Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
6481
View
128
Reply

"Driving Class Is A Mental Abuse" - Gadis Ini Luah Pengalaman Pahit Di Sekolah Memandu

[Copy link]

Author: hafiz.ahmad       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-4-2019 04:38 PM | Show all posts |Read mode
Apabila SPM sudah habis dan cuti panjang pun tiba, majoriti daripada mereka akan menggunakan masa tersebut untuk mengambil lesen memandu.


Majoriti daripada kita semua juga pernah merasa pengalaman belajar di sekolah memandu dan kebanyakannya mengalami pengalaman yang buruk. Betul tak?



Sumber Gambar: musadun.com





Baru-baru ini tular di laman Twitter apabila gadis ini menceritakan kisah pahitnya di sekolah memandu.











Individu ini pula menceritakan kisah guru memandunya yang biadap dan racist.











Seringkali kita mendengar kisah guru memandu yang panas baran dan suka mengambil kesempatan terhadap pelajar perempuan. Adakah suasana di sekolah itu sendiri yang menjadikan majoriti dari guru memandu ini gatal dan panas baran?


Ataupun semua ini hanyalah sikap peribadi individu guru memandu itu sendiri. Apa pendapat anda? - CARI

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 04:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Hmmm.. aku dulu dapat cikgu yang asik nak pegang. Silap sikit pegang telinga, nasib situ aje
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
nasib iols dapat cekgu yang sangat baik. iols pecahkan bumper pun tak marah. langsung tak baran. sampai enjin berasap pun tak kene marah langsung.notes dia kalau ikut betul2 memang bagus.iols yang zero pengalaman boleh lulus ngam2 time L matang. tapi pas beli kete semua dah lupa
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 04:47 PM | Show all posts
nono86 replied at 9-4-2019 04:41 PM
Hmmm.. aku dulu dapat cikgu yang asik nak pegang. Silap sikit pegang telinga, nasib situ aje

serba salah kan..kalu ko karate dia..eksiden plak nanti
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Cikgu driving kaka nyaris masuk bawah lori tanah nasib baik dia sempat tekan brek sebelah pemandu. Dia suruh pecat kejar lampu hijau. Tapi dia xsuruh brek..bagi arahan kena jelas!
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Yanz0000 at 9-4-2019 04:52 PM

Ngeri jgk baca sape ada pengalaman pahit masa cls memandu. Nasib baik iols dpt cikgu yg kelakar. Iols dh la lembab and cepat panik. Cikgu tu stress smpai ckp 'dah, malas aku ajar kau dah' pstu tgk luar tingkap eh merajuk lak tk koserr haahha dan iols lepas tanpa kena repeat perkara paling bahagiaaa walaupun sorg2 je handle psl ambik lesen ni tanpa parents guide. Pepandai la hidup dgn jalan kaki sesorg lalu jalan gelap tkde kereta tkde motor sgt pukul 630 dh gerak jalan sesorg semua pakai duit sendiri. Tk sanggup lg dah   kepada adik yg nak ambik lesen memandu, goodluck! Cikgu semua ok je kadang tu uols buat la kelakar sikit lelama dia ok je. Pegawai jpj haritu pun iols ckp nak terberak lak rasa punya debar ni. Dia ckp 'ehh hang jgn macam2'
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 04:52 PM From the mobile phone | Show all posts
ehh..memang la..aku pun rasa gitu, bila teringat balik masa nak amek lesen dulu, macam trauma pulak

yang aku dapat rasa, semua garang2..bajet bagus and asek nak marah je
tp cikgu aku ni baiklah, amek n pick up sabar je ngan aku yang kadang2 lambat ni, masa dapat full marks test tu dia sengih tanya naper banyak sgt salah th haha maseh cikgu jasanu dikenang

cumanya, aku x kenan assistant dia..cam gatal sket. Muda lagi. Satu ari dia dia isap rokok dlm kete, masa tu lalu hutan belakang gombak tu..aku cepat2 baca mcm2 surah sbb rasa x sedap ati. Habis session petang tido cam mimpi apa tah..

esoknya dia jumpa aku, dia start marah2..aku syak dia nak guna2 aku la ngan asap rokok tu tp x menjadi..padan muka
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 04:54 PM | Show all posts
akak aku kena marah..siap cakap bodoh lg..balik rumah nangis2..bgtau kat mak cikgu tu kata bodo..tapi kita ada hak kan nak complain kat company tu..betul x?
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 04:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Sib baik dpt dulu cikgu yg ok.sorang muda..sorang berumur sikit..pak aji.
Yg pak aji asyik suruh drive ke kg dia..petik buah kejap katanya.ikut ajelah.

Masa anak plk.alhamdulilah pn ok.tp kawan dia siap asyik kena raba.suh report x mau..asyik mengeluh kat anak.last2 kawan ank separuh jalan aje
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
I kena molested beb dengan cikgu driving tua. Hahaha masa tu I macam blur tak rasa apa-apa tapi tangan dia dah merayap ke peha pegang tangan semua. Lepastu I fail test, I ambil lagi but second time dapat cikgu memandu lelaki muda yang baik and lembut je bercakap. Penyabar level 999. Alhamdulillah. Sampai sekarang memang teringat je cikgu yang baik tu sentiasa doakan dia kalau teringat sebab dia too good to be true.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 05:02 PM | Show all posts
Edited by anilas85 at 9-4-2019 05:08 PM

Aku dengan xde pengalaman bawak kereta... bygkan bwk kete duk gear 1,2..time tu lgsg xtau kegunaan gear utk ape,cume tau, 1,2 dan reverse..dpt lak cikgu yang 1st time jumpe.. terus suruh bawak...keje gileeeeee....tp yg baguih aku cpt belajar care nk control kete... cikgu tu lgsg xpnah pgg tgan ke hape..die cume tunjuk je tu ni... (salute sebab die mmg jnis xamik kesempatan).. sebab ckgu aku penah xdtg, then kawan die ganti, mmg kawan die jenis pegang weeeehhh, seremmmmm...

tak pasti cikgu aku tu stil ngajar lagi o x kat sane.. kalau sape2 nak amik lesen kete, mmg aku suggest cikgu ni..akademi memandu cott seremban ye... pasai jpj, mmg pepuan rezeki le dpt jpj agak gatai sikit, senang nk luls, ahakssssss....
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 05:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Pengalaman aku dpt cikgu perempuan tua. Garang gilerrrr. Mmg cikgu2 lain pun ada bagitau cikgu iollss dpt ni garang and kena sbr byk2. Nak buat mcm mana. I x ada option sbb I nk dpt lesen cpt and cikgu garang giler ni je available utk ajar I. Tapi Alhamdullillah berkat kesabaran iollsss dpt markah cemerlang. Tunjuk result kat cikgu tu. Cikgu tu siap puji bangga lg. Ok lah.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 05:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols dulu blaja kt kampung so jiran jemiran je yg jadi pengajar, makcik kantin, kerani n jpj yg test. So xdela nervous sgt. Ayah iols langsung x bagi cuba2 belajar bawak utk mahirkan diri. Elok lepas dapat lesen je nah amik kau bawakla keta tu nak tergolek tertonggeng pon. Xde ayah iols nak jegil ke hape.
Sekarang rata2 calon x kenal pn cikgu skolah memandu. Cikgu2 ni pon pulak xde semangat nk bagi calon pandai.
Tapi yg komen atas tu pasal ayah die tanya bila next class tu iols boleh paham camne kekusutan yg dibawa oleh parents berbangsa kelly.ng.
Kelas tuisyen monthly suka2 tukar hari tuisyen sebab ada hal. Sesekali boleh selit time cikgu lapang, ehhh org dh beri betis nak peha pulak
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 05:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Teruk sangat ke tu?
Kalau kau try amik lesen kereta kat Dubai....
Kalau lembab sangat sampai 10kali tak lulus itu biasa...
Officemate I dari India ambil test 14 kali tak lulus jugak..
Pengalaman I masa ambil lesen dulu,  masa turn sorang pinoy test drive,  inspektor tu suruh pinoy tu berhenti kat roundabout yg mmg takde reserved jalan utk berhenti... On the spot gagal...

Kat Dubai masa test 4 orang sekali masuk satu kereta dengan inspektor...
Gigil atau tak aje la dengar arahan inspektor tu...
Kena cerdik bukan ikut je cakap dia...
Kalau tak boleh berhenti,  tak perlu pasang signal,  kalau dia suruh jangan buat...
Kalau kau buat confirm failed...
Paling sadis ada member kena,  masa berhenti tarik handbrake berbunyi pun boleh jadi alasan failed

Kau rasa dik?
Beruntung la kau lahir kat Msia,  ambil lesen kereta kat Msia...
Kalau kat Dubai entah apa kau nak komplen???

Btw,  I ambil lesen test sekali dah lulus... Hurrayyy....  Inspektor tu suka I,  baik2 aje dia..
Hahahaha

Ini kisah ambil lesen kereta Dubai 10 tahun lepas ya...
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 05:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau cerita pasal cikgu sekolah memandu pulak...
Apa kes eh cikgu pulak nak berlagak?
Kita kan customer... Kita boleh demand..

Masa I masuk kelas memandu dulu...
23 tahun dahulu, my ayah bagi tau sekolah memandu tu nak bayar by mmy stages...
Sebabnya my ayah kata in case I tak serasi dengan cikgu tu senang nak tukar tempat lain..
Ingat lagi tokey sekolah memandu tu andartu badan saiz tong drum... Dia tarik muncung bila my ayah cakap macam tu..
Mujur cikgu okay... Tak cukupkan berapa jam belajar pun...  Terus masuk test..

As vustomer kita ada hak memilih..
Banyak songeh cikgu kita terminate aje..

Fuhh tulis memang senang...
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa jua isu yg di cedok from twitter, kebanyakkan pada aku sangat narrow perspective. Pastu org (biasanya budak2 yg berimankan dunia socmed) yg highlight the issue selalu over react, generalisation/liberalization, ad hominem fallacies etc etc

Kosser lah aku.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
willow12 replied at 9-4-2019 05:39 PM
Apa jua isu yg di cedok from twitter, kebanyakkan pada aku sangat narrow perspective. Pastu org (bia ...

Setuju sgt.
Biasala budak2 ni life dia dlm socmed je.
Mana2 bidang pun ada org baik dan jahat, nak taknak kena la hadap, baru la dapat pengalaman hidup.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 05:47 PM From the mobile phone | Show all posts
I wouldn't deny this
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku dulu amek lesen moto umur 16 kene marah dgn cikgu tu.. nangis2 aku wey. Last2 esoknye makcik aku dtg marah semula cikgu tu hahaha
Lesen kete amek aman2 saja..
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols dulu terpegang ciknek cikgu iols.. ko rase???
Nk pegang tombol gear terpegang ciknek heols... malu gilaaa.. x tau la heols terangsang ke ape... tp lps abis tu iols nampak heols tergesa2 masuk toilet.
Nasib baik itu hari last belajar sebelum test jpj. Iols mmg nekad nk lulus sbb x nk jumpa cikgu tu lg..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.111964s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list