Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2152
View
61
Reply

Hakmilik rumah lepas cerai

[Copy link]

Author: little_azz       Show all posts   Read mode

Post time 10-4-2019 09:59 AM | Show all posts
Nurul8001 replied at 9-4-2019 09:32 PM
Bertuahnya. Saya tak mampu. Rezeki masing2 tak sama.
Sekarang ni duduk rumah suami yg dia beli s ...

semua kita lahir bogel dari perut ibu..x de pape..diberi akal, kekuatan..itulah bekal kita membesar,,akak org susah dari keluarga susah..akak bertatih naik..bukan disuap "silver spoon"..akak nak share something..yg semua org pasti bole buat..citer powernya solat malam..akak x ada kawan rapat, akak x penah citer kesdihan dgn famili..mak ayah adikbradik,,sumer org nmpak akak x de masalah..dgn suami akak x pernah mengeluh sbb x mo dia melatah,so i carry my own burden..akak solely ada Allah..semua benda akak minta ngan Dia..nak sambung belajar, nak lulus exam, nak kawin, nak anak..semua akak refer pd Dia..solat malam is the best way..(akak bukan alim sgt pun) cuma akak x bgantung pd sesiapa cuma pada Dia..makin hari..makin tahun keyakinan pada Dia meningkat sampai rasanya lebih baik minta direct dgn Dia..contohnya kalu nak amik anak kt asrama pun, seminggu sebelum tu akak dah doa hari2 ttg keselamatan dperjalanan,keadaan kereta, cuaca yg baik..pada Allah agar dipermudahkan..bongokkan akak?..tapi so far alhamdulillah sgt berkesan sbb bulat2 hati kita , hati manusia dlm genggamanNya..so minta la apa saja asal jgn minta benda x baik dah laaa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 10:23 AM | Show all posts
dari pening kepala byk sgt kerenah..jual je bgi persen sikit kt ex
b4 that cari rumah yg berdekatan
under 1 nama sdiri

setel
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
puteribaya replied at 10-4-2019 09:59 AM
semua kita lahir bogel dari perut ibu..x de pape..diberi akal, kekuatan..itulah bekal kita membesa ...

Good sharing sister. I adore u
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 12:00 PM | Show all posts
kuihbakar replied at 10-4-2019 11:34 AM
Good sharing sister. I adore u

alhamdulillah..sis gembira..ada yg amik iktibar..sis org susah dolu2..tahu peritnya x berduit ditangan
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts
puteribaya replied at 10-4-2019 12:00 PM
alhamdulillah..sis gembira..ada yg amik iktibar..sis org susah dolu2..tahu peritnya x berduit dita ...

Ya susah di permulaan itu biasa. insya-Allah, akhirnya pasti akan manis
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 03:58 PM | Show all posts
kuihbakar replied at 10-4-2019 03:05 PM
Ya susah di permulaan itu biasa. insya-Allah, akhirnya pasti akan manis

betul ..ramai gak meols jumpa..yg satu ketika dulu senang lenang..x tersangka sekarang ni sgt susah..sedih plak tenguk dah usia senja meminta2..harap kita dapat husnul khotimah
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 05:36 PM | Show all posts
just sharing my experience

Untuk kes yang nearly similar to yours
Saya submit loan baru
So lepas tu sign Sales & Purchase baru untuk tukar nama
Minta lawyer dapatkan sign previous owner (me & she) to new owner (me)
So she willing to sign
Pastu proses transfer berlaku dengan jayanya
But quite some amount of money juga lah nak bayar lawyer & sedikit saguhati

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-4-2019 08:44 PM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 10-4-2019 12:13 AM
Klu tak nak fikir,  diamkan aje sis...
Duduk aje rumah tu sampai roboh...
Nak sewaksn pun bo ...

Rumah tu x boleh sewakan. Mmg kena duduk sendiri. Hehe.. kalau dia mati dulu lagi susah. Nt ada pulak waris sana yg dtg tuntut. Hmm..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-4-2019 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
puteribaya replied at 10-4-2019 09:47 AM
emm lesson learned..Allah jatuhkan ujian bukan saja2..pasti ada yg hendak Dia ajari..(walau klise  ...

Thanks akak.. terkesan dgn nasihat akak. Insha Allah.. sy cuba betulkan mana yg silap& ubah diri kpd yg lebih baik. I adore you kak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-4-2019 08:51 PM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 10-4-2019 10:23 AM
dari pening kepala byk sgt kerenah..jual je bgi persen sikit kt ex
b4 that cari rumah yg berdekatan ...

Too bad rumah tu tak boleh jual or sewakan sampai 10 tahun. Under my home scheme. Rumah org2 x brp mampu. Nak beli lg 1 mmg x lepas dahla loan dgn rekod AKPK bagai tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-4-2019 08:57 PM From the mobile phone | Show all posts
syaiful replied at 10-4-2019 05:36 PM
just sharing my experience

Untuk kes yang nearly similar to yours

Oo.. boleh eh mcmni? Masa tu rumah dah siap tak? Submit loan baru under the same bank?
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
puteribaya replied at 10-4-2019 03:58 PM
betul ..ramai gak meols jumpa..yg satu ketika dulu senang lenang..x tersangka sekarang ni sgt susa ...

InsyaAllah amin....
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 09:08 AM | Show all posts
little_azz replied at 10-4-2019 08:57 PM
Oo.. boleh eh mcmni? Masa tu rumah dah siap tak? Submit loan baru under the same bank?

rumah dah siap

submit loan baru under different bank sebab bank lain tu offer better rate than the previous bank dan beralih dari pinjaman konvensional ke syariah
banker advise masa tu tak boleh masuk refinance, kena masuk kes kira macam new purchase

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 09:11 AM | Show all posts
little_azz replied at 10-4-2019 08:51 PM
Too bad rumah tu tak boleh jual or sewakan sampai 10 tahun. Under my home scheme. Rumah org2 x brp ...

ni rumah myhome kan...awk location mn beli?cz sy pon beli jugak dkt bukit jalil...ntah2 kita ni berjiran..mmg syarat x buleh sewa or jual selama 10 tahun..tp sy ade tny developer dulu, dia ckp klau nk sewa kena pndai2..
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 10:35 AM | Show all posts
little_azz replied at 10-4-2019 08:48 PM
Thanks akak.. terkesan dgn nasihat akak. Insha Allah.. sy cuba betulkan mana yg silap& ubah diri k ...

that's my girl..go go go..
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 01:32 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 9-4-2019 06:50 PM
Kalau dia sukarela nak sign dokumen transfer nama yoy sorang senang la..
Kalau dia tak nak,  terpa ...

Suami yg bertanggunjawab keatas tanggungannya termasuk isterinya masakan terus terusan  biarkan isteri jadi baruanya keluar bekerja, terutama jika Dia mampu kan???


Hang nak jawab boleh, taknak jawab pun boleh.....


Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sarahmirza at 11-4-2019 01:42 PM
little_azz replied at 10-4-2019 08:44 PM
Rumah tu x boleh sewakan. Mmg kena duduk sendiri. Hehe.. kalau dia mati dulu lagi susah. Nt ada pu ...


On paper je u...
Rumah baru penempatan semula setinggan yg company i buat pun selamba aje depa sewakan.. Rumah ppr pun sama...
Inikan pula myhome scheme yg beli pakai duit sendiri...

Malaysia boleh...  
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 01:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Menakautau replied at 11-4-2019 01:32 PM
Suami yg bertanggunjawab keatas tanggungannya termasuk isterinya masakan terus terusan  biarkan is ...

Suka hati la isteri nak terus bekerja...
Dah memang tau kan isteri ada aje yang jenis mata duitan...
Kenapa nak hidup setakat makan pakai aje kalau tau mampu terlebih makan pakai boleh beli harta lagi..

Pilih aje yang mana satu...

Nak lagi anak2 masing2 berhobi mahal....
Sorang mintak camera canggih,  sorang mintak alat muzik itu ini,  sorang mintak set archery MK..

Manak takde anak mana tau dan fikir semua itu...

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 01:49 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 11-4-2019 01:42 PM
Suka hati la isteri nak terus bekerja...
Dah memang tau kan isteri ada aje yang jenis mata duita ...

Bila bab mata duitan terkembang kembang hidung hang pertahankan....

tapi bila bab Ibu sorang, hantar pi rumah org Tua...

Kalau manak sebut shilaker hang nee..wajar Tak???

Suami dayus tau...galakkan isteri jadi baruanya keluar bekerja..tapi bila bab Ibu sorang..kohnon..penjagaan terbaik..hantar pi rumah org tua...

Hang jawab ler..nanti manak Rejam hang cukup cukup...


Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 01:50 PM | Show all posts
Hobi mahal, ibu di campak rumah org Tua....

Shilaker nya odah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.083494s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list