Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
1817
View
47
Reply

Mengambil Hati Bakal Mertua

[Copy link]

Author: MeigaRa       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-4-2019 02:53 PM | Show all posts |Read mode
Salam Semua,
nak mintak tips dari semua.
kalau first time nak jumpa keluarga bakal mertua, nak kena bawak buah tangan apa?
Selalunya soalan-soalan apa je bakal ditanya selain kisah family sendiri dan kerja mana.
Berdebar ni. harap bantu ye.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Just be yourself . Dont start the culture nak hulur barang utk make people like you. Once ko tak hulur sampai mati ko kena umpat.

Yg penting ikhlas baik.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-4-2019 03:08 PM | Show all posts
munchkin replied at 4-4-2019 03:02 PM
Just be yourself . Dont start the culture nak hulur barang utk make people like you. Once ko tak hul ...

ades, sadis nanti kena kecam pulak. serba tak kena jadinya..
kalau sampai mati kena umpat, baik xpayah bagi apa-apa buah tangan tanda ingatan mesra


Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 03:13 PM | Show all posts
bawa buku akaun bank je cukup
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 03:14 PM | Show all posts
bawak makanan la. kalo p musim raya bawak la ketupat lemang ka biskut raya ka...

kalo time biasa ni bawak la kuih or apa2 makanan fevret dia. bleh tanya ngan partner ko apa yg mak pak dia suka.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 03:17 PM From the mobile phone | Show all posts
MeigaRa replied at 4-4-2019 03:08 PM
ades, sadis nanti kena kecam pulak. serba tak kena jadinya..
kalau sampai mati kena umpat, baik x ...

Kalau bawak makanan buahan tu ok lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Pengalaman akak, xyah beriyer sangat amik hati mertua. Buat biasa je. Jadi pendiam lagi better. Bawak je buah tangan sesikit.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-4-2019 03:19 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 4-4-2019 03:13 PM
bawa buku akaun bank je cukup


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-4-2019 03:20 PM | Show all posts
senahitam replied at 4-4-2019 03:14 PM
bawak makanan la. kalo p musim raya bawak la ketupat lemang ka biskut raya ka...

kalo time biasa  ...

Thank you! Ok, nak tulis siap-siap dalam nota risau lupa.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-4-2019 03:21 PM | Show all posts
munchkin replied at 4-4-2019 03:17 PM
Kalau bawak makanan buahan tu ok lagi.

Yeay, nasib boleh. Thank You.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-4-2019 03:22 PM | Show all posts
miss_strangers replied at 4-4-2019 03:18 PM
Pengalaman akak, xyah beriyer sangat amik hati mertua. Buat biasa je. Jadi pendiam lagi better. Bawa ...

Tula, nak cakap banyak risau tersilap cakap.
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 03:23 PM | Show all posts
bawak makanan jer.
bawak kuih ker, buah ker, biskut ker.
n then sampai sana,
rajin kan diri tolong bakal mertua buat air kat dapur.

sesuai kan diri with place and person yg u jumpa.
bukan jadi diri sendiri tak kena tempat, macam ex aku.

bukan susah pun amik hati orang tua nih.
n then layan org tua tu sembang, kalau dia tanya jawab elok2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
MeigaRa replied at 4-4-2019 03:22 PM
Tula, nak cakap banyak risau tersilap cakap.

Jadi pendiam lagi bagus. Akak memula kawen dulu konon nak amik hati mertua, jadi la peramah sangat. Hujung2 dah 7tahun kawen menyesal jadi peramah. Sbb dgn silap peramah Kita Tu, mertua akan jadi berani utk masuk campur hal rumah tangga Kita. Bila Kita pendiam, mertua akan segan nak masuk campur. Ni pengalaman akak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 03:25 PM | Show all posts
tunjuk kan keceriaan dan diri mudah didekati, pastu tackle seboleh2 nya bakal mak mertua tu..kalau ade anak sedara si bopren tu.. beli la jajan sikit...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 03:45 PM | Show all posts
bawa buah tangan macam buah-buahan pada i dah memadai..
pandai-pandai la bawa diri..
jangan terlampau ramah tamah melainkan u memang peramah..
lepas makan minum, basuh pinggan sendiri dan pinggan yang ada dalam sinki walaupun kat rumah u pemalas siapaleh..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 03:45 PM | Show all posts
munchkin replied at 4-4-2019 03:02 PM
Just be yourself . Dont start the culture nak hulur barang utk make people like you. Once ko tak hul ...

ya betul..
just be yourself..


Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 03:46 PM | Show all posts
Edited by brego at 4-4-2019 03:50 PM
MeigaRa replied at 4-4-2019 03:22 PM
Tula, nak cakap banyak risau tersilap cakap.

silap besau la cakap banyak dengan org baru kenal.
mostly orang tak suka, especially elders.
dont be loud dan over peramah.

but instead, layan dia bercakap dan jadi good listener.
sopan, is the key. susah nak jumpa polite people ni sekarang.
kalau di tanya, baru cerita about yourself.
jangan bila bukak mulut, asik2 cerita pasal diri sendiri jer.

aku baru kenal satu aweks, beza umor 13 tahun.
she always talking about herself.
the conversation always about me, me, me, me, me.
aku tahan tak sampai 3 hari, lepas tu terus aku ignore sampai sekarang.
dia ada call, tapi aku malas nak layan lagi.
bosan giler. asyik cerita pasal diri sendiri jer. not that interesting.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 03:52 PM | Show all posts
MeigaRa replied at 4-4-2019 03:08 PM
ades, sadis nanti kena kecam pulak. serba tak kena jadinya..
kalau sampai mati kena umpat, baik x ...

Adat kita berkunjung rumah orang bawa sesuatu. Bukan mahalpun bawa kuih ke buah-buahan. I like this way. Jgn lenggang kangkung jer pi rumah orang nanti terbawa-bawa sampai tua. Orang berbudi kita berbahasa orang memberi kita merasa.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 03:54 PM | Show all posts

Kau lelaki ke perempuan?

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 04:18 PM | Show all posts
bawa  la apa2...terutama kalau ada budak kecik dlm rumah tu, beli la pisang goreng ke, putu buloh world ke.. becakap apabila perlu sahaja, takyah lebih2...
kalau tt pompuan, tolong apa yg patut di dapur...jgn duduk tggu kena hidang je..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
3.779024s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list