JAWATAN KOSONG DIPERLUKAN SEGERA! Jana pendapatan dari rumah sebagai penulis freelance kami. Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1136
View
34
Reply

Bersembang dgn org ateis Itali

[Copy link]

Author: jabss       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-4-2019 09:08 PM | Show all posts |Read mode
Salam kawan2x.. tadi dalam perjalanan pulang ke rumah naik bas ada sembang2x dgn 1 org Itali dgn girlfriend dia. Org Itali ni rasanya ateis kot sbb masa sembang2x dgn dia, ada lah dialog lebih kurang begini.

Italian guy : I think in west Malaysia, they're quite divided because of the religion issue but here it's not really the case
Me : Ya, I think the religion issue isn't really as serious as in west Malaysia
Italian guy : Ya I think they're very nice here. You see, here they don't force you on religion too much like you must be a Muslim or any other else.
Me : Ya Ya

Kawan2x, mengikut dialog di atas adakah sy dikira murtad secara tidak sengaja ? Saya tidak sengaja utk berkata 'ya ya', sy cuma berkata perkataan tersebut sebab rasanya keadaan tidak berapa sesuai kalau saya menolak secara langsung waktu itu dan saya juga tidak ingin bertengkar dgn dia. Jd kawan2x, apa yg patut sy lakukan ? Saya tahu dalam keadaan tersebut diam adalah yg terbaik. Tp waktu itu saya tdk sengaja dan tidak expect dia utk bercakap perkara sebegitu. Dan kalaulah waktu itu saya sengaja, apakah hukumnya ? Cukupkah dgn bersyahadah ? Terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 10:59 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 10-4-2019 11:08 PM
Kawan2x, mengikut dialog di atas adakah sy dikira murtad secara tidak sengaja ? Saya tidak sengaja utk berkata 'ya ya', sy cuma berkata perkataan tersebut sebab rasanya keadaan tidak berapa sesuai kalau saya menolak secara langsung waktu itu dan saya juga tidak ingin bertengkar dgn dia. Jd kawan2x, apa yg patut sy lakukan ? Saya tahu dalam keadaan tersebut diam adalah yg terbaik. Tp waktu itu saya tdk sengaja dan tidak expect dia utk bercakap perkara sebegitu. Dan kalaulah waktu itu saya sengaja, apakah hukumnya ? Cukupkah dgn bersyahadah ? Terima kasih.
      

hola senor ....

no comprende

hahahaha


well, back to basics  balik

a) apakah hukum batal iman - iman terbatal melalui 3  cara
iktikad
akuan dengan lidah
langgari syariat dengan perbuatan


so , kat mana yg anda fikir anda murtad tu? sebab and amengiyakan sesuatu yg tak benar pada ketika dia kata religion is forced to ...., kan?

so anda secara tak sengaja mengakui kebenaran KEKELIRUAN italian itu  tentang pemaksaan syariah atau nilai nilai agama , BUKAN ANDA iktikad benda yg 3 di atas tadi kan?

atau saya  yg salah faham maksud anda? pada i tak lah tapisaudara nampak agak naive  sebab nampak macam you are trying to please him/her macam baru je mingle dengan mat salleh
( believe me they are just as human as you i think ) they are too well normal, tak ada apa apa pun yg nak kita jaga hati sangat sebab depa dalam suarakan view depa bersikap open

SO CAN YOU

YOU Are free TO DISAGREE tapi cara berhemah



sebab we all nak jatuh hukum kafir ke tak , kalau sekiaranya saudara ingin tahu adalah  satu judgement yg BERAT pada  org nak disuruh   even


so u know bukan senang

so, yg lebih penting istighfar dan taubat , taubat dan apabila nak mingle dengan depa just doa : Allah sebaik baik wakil  = ada doa ni lafaz dalam arabic

dan lebih berhati hati dengan menapis perbualan


dalam wacana saudara  saya rasa ini kali pertama ye anda berinteraksi dengan orang eropah ke?

nampak macam tu but for give me ye sebab  buat telahan macam ni sekiranya salah


sebenarnya  European ni especially italian or most european depa okay je if you were to say something different , tak payah pleasing atau tak payah takut gaduh lah ...tak der mende lah conversation mcm ni , normal  bila org eu jumpa asian like us.

if they say religion is the dividing factor

so u could say : in what way do you mean that, that is interesting thought  hmm ...i am not quite clear  blabla

then let him clarify  dulu then u baru  atur hujah - explore his view why then you educate and diplomatically address his misunderstandings

ini kalau u kuasai agama  you dan faham makna agama ini sangat simple , and if you jumpa 100 org putih pun ...depa ni  ada pandangan tertentu pasal religion sebab sejarah peradaban mereka, tapi persoalan  saya : adakah anda tahu peradaban eropah dan sejarah kebudayaan barat yg kita agungkan tuuu?

kita tak perlu bergaduh tapi usaha untuk faham mengapa dep apikiaq dan kat situ kita cuba betulkan pandangan depa PROVIDED anda juga sayang, faham dan cinta agama anda

if you know this , then any conversation with italian , swedish or even whatever  kita address  persoalan kekeliruan pandangan mereka


ni - u can say what you think , EU peopple ni depa okay je , EU open
u are free to disagree

sebab depa dibiasakan  budaya itu

anda boleh cakap je : we dont find religion is  divisive but in certain situations there tend to be some misunderstandings because the people themselves do not understand their own religion especially when related to politics etc , boleh je
tapi u kena tahu laaa kalau nak cakap macam ni...

kalau tak - just clairify dengan dia, in what way do you mean the religion is forced ?

kalau dia nak cakap pasal hal hal hak asasi senag aje hujjah ...they love to hear  your opinion provided u have enough materials

ini normal conversation actually


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
celah mana murtad? perkataan ya ya tu bukan perkataan umum dan tidak di sertakan niat. Dalam islam nak murtad kalau guna pakaian agama lain akidah habis dah.
tapi kalau mamat itali tu dtg kali ke 2 beware ya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 11:12 PM | Show all posts
gigahertz replied at 10-4-2019 11:08 PM
celah mana murtad? perkataan ya ya tu bukan perkataan umum dan tidak di sertakan niat. Dalam islam n ...

alaa biaq lah mamat  italiano datanag kalike 3, 4 ,5 keeee best ape sembang ...baru kita make sense sejarah , agama they way their view religion and sedar sejuah mana kita faham agama kita....
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
U overthinking ni tt...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 09:59 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 10-4-2019 10:59 PM
hola senor ....

no comprende

Gracias dude. Terima kasih atas penerangan yg panjang lebar. Selalu jgk lah saya sembang2x dgn org luar ni tak lah jg org kata first time. Hehe. Tp tu lah sembang2x dgn org luar ni ada jgk baikny utk buka minda kita.  Ohya,encik tulis antara sbb terbatal iman trmsklah langgar syariat dgn perbuatan. Adkh itu bermksd org yg membuka aurat secara automatik terbatal iman? Hmm sbb biasa jgk dgr org buka aurat tp msh solat
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 12:27 PM | Show all posts
Jabri93 replied at 17-4-2019 09:59 AM
Gracias dude. Terima kasih atas penerangan yg panjang lebar. Selalu jgk lah saya sembang2x dgn org ...

saya ingin bertanya adakah org yg tak solat, minum arak dalam pemahaman Encik ttg syariah atau ilmu dalam Islam ni dianggap batal iman?

haaa kat sini i test pemahaman you

kat mana perbuatan yg dianggap batal iman tu?

ni  basics ni
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Al-Baqarah:256 - Tidak ada paksaan dalam agama , kerana sesungguhnya telah nyata kebenaran (Islam) dari kesesatan (kufur). Oleh itu, sesiapa yang tidak percayakan Taghut, dan ia pula beriman kepada Allah, maka sesungguhnya ia telah berpegang kepada simpulan (tali ugama) yang teguh yang tidak akan putus. Dan (ingatlah), Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.

Adakah mengiyakan itu murtad? Tidak. Kerana dalil ini menjelaskan hal ehwal yg berkaitan.
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 02:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Akan tetapi, perlu diingatkan, MANA2 ORANG YANG BERIMAN, yang mengiyakan taghut, maka mereka itulah sebenar2 murtad.

Ini kerana, bergantung selain Allah itu, menjelaskan makna sebenar murtad SEKIRANYA ianya dijelaskan oleh-Nya dgn jelas dan nyata.
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 02:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Contoh :

Untuk menjelaskan siapa yg mengikut taghut, mudah sahaja.
1) mereka yg menjelaskan sesuatu tanpa mengajak manusia mengingati tuhan mereka.
2) mereka yg menyandarkan sesuatu yg berlaku selain Allah.
3) mereka yg mengakali sesuatu selain Allah

Contoh, katakanlah ada seseorg pemimpin di sesuatu kawasan. Tiba2 berlaku kejadian spt air simpanan semakin berkurangan. Makanya, seseorg pemimpin yg benar2 tidak mengikut taghut hanya perlu mengajak manusia mengingati tuhan masing2 dan bukan pula mengingatkan manusia selain tuhan dalam beramal. Dan moga2 manusia2 yg mendengarkannya itu, akan meminta terus kpd tuhan yg mereka sembah. Samaada tuhan yg mereka sembah itu berhala, Allah jualah yg memakbulkan segala doa yg dipinta.

Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 02:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa yg bahayanya taghut tatkala pemimpin itu sendiri berserta taghut?

Kita perlu ingat, setiap ucapan itu doa. Sekiranya menerusi pemimpin2 yg mengikut dasar taghut itu berbicara, makanya, pengikut2nya akan mendoakan sesuatu menurut apa yg bicarakan oleh pemimpin berkenaan.

Ramai yg sembang nampak mcm pandai dalam menyatakan dasar kepimpinannya. Akan tetapi hakikatnya, mereka itu dari mereka2 yg berserta taghut yg mengajak manusia ke arah kehancuran apa yg dipimpinnya.

Berkhidmat memimpin itu sememangnya amalan yg mulia. Akan tetapi, semulia2 pemimpin itu, bila mengingatkan manusia akan tuhan mereka.
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 03:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Setiap manusia yg dinamakan ateis itu tetaplah bertuhan. Dan ketahuilah, tuhan mereka itu adalah nafsu mereka (diri mereka sendiri).

Apa buktinya? Mereka itu senantiasa menyatakan sesuatu yg tidak bertuhan, akan tetapi hakikat bertuhankan nafsu itu, mensyariati kepunyaan-Nya selain Allah.

Apa maksudnya mensyariati kepunyaan-Nya selain Allah?
Setiap manusia lahir dalam fitrah yg disyariatkan-Nya menerusi sunnahtullah. Hal ini tak perlu didebatkan kerana STATUS AWAK SELAKU ORANG AWAM tak perlu tahu hal yg tak layak utk awak ketahui. Yg paling penting, bila seseorg itu bertuhankan nafsu (dirinya sendiri) atau dalam erti kata lain (syok sendiri) atau (mengakali sesuatu menurut nafsunya) selain Allah, maka mereka2 itu (termasuk jua yg dinamakan aties) bertuhankan hawa nafsu.

Org yg syok sendiri (bertuhankan hawa nafsu) pasti akan mempertikaikan sesuatu menerusi ilham dari-Nya jua.

Moga2 bermanfaat.
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 08:56 PM | Show all posts
sembang serupa babi terbang...koyal sesat
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2019 09:00 PM | Show all posts
mbhcsf replied at 17-4-2019 12:27 PM
saya ingin bertanya adakah org yg tak solat, minum arak dalam pemahaman Encik ttg syariah atau ilm ...

Hurm...yg sy tahu, org mcm ni tak batal iman kecuali kalau mereka kata solat tak wajib, minum arak boleh, tutup aurat tak wajib atau tak berdosa tak tutup aurat. Betul tak encik ?
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2019 09:02 PM | Show all posts
rantaikendoq replied at 17-4-2019 08:56 PM
sembang serupa babi terbang...koyal sesat

Bagus komen awak ni. Sangat memberangsangkan, sangat membina. Kalau org nak terus sesat takda lah nak penat-penat luangkan masa untuk menulis dan bertanya dalam forum. Senang sahaja, abaikan sahaja, teruskan saja hidup ini seperti biasa. Tak payah banyak tanya...Yeah enjoyy buddy !! Komen mcm awak sangat memBERANGSANGKAN tahniah
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2019 11:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Soalan dari saya : mau ke ilmu dari perbendaharaan Allah, lalu, esoknya, Allah sapu bersih semua yg terlibat dgn taghut? Kalau gamak2 nak, silalah provoke lagi ye.
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2019 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam mana kita nak tahu, tanda2 sebelum Allah hantar bala-Nya?
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2019 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Untuk tahu, tanda2 sebelum dtg bala dari-Nya :
1) ramainya manusia bertuhankan hawa nafsu ( kita berada dizaman itu). Secara logik, majoriti manusia dizaman ini bertuhankan hawa nafsu dalam semua perkara
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2019 11:32 PM From the mobile phone | Show all posts
2)yg dinamakan ulama, cenderung mentakwilkan sesuatu utk mencari penyelesaian (sedangkan ianya fitnah terhadap Allah)
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2019 11:34 PM From the mobile phone | Show all posts
3) golongan yg tidak memelihara fitrah kejadian manusia, mula disonggokkan utk mengimarahkan dunia
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.088463s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list