JAWATAN KOSONG DIPERLUKAN SEGERA! Jana pendapatan dari rumah sebagai penulis freelance kami. Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
1912
View
45
Reply

Dah Tak Seram, Takde Muncung Itik Lagi Dah, Wanita Kongsi Buat Ujian Pap Smear Sendiri

[Copy link]

Author: bellaa    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-4-2019 06:58 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by bellaa at 11-4-2019 09:58 AM

Wanita moden kini semakin berpengetahuan dan ambil tahu akan kepentingan menjaga kesihatan untuk mengelakkan sebarang risiko penyakit membunuh seperti kanser dan sebagainya.

Bagaimanapun kesedaran itu tidak bermaksud apa-apa jika tidak disusuli dengan usaha untuk mencegah.

Pap smear boleh dilakukan keatas wanita sewal usia 18 tahun jika sudah diantara mereka yang terdedah dengan hubungan seksual.  Ujian ini dilakukan sekurang-kurangnya setahun sekali.  

Daripada pemeriksaan ini, ianya boleh memastikan samada wanita tersebut sihat dan tidak terdedah kepada kanser serviks.

Sebelum ini, wanita yang pernah menjalankan ujian pap smear semestinya melalui pengalaman sedikit sakit dengan bukaan mulut itik kedalam bahagian dalam kemaluan.

Perkongsian Nurzafirah Jalil menceritakan pengalamannya membuat ujian saringan serviks sendiri.

Just sharing my experience.
Pap smear hpv dna test dah boleh buat sendiri. Pergi je ke KLINIK NUR LPPKN berdekatan then ckp nk buat pap smear.

Nanti dia suruh isi borang sikit tanya background sikit then dia bg kit pap smear tu iaitu cotton swab tu.

Nanti dia ajar mcm mana cara nak ambik sampel. Then pergi je toilet korang buat la sendiri.

Dah takde muncung itik lg dah. Dah takde nurse yg buatkan dah. Korang buat sendiri je.

Dah tak seram and malu lagi ok. So no more excuse. Demi kesihatan kita ye. Haha so nanti bg sampel tu pada nurse dia lepastu balik. Nanti dia sms result ke hp korang.

Pergilah buat sementara masih percuma. Staff LPPKN tu ckp masih free. Tapi tak tahu akan datang kalau ada dikenakan bayaran.

Update :
Utk info lanjut boleh klik link ni
www.lppkn.gov.my//perk/99-pvhpv-human-papilloma-virus.html

Sumber : https://siakapkeli.my/2019/04/10/dah-tak-seram-takde-muncung-itik-lagi-dah-wanita-kongsi-buat-ujian-pap-smear-sendiri/
D4F56942-C3E0-4A1C-85D5-4CEB45F7231B.png
41B002A5-2AF7-4F92-B872-4AE4CB1285BF.png

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 07:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Memang scary buat pap smear dulu... Nurse tu dah la kasar, siap bagi komen kuang ajor pulak pasal private parts orang. Memang serik. Tp dah ada kaedah baru ni nak try la buat lagi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 07:44 AM From the mobile phone | Show all posts
ok baru ada semangat sikit nak buat huhuh
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 07:45 AM | Show all posts
sakit wooo tp nurse suruh bernafas dgn betul so kurang sket sakit

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 07:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Yes..skang dh senang
Kat klinik kesihatan dh ada..since last year.lg..
Pegi lah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 07:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalo muncung itik tu blh berkata2 mest dia menyumpah2 asyik aku je yg kena..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 08:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya tak pernah buat
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 08:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Oh yeeeesssh dah takyah kangkang hadap muncung itik tu dah! Rasa macam kereta jah bila dibuat gituh!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Ayat selalu misi kata jangan melawan...buat lembut....
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 08:27 AM From the mobile phone | Show all posts
baru2 ni ada teman mak pegi buat. tp tak tnya kaedah baru ke masih muncung itik
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 08:28 AM | Show all posts
Alhamdulillah.. berjaya juga teknologi
perubatan buat perubahan..
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 08:29 AM | Show all posts
pernah kena mulut itik ms mgandung, mujur doktor yg buat tu lembut je tp malu nyaaa lahaiiii... ni kalau mcm ni cara skrg nk pergi buat lh....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 08:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Tenkiu so much sapa yang invent benda baru ni....tidakla iol seriau lagik
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 09:14 AM | Show all posts
baguslah... barulah semangat nak gi buat pap smear... baru ni pun buat pakai muncung itik lagi...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 09:38 AM | Show all posts
wahh blh try. klu tak selama ni mmg takut
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-4-2019 09:50 AM | Show all posts
otai_g replied at 11-4-2019 07:59 AM
Kalo muncung itik tu blh berkata2 mest dia menyumpah2 asyik aku je yg kena..

ini perbincangan serius.. tetiba buat aku tergelak pulak
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 09:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Cotton swab gitu je
Dh beribu2 org sakit tkena besi muncung itik tu.
Ai pernah g last year kat kk je.

Masih guna yg lama
Tp besi2 tu x la pulak, produk baru katany
Nurse 2 org, sorg sdg bljr

Diorg bdiri je, x intai pun
Ai lega sikit
Tp rupanya ai kangkang depab cermin
Fhtutkjr8494
Benda tumpul je..
Tapi berdarah, cuma x sakit.
Seram sikit la nk banding besi dlm pic tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-4-2019 09:52 AM | Show all posts
Megikari replied at 11-4-2019 07:14 AM
Memang scary buat pap smear dulu... Nurse tu dah la kasar, siap bagi komen kuang ajor pulak pasal pr ...

misi gomen ke sis? mmg mulut hamjad.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-4-2019 09:57 AM | Show all posts
kalo swasta, pakai vaginal speculum yg jenis plastic.
One time used only.

Kalo p GH, haruslah nak jimat cost.
Sbb tu pakai vaginal speculum besi yg disterile berjuta kali.

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 11:01 AM | Show all posts
dulu pas bersalin hari ke 40, doc suruh dtg hospital wat pap smear test, so far xd pulak sakit, and benda tu kejap sangat rase,.

Malu jugak tapi sebab doc tu yg sambut baby,so xde la nak malu sgt

Tu pengalaman i la tapi rasa guna muncung itik sbb tahun 2016

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.079378s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list