Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1050
View
17
Reply

Akaun simpanan atau akaun semasa?

[Copy link]

Author: Leeanne88    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-4-2019 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hai assalamualaikum semua.

Rasanya takde lagi kot topik ni. Dulu iols pernah la buat online business lepas tu stop kejap. Sekarang rasa nak mula balik. So iols nak tanya la korang guna akaun apa untuk transaksi korang. Macam terbaca yang bank akan tutup akaun simpanan kalau ada banyak sangat transaksi.

Lepas tu korang boleh la share tips/ requirements/pengalaman bukak akaun semasa dekat sini. Tqsm
Single Polls, Total 18 Users voted
Your User group have no permission to vote

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu ada akaun semasa sbb nk pakai cek.. Now dah ada online banking, cheaper maintain akaun simpananhuhu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-4-2019 03:43 PM From the mobile phone | Show all posts
glump replied at 10-4-2019 02:50 PM
Dulu ada akaun semasa sbb nk pakai cek.. Now dah ada online banking, cheaper maintain akaun simpanan ...

Tu la. Tapi macam seram pulak dengo cite orang yang tetiba je bank tutup akaun.
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 03:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Biasa for bisness purpose, akaun semasa
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 04:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam mn bank tiba2 boleh tutup akaun
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-4-2019 04:24 PM From the mobile phone | Show all posts
glump replied at 10-4-2019 04:10 PM
Macam mn bank tiba2 boleh tutup akaun

Dulu kan ada viral yang tetiba dapat surat kata akaun ditutup. Alasan sebab banyak transaksi masuk kalau tak silap. Katanya bank ada had untuk transaksi keluar masuk
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 04:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by glump at 10-4-2019 04:32 PM

Bank takut pengubahan wang haram.. Kalau normal transaction 3 sehari tiba2 jadi 3000 sehari mmag kena lah kot..
Mmg pun skrg quite particular for certain amount, transaction, country

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 05:13 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau u ada daftar co acc semasa is a must. sbb nak issue cheque and so on.

andai kata baru nak start online and transaction belum lg berpuluh ribu setiap bulan. Masih ok guna acc simpanan.

So, its ur own preferences.. mana yg sesuai and suitable utk u and ur online business.

Why not start with what u have dulu. Bila business dah grow upgrade to current
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 08:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Nice topic
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau nak buat bisness.. Memang kena bukak akaun semasa Di atas nama company.. Tak nak buku cek pun boleh.. Ada je bank yang bagi atm card untuk business account.
Tak boleh guna akaun simpanan dia atas nama individu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-4-2019 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
glump replied at 10-4-2019 04:28 PM
Bank takut pengubahan wang haram.. Kalau normal transaction 3 sehari tiba2 jadi 3000 sehari mmag ken ...

I see. So kalau setakat few transactions per day tu masih dikira ok la kot eh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-4-2019 11:10 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 10-4-2019 05:13 PM
kalau u ada daftar co acc semasa is a must. sbb nak issue cheque and so on.

andai kata baru nak s ...

Yela kan. Betul jugak tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-4-2019 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
noqiz replied at 10-4-2019 10:17 PM
Kalau nak buat bisness.. Memang kena bukak akaun semasa Di atas nama company.. Tak nak buku cek pun  ...

Nak kena survey dulu la nampaknya
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Current account ni nk bukak kena ada introducer dan kena deposit 3 ribu.. Ikut bank lah kan utk minima deposit nie. I ada current akaun public bank, gitulah dia mintak.
Kalau current account pakai nama sykt sdn bhd tu dia caj utk Internet banking tapi kalau enterprise tiada  caj extra just caj macam personal acct

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 06:34 PM | Show all posts
kalau cimb ...blh apply cimb bizchannel untuk sdn bhd, enterprise pun blh kot (yg ni kena cfmkan semula w bank). ni utk tak banyak transaction lah sbb bizchannel ni free. tak silap bank lain pun ada dah bizchannel ni. aku suka sbb tak de fee. se eloknya untuk business better ada account under company sendiri senang nk monitor transaksi.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-4-2019 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
glump replied at 10-4-2019 11:30 PM
Current account ni nk bukak kena ada introducer dan kena deposit 3 ribu.. Ikut bank lah kan utk mini ...

Oh macam. Ok2 banyak gak benda baru yang iols tau ni.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-4-2019 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts
punchup replied at 11-4-2019 06:34 PM
kalau cimb ...blh apply cimb bizchannel untuk sdn bhd, enterprise pun blh kot (yg ni kena cfmkan sem ...

Ok ni pun baru tau. Nak kena buat research jugak ni.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2019 10:33 AM | Show all posts
yes and go to bank and tanya...just ask all u nak tau tt..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.086431s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list