Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
2946
View
60
Reply

Me time, our time, family time. Perlu atau tidak?

[Copy link]

Author: noyurie    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-4-2019 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Konsep me time, our time and Family time kena wujud dlm setiap institusi kekeluargaan..ianya berkesan untuk keseimbangan mental dan emosi.. Cuma kena pandai bahagi masa.. Tapi ramai yg masih skeptikal bila seseorang tu bercuti tanpa membawa anak-anak atau pasangan..

Me time : masa untuk diri sendiri samada suami/isteri..tak perlu mengambil masa yg lama, cukup hanya ke spa atau keluar bersama rakan, atau pelbagai lagi aktiviti persendirian yang di rasakan sesuai..

Our time : keluar atau bercuti
tanpa membawa anak-anak..konsep ini terbukti dapat mengeratkan lagi hubungan suami isteri di samping menyemarakkan lagi rasa cinta terhadap pasangan  

Family time : bercuti bersama pasangan, anak-anak atau keluarga dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan dan mencipta memori untuk anak-anak sepanjang proses pembesaran mereka..

Me time, our time, tidak membuatkan anda "selfish" atau pentingkan diri..kajian membuktikan ianya sangat bagus untuk kesihatan mental dan emosi anda.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2019 03:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Xdan nk me time our time selalu sgt family time.
cuma kalau otak dh xblh nk fikir srh husband bw ank pergi rmh mak mertua skjp tu saja.
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2019 04:23 PM | Show all posts
me time aku malam2 lepas makan duduk dlm bilik sorang2. anak2 dengan suami kat bawah.. aku melayan telefon, netfilx ke..sementara belum ada baby kecik ni

our time: amik cuti dating dengan laki time weekdays. tengok wayang berdua ke, makan2 ke..anak2 kat sekolah n transit. petang pukul 5 balik amik diaorang macam biasa

family time: weekend la biasanya

gituu..penting kot time2 semua tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2019 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Me time Aku, tanpa anak n suami, paling mudah Aku masuk bilik kunci pintu. Duk Dalam bilik sesorang.

Our time cam xde sgt sbb sape nak jaga anak2 kl Aku ngan laki dating?

Family time on weekend jela.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2019 06:19 PM From the mobile phone | Show all posts
violetungu replied at 6-4-2019 03:43 PM
Xdan nk me time our time selalu sgt family time.
cuma kalau otak dh xblh nk fikir srh husband bw an ...

Tu dah kira me time la tu.. Masa kita bersendirian kat rumah pun boleh untuk me time..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2019 06:20 PM From the mobile phone | Show all posts
rina0602 replied at 6-4-2019 04:23 PM
me time aku malam2 lepas makan duduk dlm bilik sorang2. anak2 dengan suami kat bawah.. aku melayan t ...

Kan... Gitu..tak semestinya kena pergi jauh atau lama2..quality time tu yang penting.. Bukan tempat atau jarak..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2019 06:24 PM From the mobile phone | Show all posts
miss_strangers replied at 6-4-2019 05:48 PM
Me time Aku, tanpa anak n suami, paling mudah Aku masuk bilik kunci pintu. Duk Dalam bilik sesorang. ...

Takpe sis.. Untuk me time tak semestinya kena keluar atau bercuti..Masa untuk kita bersendirian pun dah cukup..Our time mungkin bila anak-anak dah besar boleh di aplikasi.. Family time,bukan tempat jadi ukuran, yang penting kualiti masa bersama keluarga walaupun setakat berkelah kat laman rumah je..
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2019 06:30 PM | Show all posts
Me time... i g shopping sensorang, g massage sensorang

Our time..waktu anak2 kecik, cukup la kluar movie date, lunch date etc..
Anak2 tinggal kejap dgn family bila diorang dtg bertandang or dgn maid..
Now anak2 semua dah besar panjang, dpt trusted maid, i dh boleh travel seminggu with hubby

Family time, outing or spend cuti with family..
biasanya time ni maid blk cuti so ktorang satu family
Most of the time, maid pun join our activity together..
She's also part of our family too

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2019 07:39 PM | Show all posts
Me time masa my daughter pergi playschool, Isnin selasa rabu. Tapi setahun lebih camtu, bosan gila terasa, asyik pandang jam bila nak ambil anak. Walaupun masa tu me juga pergi shopping, lunch dengan kekawan.

So me ambil keputusan back to work, 3 hari seminggu juga, cam masa anak kat playschool.

So me time tak kisah sangat, plus my daughter masuk tidur jam 8, so lepas dia tidur, boleh tengok tv suka hati.

Tapi me suka quality time dengan anak, memang mom daughter day selalu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2019 07:48 PM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 6-4-2019 06:30 PM
Me time... i g shopping sensorang, g massage sensorang

Our time..waktu anak2 kecik, cukup la klua ...

Alhamdulillah..you dapat peluang macam tu.. Moga you and keluarga you terus bahagia hingga syurga..Aamiin
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2019 07:50 PM From the mobile phone | Show all posts
faraway1 replied at 6-4-2019 07:39 PM
Me time masa my daughter pergi playschool, Isnin selasa rabu. Tapi setahun lebih camtu, bosan gila t ...

Yer..Kadang-kadang kita tak boleh nak ikut style orang lain.. setiap orang berbeza..kalau bagi you cara tu lebih membahagiakan you, apa ada hal kan.. Moga keluarga kita semua bahagia hingga ke syurga.. Aamin..
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2019 12:14 AM | Show all posts
Masa anak kecik2 mmg x sempat la nak ber me time, banyak nak diuruskan
n rasa x bertanggungjawab pulak tinggalkan anak2 semata mata nak ketenangan kalau sis x tenang kot

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-4-2019 07:27 AM From the mobile phone | Show all posts
chipsmoremore replied at 7-4-2019 12:14 AM
Masa anak kecik2 mmg x sempat la nak ber me time, banyak nak diuruskan
n rasa x bertanggungjawab p ...

Nope laa.. Takleh kata rasa tak bertanggungjawab kalau tinggal anak untuk diri sendiri..sebab kajian mengatakan masa untuk diri sendiri atau me time terbukti dapat menstabilkan emosi dan mental.. Setiap orang berhak cari kebahagiaan untuk diri sendiri walau dengan cara apa sekali pun sebab hanya diri kita yang faham hati kita.. Cara you takleh tinggal anak its ok.. Itu cara you.. I kena respect cara you and cara setiap orang.. Me time juga tak bermaksud keluar tinggal anak-anak..dalam rumah sendiri pun boleh me time.. Contoh anak tidur, boleh rest sekejap sambil dengar lagu, tidur, baca novel, menikmati makanan favourite,tengok movie pun di kira me time...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2019 08:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya Suri rumah Dan takde anak
Me time everyday baring2 tgk YouTube forum sampai lebam
Kemas rumah, masak? Takyah

Saya suka our time - with hubby
Peluk2, urut2 him penat balik keje. Pakaikan lotion Tu him

Bila tinggal rumah sensorang kadang2 rasa bosan Yang Amat tapi malas sgt nak keluar jln2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2019 09:57 AM | Show all posts
penmerah replied at 7-4-2019 08:47 AM
Saya Suri rumah Dan takde anak
Me time everyday baring2 tgk YouTube forum sampai lebam
Kemas ruma ...

bunyik macam heading towards  rotting, menanti hari mati jerk pen?????



Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2019 09:59 AM | Show all posts
faraway1 replied at 6-4-2019 07:39 PM
Me time masa my daughter pergi playschool, Isnin selasa rabu. Tapi setahun lebih camtu, bosan gila t ...

Takda mention laki langsung, eeerrr.....bukan dah kena cerai kan parawei????




Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2019 10:01 AM | Show all posts
farlis replied at 6-4-2019 06:30 PM
Me time... i g shopping sensorang, g massage sensorang

Our time..waktu anak2 kecik, cukup la klua ...

Maid kah madu????




Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2019 10:19 AM | Show all posts
Menakautau replied at 6-4-2019 08:59 PM
Takda mention laki langsung, eeerrr.....bukan dah kena cerai kan parawei????

rindu my husband ke
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2019 12:21 PM | Show all posts
me time: i keja shif. biasa kalo shif pkl 3, pkl 12 i akan anta anak ke pengasuh, i pg jln2, mkn2 sorg2.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2019 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Me Time...... lam toilet isap rokok sambil baca Kosmo...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.103358s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list