JAWATAN KOSONG DIPERLUKAN SEGERA! Jana pendapatan dari rumah sebagai penulis freelance kami. Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
1674
View
61
Reply

Hakmilik rumah lepas cerai

[Copy link]

Author: little_azz    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-4-2019 03:55 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Sorry eh dah bertahun2 sbnrnya tinggal forum  xtaula sesuai x board ni, kalau x sesuai tlg move ye. Cam gini.. dulu masa kawin ada beli rumah. SNP 2 nama- me& ex husband. Dah nama ex tu dah cerai la kan. Masalahnya skrg dia x menyumbang apa pun. Rumah tu takde deposit sbb under scheme myhome. Deposit kerajaan byr. Balance tu loan atas nama sy. SNP ada nama dia sekali sbb masa tu dia dok argue, sewa rumah bulan2 dia yg byr, nanti rumah baru mesti dia yg byr jugak loan walaupun loan bukan nama dia. Jd dia insist nak jugak ada nama dia dalam SNP.

Pendek cerita jodoh x panjang jd sekarang ni mcm mana nak buat utk keluarkan nama dia dari SNP? Ada ke lawyer hartanah sini boleh advise? Dah g tanya lawyer SNP dia ckp kena buat surat bg ex sign yg dia willing utk remove nama dia pastu SNP kena buat balik& loan bank pun kena revise balik jd first party punya loan. Mmg itu je ke caranya? Just tanya kot2 ada yg pernah ada experience. Nak mintak dia sign surat tu yg rasa berattt sgt sampai harini x settle2 lg.

By the way ktorg cerai bulan 8 tahun lepas. Rumah masih under construction. Sekarang baru byr progress payment je dlm 100+ bulan2. Expected siap thn 2021.

Tlg sat bagi pandangan sape2 yg arif. Tqvm..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 04:26 PM | Show all posts
rasanya klu rumah tak siap lg proses lg senang. sebab bulan2 belum byr lg utk rumah tu. tp tu laa kena jgk dpt ttgn ex tu klu tak silap. tak pun tgu keputusan mahkamah la. sbb skrg ni rumah tu tak siap lg kan. mesti TT menang at last

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 04:27 PM | Show all posts
ni @noraidil_06 boleh bagi advice..
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 9-4-2019 04:27 PM
ni @noraidil_06 boleh bagi advice..

Hi bang. Tq tag. Bende ni lg sesuai tanye dgn syarie lawyer. Ade procedure yg korang kena lalui dulu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2019 04:45 PM From the mobile phone | Show all posts
mizruncing replied at 9-4-2019 04:26 PM
rasanya klu rumah tak siap lg proses lg senang. sebab bulan2 belum byr lg utk rumah tu. tp tu laa ke ...

Xde g mahkamah pun sis. Dok fikir nak tanya pendapat org tp xtau nk tanya sape. Tu la try post kat sini. Skrg kira dah ok sikit byk benda dah settle. Dulu masa baru2 rasa sedih sungguh hidup. Dok pk nk settle hutang dia tinggal semua atas nama sy sbb nama dia blacklist. Sampai terpaksa g AKPK. Kereta dulu dia guna nama sy jugak baru nk settle surrender balik je bg bank x larat nk byr bulan2. Ada member ckp xpyh dptkan sign dia pun xpe sbb terang2 dia x contribute byr apa pun. Ada yg ckp boleh tuntut under harta sepencarian tp xtau la nk start dari mana...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2019 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 9-4-2019 04:39 PM
Hi bang. Tq tag. Bende ni lg sesuai tanye dgn syarie lawyer. Ade procedure yg korang kena lalui du ...

Syarie lawyer? Maknanya kena g mahkamah syariah?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2019 04:52 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 9-4-2019 04:27 PM
ni @noraidil_06 boleh bagi advice..

Time kasih zulka
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts
little_azz replied at 9-4-2019 04:45 PM
Xde g mahkamah pun sis. Dok fikir nak tanya pendapat org tp xtau nk tanya sape. Tu la try post kat ...

U mmg kena tuntut under harta sepencarian whether u like or not. Dia mmg x nak surrender gitu je kan? I bkn syarie lawyer. Tp i mmg sll hadapi bende mcm ni. N kami akn pulangkan kes ke syarie lawyer then dtg balik pd civil slps dpt perintah mahkamah.

Ps note its not cheap.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 04:56 PM | Show all posts
kesian nya kau dik..bertabahlah..mudah2an ada yg boleh bagi pencerahan..sebab tu akak ni semua harta nama akak dan akak bayar..rumah, kereta.hiasan rumah ikut citarasa memasing...dan dia pun ada rumah n kereta nama dia jugak..kita org duduk dua2 rumah..beli x jauh..tguk mood..kereta masing2 pakai..ofis pun dua2 tak jauh..dah biasa tak rasa penat pun ulang2 dua rumah..selalunya weekend duduk rumah dia..sbb lebih jauh dari town..rileks..dan weekdays ..dok umah akak..alhamdulillah..so far so good..kalau ada terjadi perpisahan (nauzubillah)..masing2 dah tau tugas masing2..kalu merajuk akak balik umah hakak..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2019 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 9-4-2019 04:53 PM
U mmg kena tuntut under harta sepencarian whether u like or not. Dia mmg x nak surrender gitu je k ...

duit lagi... But if he's willing to sign letter tu better la kan. Maksudnya x perlu la ke mahkamah bagai?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2019 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
puteribaya replied at 9-4-2019 04:56 PM
kesian nya kau dik..bertabahlah..mudah2an ada yg boleh bagi pencerahan..sebab tu akak ni semua harta ...

Untunggg akak boleh afford. Bila la nak kaya
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 05:08 PM From the mobile phone | Show all posts
little_azz replied at 9-4-2019 05:01 PM
duit lagi... But if he's willing to sign letter tu better la kan. Maksudnya x perlu la ke mahkama ...

I tatau la apa surat yg lawyer tu ckp. Tp i baca blk explaination u, ur lawyer is right. I dont really give advice online. Semua opinion kena base on document available
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2019 05:13 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 9-4-2019 05:08 PM
I tatau la apa surat yg lawyer tu ckp. Tp i baca blk explaination u, ur lawyer is right. I dont re ...

Owh.. ok. Time kasih ye
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 05:21 PM | Show all posts
little_azz replied at 9-4-2019 05:02 PM
Untunggg akak boleh afford. Bila la nak kaya

akak jimat org nyer dik..x macam org lain..baju beralmari..henbeg jenama,emas sampai siku,,makan restoren mewah..semua tu akk x de..akk kumpul duit..masuk skim pelaburan2 yg selamat..sampai mampu beli umah..dan kereta ..skrg..rumah eje utang..kereta akak pakai la Wira buruk tu bertahun sampai cukup duit..akk beli kreta import..cash..hidup didunia kena menabung..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 06:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau dia sukarela nak sign dokumen transfer nama yoy sorang senang la..
Kalau dia tak nak,  terpaksa la pergi mahkamah syariah fail harta sepencarian.

Btw,  teringat kes officemate I dulu..
Kes rumah 2 nama,  ex cuma contribute 10% downpayment itupun keluarkan epf,  nafkah tak pernah bagi,  loan rumah lagi la tak pernah bayar..
Bila fail harta sepencarian,  hakim arahkan dia bayar sejumlah wang lebih sikit dari 10% downpayment dulu..
Biarpun masa itu dia dah menang cerai fasakh sebab ex tak bagi nafkah..
Kaedahnya... Hak seseorang (lelaki)  tetap hak dia biarpun dia seorang yang tidak bertanggungjawab..
*lelaki itu I yang tambah...

Begitulah adilnya mahkamah...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2019 07:11 PM From the mobile phone | Show all posts
puteribaya replied at 9-4-2019 05:21 PM
akak jimat org nyer dik..x macam org lain..baju beralmari..henbeg jenama,emas sampai siku,,makan r ...

insaf jap baca ni. Nyesal dulu masa gaji lebih dari cukup x pandai menyimpan. Boros sgt idakle tp bab simpan duit mmg fail. Masa kawin dah beringat nak menyimpan sbb pk masa dpn anak. Tp kita sibuk nk menyimpan dia pulak sibuk tolong habiskan Skrg nak start menabung pun byk kekangan.gaji singgah jap je dlm account pastu abis byr utang. Sob2.. Sungguh byk btl duit habis sbb dia tp nak menyesal kawin pun x guna. Kalau x kawin dulu xdpt anak. Anak tu jela peneman pengubat hati duka lara
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-4-2019 07:20 PM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 9-4-2019 06:50 PM
Kalau dia sukarela nak sign dokumen transfer nama yoy sorang senang la..
Kalau dia tak nak,  terpa ...

Adil sungguh  
Ntahle sis.. nak appoint lawyer pk charges dia pun takut. Mana la nak korek duit lg. Dgn semua commitment skrg ni mmg rasa terbeban sangat. Tolak2 hutang cukup2 jelah utk belanja 2 beranak. Dulu sebelum g AKPK lg hari2 nangis pk mcmmn nk survive tolak hutang tinggal -ve
Kalau boleh bab rumah ni mmg xnak pk sbb tambah susah hati. Tp kalau x pk dah nanti mcmmn pulak masa depan
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 09:32 PM From the mobile phone | Show all posts
puteribaya replied at 9-4-2019 04:56 PM
kesian nya kau dik..bertabahlah..mudah2an ada yg boleh bagi pencerahan..sebab tu akak ni semua harta ...

Bertuahnya. Saya tak mampu. Rezeki masing2 tak sama.
Sekarang ni duduk rumah suami yg dia beli sebelum kami kahwin. Saya takde hutang dan takde aset jugak. Tak taulah nak happy ke nak sedih.
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 12:13 AM From the mobile phone | Show all posts
little_azz replied at 9-4-2019 07:20 PM
Adil sungguh  
Ntahle sis.. nak appoint lawyer pk charges dia pun takut. Mana la nak korek duit l ...


Klu tak nak fikir,  diamkan aje sis...
Duduk aje rumah tu sampai roboh...
Nak sewaksn pun boleh...
Tunggu aje dia yg failkan harta sepencarian..
Sambil2 tu,  doa la ex you mati dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 09:47 AM | Show all posts
little_azz replied at 9-4-2019 07:11 PM
insaf jap baca ni. Nyesal dulu masa gaji lebih dari cukup x pandai menyimpan. Boros sgt idakle tp ...

emm lesson learned..Allah jatuhkan ujian bukan saja2..pasti ada yg hendak Dia ajari..(walau klise tapi hakikat kan)..jgn susah ati sgt..comeback to Him..segala masalah datang dari langit,,dan kepada langit juga kita memohon..Dia pencipta bumi dan langit..so back to Him..bulat2 serahkan diri pada dia tanpa ada sekelumit kesal..redha dan ikhlas dan jangan lupa..YAKIN..pecaya pd kuasa Allah jer x cukup, kita kena yakin ,,kita akan rasa manisnya ujian..jgn salah kan sesiapa..sebab Allah nak ajar kita, nak uji/baiki kita bukan yg lain2..ubah diri kita sebelum kita ubah org lain..jgn lari dari landasan yg Allah tetapkan...pertama2 lihat solat kita, cukup ke, awal waktu ke?, aurat..sempurna tutup ikut syariat,pergaulan..walau nampak biasa..tapi bagaimana diofis..gurau senda dgn bukan muhrim..semua itu ada garis panduan,,walau nampak klise, remeh,,tapi ianya contribution faktor in our life..kalau kita nak yg terbaik..kita kena beri yg terbaik..akak x cakap kosong sbb talk tru' experience..cuba..pelan2 tapi kekal..in shaa allah..hidup didunia adalah penjara utk org2 Muslim,,sbb tu susah..hasil kesusahan?syurga in shaa allah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.074614s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list