia dewasa.
Bukan sekadar itu, akar-akarnya juga melilit turun dan menjalar jauh hingga 50 meter ke hamparan tanah di sekitarnya dan tingginya lebih dari pohon kelapa tua yang menjulang tinggi.
Semasa mereka sampai ke pohon ara tersebut, kesemua penduduk rumah panjang tersebut diam sambil memerhatikan pohon ara yang berada di hadapan mereka. Mereka terdiam kerana memandang pohon ara yang menakutkan di hadapan mereka.

Setelah berapa lama mereka tinggal di rumah panjang lama mereka, inilah kali pertama mereka melihat pohon ara yang sangat besar dan menakutkan. Pohon ara yang tinggi itu rupa bentukan hampir-hampir seperti manusia gergasi.Jika diamati dengan lebih terperinci, bentuknya pula sama seperti seekor pontianak yang sedang berdiri dan memerhatikan setiap langkah mereka.
Perasaan mereka mula menjadi takut. Wajah ceria dan bayangan indah mereka tentang tapak baru rumah panjang baru ini bertukar menjadi kekhuatiran yang mencengkam. Semuanya wujud di dalam diri mereka.
Manakan tidak. Batangnya yang besar dan lebar seolah-olah seperti pakaian putih yang biasa digunakan oleh pontianak (menurut pemahaman sebahagian masyarakat Asia Tenggara seperti di Malaysia, Singapura, Indonesia dan Brunei).
Pada dahan di atasnya membentuk seperti sosok wajah manusia yang menakutkan.
Daun-daun dan ranting-rantingnya sama seperti rambut pontianak yang mengerbang ditiup angin dan kedua-dua dahan besar yang di kanan dan kiri juga sama seperti tangan manusia.
Dahan kanannya bergantung di pertengahan batangnya sedangkan dahan di sebelah kiri pula memanjang dan akhirnya menyusur ke dalam sungai.
“Tuai, Aku seperti khuatir memandang pohon ara ini. Kalau kita perhatikan bentuknya sama seperti pontianak. Bahkan sama seperti perempuan yang kita jumpa pada tengah malam semasa perjalanan kita ke sini. Aku tidak tahu kenapa timbul rasa risau di dalam hati aku.”
“Ya Manang. Aku juga rasa begitu. Penduduk di rumah panjang kita juga sama. Tidak wujud wajah kegembiraan pada mereka ketika ini. Perasaan risau terpampang pada setiap kerut di dahi mereka. Aku tidak tahu kenapa. Mungkin terkejut melihat pohon ara ini. Tidak seperti apa yang mereka gambarkan sebelumnya.”
“Betul Tuai. Kalau betul ini tapak yang Keling jelaskan kepada kita maka di sinilah pengakhirannya. Akhirnya kita telah sampai juga. Lebih kurang seratus hari perjalanan kalau mengikut perkiraan aku berdasarkan timbulnya matahari dan tenggelamnya bulan. Tapi kita perlu pastikan satu perkara lagi. Iaitu tajau yang Keling dan perempuan itu maksudkan. Tertanam di dasar sungai ini.”
“Aku rasa Manang. Kalau kita dapat menjumpai tajau yang dimaksudkan ini, kerisauan anak buah kita pasti akan bertukar menjadi kegembiraan. Baiklah Manang. Sudah masanya untuk kita berdua menyelam di dasar sungai ini. Mengikut arah akar pohon ara ini yang menyusur ke dalam sungai.”
“Tidak Tuai. Biar Aku yang menyelam ke dasarnya. Aku risau akan bahaya yang wujud di dalamnya. Mungkin juga ada buaya yang menunggu di sana. Sebelum ini juga ada anak-buah kita yang mati dibaham buaya walaupun kita tidak pernah mengganggu keturunan buaya ini.”
“Apatah lagi ketika menyelam pada dasar tasik ini. Buayakan selalu beristirahat di dasar sungai dan berehat di darat? Kamu tunggulah di daratan ini Tuai. Kalau terjadi apa-apa padaku, mereka tetap akan ada kamu. Sebagai Tuai Rumah kita. Mereka memerlukan kamu Tuai.”
“Ya. Tapi aku memerlukan kamu di sisiku. Untuk kita mengatur semula keturunan kita. Kita bina bersama dulu rumah panjang baru kita ini.”
“Berjanjilah padaku Tuai. Kalau apa-apa yang terjadi padaku, engkau jagalah isteri dan anak-anakku. Anak-anak aku akan meneruskan tradisi baru kita ini nanti iaitu dengan memberi makan darah pada tajau yang akan kita jumpa nanti. Telah lama aku maklumkan kepada mereka tentang hal ini. Sebelum kita mengambil keputusan untuk berpindah lagi.”
“Sebab itulah kalau kau perhatikan, cuma isteri dan anak-anakku sahaja yang tidak bahagia kalau melihat pada raut wajah mereka di sepanjang perjalanan kita ini. Aku katakan pada mereka sekiranya kita telah sampai ke tapak baru rumah panjang kita, maka akulah yang pertama akan pergi meninggalkan mereka dan kamu semua. Kerana perjalanan hidupku akan berakhir di sini.”
“Jangan cakap begitu Manang. Aku tidak percaya. Bahkan kamulah yang memimpin kita hingga selamat sampai ke tapak baru ini.”
“Betul Manang. Tapi tiap sesuatu itu akan ada pengorbanannya dan akulah yang akan berkorban untuk masa depan anak cucu kita di sini nanti. Aku dapat merasakan bahawa hayatku semakin ke penghujungnya. Jadi biarkan aku berkorban untuk kali yang terakhir Tuai. Untuk anak dan cucu kita.”
“Aku tetap tidak akan percaya Manang dan jangan sesekali pergi meninggalkan kami semua. Anak dan isterimu juga menanti kamu.”
“Tuai, kalau ditakdirkan yang hayat aku cuma sebentar sahaja lagi, mahukah kau berjanji kepadaku satu perkara?”
“Kau ditakdirkan untuk bukan mati pada masa sekarang Manang. Tapi..Baiklah Manang. Aku berjanji. Apa dia?”
“Aku akan menyelam mencari tajau yang dimaksudkan selepas ini. Kau sediakan air kopi, tuak (sejenis arak yang diperbuat dari beras pulut) kuih penyaram, rokok daun dan ayam hitam yang dipanggang. Semua ini untuk dihidangkan kepadaku nanti. Kau tunggulah sehingga aku timbul dan membawa tajau itu.”
“Selepas itu kita dua akan makan dan ketawa bersama-sama. Sehingga pada tengah malam. Untuk meraikan kejayaan kita menjumpai tajau itu. Kau tunggulah aku ya? Itu pun jika masih ada peluang.”
“Hahaha..Inilah yang dinamakan sahabat Manang. Kamu memang sahabat aku. Kita bermain dan membesar bersama-sama.”
Perpisahan Terakhir
Tuai kemudiannya lalu memeluk Manang dengan pelukan erat persahabatan. Mereka berdua ketawa berdekah-dekah. Masing-masing tidak mahu melepaskan pelukan tersebut.
Kerana mereka dua sepertinya sudah tahu bahawa inilah pelukan dan gurauan yang terakhir buat mereka berdua. Senyuman dan ketawa mereka itu kemudiannya disertakan dengan tangisan air mata.
Penduduk di rumah panjang tidak mengetahui apa yang berlaku. Cuma memerhatikan sahaja gelagat Moyang Aki dan Manang. Bagi mereka itu adalah tangisan kegembiraan. Kerana itulah penghuni rumah panjang tersebut tersenyum gembira.
Sedangkan tangisan Moyang Aki dan Manang adalah tangisan perpisahan. Tidak dapat difahami oleh orang lain. Kecuali Moyang Aki, Manang dan keluarga Manang yang memerhati dari kejauhan.
Di suatu sudut keluarga Manang menangis semahu-mahunya. Tapi apakan daya. Kerana kebahagiaan itu mesti dibayar dengan cinta dan air mata.
Manang kemudian melepaskan pelukannya lalu tersenyum memandang ke arah Moyang Aki. Lalu berjalan perlahan untuk bertemu dengan keluarganya. Mereka saling berpelukan. Agak lama juga. Kerana bahasa perpisahan ini adalah dengan bahasa tangisan air mata.
Setelah puas berpelukan dan memberikan nasihat dan peringatan kepada keluarganya, Manang kembali berjumpa dengan Moyang Aki.
“Tuai, aku sudah bersedia. Sebentar lagi aku akan terjun ke dalam sungai ini. Bawalah dua tiga orang bersamamu untuk menyambut tajau ini nanti. Ingat janji kita Tuai. Tunggulah aku selepas itu. Makanan dan minuman yang aku pinta tadi, kau sajikan ketika aku telah tiada. Sebagai tanda persahabatan kita.”
“Baiklah Manang. Jasa dan pengorbanan kamu aku tidak pernah akan lupa. Akan aku ceritakan pada cucu cicit kamu nanti.”
“Terima kasih Tuai. Jagalah keluarga aku untuk aku. Hanya engkau tempat mereka berserah kasih nanti.”
Penduduk yang berkumpul di gigi sungai mula terkejut kerana mendengar apa yang disampaikan oleh Manang tadi. Sepertinya bahasa perpisahan untuk mereka.
Tetapi mereka tidak tahu apa yang sedang berlaku. Cuma bagi mereka itu adalah ayat-ayat peringatan sahaja. Tidak lebih dari itu.
Selepas itu Manang mula berdiri di tepi pohon kayu ara. Tangannya cuba untuk mengapai dahan kiri pohon ara yang menyusur ke dalam sungai. Sebelum turun ke sungai, Manang memandang dan melambai-lambai ke arah keluarganya.
Kemudian memandang ke arah Moyang Aki sambil tersenyum.
Manang kemudian memandang ke atas sambil membaca mentera yang pernah dibacakannya dulu semasa menyeru Keling untuk hadir. Sambil matanya merenung ke arah sungai.
“Ngangau Bujang berani”
Remba se remba, Ndae nda nyinonya meda tuboh besae penerebae. Uji gak kita menyade nege sekekiah engae baek aku makae dedingae. Ngejaga beram bisa sebedau tuboh imun aku ngeleka ngigak baka kenak nyimpan tubuh leka. Kita bujang berani, aku nesau aku ngangau aku tabe datai ba bukit semilu kinabalu bujang senang. Aku akak nebah ke kita sangga lidah bunyi sambung nyawa ante nyema iya nyelae anag menyae lempang leme semadi meh tua besae aku nunang singae. Laban tua mekang sengenang ukae pureh semembang. Uji ketua akak kenesa utae kelama sepa jaga dini ndak tusah ati ruri keling berani aku deka puale kenegeri ae rupa ndak lepag beperan. Anang sekale takut nyelam lubuk kemenyan tali tembaga ya ke lelisa ngentak kemata kenak reraya dinga kekita bujang berani ke nankin takin duko ilang dua gembar mere pambar batang lupar munuh saka ualar nyengkar ba batu ampar. Ante nylam alam ae ngalah kerene raja baya tama alam tanah. Ante nike pucuk kayo ndae beguyu nadae beranyang pucuk tapang. Ante nesau bunjang pangau kunci ati bini remaung kesal ati nadae pulai laki. Keselalu matak teropong sulah tembaga ari ribut puput. Remba – remba aku ngangau aku nesau datai meh kita bujang berani baka besi tiang langit ke cecegi..”
Selepas itu Manang mengeluarkan tangkai bunga selasih yang terselit di pinggangnya. Bunga selasih itu mempunyai dua tangkai.
(Menurut kepercayaan masyarakat Iban, pada cabang tangkainya yang pertama mewakili alam kematian) Di hala Manang ke arah dirinya sendiri.
Manakala tangkai yang satu lagi (yang mewakili dunia kehidupan) menghala ke arah seluruh penduduk rumah panjang mereka.
Manang hanya memotong tangkai yang mewakili alam kematian sahaja. Selepas upacara pemotongan itu, Manang mula mengulangi bacaan menteranya dan berusaha untuk menyembunyikan tangisannya.

Tangan Manang tetap memegang dahan kiri pohon ara tadi dan kemudian menarik nafasnya dalam-dalam berulang kali sambil memandang ke arah sungai. Lalu berjalan perlahan-lahan masuk ke dalam air sungai yang dingin tersebut.
Kesemua penduduk rumah panjang mereka memandang dengan teliti pada setiap langkah Manang ketika menuju ke sungai. Manang melangkah dengan tenang.
Pada mulanya air sungai itu cuma menenggelamkan buku lalinya, kemudian lututnya, pinggang, dada, wajah dan akhir sekali menenggelamkan seluruh badan Manang.
Moyang Aki dan kesemua penduduk memandang ke arah sungai. Menunggu Manang timbul untuk membawa sekali tajau yang dimaksudkan oleh Keling dan perempuan penjaga mereka.
Setakat ini tiada apa yang berlaku. Cuma timbul di permukaan sungai buih dari dasar tempat Manang menyelam tadi.
Sudah lima minit berlalu. Manang masih tidak timbul-timbul.
Begitu juga tajau yang dimaksudkan itu. Terpampang kerisauan pada wajah Moyang Aki, keluarga Manang dan seluruh penduduk rumah panjang.
Di dalam ketegangan ini, kesemua mereka menunggu Manang untuk timbul kembali membawa tajau tersebut, seluruh pandangan mereka tertumpu pada buih-buih besar yang bergerak perlahan dari tengah dasar sungai menuju ke tepian sungai. Mungkin Manang sedang berusaha untuk membawa tajau tersebut ke permukaan.
Buih itu semakin lama semakin mendekat ke tebing sungai. Moyang Aki dan beberapa orang pemuda mula menunggu di tepi sungai sebagai persediaan untuk menyambut tajau dan Manang.
Ketika buih itu semakin dekat ke arah tepian sungai, kesemua mereka mula teruja untuk melihat tajau tersebut. Kesemua mereka bersesak-sesak untuk melihat bagaimanakah tajau ini kerana tajau ini adalah milik keturunan mereka yang mereka sendiri tidak tahu akan kewujudannya kecuali dua orang sahaja yang tidak diketahui oleh mereka siapa.
Masa semakin hampir. Sepertinya ada sesuatu yang akan timbul di permukaan sungai. Mereka telah bersedia untuk menyambutnya. Tiba-tiba suasana hari itu bertukar. Angin mula bertiup kencang. Awan bergerak pantas.
Cuaca tetap panas seperti biasa. Sinar matahari memancar ke seluruh hutan tebal tersebut. Tiada tanda-tanda hari akan turun hujan.
Cuma sedikit pelik kerana secara tiba-tiba petir mula sabung menyabung. Melihat keadaan ini kebanyakan penghuni rumah panjang cuba berselindung di sebalik pohon ara tersebut.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-4-2019 05:53 PM | Show all posts
Tajau Lama
Cuma beberapa orang lelaki sahaja yang tetap berada di tepian sungai. Menemani Moyang Aki untuk menyambut tajau dan Manang.
Tiba-tiba air sungai di hadapan mereka mula berkocak dan melimpah ke tepian. Menurut perkiraan mereka, sedikit masa lagi tajau itu akan timbul ke permukaan tebing.
Bila-bila masa tajau tersebut akan timbul ke permukaan sungai. Kesemua pasangan mata memerhati dengan tekun dengan memandang ke arah kocakan air tadi.
Secara perlahan-lahan tangan Manang muncul ke permukaan sungai dan memegang kukuh sebuah objek berwarna perang tua yang mula timbul ke permukaan air. Tetapi mula bergerak ke tengah sungai. Lalu seorang pemuda dari penghuni rumah panjang tersebut menjerit;
"Tuai, Manang telah menjumpai tajau yang dimaksudkan itu. Kepala tajau tu sudah timbul. Manang masih lagi memegang kepala tajau tersebut.”
“Kalau begitu lekas pegang tangan Manang dan kepala tajau itu. Jangan biar terlepas. Manang masih di dalam sungai lagi. Lekas.”
Moyang Aki mengeluarkan arahan kepada beberapa orang pemuda di sekitar sungai itu tadi untuk menyambut tangan Manang dan tajau yang dimaksudkan.
Lalu mereka mula berenang ke bahagian tengah sungai untuk menyambut tangan Manang dan mengambil tajau tersebut.
Setelah sampai di pertengahan sungai, mereka terpaksa mengapungkan diri dan bergerak melawan kekuatan arus untuk tetap bertahan di tengah sungai.

Berenang secara perlahan-lahan sambil bergerak menuju ke arah Manang. Tangan Manang masih lagi kukuh memegang kepada tajau. Kepala dan badannya masih tidak kelihatan lagi.
Selepas sampai ke pertengahan sungai. Mereka telah berusaha untuk memegang tangan Manang dan cuba untuk mengangkatnya ke arah permukaan sungai. Mereka risau kalau-kalau Manang mula kelemasan.
Begitu juga dengan tajau tersebut. Mereka sedang berusaha untuk melepaskan genggaman Manang dari kepala tajau. Agar dapat mereka asingkan dan menyelamatkan kedua-duanya.
Tetapi sepertinya genggaman Manang terlalu kuat untuk dilepaskan. Dalam keadaan mereka sedang berenang-renang untuk mengimbangkan diri di dalam sungai, mereka tetap berusaha untuk memisahkan tangan Manang dan cuba mengangkatnya timbul ke permukaan.
Tetapi entah kenapa begitu sukar untuk mereka mengeluarkan Manang dari terus tenggelam di sungai. Ketika keadaan semakin tertekan, kesemua mereka cuba untuk melepaskan genggaman tangan Manang dari terus menggenggam kepala tajau tersebut.
Setelah beberapa kali mencuba akhirnya genggaman tangan Manang pada kepala tajau itu terlepas jua. Dua orang dari pemuda tadi mula berenang ke tepian dengan membawa tajau tersebut.
Sedangkan yang lain sedang bertungkus lumus untuk mengeluarkan Manang dari terus tenggelam. Mereka risau Manang akan mati lemas. Masakan tidak. Sudah berapa lama Manang tidak timbul ke permukaan sungai.
Mereka juga begitu. Bertarung nyawa dengan berenang menentang deras arus sungai. Juga kedalaman sungai yang tidak dapat di agak oleh mereka.
Dengan saki baki tenaga yang ada mereka juga mempertaruhkan nyawa mereka demi Manang dan tajau yang melambang masa depan dan harga diri keturunan mereka di kemudian hari.
Mereka berusaha sekuat mungkin dan akhirnya dapat juga memegang tangan Manang tetapi untuk mengangkatnya keluar dari sungai masih lagi tidak berjaya. Kemudian secara perlahan-lahan kaki Manang timbul ke permukaan sungai.
Wajah kegembiraan mula terpancar pada wajah Moyang Aki dan semua penduduk rumah panjang yang memerhati dengan tekun. Tanpa melepaskan sesaat pun pandangan mereka ke arah sungai.

Tiba-tiba kesemua mereka dikejutkan dengan kehadiran seekor buaya gergasi yang timbul ke permukaan sungai. Buaya gergasi itu sedang menggigit separuh dari badan Manang bermula dari bahagian kepala hingga ke badannya.
Kepala Manang sudah tidak kelihatan. Cuma tangan kanannya yang masih terkeluar dari celah-celah gigi buaya gergasi tersebut dan sebahagian pinggang hingga ke kaki masih lagi terjulur keluar.
Isteri dan anak-anak Manang menangis terkejut dan meronta-ronta serta memukul-mukul dada. Kerana ini bukan akhiran perpisahan yang dibayangi oleh oleh mereka sebelum ini.
Buaya sepanjang sepuluh meter tersebut menggenggam kukuh tubuh Manang dengan celah giginya yang besar.
Sepertinya Manang sudah tidak bernyawa lagi. Badannya berlubang-lubang dan terkoyak menjadi beberapa bahagian. Kelihatan beberapa cebisan daging dari badang Manang telah menjadi santapan buaya gergasi tersebut.
Kesemua penduduk rumah panjang nampak dengan jelas apa yang berlaku dan bagaimana keadaan Manang ketika itu. Kepala Manang sudah tidak kelihatan. Mungkin sudah bersatu di dalam perut buaya gergasi tersebut. Darah merah segar juga berjujuran di sekitar mulut buaya gergasi itu.
Setelah beberapa ketika buaya gergasi tersebut secara perlahan-lahan menenggelamkan dirinya ke dasar sungai. Membawa bersama jasad Manang yang akan hilang selamanya dan mereka tidak akan pernah menjumpai mayatnya bahkan sehingga sekarang.
Terkuburnya Manang di dalam perut buaya gergasi itu telah menyebabkan banyak misteri yang tidak dapat diselesaikan. Juga jasad Manang telah disemadikan di dalam perut buaya gergasi tersebut.
Moyang Aki yang memerhatikan kejadian itu tidak dapat menahan kesedihannya. Manang bukan sekadar sahabat Moyang Aki sedari kecil yang juga rakan sepermainannya, tetapi keakraban mereka seperti adik beradik.
Sama-sama mengharungi perjalanan hidup. Susah dan senang bersama. Hinggalah Manang menutup mata buat kali terakhir pada dakapan utuh gigi buaya gergasi tersebut.
Ketika kejadian itu berlaku, tiada sesiapapun yang berani untuk turun kembali ke dalam sungai untuk mencari dan menyelamatkan sisa-sisa tubuh Manang.
Kesemua mereka terkejut kerana kejadian ini berlaku sepantas kilat. Tiada sesiapa yang berani untuk mara ke hadapan walau siapa pun dia. Sehebat mana sekalipun dia.
Kerana yang mereka hadapi bukan pahlawan-pahlawan dan pendekar dari suku kaum lain melainkan mereka berhadapan dengan buaya gergasi. Yang mungkin tidak dapat ditumpaskan oleh seratus orang pahlawan terbilang Iban.

Kerana buaya gergasi itu bukan buaya sembarangan. Tetapi buaya peliharaan yang tuannya lebih hebat dari seratus orang pahlawan Iban itu sendiri. Iaitu Keling.
Lagipun buaya gergasi ini bukan buaya biasa tetapi buaya peliharaan Keling. Cuma dugaan terakhir inilah yang tidak dapat dihalangi oleh Manang sebenarnya walaupun dia berjaya mengeluarkan tajau tersebut dari dasar sungai dan tidak sesekali melepaskan genggaman tangannya pada kepala tajau misteri itu.
Kerana itulah keluarganya terlalu sedih sepanjang perjalanan mereka dari tapak rumah panjang lama ke tapak baru sekarang. Keluarganya cuma menunggu masa untuk berpisah dengan Manang sahaja pada ketika itu dan segalanya telah pun berakhir di sini.
Semuanya telah dijelaskan oleh Manang kepada keluarganya. Sebelum mereka berangkat dari tapak rumah panjang mereka. Cuma sebagai pengakhiran mereka tidak sangka ianya akan sesadis ini.
Moyang Aki menangis semahu-mahunya. Manang yang dia anggap sebagai adiknya sendiri telah terkorban di penghujung langkah kejayaan mereka.
Walaupun Manang tau yang dia akan kecundang, tetapi kerana untuk masa depan anak buah mereka, Manang sanggup mengorbankan dirinya sendiri.
Pewaris Manang Yang Baru
Ketika buaya gergasi tersebut tenggelam secara perlahan-lahan tadi, ia memerhati ke arah setiap penduduk rumah panjang.
Sepertinya habuan telah pun buaya gergasi itu terima. Mungkin juga sebagai sebuah perjanjian yang telah dipersetujui. Semua kemungkinan dan persoalan juga tenggelam bersama-sama dengan tubuh Manang. Tenggelam buat selama-lamanya.
Kemudian dengan tidak semena-mena, anak Manang yang sulung bernama Raja melangkah ke hadapan. Menuju ke arah kaki sungai dan masuk ke dalam sungai separas betisnya.
Moyang Aki dan penduduk rumah panjang menjerit meminta supaya Raja balik ke darat. Takut-takut dibaham buaya gergasi tadi.
Mereka marah dengan tindakan Raja kerana cuba membela ayahnya dalam keadaan mereka tiada kekuatan serta tidak tepat pada masanya. Moyang Aki menjerit ke arah Raja. Timbul kesemua urat yang menebal di tepi lehernya.
“Raja, lari kau dari situ. Nanti kamu akan disambar buaya. Ini bukan masanya untuk membalas dendam. Kalau kau bertindak sekarang, keturunan kita akan menjadi mangsa dendam buaya di sungai ini.”
Raja memandang Moyang Aki yang senyuman. Walaupun matanya masih lagi kemerahan dan sugul mengenangkan apa yang berlaku kepada ayahnya.
“Tuai, aku cuma meneruskan apa yang ayah wasiatkan kepada aku. Aku bukan cuba membalas dendam. Cuma meneruskan apa yang perlu. Tuai dan yang lain-lain tunggu saja di situ. Selepas urusan ini selesai, barulah kita akan selamat.”
“Pergilah kau dari situ Raja. Aku Tuai untuk penduduk rumah panjang kita. Jangan kau cuba bahayakan nyawa penduduk lain.”
“Bukan begitu Tuai. Aku bukan ingin membahayakan nyawa penduduk di rumah panjang kita. Tapi inilah apa yang ayah aku minta dari aku. Kalau Tuai menganggap ayah aku sebagai sahabat Tuai, maka izinkan aku meneruskan wasiat ayah. Yang penting aku akan selamat. Percayalah Tuai. Tuai adalah ketua rumah panjang kita. Tetapi sekarang akulah penjaga keselamatan penduduk rumah panjang kita semua. Kerana selepas ini akulah pengganti ayah. Akulah Manang yang baru untuk penduduk rumah panjang kita.”
Semua yang berada di situ terdiam. Malah ada yang kagum. Bukan sekadar melihat keberanian Raja. Tetapi juga teruja mendengar apa yang dikatakan oleh Raja. Raja benar-benar mewarisi ciri-ciri ayahnya. Keberanian, kekuatan dan keyakinan dalam diri.
Manang sebenarnya mempunyai tiga orang anak. Yang sulung adalah Raja. Satu-satunya anak lelaki Manang. Sedangkan yang kedua dan ketiga adalah perempuan.
Kalau diikutkan adat kepercayaan penduduk rumah panjang mereka, tugas Manang ini diwariskan secara keturunan dan suatu hari nanti anak Rajalah yang akan menjadi Manang yang seterusnya. Iaitu generasi ketiga untuk rumah panjang yang baru.
Moyang Aki terdiam. Terbayang di matanya bagaimana Moyang Aki dan Manang iaitu ayah Raja suatu ketika dahulu. Sangat-sangat akrab dan saling memahami.
Sedangkan di hadapan mereka sekarang adalah seorang pemuda yang perkasa. Berdiri di kaki sungai. Tanpa ada rasa takut. Inilah Manang mereka yang baru.
Moyang Aki terharu melihat apa yang berlaku. Sosok tubuh Raja mengingatkan Moyang Aki pada ayah raja suatu ketika dulu.
“Baiklah Raja. Aku akan mengikuti apa kata kamu. Asalkan amanah ini benar-benar dari ayahmu.”
“Tuai. Aku anak lelaki. Aku anak kepada Manang sebelum ini. Jika aku berbohong aku akan disambar dan dibaham oleh buaya gergasi tadi. Yang juga telah membaham ayahku. Itu sumpahku kalau aku berbohong. Kalau buaya gergasi itu tidak memakan aku, aku minta kalian untuk mengerti bahawa akulah Manang kita yang baru.”
“Baiklah. Aku bukan meminta supaya engkau mati dibaham buaya gergasi. Bagi aku keselamatan kamu adalah seperti nyawa aku. Tetapi demi untuk meyakinkan penduduk rumah panjang kita, silakanlah. Tetapi jangan mati secara sia-sia. Pergilah nak.”
Moyang Aki melemparkan senyuman serta memegang dadanya tanda merestui Raja. Ketika itu suasana agak suram. Mungkin kebanyakan penduduk rumah panjang masih trauma dengan apa yang berlaku di hadapan mereka.
Tetapi mereka tetap ingin melihat peristiwa apa lagi yang akan berlaku di hadapan mereka. Tiada yang berani bersuara dan menentang. Kerana kesemua keputusan telah dipersetujui oleh Moyang Aki.
Raja memandang wajah Moyang Aki dengan senyuman. Raja juga tahu sejauh mana keakraban dan persahabatan ayahnya dengan Moyang Aki sebelum ini. Kemudian Raja melangkah perlahan ke dalam sungai hingga ke paras lututnya.
Raja memandang ke langit. Kemudian mengira-ngira sesuatu dengan jari kanannya. Kemudian Raja mengeluarkan sebilah parang ilang yang berjenis ‘Langgai Tinggang’ dari pinggangnya.
Selepas itu Raja menyayat dadanya dengan parang ilang Langgai Tinggang itu sehingga keluar darah merah dari dadanya.
Selepas itu Raja berjalan ke hadapan secara perlahan-lahan ke dalam sungai sambil membiarkan darah bercucuran dari dadanya dan akhirnya Raja tenggelam di dalam sungai di hadapan mereka.
Kesemua menanti dengan penuh sabar termasuk keluarga Raja, Moyang Aki dan seluruh penduduk rumah panjang.
Lama juga mereka menunggu apa yang akan berlaku. Pelbagai bayangan yang terlintas di fikiran mereka. Mereka tetap menunggu dengan sabar. Hampir lima minit berlalu Raja masih belum timbul di permukaan air.
Tiba-tiba air mula berkocak. Agak besar juga. Suasana mula berubah dan bingit. Burung-burung berterbangan, suara monyet juga kedengaran, angin tiba-tiba bergerak pantas sehingga melagakan pohon-pohon besar. Juga pohon ara di samping mereka.
Jika diamati pohon ara tersebut seperti bentuk pontianak yang sedang berkerak-gerak. Suara pohon-pohon yang berlaga dan suara angin yang melawan arah menimbulkan bunyi seperti rintihan perempuan yang sedang menangis.
Berhadapan Dengan Buaya Gergasi
Tetapi kesemua tidak cukup untuk mengalih pandangan kesemua penduduk rumah panjang. Tumpuan mereka lebih terarah kepada kocakan besar air di tengah sungai.
Akhirnya apa yang mereka tunggu telah muncul di hadapan mereka. Buaya gergasi tadi tiba-tiba timbul ke permukaan sungai dan berenang secara perlahan-lahan menuju ke daratan. Lalu mencari pohon ara tadi untuk berteduh.
Penduduk rumah panjang lari bertempiaran menyelamat diri. Agar jauh dari buaya gergasi berkenaan. Juga agar tidak menjadi mangsa makanan tengah hari buaya gergasi itu.
Mungkin pada pandangan mereka buaya itu masih lagi lapar walaupun semasa buaya gergasi itu naik ke darat buaya itu seperti tidak mempedulikan sesiapa sahaja di hadapannya.
Jelas kelihatan agak sedikit pelik kerana buaya gergasi itu naik ke darat dan terus menuju ke bawah pohon Ara.
Kemudian secara tiba-tiba Raja muncul ke permukaan sungai dan berenang perlahan-lahan ke daratan. Setelah sampai ke darat, Raja berjalan mendekati buaya gergasi tadi dan duduk di hadapannya.
Raja mendepakan tangannya lalu membelai kepala buaya gergasi tersebut. Buaya gergasi tersebut kelihatan agak jinak. Tidak seperti sebelumnya. Moyang Aki dan penduduk rumah panjang agak kehairanan.
Bagaimana boleh buaya sebesar itu yang baru sahaja menelan Manang boleh menjadi jinak dan tunduk kepada Raja.
Kesemua mereka memerhatikan dari kedudukan yang sedikit jauh dari Raja dan buaya gergasi tersebut. Raja membaca beberapa mentera lalu menghembus pada mata buaya tersebut.
Semua memandang dengan rasa penuh ketakutan. Tetapi tidak bagi Raja. Ternyata Raja ini juga bukan sembarangan orang. Sama hebat seperti ayahnya. Itulah yang terdetik di hati semua penduduk rumah panjang. Juga Moyang Aki.
Selepas membaca mentera Raja memukul kepala buaya gergasi tadi dengan parang ilang Langgai Tinggangnya. Dengan tidak semena-mena buaya gergasi tersebut membuka mulutnya.
Raja tanpa ada rasa takut memerhati satu persatu gigi buaya gergasi tersebut. Setelah itu Raja memegang sebatang gigi di bahagian hadapan buaya gergasi itu lalu mencungkilkannya dengan parang ilang Langgai Tinggang tadi.
Buaya itu bergerak sedikit sambil mengibas-ngibas ekornya. Mungkin menahan sakit barangkali. Selepas beberapa ketika akhirnya gigi tersebut dapat dikeluarkan. Darah buaya gergasi itu agak panas juga kerana timbul wap-wap dari darah tersebut.
Raja mengambil darah buaya gergasi tersebut dengan menggunakan parang ilang Langgai Tinggangnya dengan meletakkan parang tersebut ke arah lubang gigi buaya gergasi yang dicabut tadi.
Secara perlahan-lahan darah dari gigi buaya gergasi tersebut mengalir pada parang ilang Langgai Tinggang milik Raja.
Selepas itu Raja menjilat darah dari lubang gigi yang mengalir pada parang ilang tadi sehingga hilang kesan darah pada parang tersebut.
“Terima kasih sahabatku. Kini giliran kamu pula untuk meminum darahku.”
Kemudian Raja menyantuh dadanya yang masih berlumuran darah. Darah segar pada dada Raja masih mengalir lagi walaupun secara perlahan-lahan. Raja mengambil titisan darah dari dadanya lalu diusap pada lidah buaya gergasi tersebut.
Selepas itu Raja kembali memukul perlahan mulut buaya tadi. Buaya gergasi tersebut seolah-olah mengerti dan mula menutup mulutnya perlahan-lahan.
“Selepas ini kamu kembalilah ke lubuk kamu. Kami akan mulakan kehidupan baru kami di sini. Jangan kamu ganggu keluarga besar kami di tanah ini dan di sungai ini. Kamu raja di sungai dan aku raja di darat. Kalau kamu mengganggu keluarga aku maka gigimu akan aku cabut satu persatu. Aku akan cari keturunan kamu dan membunuh mereka di hadapan mata kamu sendiri.”
“Perjanjian engkau bersama Keling adalah melindungi kami. Tetapi di antara perjanjian kita berdua pula adalah saudara sedarah. Aku maafkan engkau kerana membunuh ayah aku. Aku juga faham kerana perjanjian kamu dengan ayahku adalah sebuah nyawa. Aku tahu engkau minta nyawa aku sebagai syarat perjanjian menjaga keturunan ayah. Tetapi ayah menolak dan ayah menawarkan nyawanya sebagai pertukaran.”
“Selepas ini kau pergilah. Jaga keturunan kami baik-baik dan aku juga akan menjaga keturunan kamu. Sekarang kita adalah saudara sedarah. Kamu baliklah.”
Buaya besar itu kemudiannya berundur secara perlahan-lahan. Kemudian memusingkan badannya lalu berenang menuju ke hulu sungai. Raja, Moyang Aki dan seluruh penduduk rumah panjang memandang buaya itu menggerak-gerakkan ekornya dan berenang dengan tenang. Seperti tiada apa yang berlaku.
Selepas buaya gergasi itu lenyap dari pandangan mereka, Moyang Aki lalu mendekat ke arah Raja sambil tersenyum. Kemudian diikuti oleh penduduk-penduduk yang lain.
“Kamu betul-betul hebat seperti ayah kamu Raja. Rasanya kamu tidak perlu dilantik oleh aku sebagai tuai rumah ini untuk menjadi Manang kerana kamu sebenarnya telah dipilih sendiri oleh buaya gergasi tadi untuk menjadi Manang baru kami dan penjaga keturunan buaya gergasi tersebut.”
Raja masih lagi mengelap sisa-sisa darah yang masih lagi keluar dari dadanya. Cuma darah tersebut semakin berkurangan.
Mungkin juga telah kering. Raja hanya mampu tersenyum sahaja. Walaupun kesedihan masih terpampang pada wajahnya. Air matanya mengalir.
“Inilah yang ayah minta dari aku Tuai. Untuk menjadi penggantinya. Selepas aku nanti anak aku pula yang akan menganti aku.”
“Ya Raja keturunan kamulah yang paling sesuai sekali untuk memikul tanggungjawab ini. Selepas ini aku akan mengumpul seluruh penduduk rumah panjang kita untuk memaklumkan perkara ini.”
“Baiklah Tuai. Mana yang baik saya ikut sahaja.”
Moyang Aki kemudian memanggil kesemua penduduk rumah panjang. Mereka berkumpul di bawah pohon ara tadi. Setelah semuanya berkumpul, Moyang Aki memandang wajah mereka semua.
“Kepada seluruh penduduk rumah panjangku. Akhirnya kita telah sampai ke tapak rumah panjang baru kita. Setelah hampir seratus hari kita meredah hutan belantara, susah senang dan sakit kita hadapi bersama. Selepas ini di sinilah keturunan kita akan memulakan hidup baru. Kita bina semula masa depan kita.”
“Apa yang kita lihat dan alami tadi juga adalah sesuatu yang mengejutkan dan memang tiada di dalam perancangan kita. Tapi inilah kita. Bangsa Iban. Pahlawan di tengah hutan belantara. Hidup kita untuk keturunan kita dan mati kita adalah untuk keturunan kita juga. Aku juga ingin maklumkan di sini bahawa Raja akan aku angkat menjadi Manang kita yang baru dan keturunannyalah yang akan mewarisi tugas sebagai Manang ini. Peristiwa hari ini tadi menjadi saksi bahawa Raja adalah ketua kita. Raja di darat dan mengawal raja air sungai di air sungai.”
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-4-2019 05:57 PM | Show all posts
Edited by k_a_a at 11-4-2019 05:59 PM

Amaran Si Manang Muda
Kesemua penduduk mendengar dengan tenang dan teruja. Bagi mereka Rajalah yang paling sesuai kerana Raja tidak perlu untuk berkata apa-apa. Tetapi peristiwa tadi telah menjawab segalanya.
Mereka sedikit sebanyak telah mula bersemangat kerana memikirkan bahawa keselamatan mereka akan dijaga oleh Raja, Manang rumah panjang mereka yang baru.
Raja yang pada mulanya tunduk mendengar apa yang disampaikan oleh Moyang Aki. Lalu kemudiannya mendongakkan kepalanya lalu memandang Moyang aki.
“Tuai, terima kasih atas kepercayaan ini. Aku yakin ayah sedang memandang aku dengan senyuman. Pengorbanan ayah tidak akan sia-sia. Selepas ini aku akan pertaruhkan nyawa aku demi keselamatan kalian semua. Inilah janji aku sebagai tanda aku adalah Manang yang baru. Cuma aku minta satu saja dari kalian semua.”
“Di sungai ini nanti mandilah kalian sepuas-puasnya. Juga bermain dan mencuci pakaian. Mencari makanan dan buah-buahan serta ikan-ikan yang ada di sungai ini. Cuma jangan lakukan satu perkara. Jangan sesekali kalian memancing ikan dengan menggunakan cicak sebagai umpan. Kerana itu adalah syarat yang ditetapkan oleh buaya gergasi tadi. Kalau tidak perjanjian persaudaraan yang aku dan dia persetujui tadi akan terbatal dengan sendirinya.”
“Dan mereka akan melancarkan peperangan terhadap keturunan kita dan dendam kesumat mereka tidak akan habis melainkan kesemua penduduk rumah panjang kita akan mati disambar dan dibaham oleh mereka. Bahkan aku sendiri tidak akan berani lagi untuk menghadap sungai. Apa lagi untuk mendekatinya. Kerana ketika itu aku juga akan menjadi mangsa mereka dan keturunannya.”
“Selain itu kalian juga tidak akan dapat menyentuh lagi mana-mana sungai di mana saja kamu berada. Kerana perjanjian kita bersama mereka telah terputus, maka mereka akan meminta saudara mereka juga dari golongan buaya. Dengan cara berbisik di dalam air.”

Lalu aliran air akan hanyut ke hulu dan ke hilir untuk menyampaikan pesan ini kepada saudara mereka. Darah aku yang ditelan oleh buaya gergasi tadi telah disimpan pada perutnya. Dibiarkan di situ sehingga ia mati. Jika pada ketika perjanjian ini terbatal, maka buaya gergasi ini akan mengeluarkan semula darah aku ini untuk disebarkan melalui air.”
“Ke hulu dan ke hilir. Untuk dihidu dan dicium oleh buaya-buaya lain. Agar mereka tahu ini adalah darah keturunan kita. Lalu senang buaya-buaya lain senang untuk mengesan kita di mana sahaja kita berada dan membunuh kita. Oleh sebab itu jalan yang paling selamat adalah jangan menjadikan cicak sebagai umpan dan jangan membunuh anak buaya. Itu saja pesan aku Tuai.”
Selepas itu Raja berjalan lalu mendapatkan ibu dan adik-beradiknya yang lain. Mereka saling bertangisan dan berpelukan sesama sendiri. Mungkin masih lagi tidak dapat untuk melupakan pemergian ayah mereka.
Kesemua penduduk rumah panjang memerhati setiap apa yang berlaku. Mereka memandang dengan perasaan yang bercampur baur.
Sedih, terharu dan gembira kerana perjalanan jauh mereka telah ke penghujung. Juga semua ini menuntut nyawa Manang yang berkorban jiwa dan raga demi keselamatan mereka semua.
Selepas itu Moyang Aki kembali bersuara;
“Baiklah selepas ini kita akan mulakan hidup baru. Kita akan bina rumah panjang baru kita di sini. Bercucuk tanam, menanam padi dan sebagainya. Sekarang masanya untuk aku berehat juga. Aku perlukan pengganti yang lebih muda. Agar dapat berganding bahu dengan Raja, manang kita yang baru. Aku terlalu tua sudah untuk semua ini. Kalau kamu semua izinkan, aku akan serahkan tugas sebagai tuai yang baru ini kepada anak sulungku, Bani.”
“Bani adalah teman rapat Raja, sahabat sepermainan sewaktu kecil. Mereka adalah gandingan yang sepadan. Kalau tidak setuju, aku terima. Tapi carilah siapa yang paling layak dan aku mengikut sahaja keputusan ramai.”
Penduduk rumah panjang memandang sesama sendiri. Rata-rata mengangguk tanda setuju. Tiada yang membantah kerana mereka juga tahu akrabnya Raja dan Bani sedari kecil hinggalah sekarang.
Tiba-tiba seorang pemuda di dalam kelompok di belakang kumpulan penghuni rumah panjang bersuara;
“Tuai, apapun keputusan kamu kami menerimanya dengan hati yang terbuka. Demi kelangsungan masa depan kita semua. Rasanya semua bersetuju.”

Kemudian seluruh penduduk rumah panjang menyebut nama Raja dan Bani berulang kali sambil mengangkat tangan mereka sebagai tanda persetujuan mereka. Selepas itu moyang Aki tersenyum memandang kesemua penghuni rumah panjang.
“Terima kasih semua. Ini yang aku perlukan dari kamu semua. Kata persetujuan sebagai tanda persefahaman dan persaudaraan. Selepas aku habis berucap ini, maka dengan itu anak aku Si Bani akan memegang tugas sebagai tuai kita yang baru. Bani, mari ke sini kamu. Kamu juga Raja.”
Keduanya lalu tampil ke hadapan. Langkah mereka adalah langkah pemuda. Dengan semangat “Agi Idup Agi Ngelaban’ sebagai bekal di jiwa. Kemudian Bani pun berkata;
“Terima kasih semua di atas kepercayaan ini. Kami tidak akan mensia-siakan amanah ini. Selagi nyawa di kandung badan dan selagi kami masih diperlukan, kita akan sama-sama menjaga nyawa dan harta benda kita semua. Aku dan Raja juga akan memulakan tradisi memberi makan kepada perempuan penjaga kita nanti.”
“Kerana kita sudah berjanji kepada mereka untuk memberi mereka darah manusia. Raja akan memimpin proses ‘miring’ setiap tahun kerana hanya darah dari keturunan Manang sahaja yang layak untuk memberi makan perempuan penjaga kita. Sekali lagi aku ucapkan terima kasih kepada kamu semua dan Raja kerana sanggup untuk memikul amanah besar ini.”
Selepas Bani menutup ucapannya, Bani segera memeluk Raja.
Kemudian mereka tersenyum dan berpelukan. Air mata kegembiraan menitis pada pipi mereka.
Air mata mereka inilah air mata anak jantan yang akan mempertaruhkan maruah dan harga diri sebagai kekuatan.
“Raja, selepas ini kita akan memimpin anak buah kita semua. Aku perlukan kamu di sisi aku sentiasa.”
“Baiklah Bani. Aku juga begitu. Perjalanan kita masih jauh. Aku harapkan anak aku dan anak kamu nanti akan menyambung memikul bebanan ini.
Semuanya ini bukan untuk kepentingan kita berdua tetapi untuk seluruh penduduk rumah panjang kita nanti. Sekarang ini aku sangat gembira Bani. Cuma aku hairan kenapa jiwa aku mulai risau.”
“Apa yang kau risaukan Raja? Selagi ada aku di sisimu dan selagi ada kamu di sisiku, semua masalah akan kita tanggung bersama.”
“Itu aku tahu Bani. Tapi ini berkenaan dengan tajau yang ada pada kita sekarang. Firasat aku mengatakan bahawa suatu hari nanti ia akan mengamuk. Kerana tiada dari generasi kita meneruskan amanah ini. Terutamanya dari keturunan aku dan keturunan engkau.”
“Kenapa pula begitu Raja?”
“Keturunanku yang akan memberi tajau ini makan. Tetapi, sekiranya keturunan aku terputus, maka nyawa keturunanmu akan menjadi ganti. Inilah perjanjian yang tidak diungkap oleh perempuan penjaga kita.”
“Sedangkan ayahku pernah membayangkan bahawa keturunan kami akan terputus pada keturunan ketiga. Iaitu anak aku. Selepas itu tiada lagi. Aku tidak tahu apa maksudnya. Aku cuma mengetahuinya dari ayah. Selepas ini kita berhati-hati.”
Bani cuma mampu untuk memandang Raja. Lalu melemparkan pandangannya ke arah sungai. Terbit kerisauan pada dalam dirinya kerana selepas ini, kalau silap melangkah maka nyawa keturunannya akan menjadi mangsa. Juga nyawa penduduk rumah panjang mereka.
Ketika itu Bani memandang jauh ke hadapan. Dia membayangkan apa yang bakal terjadi. Mahu tidak mahu pasti akan berlaku juga.
Cuma Bani mengharapkan supaya jangan sekarang. Kerana mereka belum bersedia lagi. Kemudian Bani dan Raja memandang semula ke arah tajau besar yang diletakkan di tepi pohon ara.
Cuma satu perkara yang mereka lupa. Ketika mereka memandang tajau tersebut, tajau tersebut juga memandang mereka. Dengan pandangan yang sangat tajam. Sedangkan mereka berdua tidak mengetahui.”

Selepas melalui perjalanan yang sangat panjang dan pelbagai pengalaman yang menggembirakan, menakutkan dan menyedihkan yang sangat-sangat menuntut rasa tanggungjawab dalam persaudaraan yang kuat serta pengorbanan yang tinggi, bahkan jiwa dan nyawa juga sebagai taruhan, akhirnya penduduk rumah panjang memulakan hidup baru dan juga pemimpin yang baru.
Bani, datuk kepada Aki mula mengambil alih jawatan sebagai Tuai Rumah yang baru. Sedangkan Raja pula mula mengambil alih tugas sebagai Manang yang baru yang menjaga keselamatan dan kesejahteraan kampung.
Saban tahun Raja akan menjalankan tugasnya memberi makan darahnya sendiri kepada tajau pemberian Keling sebagai tanda persetujuan bahawa perempuan penjaga keturunan mereka akan menjaga keselamatan mereka.
Tugas ini dilaksanakan oleh Raja dengan terperinci dan mengikut adat ‘miring’ yang masyarakat Iban.
Bani pula pada awal pentadbirannya pula sibuk mengambil alih tugas dari ayahnya untuk memimpin penduduk rumah panjang. Mereka mula mendirikan rumah panjang yang baru. Rumah panjang tersebut mempunyai lebih dari 45 buah pintu (bilik).
Kesemua penduduk rumah panjang tersebut bersama-sama berganding bahu untuk membina kehidupan yang baru. Tidak kira lelaki dan perempuan, mereka menanam padi, sayur-sayuran dan memelihara haiwan ternakan. Kehidupan mereka sungguh harmoni.
Pada malam hari mereka duduk di ruai rumah panjang mereka, bercerita tentang pengalaman, kisah-kisah lucu hinggakan tawa riang mereka memecah kesunyian malam.
Sedangkan tajau yang mereka puja dan diberi makan darah sentiasa memerhati mereka dari kejauhan. Itu yang mereka lupa.
Pada setiap petang Raja akan duduk di tepi sungai. Duduk memerhati kawasan sekeliling dan mandi. Penduduk masih lagi tidak dapat melupakan kisah ayah Raja yang disambar buaya.
Jadi untuk meyakinkan penduduk kampung Raja akan bersama mereka menuju ke arah sungai. Menemani mereka dan kadang-kadang Raja akan mandi bersama dengan anak-anak kecil.
Kedengaran bunyi tawa dan suara kegembiraan anak-anak bermain. Sinar mentari yang memancar juga tidak menghalang keseronokan mereka bermain dan bergembira.
Kaum ibu pula mencuci pakaian dan memberi mandi anak-anak mereka. Sementara yang lelaki pula mandi dan menjala ikan.
Hari berganti hari dan tahun berganti tahun, penduduk di rumah panjang tersebut mula dapat beradaptasi dengan persekitaran yang baru. Sedikit sebanyak mereka telah lupa akan peristiwa yang terjadi kepada mereka pada awal perpindahan mereka ke rumah panjang baru.
Tugas memberi makan kepada tajau juga masih lagi dipegang oleh Raja. Setiap tahun Raja akan memikul amanah ini demi keselamatan penduduk kampung. Sehingga keselamatan dan kegembiraan mula bertapak pada dalam diri mereka dan juga dirasai oleh seluruh penduduk.
Raja juga pada ketika itu telah menikah dan gadis pilihan hatinya tidak lain dan tidak bukan iaitu Bayu, adik kepada Bani sendiri. Mereka dikurniakan seorang anak lelaki yang comel yang bernama Sani.
Pada suatu hari, ketika Sani berusia 10 tahun, untuk pertama kalinya Raja telah membawa Sani untuk memberi makan kepada tajau.
Tajau tersebut diletakkan di sebuah bilik yang paling hujung di rumah panjang mereka. Sementara bilik Raja, Bayu dan Sani pula terletak di sebelahnya.
Ketika itu bulan mengambang penuh. Penduduk lain cuma berkumpul di ruai rumah panjang. Mereka memandang ke Raja dan Sani yang melangkah ke arah bilik sebelah yang menempatkan Tajau tersebut.
Mereka tahu bahawa pada setiap tahun, ketika bulan penuh dan ketika masa sudah mencukupi jarak masa setahun, maka Raja akan mula memberi makan darah kepada tajau tersebut.
Cuma mereka sedikit pelik kerana pada kali ini Raja membawa sekali anaknya Sani untuk memberi makan tajau. Selepas itu mereka kembali menyambung perbualan mereka seperti biasa.
Raja kemudian memimpin tangan Sani dan mereka mula melangkah masuk ke dalam bilik tajau. Mereka melangkah perlalah-lahan. Bunyi tikar rotan yang dipijak oleh mereka terdengar dengan jelas. Di dalam bilik tersebut agak gelap.
Cuma sedikit sahaja cahaya bulan yang memancar masuk melalui celah-celah atap dan dinding yang diperbuat daripada kulit kayu seperti terentang atau buluh yang sudah dikelar dan dibelah itu.
Mereka berdua menuju ke arah tajau tersebut sambil berdiri dengan cara berhadapan dengannya. Raja kemudiannya duduk dan mengeluarkan parang ilang Langgai Tinggang yang tersisip di pinggangnya lalu diletakkan di tepi sebelah kiri sedangkan tangan kanannya menarik lembut tangan Sani supaya duduk di sampingnya.
“Sani, kau tahu ini apa?”
“Ya ayah. Tajau.”
“Kau tahu ini tajau apa?”
“Tak tahu ayah.”
“Tajau sebenarnya yang kita peroleh dari saudagar China yang datang membeli hasil bumi dari moyang kita. Jadi mereka bertukar-tukar barang. Juga sebagai tanda persahabatan. Kadang-kadang kita perolehi juga tajau ini dari ‘Orang Laut’ (Orang Melayu) yang mengikat persaudaraan dengan keturunan kita. Mereka membantu kita ketika kita susah dan kita membantu mereka ketika mereka susah. Sewaktu kecil dulu, datuk kamu membawa ayah tidur di perkampungan saudara orang laut kita.”
“Tapi menurut asal keturunan kita di Kapuas ratusan tahun dulu, tajau berasal dari ‘Ranying Hatalla’ (Tuhan yang Maha Kuasa). Ia dibuat dari campuran tanah untung panjang yang di campur emas. Tajau ini dibuat sendiri oleh Ranying Hatalla. Ketika Ranying Hatalla menyiapkan tajau ini, dia dibantu oleh Lalang Rangkang Haramaung Ampit Putung Jambangan Nyahu. Setelah sempurna penciptaannya, tajau ini pun diturunkan ke bumi dan diserahkan kepada Ratu Campa. Itu yang datuk kamu ceritakan pada ayah.”
“Dan inilah dia. Yang ada di hadapan kamu sekarang. Tajau Pereni. Keturunan kita menganggap tajau ini sangat tinggi nilainya. Sama seperti Tajau Singaraja. Keturunan kita menganggap Tajau Pereni dan Tajau Singaraja ini sebagai adik beradik. Tajau di hadapan kita inilah yang perlu kita beri makan darah dan tugas ini nanti akan ayah serahkan kepadamu suatu hari nanti.”

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-4-2019 06:00 PM | Show all posts
Edited by k_a_a at 11-4-2019 08:44 PM

Tajau
“Ayah, adakah Tajau Pereni di hadapan kita ini adalah tajau yang paling hebat?”
“Hebat itu bukan ukurannya Sani. Tetapi sejauh mana tajau ini melindungi kita dengan cara kita memeliharanya dan memberi makan. Itu sahaja. Percayalah. Suatu hari nanti tajau itu cuma menjadi perhiasan di dinding rumah sahaja. Tapi benar Sani. Tajau Pereni kita ini sangat hebat. Tidak banyak rumah panjang memiliki tajau jenis ini. Tetapi mungkin di beberapa rumah panjang di tempat lain menganggap Tajau Singaraja lagi hebat.”
“Walaupun begitu, sehebat-hebat Tajau Pereni kita ini dan Tajau Singaraja, ada lagi tajau yang paling hebat. Namanya Tajau Kelawah Indu Benda iaitu sebuah tajau lagenda. Tajau ini jarang dilihat manusia. Cuma penceritaan dari mulut ke mulut sahaja. Kita sangat beruntung Sani.”
“Kenapa ayah?”
“Kamu tahu Sani. Tajau Singaraja dan Tajau Kelawah Indu Benda ini ada berdekatan dengan kita.”
“Apa betul ayah?”
“Ya. Tapi ayah juga tidak pernah melihatnya. Yang pernah melihatnya adalah datuk kamu. Ketika itu ayah masih muda lagi. Sewaktu keturunan kita mula berpindah dari Kapuas hingga kita pindah ke sini. Datuk kamu pernah melihatnya ketika dia menyelam untuk mengambil Tajau Pereni ini.”
“Ayah, ayah rindu datuk?”
“Ya Sani. Ayah sangat-sangat rindu kepada datuk kamu. Cuma sekali sahaja ayah berjumpa dengan datuk kamu.”
“Bagaimana cara ayah jumpa dengan atuk?”
“Datuk kamu muncul melalui mimpi ayah. Kami duduk bersama sambil bercerita di bawah pohon ara di tebing sungai kita ini. Ayah teringat pada suatu ketika dulu.”
Raja terdiam sebentar. Memandang ke arah Sani dan kemudiannya memandang ke arah Tajau Pereni di hadapan mereka.
Tajau inilah yang menjadi saksi bahawa ayah Rajalah yang telah berusaha hingga menggadai nyawanya demi kebahagiaan orang lain. Raja teringat kembali ketika dia sedang bermimpi berjumpa dengan ayahnya.
Pada suatu malam, di ruai rumah panjang mereka, Raja menangis kerana merindui akan ayahnya. Ketika itu Raja baru sahaja mendirikan rumah tangga bersama Bayu.
Kerinduan ini sangat-sangat menganggu jiwanya. Raja tidak mahu isterinya Bayu mengetahui apa yang berlaku. Kerana itulah dia menangis keseorangan di ruai.
Terbayang di fikirannya bagaimana kali terakhir ayahnya, Manang melafazkan kata-kata perpisahan kepada mereka sekeluarga.
Dan juga bagaimana Raja sendiri melihat ayahnya mati di dalam genggaman erat mulut buaya gergasi. Setelah penat menangis, Raja pun tertidur.
Tidak lama kemudian Raja bermimpi. Raja sedang berdiri di tepi sungai. Ketika remang-remang senja. Raja memandang ke atas.
Pohon ara berada di sebelahnya. Tiba-tiba Raja mendengar seperti suaranya dipanggil oleh seseorang.
“Raja..Raja..ini ayah nak..”
“Ayah..Ayah di mana. Raja rindu akan ayah.”
“Ayah di sini nak. Ayah tak dapat naik ke darat.”
“Ayah..ayah di mana..?
“Di hadapanmu nak. Tolong ayah.”
Mimpi
Raja memandang di sekelilingnya. Sinar remang-remang senja sedikit sebanyak membantunya memerhati dengan lebih baik. Raja memerhati di hadapannya.
Seperti seseorang yang hampir lemas. Tangannya terkapai-kapai sambil berusaha untuk mengapungkan badannya ke permukaan sungai. Agar tidak lemas.
Tanpa membuang masa Raja terus berenang ke tengah sungai untuk menyelamatkan ayahnya. Raja berusaha memeluk ayahnya dan berenang hingga ke tebing sungai. Sambil tangannya memegang dahan pohon ara yang menjalar ke dalam air.
Akhirnya mereka telah sampai ke tebing sungai. Raja mengangkat ayahnya naik. Kemudian mereka melepaskan penat di bawah kaki pohon ara tersebut.
Setelah itu Raja memeluk ayahnya dan menangis semahu-mahunya. Kemudian Raja melepaskan pelukannya dan memandang kembali pada wajah ayahnya.
“Ayah, Raja rindu kat ayah. Ayah apa khabar?”
“Ayah sihat nak. Ibu dan adik-adikmu bagaimana?”
“Mereka sihat ayah. Ayah nampak semakin kurus. Ayah tinggal di mana?”
“Ayah tinggal di bawah sungai ini nak.”
“Ayah, bukankah ayah dibaham buaya gergasi dulu dan badan ayah terputus menjadi dua?”
“Betul nak. Terlalu pedih rasanya ketika buaya gergasi itu memutuskan badan ayah menjadi dua. Bahagian kaki ayah masih berada pada perut buaya gergasi itu. Sedangkan badan ayah masih ada di sungai ini. Sekarang ini buaya gergasi itu telah menjadi saudara kita. Kau telah lakukan tugas dengan baik nak.”
“Buaya itu ada berjumpa dengan ayah. Dia meminta maaf kepada ayah kerana terpaksa membaham ayah ketika itu. Menurutnya dia diarahkan oleh perempuan penjaga kita kerana melanggar arahan semasa ayah menyelam untuk memilih salah satu tajau yang dimaksudkan.”
“Ayah cuba untuk memilih salah satu dari tiga tajau yang tertanam di dasar sungai ini. Ayah cuma mengangkat satu-persatu tajau ini. Mana yang ringan ayah akan bawa ke permukaan sungai. Ternyata perempuan penjaga kita itu marah. Kerana menurutnya, perjanjian ayah cumalah mencapai salah satu yang dicapai oleh tangan sahaja lalu dibawa ke atas permukaan sungai.”
“Tetapi kesilapan ayah cumalah cuba untuk mengangkat satu-persatu tajau ini dan akhirnya ayah dibaham oleh buaya gergasi tersebut. Padahal buaya gergasi itu juga tidak setuju. Tetapi buaya gergasi dan perempuan penjaga kita ini sama-sama di bawah jagaan Keling, jadi buaya gergasi itu mengikut sahaja apa yang diarahkan oleh perempuan penjaga kita.”
“Sebab itulah sebagai tanda kemaafan buaya gergasi itu sanggup menjalinkan persaudaraan kepada kita dan buaya gergasi itu akan menjaga keturunan kita. Cuma nanti engkau berhati-hatilah kepada perempuan penjaga kita ini. Sepertinya dia mempunyai banyak helah. Kalau bukan kerana dia adalah amanah dari Keling, nescaya dari dulu sudah ayah menentang dan memusnahkannya.”
“Ayah, benarkan di dalam sungai ini ada tiga buah tajau kesemuanya?”
“Ya nak, tajau yang ayah bawa ke permukaan sungai dan sekarang ini di rumah panjang kita itu adalah Tajau Pereni. Ada dua lagi yang masih ada di dasarnya. Tajau Singaraja dan Raja kepada segala tajau iaitu Tajau Kelawah Indu Benda. Tajau Kelawah Indu Benda ini adalah tajau lagenda. Ada juga saudara Iban kita tidak percaya kerana mereka tidak pernah melihatnya sendiri. Tajau Kelawah Indu Benda ini cuma sedikit sahaja jumlahnya dan cuma dimiliki oleh beberapa buah rumah panjang sahaja.”
"Ingat Raja. Jangan sesekali kamu cari dan usik kedua tajau itu. Apa lagi Tajau Kelawah Indu Benda. Kerana tajau ini Keling sendiri yang menjaganya. Ketika itu aku sudah tidak dapat menolong kamu, begitu juga dengan buaya gergasi dan perempuan penjaga kita itu. Ntah-ntah merekalah yang akan membunuhmu nanti sekiranya engkau tetap berniat untuk mengambil tajau itu. Walaupun kita terikat perjanjian bersama mereka. Berjanjilah pada ayah nak. Tolonglah. Berjanjilah pada ayah dengan taruhan jiwamu sekalipun.”
“Baiklah ayah. Saya berjanji.”
“Terima kasih Raja. Barulah tenang hati ayah. Bolehlah ayah bersemadi dengan aman selepas ini. Raja, hari semakin gelap. Kau pulanglah. Ayah pergi dulu. Mungkin ini kali terakhir kita berjumpa.”
"Ayah. Raja masih perlukan ayah. Rindu Raja pada ayah belum hilang lagi. Raja rindukan ayah.”
“Ayah faham nak. Sekarang dunia kita sudah berlainan. Nanti ayah akan selalu ada bersama kamu, pada setiap langkahmu, memerhati engkau dari kejauhan. Ketika itu engkau akan rasakan yang ayah terlalu dekat padamu. Ayah pergi dulu nak. Ayah sayang kamu, ibu dan adik-adik kamu. Berjanjilah pada ayah yang kamu akan menjaga mereka dengan taruhan darah kamu sendiri.”
“Ya ayah. Raja berjanji. Raja sayang ayah.”
“Ayah juga begitu. Ayah akan selalu merindui kamu nak. Ayah pergi dulu..”
“Ayah..Ayah..Ayah jangan pergi dulu..”
Manang, iaitu ayah kepada Raja kemudiannya berdiri. Memandang Raja dengan senyuman seorang ayah. Kemudian melangkah perlahan-lahan ke dalam sungai.
Ketika hampir tenggelam, Manang sempat tersenyum dan melambaikan tangannya buat kali yang terakhir.
Raja menangis semahu-mahunya. Kerinduan pada ayahnya belum lagi hilang dari jiwanya. Kesedihannya sudah tidak dapat dibendung lagi. Menahan rasa rindu terhadap orang yang paling disayangi.
“Selepas itu ayah tersedar dari mimpi ayah. Ternyata ketika ayah tersedar, ayah berada di bawah pohon ara. Ayah menangis semahu-mahunya. Mungkin ayah tidak akan pernah untuk berjumpa dengan datuk kamu lagi Sani.”
Raja tidak untuk menahan kesedihannya. Ketika itu Raja menangis di hadapan anaknya Sani. Sani cuma terdiam sahaja memerhatikan gelagat ayahnya Raja. Sani memeluk ayahnya Raja dengan pelukan kasih seorang anak.
“Ayah, Sani sayang ayah. Sani cuma ada seorang ayah sahaja dan juga seorang ibu. Ayah, ayah adalah ibarat mentari dan ibu adalah ibarat rembulan dan Sani sentiasa memerlukan kedua-duanya pada ketika siang dan malam.”
“Ayah juga sayang padamu Sani.”
Selepas itu mereka berdua berdua menangis semahu-mahunya. Hanya mereka berdua yang tahu kenapa tangisan ini sangat dalam ertinya.
Kerana tangisan ini adalah bahasa alam bahawa kasih sayang antara ayah dan anak tetap akan kukuh dan dekat selamanya sepertimana kukuh dan dekatnya detak jantung yang dihantar kepada nadi.
Selepas beberapa ketika Raja pun melepaskan pelukannya. Dia memandang Sani sambil tersenyum. Untuk seketika jiwa Raja agak tenang kerana tangisan kerinduan terhadap ayahnya telah terubat walaupun seketika. Raja mengelap air mata Sani dan kemudian mengelap air matanya sendiri.
Raja kemudian mula menutup matanya perlahan-lahan. Lalu menarik nafasnya berulang kali. Sedalam yang mungkin. Selepas beberapa minit Raja kembali membuka matanya dan memerhati ke arah Tajau Pereni.
Lalu membaca mentera sebelum upacara memberi makan darah kepada tajau tersebut dilakukan.
Kepala Tajau Pereni di hadapannya telah ditutup dengan sebuah ‘tabak’ atau tudung. Mengikut kepercayaan mereka, tujuan Tajau Pereni ini ditutup dengan tabak adalah supaya ia tidak dimasuki oleh benda-benda halus seperti ‘Antu Buyu’ atau roh-roh jahat.
Tajau Pereni milik mereka ini tidak seperti tajau-tajau lain seperti Tajau Guchi dan Tajau Singaraja kerana tajau-tajau hendaklah diberi makan pada setiap anak bulan mengambang.
Sedangkan Tajau Pereni milik mereka itu cuma sekali sahaja setahun tetapi dengan darah.
Raja kemudiannya berjalan mendekati Tajau Pereni di hadapannya. Kemudian membuka ‘tabak’ iaitu tudung kepada tajau tersebut.
Tidak lama selepas itu Raja mengeluarkan parang ilang Langgai Tinggang yang disisip di pinggangnya.
Parang ilang Langgai Tinggang itu digenggam dengan kuat oleh Raja. Mulutnya terkumat kamit membaca mentera sambil matanya tertutup. Sani memerhatikan sahaja apa yang dilakukan oleh ayahnya.
Memberi Makan Tajau
Suatu hari nanti Sani juga akan melaksanakan ritual ini. Untuk penduduk rumah panjang mereka. Kerana itulah Raja membawa Sani bersamanya. Selain dari melahirkan rasa keyakinan yang tinggi dan juga untuk menghilangkan rasa takut pada seusia muda sepertinya.
Parang ilang Langgai Tinggang itu kemudiannya diletakkan pada dadanya. Tiada lagi rasa gementar dan risau pada Raja. Kerana saban tahun, inilah yang akan dilakukan olehnya.
Selepas itu parang ilang Langgai Tinggang tersebut menyentuh kulit dadanya dan Raja menghiris secara perlahan-lahan. Dengan sekali hirisan sahaja darah mula mengalir perlahan di dadanya. Darah tersebut semakin lama semakin banyak.
Raja cuma menyalut darahnya dengan menggunakan parang ilang Langgai Tinggangnya. Agar darah merah segarnya bertakung pada parang tersebut.
Selepas beberapa detik Raja menghulurkan takungan darah tersebut pada Tajau Pereni tadi dan menitiskan darahnya melalui parang ilang tadi ke dalam mulut Tajau Pereni.
Raja membiarkan darah pada pedangnya mengalir sehingga menyentuh bahagian paling dalam Tajau Pereni. Agak lama juga Raja membiarkan sahaja pedangnya begitu.
Setelah Raja yakin bahawa sisa darah pada parangnya telah kering, barulah Raja mengangkatnya semula.
Raja mula mengelap sisa darah pada parangnya. Begitu juga pada dadanya. Lama kelamaan darah pada dada Raja juga kering dengan sendirinya.
Seperti parang ilang Langgai Tinggang yang digenggam utuh pada tangannya. Raja tersenyum lalu memandang Sani.
“Sani. Begini tugasmu suatu hari nanti nak. Memberi makan darah pada Tajau Pereni ini. Semoga pengalaman ini akan banyak mengajar engkau. Engkaulah akan menjadi Manang selepas aku meninggal nanti.”
“Baiklah ayah. Suatu hari nanti Sanilah orang yang mengganti tugas ayah ini.”
Raja tersenyum sambil membelai rambut Sani. Sani juga tersenyum memandang ayahnya. Sani kemudian menoleh ke arah Tajau Pereni tadi. Lama juga. Raja memandang Sani lalu bertanya kepadanya;
“Ada apa Sani. Kamu sepertinya sedang memikirkan sesuatu. Jelaskan pada ayah.”
“Tiada apa ayah. Tiada apa-apa.”
Jelas Sani sambil tersenyum kepada ayahnya. Kemudian kembali memandang Tajau Pereni ini dengan penuh dengan rasa pesona yang mengasyikkan.
“Suatu hari nanti, Tajau Singaraja dan Tajau Kelawah Indu Benda di dasar sungai itu akan menjadi teman kamu wahai Tajau Pereni. Biar keturunan kita akan menjadi keturunan yang paling ditakuti oleh seluruh bangsa Dayak. Kerana memiliki ketiga-tiga tajau yang agung. Apa lagi Tajau Kelawah Indu Benda juga ada pada genggamanku nanti.”
“Apa katamu Sani. Ayah tidak dengar.”
“Tiada apa-apa ayah. “
“Baiklah. Lekas pegang tangan ayah. Urusan memberi makan darah sudah selesai. Kita balik ke bilik kita. Ibumu sedang menanti kita.”
“Baiklah ayah.”
Sani kemudiannya menyambut dan menggenggam tangan ayahnya Raja dan mereka segera beredar dari bilik. Ketika mereka mula melangkah keluar, tiba-tiba;
“..Prang..”
“Aku pegang kata-katamu. Hihihi..”
Raja dan Sani terkejut lalu menolah ke belakang. Raja lalu mengeluarkan parang ilang Langgai Tinggang yang disisip di pinggangnya lalu membuka membuka ilmu mempertahankan diri kaum Iban yang bernama ‘kuntau’ yang diwarisi secara tradisi selama ratusan tahun dahulu daripada nenek moyang mereka.
Seni bunga kuntau dibuka oleh Raja sambil tangan kanannya memegang parang ilang Langgai Tinggangnya sementara tangan kirinya menolak perlahan Sani ke arah belakangnya.
Selepas itu Raja meluru ke hadapan dan mencari kalau-kalau ada sesiapa yang cuba untuk menyerangnya. Puas juga Raja mencari di sekitarnya namun hampa.
Ternyata tiada seorang pun di dalam bilik Tajau Pereni tersebut melainkan cuma Raja dan anaknya Sani.
Tiba-tiba Raja memandang Tajau Pereni dan melangkah cepat ke arahnya. Raja memerhati dengan tekun Tajau Pereni tersebut.
“Pelik.”
“Kenapa ayah.”
“Kenapa tabak (tudung) ini terbuka dengan sendirinya. Sedangkan darah telah aku beri makan kepadanya.”
“Kamu ada berkata apa-apa semasa ayah memberi makan kepada tajau ini tadi Sani?”
“Tiada ayah. Kenapa?”
“Mustahil. Tabak (Tudung) ini terbuka dengan sendirinya tadi sedangkan ayah telah mengikatnya dengan tali rotan. Agar tidak dapat dibuka dengan mudah. Kamu tunggu di belakang ayah.”
Raja kemudiannya mengambil tabak tadi lalu meletakkan kembali ke atas Tajau Pereni di hadapan mereka lalu mengikatkannya kembali dengan menggunakan tali yang diperbuat dari rotan hutan. Raja cuma menggeleng-gelengkan kepalanya.
Pelbagai persoalan mula bermain di fikirannya. Tidak pernah berlaku peristiwa seperti apa yang dia alaminya sebentar tadi.
Selepas memastikan yang ikatannya telah kukuh, Raja kembali mendapatkan Sani lalu memimpinnya keluar dari bilik tajau tersebut.
Ketika mereka keluar dari bilik tersebut, Sani sempat menoleh ke arah Tajau Pereni itu. Sani terkejut kerana di atas Tajau Pereni tersebut kelihatan seorang perempuan seperti pontianak duduk bertinggung di atas Tajau Pereni sambil tersenyum memandang Sani. Wajahnya sangat hodoh dan menakutkan.
Pontianak tersebut memandang Sani sambil tersenyum. Kukunya panjang. Begitu juga lidahnya. Panjang lidahnya hampir menyentuh lantai ketika itu. Di bibirnya kelihatan darah-darah yang masih segar.
Pontianak tersebut menjilat-jilat darah di bibirnya dengan menggunakan lidahnya yang panjang dan berlubang tadi lalu menggerak-gerakkan kepalanya perlahan-lahan seperti daun hijau ditiup angin yang perlahan.
Suara
“Satukanlah kembali aku dengan saudaraku Si Singaraja dan Si Kelawah Indu Benda wahai Sani. Aku menunggu kamu. Hihihi..”
“Tidak. Tidak. Aku tidak mahu..”
“Kamu yang menawarkannya tadi dan bukan aku. Hahaha..”
“Sani. Kenapa kamu. Lihat wajah ayah. Jangan dilayan suara itu. Itu suara penunggu keturunan kita. Buruk padanya nanti.”
Raja menampar wajah Sani perlahan-lahan berulang kali sambil membaca mentera perlindungan kepada tuhan Petara. Ketika melangkah keluar dari bilik Tajau Pereni tadi Raja terkejut kerana melihat Sani seperti orang yang terkena sampuk setelah mendengar suara perempuan. Sebab itulah Raja memberhentikan langkahnya dan segera memandang Sani.
Selepas itu Sani tersedar. Matanya berkelip-kelip berulang kali.
“Kenapa ayah. Apa yang berlaku?”
“Tiada apa-apa Sani. Lekas masuk ke dalam bilik. Dengar cakap ayah. Lekas. Sekarang.”
“Baiklah ayah.”
Mereka akhirnya masuk ke dalam bilik. Bayu, isteri Raja telah lama tertidur. Raja meletakkan Sani di tengah-tengah antara dia dan Bayu. Agar Raja boleh menjaga Sani sekiranya ada apa-apa yang berlaku.
Sani mula risau dengan apa yang berlaku tadi. Tidak pernah berlaku sebelum ini tabak pada Tajau Pereni terbuka sendiri. Raja teringat akan kata-kata ayahnya dulu semasa mereka bertemu di dalam mimpi. Lama juga Raja memikirkan apa yang terjadi.
“Cuma nanti engkau berhati-hatilah kepada perempuan penjaga kita ini. Sepertinya dia mempunyai banyak helah. Kalau bukan kerana dia adalah amanah dari Keling, nescaya dari dulu sudah ayah menentang dan memusnahkannya.”
Raja kemudian memandang Sani yang tertidur. Dengkurnya agak kuat. Raja mula merasa pelik kenapa dengkur Sani semakin kuat. Raja kemudiannya mengejutkan Sani dari tidurnya.
“Bangunlah nak. Tidurmu tidak nyenyak. Alihkan badanmu sedikit ke atas.”
Sani menggosok-gosokkan matanya lalu memandang Raja. Sani kelihatan terlalu mengantuk hingga ketika duduk pun badannya terhuyung hayang ketika dikejutkan oleh Raja.
Pada mulanya Raja tersenyum melihat gelagat Sani. Tetapi kemudian senyumannya mula berubah. Dahinya berkerut dan peluh dingin mula bercucuran keluar dari liang-liang roma dahinya. Raja memerhati dan mendekatkan telinganya ke wajah Sani yang sedang duduk ketika itu.
“Kenapa aku masih mendengar dengkuran lagi. Sedangkan bunyi dengkuran itu bukan dari Sani. Lalu siapa yang berdengkur?”
Raja kemudian membaringkan Sani kembali di sebelah Bayu. Raja lalu cuba memasang telinganya untuk mendengar sama ada isterinya Bayu yang berdengkur atau tidak. Dan ternyata bukan Bayu yang berdengkur.
Raja mula risau. Dia tidak mengetahui sama ada itu sebenar-benarnya bunyi dengkuran atau bunyi suara garau seseorang. Bunyi itu semakin lama semakin kuat. Semakin lama semakin kuat.
Raja memandang dinding di sebelah kanan. Ternyata bunyi tersebut dari arah bilik sebelah. Bilik yang menempatkan Tajau Pereni. Tajau yang dijaga oleh seorang perempuan.
Selepas itu kedengaran bunyi cakaran tajam dari bilik Tajau Pereni tersebut. Hinggakan dinding dari kulit kayu yang menjadi pembatas bilik mereka bergegar.
Kedengaran juga suara merintih seorang perempuan. Mendayu-dayu bunyinya.
Kerisauan Raja semakin kuat. Tidak pernah Raja merasa serisau ini. Inilah kali pertama. Raja mengambil parang ilang Langgai Tinggangnya lalu bergegas dan masuk ke dalam bilik Tajau Pereni.

“Jangan cabar aku bodoh. Buaya gergasi lagiku takluki. Apa lagi perempuan bodoh seperti kamu. Kenapa mengganggu keluarga aku sedangkan keturunan akulah yang memberi kamu makan.
Jangan sampai aku hilang akal. Kalau tidak, kalau bukan aku yang mati maka kamulah yang akan mati.”
Suasana kembali sepi. Raja memerhati ke seluruh ruangan bilik tersebut. Sepi dan hening. Tajau Pereni itu juga tersusun cantik seperti tadi.
“Aku tidak mencabar engkau. Mungkin pada engkau aku akan kalah tetapi bagaimana pula Sani anakmu. Adakah dia juga sehebat kamu dan datuknya? Hahaha..Aku juga ingin merasa darahnya bagaimana. Mungkin enak bukan darah anak kecil. Hahaha..”
Raja memandang ke sekelilingnya. Ternyata tiada seseorang pun di situ. Cuma dia dan Tajau Pereni Sahaja.
“Celaka. Keturunan aku jangan dipermainkan. Tunjukkan dirimu. Biar kita berkuntau bersama. Akan aku potong kepalamu dengan parang ilang Langgai Tinggang ini nanti. Tunjukkan rupamu sekarang.”
“Hahaha..Masalahnya sekarang aku di bilik sebelah. Di bilik kamu. Kenapa kamu tinggalkan anak dan isterimu begitu saja Raja. Aku boleh membunuh mereka sekarang kalau aku mahu. Jaga-jaga engkau Raja. Hahaha..”
Raja cuba untuk mengawal perasaannya. Dia tidak mahu bertindak terburu-buru. Risau kalau-kalau penduduk rumah panjang mereka mengetahui apa yang berlaku.
Apa kata mereka nanti kalau mereka mengetahui yang Manang muda mereka tidak mengawal Tajau Pereni ini.
Raja terfikir juga untuk memberitahu Bani. Cuma belum ada masa lagi. Raja kalau boleh ingin menyelesaikannya secara bersendirian.
Menurut Raja, ini bukan sekadar menyelamatkan nyawa keluarga dan penduduk rumah panjangnya tetapi lebih dari sebuah maruah dan harga diri.
Cepat-cepat Raja meninggalkan Tajau Pereni tersebut dan kembali semula ke bilik mereka sekeluarga. Raja melangkah masuk. Ternyata tiada sesiapa di situ.
Cuma anaknya Sani dan isterinya Bayu sedang terlena dibuai mimpi. Suara perempuan itu juga sudah tidak kedengaran lagi.
Apa yang terjadi pada Raja bagaikan mimpi. Lama juga dia memikirkan apa yang berlaku. Perempuan penjaga keturunan mereka juga telah mula menunjukkan belang.
Mata Raja memandang ke arah sekeliling. Apa saja yang melintasi di hadapan mereka pasti akan di tebas Raja dengan parang ilang Langgai Tinggangnya.
Setelah memastikan kesemuanya selamat, Raja kemudian duduk di samping Sani. Membelai perlahan-lahan rambut Sani sambil tersenyum.
Kemudian memandang Bayu yang juga tengah tertidur. Selepas Raja memastikan bahawa kesemuanya selamat, Rajapun baring di samping Sani.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-4-2019 08:46 PM | Show all posts
Tertidur
Ketika Raja merebahkan badannya, fikirannya masih melayang. Memikirkan peristiwa yang boleh meragut semangat dan jiwa kelakiannya. Mata Raja semakin berat.
Badannya semakin lemah. Parang ilang Langgai Tinggangnya tetap digenggamnya. Sebagai persediaan. Manalah tahu kalau-kalau dengusan dan suara itu muncul kembali.
Raja memandang ke atas. Atap rumbia kering menjadi santapan matanya. Matanya sibuk mengira satu-persatu belahan daun apong yang tersusun membentuk sebauh atap yang di atas bahagian siling.
Lama kelamaan pandangan matanya semakin kabur. Degupan jantungnya mula perlahan dan akhirnya Rajapun tertidur juga.
Selang beberapa jam kemudian, ketika Raja sedang tidur nyenyak, dari bilik Tajau Pereni kedengaran bunyi alunan muzik tradisional Iban yang mengalunkan muzik ‘Ngajat Pua Kumbu’.
Bunyinya sangat-sangat indah dan menyatu dengan alam sehinggakan keseluruhan penduduk rumah panjang tidak menyedari akan kewujudan bunyi tersebut sedangkan bunyi alunan muzik Ngajat Pua Kumbu itu semakin kuat. Mereka seakan-akan terpukau dan lemas dalam tidur yang mengasyikkan.
Bahkan muzik ngajat tersebut boleh didengari hingga ke luar rumah panjang mereka. Sejauh mata memandang.
Cuma keasyikan alunan muzik tersebut membuatkan malam mereka semakin panjang dan lena mereka menyelimuti jiwa sehinggakan kehadiran perempuan penjaga mereka dan penjaga Tajau Pereni itu bebas bergerak di bawah dan di dalam rumah panjang mereka.
Ketika perempuan itu merangkak-rangkak perlahan di bawah rumah panjang mereka, dia bukan sekadar menghidu apa sahaja yang ada.
Bahkan juga menjilat kotoran-kotoran dari air kencing melahap ketulan tahi anak kecil penduduk rumah panjang.
Dia juga bergerak perlahan lahan sambil melintasi beberapa tiang-tiang di bawah rumah panjang yang penuh dengan ukiran tumbuh-tumbuhan yang diperbuat dari kayu belian. Perempuan itu memegang setiap tiang rumah dengan meninggalkan kesan cakaran yang mendalam.
Selepas itu dia mencari arah tangga rumah panjang untuk naik ke atas ruai semula. Tangga rumah panjang itu diperbuat daripada sebatang kayu bulat yang ditakik dengan beliong dan dipanggil dengan nama tangga takik.
Perempuan penjaga mereka itu kemudian menaiki tangga dan menuju masuk ke dalam. Cuma pergerakan perempuan itu seperti angin. Dia tidak menaiki tangga itu satu persatu.
Tetapi cuma terbang melintasinya dan menembusi pintu utama.
Selepas itu perempuan itu naik ke kawasan ‘ruai’ atau kawasan terbuka di atas rumah panjang yang merupakan tempat penduduk rumah panjang berkumpul bersama.
Perempuan itu merangkak sambil ketawa kecil. Merangkaknya bukan di atas lantai.
Tetapi merangkak secara terbalik. Kaki dan tangannya di atas sambil memegang alang rumah dan badannya di bawah dan perempuan itu sedang berada di atas siling rumah panjang. Persis seekor monyet yang bergantungan pada dahan pohon.
Pada ketika itu juga perempuan itu mula menampakkan dirinya dalam bentuk yang sangat menakutkan. Wajahnya hodoh dengan kesan lubang di pipi sehingga menampakkan taringnya tajam serta ulat-ulat yang memakan daging pipinya berjatuhan ke lantai.
Matanya merah menyala. Urat-urat kebiruan pada matanya juga timbul. Kulitnya berwarna pucat kebiruan dan taringnya pula berwarna kuning dan terkeluar dari tepi celah bibirnya.
Setelah puas mengelilingi sekitar rumah panjang, perempuan itu akhirnya masuk ke dalam bilik Raja. Dari atas siling bilik Raja, perempuan itu masih ketawa lagi.
“Hahaha..Raja. Sememangnya kamu hebat. Tetapi ketika kamu tertidur begini adakah kamu masih lagi hebat? Bagaimana untuk kamu selamatkan jiwa keluarga kamu. Sedangkan jiwa kamu sendiri berada di dalam genggamanku sekarang. Hihihi. Ayahmu telah aku tumpaskan dengan sebegitu mudah dan bagaimana pula kamu? Adakah semudah kematian ayahmu juga hahaha..”
Perempuan penjaga keturunan mereka itu kemudiannya turun perlahan-lahan. Bentuknya ketika itu seperti asap sahaja. Berwarna kelabu dan terapung perlahan seperti awan. Akhirnya badannya menyentuh lantai kayu di dalam bilik Raja.
Selepas itu perempuan itu memandang dan mendekatkan wajah buruknya pada wajah Raja. Lalu memasukkan lidahnya ke dalam mulut Raja.
Raja seakan sukar untuk bernafas. Dia cuba untuk melawan dan mencapai parang ilang Langgai Tinggangnya. Tapi segala usahanya sia-sia belaka.
Ketika perempuan itu memasukkan lidahnya ke dalam mulut Raja, perempuan itu juga memegang dan membenamkan kukunya yang tajam ke lengan Raja.
Begitu juga pada kakinya. Perempuan itu merangkak ke atas badan Raja dan membenamkan kuku kakinya yang panjang ke pinggang Raja.
Sehinggakan Raja langsung tidak dapat untuk bergerak.
Pada awalnya Raja cuba untuk melawan tetapi tidak berjaya. Raja berusaha untuk memberontak.
Dia juga berusaha untuk memegang tangan anaknya Sani. Sepertinya Raja bukan berniat untuk mengejutkan Sani kerana Raja menggenggam tangan anaknya Sani dengan genggaman yang kukuh.
Mungkin itu sahaja kemampuan Raja untuk melindungi Sani anaknya. Sedangkan isterinya Bayu tidak dapat dicapai oleh Raja dengan tangannya. Semuanya menimbulkan persoalan.
Raja semakin sukar untuk bernafas. Perempuan itu mula ketawa berdekah-dekah. Ternyata Raja begitu senang untuk ditumpaskan.
Setelah beberapa ketika, wajah Raja bertukar menjadi pucat dan kebiruan dan buih-buih putih mula keluar dari mulut Raja.
Raja menjadi semakin lemah dan dia mula kelemasan. Mencari bekalan udara untuk diserapkan di dalam dada. Tetapi apakan daya. Raja telah dikuasai sepenuhnya oleh perempuan itu. Dan akhirnya Raja tidak lagi bernafas.
Raja juga sudah tidak melawan seperti tadi. Matanya terbeliak. Memandang ke atas seperti terkejut melihat sesuatu. Di tepi mata Raja terkeluar darah merah yang pekat. Juga dari lubang telinga dan mulutnya.
Darah segar mengalir perlahan. Badannya mulai kaku. Perempuan itu ketawa kerana Raja pasti tidak akan bangkit lagi selamanya kerana Raja telah meninggal dunia dan tumpas di tangannya.
Perempuan itu seperti masih tidak berpuas hati. Dia kemudiannya memerhati ke arah perut Raja. Selepas itu perempuan itu menyentuh perut Raja dengan kedua belah tangannya lalu menikam perut Raja dengan kukunya yang tajam.
Selepas itu perempuan itu cuba untuk mengoyakkan perut Raja.
Saya sempat terbayang ketika Aki menceritakan kepada saya babak ini. Kata Aki perempuan itu mengoyakkan perut Raja seperti seseorang tengah membuka kulit buah durian.
Perempuan itu mencakar-cakar dan mengoyak isi perut Raja serta apa sahaja yang ada sehingga perut Raja terburai keluar dan darahnya memercik dan tumpah ke lantai.
Tubuh Raja ketika itu tak ubah seperti seekor ikan yang dikerat perutnya dan dikeluarkan isi perutnya.
Selepas itu perempuan itu bergerak perlahan-lahan. Memandang ke arah Sani. Sani yang tertidur nyenyak ketika itu tidak menyedari apa yang berlaku. Mulutnya terbuka. Air liur basinya tumpah menyentuh bantal.
Dan pada ketika itulah perempuan itu bertukar bentuk menjadi seperti wap dan masuk ke dalam mulut Sani. Sani terkejut dari tidurnya lalu terbatuk-batuk.
Ketika itu bunyi muzik ngajat dari peralatan seperti tawak, bebenai, sape, engkromong dan ketubung yang mengiringi setiap langkah perempuan itu tadi tiba-tiba berhenti dan akhirnya hilang bersama kegelapan malam. Lalu bertukar menjadi sediakala iaitu seperti bunyi haiwan liar, serangga kecil dan bunyi unggas berterbangan.
Sani bangkit dari tempat tidurnya. Dia cuba mengejutkan ayahnya Raja tapi tidak berjaya. Kemudian Sani mengejutkan ibunya yang sedang nyenyak tidur di sebelahnya.
“Ibu, bangun ibu. Tekak Sani sakit. Macam termakan sesuatu.”
Bayu yang mula terjaga kerana dikejutkan oleh Sani segera bangkit dari tidurnya dan menggosok-gosokkn matanya.
“Kenapa Sani?”
“Tekak Sani sakit. Macam ada sesuatu yang tersekat di kerongkong Sani.”
“Kejutkan ayahmu nak. Ibu nak ikat rambut sebentar.”
“Sudah ibu tetapi ayah tetap nyenyak tidur.”
“Kejutkan kembali ayahmu. Mungkin ayahmu penat.”
“Baiklah ibu.”
Sani mula berpaling dari ibunya dan memandang sambil menggerakkan tubuh ayahnya yang kaku.
“Ayah, ayah. Bangun. Tekak Sani sakit. Ayah.”
Kematian Raja
Ketika Sani cuba untuk menggerakkan ayahnya, Sani terkejut apabila memandang mulut ayahnya yang berbuih dan mengeluarkan darah. Apa lagi memerhati keadaan isi perut ayahnya yang terburai.
Darah merah memenuhi lantai dan mata ayahnya yang terbeliak besar sehinggakan mata ayahnya hampir-hampir sahaja terkeluar.
“Ibu. Ada darah yang terkeluar dari mulut ayah. Perut ayah juga berdarah. Ayah juga masih tidak bangun.”
“Hah..Apa betul ini Sani?”
“Betul ibu. Ibu tengok sendiri.”
Selepas itu Bayu merangkak dan mendekati suaminya Raja. Ketika Bayu memandang ke arah Raja, Bayu terkejut dengan apa yang berlaku.
Hampir sahaja Bayu pengsan melihat keadaan suaminya tetapi Bayu tetap menguatkan semangatnya.
Selain mulutnya yang berbuih dan mengeluarkan darah, mata Raja juga terbeliak kerana seperti melihat sesuatu yang sangat-sangat menakutkan.
“Abang, abang, kenapa ni? Apa yang terjadi? Abang, bangun bang. Bangun. Abang..”
Bayu segera memeluk Raja. Dia menjerit sekuat-kuat hatinya sambil meminta pertolongan. Sani ketika itu cuma mampu untuk menangis dan memandang wajah ibunya dan sesekali memandang wajah ayahnya.
Bayu kemudian menutup perut suaminya dengan menggunakan selimut. Tidak sanggup rasanya Bayu melihat keadaan suaminya ketika itu.
Jeritan Bayu pada malam itu telah mengejutkan hampir kesemua penduduk rumah panjang. Mereka juga telah digemparkan dengan kematian Raja dengan cara yang sangat menakutkan.
Kaum lelaki mula bersesak-sesak untuk melihat keadaan Raja.
Sedangkan kaum ibu juga cuba untuk melihat masuk. Paling tidak pun memerhati dari kejauhan sahaja. Mungkin mereka masih terkejut dan tidak biasa melihat keadaan seperti ini.
Pada malam itu tiada siapa yang mengetahui apa yang sebenar-benarnya berlaku. Mereka kehairanan. Kenapa mayat Raja boleh menjadi sebegitu.
Tidak berapa lama kemudian, Bani datang dan meluru masuk ke dalam bilik Bayu. Bani melihat sendiri bagaimana seramnya wajah Raja.
Dari bebola mata Raja juga menunjukkan betapa pedih dan sakitnya apa yang telah dilalui oleh Raja. Bani juga sempat membuka selimut yang menutupi perut Raja dan melihat sendiri bagaimana perut Raja yang terkoyak itu akibat cakaran kuku yang sangat tajam.
Bani menangis semahu-mahunya. Sahabat terbaik dan juga adik iparnya telah meninggal dunia. Dunia serasakan terbalik. Peristiwa hitam yang menggemparkan seluruh penduduk menyebabkan ketakutan mula menguasai diri mereka.
Jiwa mereka bercampur baur. Tiada di antara yang meyakini bahawa kematian Raja disebabkan oleh sakit biasa. Mereka yakin bahawa kematian Raja ini disebabkan oleh hantu dan ada yang berpendapat bahawa kematian Raja ada kaitannya dengan penunggu Tajau Pereni mereka.
Apa yang berlaku pada malam itu benar-benar menyebabkan Bani merasa terpukul. Dia seperti kehilangan seorang sahabat baiknya yang dia anggap seperti adiknya sendiri.
Bani menangis semahu-mahunya. Bani meraung sambil menggoncang-goncangkan badan Raja.
Dan kesunyian pada malam itu dipecahkan dengan bunyi tangisan penduduk kampung dan pada malam itu juga Bani mengarahkan kesemua penduduk untuk berjaga dan sentiasa berwaspada serta menjaga diri serta keluarga mereka. Kesemua tidak dibenarkan untuk turun dari rumah panjang.
Bayu dan juga Sani dibawa oleh Bani untuk masuk ke bilik Bani. Supaya mereka boleh merasa sedikit tenang. Bani ditemani oleh kaum ibu. Selepas itu Bani kembali masuk ke bilik Raja. Bani meminta kaum lelaki untuk membawa mayat Raja ke tengah ruai.
Malam itu mereka semua tidak tidur. Mereka berjaga bagi memastikan jangan ada perkara yang tidak diingini berlaku lagi. Kesemua jenis senjata mereka keluarkan dari dalam perut bilik termasuk parang ilang, tombak, terabai dan sebagainya.
Mereka berjaga di setiap empat sudut rumah panjang mereka. Juga di kawasan tangga rumah serta pintu utama. Mereka memerhati keadaan sekeliling serta memerhati dengan penuh tekun setiap pergerakan yang timbul di dalam kepekatan malam.
Mereka berjaga hingga ke subuh. Tanpa ada rasa mengantuk sedikit pun. Dingin subuh mula mencengkam dan menyentuh kulit mereka.
Sesekali beberapa orang kelihatan menguap. Mungkin mula mengantuk. Tetapi mereka gagahi jua supaya keselamatan mereka terjamin.
Cahaya mentari mula menyinar dari dari kejauhan. Perlahan-lahan menyentuh hijau daun yang masih basah disirami embun pagi. Unggas-unggas mula berterbangan mencari bekal makanan.
Tangisan di ruai rumah panjang masih kedengaran. Sehingga kicau burung hilang ditenggelami oleh suara tangisan.
Kelihatan Bani masih lagi duduk sambil kepalanya menunduk.
Sudah berjam-jam juga Bani seperti itu. Dia bukan tertidur tetapi meratapi pemergian kawan rapatnya sendiri. Selepas itu Bani memanggil kesemua penduduk rumah panjang untuk berkumpul di tengah ruai.
“Kepada semua penduduk rumah panjang ini. Malam tadi kita telah dikejutkan dengan kematian Manang kita iaitu Raja. Dia juga adalah adik ipar saya dan dia juga adalah sahabat baik saya sendiri. Kami membesar bersama dan bermain bersama. Selepas ini kita akan tanam mayat Raja mengikuti kepercayaan nenek moyang kita. Perjuangan kita masih baru lagi di rumah panjang ini. Demi kepentingan anak cucu kita, kita pertahananlah tanah kita ini dengan darah kita sendiri.”
Selepas itu mayat Raja dibawa ke tepi sungai. Dia ditanam di situ kerana Bani mengambil kira supaya Raja dan ayahnya boleh bertemu dan bersatu di situ tetapi pada alam yang lain. Begitulah kalau menurut kepercayaan mereka.
(Menurut cerita Aki hingga sekarang kubur tersebut masih ada lagi. Cuma pohon ara sudah tiada lagi di situ. Tumbang kerana sudah terlalu tua. Kemungkinan kaki pancing di Bintulu sudah terbiasa di kawasan tersebut. Selain dari kawasan tersebut tempat tumpuan pemancing udang kerana banyak udang yang ada di sekitar tersebut, di dasarnya ada batu yang luas dan datar. Sekali sekala mereka akan terjumpa dengan buaya biasa yang berkeliaran. Mungkin atas sebab itulah di kawasan tersebut banyak udangnya. Kerana banyak buaya. Juga di kawasan tersebutlah lahirnya lagenda buaya gergasi penjaga kubur tersebut. Buaya yang sama menyambar Manang, sahabat baik moyang Aki. Aki juga menjelaskan buaya-buaya di sekitar situ adalah anak dan cucu kepada buaya gergasi tersebut. Allahu a’lam. Saya juga tidak tahu akan kebenarannya)
Barang-barang milik peribadi Raja kemudiannya diserahkan Bayu kepada Bani. Untuk dikuburkan bersama. Kecuali parang ilang Langgai Tinggang milik Raja. Diserahkan kembali Bani kepada Sani.
Sebagai ketua kampung, segala proses ritual dilaksanakan sendiri oleh Bani. Sementara Bayu dan Sani memerhati sahaja di samping Bani. Mereka masih lagi tidak dapat melupakan apa yang terjadi.
Peristiwa hitam yang menimpa mereka benar-benar meragut jiwa Bayu sebagai seorang isteri. Ingin rasanya Bayu menemani suaminya Raja. Agar cinta mereka disatukan kembali di alam yang lain.
Manang Muda
Kini tugas memilih Manang yang baru semakin rumit. Keturunan Manang yang tinggal cuma Sani sahaja. Tetapi dengan usia semuda Sani ini tiada banyak perkara yang boleh mereka harapkan.
Memandangkan begitulah cara waris Manang diperturunkan di rumah panjang mereka, mereka bersetuju untuk membimbing anak Raja iaitu Sani untuk menjadi pengganti ayahnya. Cuma Sani masih terlalu muda. Seperti daun yang masih lagi kehijauan.
Selepas mayat Raja dan barang-barang milik peribadinya dikuburkan bersama, Bani melangkah ke arah Bayu dan Sani.
“Bayu adikku. Memang sudah ketentuan nasib Raja seperti ini. Aku tahu perasaanmu dik. Aku juga sedih kerana aku bukan sekadar kehilangan Raja yang aku sudah anggap seperti adik aku tetapi aku juga sudah kehilangan separuh dari hidupku.”
“Aku faham bang. Tetapi buat masa sekarang aku masih tidak dapat lagi untuk menerima kehilangan Raja. Terlalu awal untuk kami berpisah. Aku sudah tidak ada lagi tempat bergantung.”“Kau jangan risau Bayu. Aku adalah abangmu dan engkau adalah adikku. Sekiranya engkau mati, maka matilah aku dan sekiranya engkau hidup maka akan hiduplah aku. Selagi aku hidup tidak akan ada sesiapa yang berani untuk membuatmu tersedih. Sani, kemarilah kau nak.”
“Iya pakcik.”
“Mulai sekarang. Engkau adalah bakal Manang kita yang baru. Selepas usia engkau mencapai 15 tahun nanti, barulah engkau akan menjadi Manang yang sebenar. Cuma sekarang engkau perlu belajar banyak perkara dari aku dan orang-orang tua kita di sini. Supaya ilmumu sEtanding dengan datuk dan ayahmu.”
“Baiklah pakcik. Asalkan ibu setuju.”
“Mak setuju nak. Bahkan apa saja yang bapa saudaramu mahukan dari mu ibu tetap akan setuju.”
“Baik. Terima masih mak. Pakcik, semalam ketika saya terbangun dari tidur, tekak saya merasa sakit sangat. Seperti dimasuki oleh sesuatu. Hingga saya tersedar dari tidur. Ketika saya duduk saya rasa ada sesuatu di dalam genggaman tangan saya. Ketika saya buka tangan saya, saya lihat ada taring ini pakcik.”
“Ini taring buaya gergasi kepunyaan ayahmu nak. Pakcik rasa mungkin ayahmu menyerahkan padamu malam tadi. Sebelum dia meninggal. Mana parang ilang Langgai Tinggang ayahmu tadi. Bawa ke sini.”
“Ini pakcik.”
Bani kemudiannya menyambut parang ilang Langgai Tinggang. Bani tersenyum. Bani kemudiannya memegang ulu parang ilang Langgai Tinggang dengan tangan kanannya dan memegang dengan tangan kiri bahagian ‘Bungai Kunding’ iaitu bahagian belakang parang ilang tetapi kawasan yang paling dekat dengan bahagian ulu parang ilang.
“Kamu tahu Sani. Semasa nenek moyang kita membuat parang ilang Langgai Tinggang ini dulu, mereka mengukir mata bungai kunding ini ketika besi masih lembut dan mudah dibentuk ketika sedang dipanaskan. Mereka mengukirnya dengan cara mengikir. Ianya sangat-sangat susah untuk ditempa.”
“Menurut kepercayaan lama keturunan kita, untuk mengukir bunga kunding ini tidak boleh dilakukan oleh orang sembarangan atau orang biasa dari golongan kita, tetapi orang yang boleh mengukir bunga kunding ini hanya boleh dilakukan oleh orang yang pernah pergi ‘bedengah’ iaitu orang yang pernah memenggal kepala musuh ketika berperang.”
“Mungkin inilah yang dimaksudkan oleh ayahmu dulu. Ketika kami sama-sama memburu rusa di hutan. Ayahmu pernah memberitahu. Keturunan rumah panjang kita percaya bahawa parang ilang yang kuat ada tiga. Parang ilang pertama yang berulukan tanduk rusa putih yang besar. Tertanam di Bukit Nyabau. Di situ ada penunggu yang bernama Rusa Putih. Kedua parang ilang yang berulukan kayu belian putih. Ada tertanam di suatu tempat seperti pulau berbentuk kapal di Sebauh.”
“Dan pakcik yakin, parang ilang Langgai Tinggang ini adalah yang ketiga. Kerana menurut ayahmu, parang yang satu lagi adalah parang ilang Langgai Tinggang yang berulukan taring buaya gergasi. Patutlah ayahmu memberitahu bahawa suatu hari nanti pakcik pasti akan melihatnya sendiri. Pakcik gembira kerana menurut ayahmu dulu bahawa parang ini akan diserahkan sendiri oleh pakcik kepada orang yang benar-benar layak. Orang itu adalah kamu Sani.”
“Serahkan gigi buaya gergasi itu kepada pakcik. Pakcik akan jadikan gigi buaya gergasi nii sebagai hulu parang ilang Langgai Tinggang yang baru. Kemudian barulah aku akan serahkannya kepada kamu.”
Sani kemudiannya menyeluk poket kecil di bahagian dalam seluarnya. kemudian dia menyerahkan gigi buaya gergasi itu kepada Bani. Bani mengambil gigi tersebut lalu memerhatikan dengan teliti.Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-4-2019 08:52 PM | Show all posts
Parang Ilang Langgai Tinggang
“Apakah parang ilang Langgai Tinggang berulukan gigi buaya gergasi ini benar-benar hebat pakcik?”
“Iya nak. Bahkan kamu akan kebal dari semua jenis senjata. Cuma pesan pakcik kepada kamu. Kamu akan kebal ketika musuh menyerang kamu. Tetapi sekiranya kamu cuba untuk menduga kekebalan kau dengan sengaja, maka parang ilang Langgai Tinggang ini tidak akan dapat menolong kamu. Berhati-hatilah nak.”
Bani kemudiannya cuba untuk membuka hulu parang ilang Langgai Tinggang tersebut. Dia mengerahkan segala kudrat dan kekuatannya untuk menanggalkan hulu dari badannya.
Setelah puas bermandi peluh, akhirnya bahagian hulunya dapat dicabut dan dipisahkan dari badannya.
Selepas itu, Bani mengambil gigi buaya gergasi tadi dan menebuk bahagian tengah di sebelah bawahnya kerana di bahagian bawah giginya agak sedikit lembut. Walaupun lembut tetapi gigi tersebut lebih keras dari batu sungai.
Lama juga Bani berusaha untuk membuat lubang tersebut. Tetapi lama-kelamaan dan sedikit demi sedikit lubang itu dapat juga dihasilkan sehinggakan kedua-dua tangan Bani sakit dan melecet.
Setelah lubang pada gigi buaya gergasi itu terhasil, Bani kemudiannya memasukkan bahagian hujung parang ilang Langgai Tinggang pada gigi buaya gergasi tersebut.
Selepas itu Bani memotong sedikit dari kulit rusa yang melapisi sarung parang ilangnya sendiri lalu dibakar.
Kemudian kulit tersebut akan dibakar oleh Bani dan dibiarkan sedikit cair terlebih dahulu. Setelah menjadi lembut kulit tersebut akan menjadi gam dan dimasukkan ke dalam lubang gigi tersebut untuk mencantumkan dengan pedang ilang dan hulunya.
Setelah kering Bani mengambil parang tersebut dan cuba untuk berkuntau dengannya dan ternyata gigi buaya gergasi tersebut telah melekat dengan kuat. Setelah berpuas hati akhirnya Bani menyerahkan parang ilang Langgai Tinggang itu kepada Sani.
“Nah Sani. Ambillah parang ilang Langgai Tinggang ini nak. Ayah kamu dan pakcik mengamanahkannya untuk dijaga oleh kamu. Ingat Sani. Jangan gunakan parang ilang Langgai Tinggang ini mengikut telunjuk nafsu kamu. Kalau tidak parang ilang Langgai Tinggang akan menjadi tuan kamu dan bukan kamu yang menjadi tuannya.”
Sani kemudian mengambil parang ilang Langgai Tinggang itu dari pakciknya Bani. Bani memerhati parang tersebut dengan pandangan matanya. Sani merasa takjub dengan padang tersebut walaupun sebelum ini dia pernah memegangnya sendiri.
Bani kemudiannya datang mendekati Bayu adiknya. Bayu kelihatan masih bersedih lagi. Lalu Bani memeluk adiknya Bayu dan memberikan kata-kata semangat. Mereka kemudiannya meninggalkan Sani keseorangan di situ dan menuju ke rumah panjang mereka.
Sani masih lagi memerhati parang ilang Langgai Tinggang di tangannya.
“Parang ilang Langgai Tinggang ini sudah menjadi milik aku. Akulah Manang ketiga rumah panjang baru ini. Akulah pengganti ayah. Akulah penjaga keturunan aku seterusnya.”
Setelah itu Sanipun berlalu meninggalkan kuburan ayahnya. Kesedihannya mula hilang perlahan-lahan kerana jiwanya asyik memikirkan tentang kehebatan parang ilang Langgai Tinggang ini dan detik-detik bahawa suatu ketika nanti dia akan menjadi Manang yang baru.
Hari berganti hari, minggu berganti minggu, bulan berganti bulan dan tahun berganti tahun. Sudah lima tahun berlalu. Akhirnya Sani telah berusia 15 tahun.
Ketika itu perkampungan rumah panjang meraka kembali aman dan damai. Tiada lagi peristiwa pelik dan menyedihkan berlaku. Penduduk kampung pula mula menjalani kehidupan mereka seperti biasa.
Saban tahun selepas tahun kematian ayah Sani iaitu Raja, Bani yang mengiringi dan memimpin Sani untuk memberi makan darah kepada Tajau Pereni di rumah panjang mereka.
Pada mulanya Bani keberatan untuk menyuruh Sani memberi makan Tajau Pereni mereka sendiri.
Tetapi memandangkan Sani adalah bakal Manang di rumah panjang mereka, jadi Bani terpaksa membiarkan Sani melakukannya. Bagi Bani ianya kelihatan agak kejam.
Apa lagi Sani masih lagi berusia 15 tahun. Akhirnya Bani membiarkannya sahaja walaupun keraguan pada jiwanya menghantui pemikirannya.
Lebih 70 tahun kemudian, Sani mula tumbuh dewasa dan menua. Dia telah mahir dalam ilmu firasat seorang Manang. Sudah lama dia berkhidmat dengan penduduk di situ.
Ibunya pula sudah lama meninggal dunia akibat sakit tua. Begitu juga Bani. Bani meninggal kerana sakit lumpuh yang berpanjangan.
Bani mempunyai seorang orang anak lelaki sahaja. Namanya Dana. Dana telah berusia 80an ketika itu dan telah menikah dan mempunyai empat orang anak.
Yang paling sulung adalah Aki. Aki ketika itu berusia 63 tahun. Jadi Aki inilah adalah anak kepada Dana dan cucu kepada Bani.
Danalah yang telah mewarisi tugas sebagai tuai di rumah panjang mereka ketika itu. Dana dan Sani masing-masing menjaga keselamatan rumah panjang mereka.
Hubungan mereka erat kerana mereka terikat dengan sentiment manang dan tuai serta sentimen darah keturunan yang sama melalui ibu Sani Bayu dan ayah Dana Bani yang merupakan adik beradik.
Setiap tahun Sani akan memberi makan Tajau Pereni mereka sambil ditemani oleh Dana. Mereka melakukan ritual ini dengan penuh rasa tanggungjawab.
Pada suatu ketika Sani duduk bersendirian di tepi sungai. Dia duduk di atas akar pohon ara yang melingkar dan menjalar hingga ke dalam air. Sani memandang dengan tekun.
Sani kemudiannya teringat akan kata-kata ayahnya suatu ketika dahulu bahawa di dasar sungai tersebut ada dua buah tajau iaitu Tajau Singaraja dan Tajau Kelawah Indu Benda.
Sani sering memikirkan kenapa tajau-tajau tersebut berada di situ. Setahu Sani tajau tersebut telah dipindahkan oleh Keling dari rumah panjang lama mereka di Kapuas Indonesia ke dasar sungai rumah panjang mereka sekarang.
Bisikan
Ketika Sani sedang duduk termenung memerhati ke dalam sungai, tiba-tiba terdengar bisikan suara dari suatu arah.
“Sani, sekarang engkau sudah memiliki kehebatan, kekuasaan dan kebahagiaan. Cuma kesempurnaan dari kesemua ini sahaja yang belum engkau miliki. Aku yakin sekiranya engkau memiliki kesempurnaan ini, nescaya bulan dan bintang juga tunduk dan sujud kepadamu.”
Sani yang terkejut mendengar suara itu kemudiannya mengeluarkan Parang ilang Langgai Tinggang dari pinggangnya lalu mencari-cari arah suara berkenaan.
Langkah Sani dengan penuh waspada cuba untuk menyusuri apa sahaja petanda yang ada.
“Siapa kamu? Aku tiada urusan dengan kamu. Tetapi sekiranya engkau mengganggu aku dan seluruh penduduk rumah panjang ini, maka kamu akan berhadapan dengan parang ilang Langgai Tinggangku ini.”
“Hahaha..Sani. kamu tidak kenal aku tetapi aku telah lama hidup bersama engkau. Aku akan membantu engkau untuk meraikan kesempurnaan ini. Mahukah engkau menerimanya?”
“Kesempurnaan apakah itu? Semua itu aku tidak perlu. Bagi aku jiwa dan ragaku untuk penghuni rumah panjang ini.”
“Begini. Engkau sangat hebat dalam perkiraan manusia. Engkau sudah memiliki kehebatan, kekuasaan dan kebahagiaan tetapi engkau tidak menggunakan ilmu kebalmu itu pada musuhnya. Setelah lama engkau memilikinya, tetapi engkau tidak pernah menggunakannya. Bukankah kebal itu adalah suatu tanda kemuliaan bagi bangsamu?”
“Aku tidak paham apa maksudmu?
“Begini. Di bawah sungai ada dua buah tajau iaitu Tajau Singaraja dan Tajau Kelawah Indu Benda. Sekiranya engkau berjaya mengangkat dan membawanya ke darat, serta menyatukan dengan Tajau Pereni milik keluargamu, nescaya kesempurnaan ini telah kau raih dengan tanganmu sendiri. Beserta dengan maruah dan harga diri keluargamu.”
“Aku tidak mahu. Aku risau saudara aku dari golongan buaya gergasi akan mengamuk nanti dan aku akan menjadi mangsa habuan mereka.”
"Kamu jangan risau. Bukan persoalan mengamuk atau tidak. Akan tetapi sekiranya engkau boleh satukan ketiga-tiga tajau ini, maka kau akan memiliki ilmu kebal yang dicari oleh orang ramai. Bukan senang untuk mendapatkannya.”
“Cukuplah aku memiliki parang ilang Langgai Tinggang ini. Apa lagi parang ini telah disatukan dengan gigi buaya gergasi milik ayahku. Ini sudah cukup untuk aku menjadi hebat.”
“Itu saja masih belum cukup. Bahkan aku menjanjikan usia yang panjang kepadamu sekiranya engkau berjaya satukan ketiga-tiga tajau ini. Apakah engkau mahu?”
“Apa betul apa yang kau katakan ini? Kamu siapa? Mana bentuk asalmu? Aku cuma mendengar suaramu saja.”
“Kamu jangan risau. Aku berada di dalam tubuh badanmu. Sudah lama aku menyatu pada ruang-ruang jiwa dan semangatmu. Kalau engkau mendambakan untuk menjadi pahlawan terbilang Iban selamanya, maka kau harus patuhi perintah aku.”
“Baiklah. Aku akan menuruti permintaan kamu. Asalkan engkau sanggup membantu aku.”
“Hahaha..Baiklah. di dalam sungai ini ada Tajau Singaraja dan Tajau Kelawah Indu Benda. Itu saudara Tajau Pereni kamu. Menyelamlah kamu di dasarnya. Maka kau akan bertemu dengan Tajau Singaraja dan Tajau Kelawah Indu Benda. Satukanlah mereka akan di situlah kuasamu akan bersatu.”
“Baiklah. Apa yang perlu aku buat?”
“Begini. Kau menyelam di dasar sungai ini. Ikut pada arah dahan yang berjuntai ke dalam sungai itu untuk sampai ke sana. Bawalah satu persatu tajau itu. Kalau kau tersilap langkah, maka itu adalah kesalahan kamu.”
“Baiklah. Aku turun sekarang.”
Sani kemudiannya melepaskan parang ilang Langgai Tinggang dari pinggangnya dan meletakkannya ke tanah. Dengan perlahan-lahan Sani berjalan melalui bahan pohon ara yang tua.
Sani mungkin terlupa bahawa di dasar itu jugalah datuknya pernah disambar buaya gergasi dan di tepi sungai itu jugalah ayahnya Raja pernah mengikat perjanjian setia dan persaudaraan kepada keturunan buaya gergasi tersebut.
Bagi Sani. Inilah masanya untuk dia membuktikan sesuatu kepada penduduk rumah panjang. Dia juga ingin menjadi hebat dan sentiasa diingati oleh penduduk rumah panjang mereka pada masa akan datang.
Sani melangkah dengan perlahan. Badannya mula tenggelam. Kesejukan air sungai tidak menghalang Sani untuk meneruskan niatnya. Sani menarik nafasnya sedalam mungkin. Lama kelamaan Sani tenggelam di dalam sungai tersebut.
Sani bergerak dengan cara memegang dahan pohon ara tua di tepi sungai. Dia tahu bahawa di dasarnya itu terletaknya Tajau Singaraja dan tajau lagenda iaitu Tajau Kelawah Indu Benda.
Keinginan, harapan, cita-cita dan semangat, Sani bawa sekali bersama ke dasar sungai. Supaya Sani tidak merasa keseorangan.
Tetapi Sani lupa. Dia telah melanggar perjanjian di antara datuknya dan Keling lebih kurang 200 tahun dahulu. Sifat tamak menguasai jiwanya.
Dia lupa suara yang menghasut di dalam dirinya sebenarnya adalah suara perempuan penjaga Tajau Pereni di rumah mereka yang masuk ke dalam badannya melalui mulutnya pada suatu ketika dulu di masa dia masih kecil iaitu pada malam ketika perempuan tersebut telah meragut nyawa ayahnya sendiri.
Mencari Tajau Singaraja Dan Tajau Kelawah Indu Benda
Ketika telah sampai ke dasar sungai, Sani berusaha untuk menyelam dan mencari kedua-dua tajau yang dimaksudkan. Ketika itu pandangannya kabur. Dia meraba-raba sahaja yang ada di hadapannya.
Sehinggalah Sani terpegang pada salah satu tajau di dasar sungai tersebut. Sani seakan gembira. Walaupun dia tidak dapat untuk menunjukkan kegembiraannya di dalam sungai.
Sani meraba-raba pada kepala tajau tersebut. Setelah itu dia berusaha untuk mengangkatnya.
Tetapi Sani telah lupa akan satu perkara. Ketaatan keturunan buaya gergasi ini hanya pada Keling walaupun ayah Sani iaitu Raja telah membuat perjanjian di antara keluarganya dengan keturunan buaya gergasi.
Kerana tuan buaya gergasi itu cumalah Keling sahaja. Apa lagi Sani telah berusaha untuk mengambil Tajau Singaraja dan Tajau Kelawah Indu Benda.
Ketika Sani berusaha untuk mengangkat salah satu dari tajau tersebut, Sani seperti terpijak sesuatu seperti kayu yang besar. Kayu tersebut menghalang badan Tajau Singaraja dan Tajau Kelawah Indu Benda dari terangkat ke permukaan.
Sani cuba untuk menyelam ke dasar dan merasakan dengan tangannya. Dia berniat untuk mengalih dulu batang kayu tersebut. Sani cuba untuk meraba-raba bahagian pangkal kayu tersebut.
Ketika meraba-raba pada pangkal kayu tersebut Sani merasakan ada beberapa batu besar yang tersusun atas dan bawah. dia merasakan batu tersebut sangat pelik dan mungkin bleh dijadikan tangkal nanti.
Sani berusaha untuk mengangkat susunan batu-batu tersebut. Dengan segala kudrat yang ada serta sedikit bekalan nafas, Sani menarik batu di bahagian atas dan cuba memisahkannya dengan memijak batu-batu yang berada di bawah.
Ketika Sani sedang berusaha mengangkat susunan batu-batu tersebut, dia terkejut apabila tiba-tiba sepasang kelopak mata yang besar terbuka.
Ternyata apa yang dipegang oleh Sani itu bukanlah susunan batu-batu yang cantik tetapi adalah susunan gigi dari buaya gergasi penjaga tajau tersebut.
Akibat terlalu terkejut, Sani menjerit sekuat-kuatnya di dasar sungai. Dia cuba untuk berenang sepantas yang mungkin untuk sampai ke permukaan sungai.
Tetapi buaya gergasi tersebut lebih pantas lagi darinya kerana Sani adalah Manang di rumah panjang mereka tetapi buaya gergasi ini pula adalah raja di sungai serta penjaga setia Tajau Singaraja dan Tajau Kelawah Indu Benda.
Kerana itulah tugas yang diberikan oleh Keling kepada keturunan buaya gergasi tersebut.
Akhirnya Sani disambar oleh buaya gergasi tersebut. Buaya tersebut tidak membunuhnya serta merta. Bahkan buaya tersebut membawa badan naik ke permukaan dan melemparkannya ke udara berulang kali.
Penduduk di rumah panjang mereka menjadi gempar. Tidak pernah terjadi keadaan seperti ini. Bahkan ketika ayahnya Raja dulu tidaklah sesadis ini.
Badan Sani beberapa kali terapung di udara. Penduduk rumah panjang mula mendekati kaki sungai untuk melihat apa yang berlaku.
Mereka menjerit-jerit supaya buaya gergasi tersebut melepaskan gigitannya. Ada pula yang menangis kerana terkejut dengan peristiwa ini. Sedangkan Sani pula menjerit-jerit meminta pertolongan.
Kemudian buaya itu juga membawa badan Sani mengelilingi permukaan sungai berkali-kali. Seperti bentuk amaran kepada penduduk di situ agar pada lain kali jangan cuba-cuba untuk mengganggu Tajau Singaraja dan Tajau Kelawah Indu Benda yang merupakan tajau yang dijaga sendiri oleh Keling.
Selepas beberapa kali mengelilingi permukaan sungai di hadapan puluhan penduduk rumah panjang, buaya gergasi tersebut menjulang badan Sani beberapa kali ke permukaan.
Ketika Sani sudah tidak bernyawa, buaya gergasi tersebut sekali lagi melambung tinggi badan Sani ke udara dan selepas itu buaya gergasi tersebut menyambar badan Sani ketika badan Sani belum pun menyentuh sungai.
Selepas itu buaya tersebut tenggelam ke dasar sungai dengan membawa jasad Sani ke suatu tempat yang tidak diketahui oleh sesiapa. Itulah kali terakhir penduduk kampung melihat Sani.
Sani telah kecundang akibat dari olahannya sendiri. Sani kalah pada hasutan perempuan penjaga Tajau Pereni dan juga penjaga penduduk rumah panjang mereka sendiri. Sani juga kecundang disebabkan oleh ketamakannya sendiri.
Tuai rumah ketika itu, Dana (ayah kepada Aki) bingung memikirkan kenapa perkara seperti ini boleh berlaku. Sedangkan mereka mempunyai hubungan persaudaraan kepada keturunan buaya gergasi yang berjanji akan menjaga keturunan mereka.
Dan menjadi semakin bingung. Kerana keturunan Manang sudah terputus pada keturunan yang ketiga. Sani belum pernah kahwin dan mempunyai anak.
Maksudnya siapa yang akan bertanggungjawab untuk memberi akan darah kepada Tajau Pereni nanti.
Mahu tidak mahu nyawa tetap akan terus melayang demi untuk memenuhi kehendak penunggu tajau lama. Masanya akan datang juga.
Tetapi Dana juga sudah tua. Ini bermakna Akilah yang akan mewarisi segala malapetaka ini. Kerana keturunan Manang sudah terputus.
Kalau Aki tidak menyelesaikan malapetaka ini, maka keturunan Aki yang akan tetap menanggungnya. Parang ilang Langgai Tinggang menanti untuk menghiris sedangkan Tajau Pereni menanti darah.
Sedangkan penjaga Tajau Pereni sekaligus perempuan penjaga keturunan mereka tetap mempermainkan hidup mereka.
Sehingga sekarang mereka tidak tahu bahawa penjaga itu bukannya penjaga. Tetapi pembunuh keturunan mereka.

Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2019 12:48 AM From the mobile phone | Show all posts
salam tt.. kalau ada masa dan kelapangan harap sambung..
amiin
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2019 01:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Matakilat at 14-4-2019 05:23 PM
DumBell replied at 13-4-2019 12:48 AM
salam tt.. kalau ada masa dan kelapangan harap sambung..
amiin


Dumbell kalau nak baca ending boleh tgk kat fb : kisah pengalaman hidup kami

Banyak kisah benar perawat cikgu malik ni. Best baca.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-4-2019 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Matakilat replied at 13-4-2019 01:07 AM
Dumbell kalau nak baca ending boleh tgk kat fb : kisah pengalamn hidup kami

Banyak kisah benar ...

Best cite ni. Terbayang2 gitu kat mata. Blh bg link fb tu?
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2019 11:22 AM From the mobile phone | Show all posts
BuBuComey replied at 13-4-2019 11:15 PM
Best cite ni. Terbayang2 gitu kat mata. Blh bg link fb tu?

Bukak fb then search aje nama fb tu. Alahai... bukan susah pun.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2019 07:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Matakilat replied at 14-4-2019 11:22 AM
Bukak fb then search aje nama fb tu. Alahai... bukan susah pun.

Dah jumpa dah.
Saja tanya link mana tau kot2 byk lak page nama camtu kan..hehe.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2019 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Kisah yg menarik.. aiol suka baca kisah2 ustaz malik ni
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT 

ADVERTISEMENT


 ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-9-2022 01:24 AM GMT+8 , Processed in 0.124488 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list