Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2626
View
80
Reply

Belum ada zuriat, berdosakah???

[Copy link]

Author: masayuki    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 10-4-2019 10:17 AM | Show all posts
Nasihat saya, abaikan kata2 orang sekeliling tu. mg dah lumrah manusia tahu nak bercakapp je. ada satu pepatah ni "Wise men talk because they have something to say, Fools because they need to say something."

yang perlu kita buat ialah berusaha untuk dapatkan anak, jangan asyik cakap xpe xde rezeki lagi. ye mg kalau Allah izinkan adalah rezeki tapi kita pun kena berusaha. bila dah berusaha then tawakal sambil doa pada Allah semoga dikurniakan rezeki anak tu.

lagi satu kite kena kaji jugak hidup kite. kdg2 Allah tak kurniakan anak pada kita mungkin sbb hidup kite. cara hidup, percakapan kita. itu semua mcm benda kecik tapi memainkan peranan ye. insyaAllah once kite yakin kita dah bersedia Allah akan kurniakan rezeki anak.

sy doakan semua yang takde anak lagi akan dikurniakan rezeki anak. Amin

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 10:24 AM | Show all posts
bazarayamy replied at 9-4-2019 02:47 PM
ibu saya pun dulu lambat baru nak dapat saya... lepas 5 tahun nikah baru dapat anak... dia cerita ra ...

Klakar plak ayat ko. Nasihat berkepul kepul. Aku boleh imagine camne tu
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 02:21 PM | Show all posts
tiramisuu replied at 10-4-2019 10:24 AM
Klakar plak ayat ko. Nasihat berkepul kepul. Aku boleh imagine camne tu

yerla... dia risau anak dia kene kata... tambah pulak kita dh 3 series ni.. hahah! dia dulu xde mertua, kene sindir keluarga sendiri pun dh sedih amat, takut kiter ni nanti kene kutuk kaw-kaw dr dua2 keluarga... kita ni plak hati tisu... ikut ibu dia...hahah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 03:14 PM | Show all posts
buat rileks dah la u
tak payah pikirkan sangat apa yang orang cakap
sampai masa Allah kurniakan la rezeki teragung tu

tak payah nak pening2 sebab mulut orang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2019 03:37 PM | Show all posts
izzah_mia replied at 4-4-2019 01:33 PM
saya dah 7 tahun kawin tapi masih belum rezeki...dah jumpa gynea 6 orang..iui buat sekali...ivf 2x t ...

samalah ngn saya..saya kawen dah 9 tahun.dh masuk 4 series dh pon..masih lagi berdua..saya pon ade masalah mcm izzah...mula2 x tahu..fikirkan belom rezeki..skali tu saya sakit..dah buat checkup result ok je..sampai la saya berubat rawatan islam..br dpt tahu selama ni kalau benih tu jadi terus kene makan..

dalam tempoh berubat tu, 2 kali saya mengandung..tp xsampai sebulan, gugur...berpantang la saya macam org bersalin.bertungku, mandi air daun2 bagai..makan berjaga..sedih saya..igtkn selama ni mmg belom penah sangkut..rupa2nya dimakan benda lahanat tu..mmg down sgt..tp alhamdulillah suami, mak dan mak mertua bg semangat..dan suami pon ade cakap dia redha sbb lagpon katenye dalam quran pon xtulis setiap perkahwinan tu wajib ada anak..saya pn ambil positif mcm kata2 sorang ustaz tu, mungkin Allah belom kurniakan zuriat pada saya supaya saya dapat tunaikan tanggungjawab jaga suami dan mak serta mak mertua saya..mana tahu sekiranya ada anak nnt saya akan culas dalam tanggungjawab saya sebagai isteri dan anak.

setiap kali lepas solat sy akan berdoa moga2 Allah kurniakan zuriat buat saya dan suami, tetapi sekiranya kehadiran zuriat itu menybabkan saya lalai dan leka dari beribadat dan menunaikan tanggungjawab sy pada suami, maka saya redha..alhamdulilla saya skrg dah positif..xkisah apa org cakap yg penting kita happy..inshaAllah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2019 10:19 PM | Show all posts
kucengcomel replied at 12-4-2019 03:37 PM
samalah ngn saya..saya kawen dah 9 tahun.dh masuk 4 series dh pon..masih lagi berdua..saya pon ade ...

Ya Allah..senasiblah kita. ustaz tu pun bagitau kat mertua camtu. kena makan.
masa sy proses berubat tu...azabnya rasa. dahlah masa tu baru lepas buat IVF..4 minggu.
Doc scan tapi masa tu rahim kosong & doc ingat sy period. sy kata tak tapi mmg rahim kosong

sedihkan tapi sekarang tengah cari tempat berubat..kalau boleh nak yg berdekatan sebab berubat nikan selalu ulang2x.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2019 07:42 AM | Show all posts
kucengcomel replied at 12-4-2019 03:37 PM
samalah ngn saya..saya kawen dah 9 tahun.dh masuk 4 series dh pon..masih lagi berdua..saya pon ade ...

ye kak
keep positive
ingat satu je
ganjaran orang yang bersabar sangat indah di akhirat nanti
Insha Allah
Amin
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2019 10:11 AM | Show all posts
izzah_mia replied at 12-4-2019 10:19 PM
Ya Allah..senasiblah kita. ustaz tu pun bagitau kat mertua camtu. kena makan.
masa sy proses beru ...

betul..sakit hati kan? tp mmg kene byk bersabar...ade yg menunggu kite di syurga..

pasal hal berubat tu mmg betul kene cari tempat yg dekat sbb selalu kene berulang..badan kite ni kalau dah sekali terkene, maka mudah benda lain menumpang sama..mula2 tu rasa geram jugak...tp bila fikir balik, sakit tu mencuci dosa dan mendekatkan kite dgn yg di Atas..redhakan apa yg berlaku, jgn simpan dendam..hati yg sakit pon menjadi punca byk penyakit..sama sama lah kite bersabar..inshaAllah
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2019 02:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Kita hanya boleh berusaha berdoa dan tawakal sahaja. Waktu yg baik ini akan tiba jua. Kalau berdua hingga akhir hayat kami redho.

Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 10:56 AM | Show all posts
Fath85 replied at 16-4-2019 02:10 PM
Kita hanya boleh berusaha berdoa dan tawakal sahaja. Waktu yg baik ini akan tiba jua. Kalau berdua h ...

betul tu..berusaha, berdoa dan tawakal..dan redha lah apa jua yang Allah dah tuliskan untuk kita..yg penting jgn disesali takdir kita
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 01:44 PM | Show all posts
rezeki Allah yang tentukan

setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya...orang bersabar banyak pahala dan berkatnya nnt

yg hampeh makcik2 yang asyik membawang jer ....
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2019 01:38 PM | Show all posts
positif je lah.. yg x de anak ujiannya berbeza dgn yang ada anak... yang ada anak jgn eksen sgt sbb dh beranak pinak... sbb x tau ujian dari Allah ni mcm mana... tetiba kalau Allah nk uji dia ambik semua sekali anak... sama je mcm org yg x de anak.. so... positif je lah...  redha dgn apa yang Allah bg...
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2019 12:40 PM | Show all posts
Ya! berdosa! next!!
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 06:08 PM | Show all posts
penmerah replied at 4-4-2019 05:27 PM
Ye pokcik manak. Datang dah ni
Dik akak dah belas tahun kawin Belum ADA zuriat
Akak Laki Bini ok ...

Siapa yg bermasalah???
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2019 06:10 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 4-4-2019 12:26 PM
Menyibuk je pasal orang...
Pelik betul orang kita..
Menyampah betul..

Org stray dari hang takmo cakap???

Pantang org sound nak adakan barbekue, menyorong jerk muka comot hang tuh...self invite.....

Kan???


Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 12:16 AM | Show all posts
Sy kalau jumpa kengkawan, mmg kalau blh xmo tanya psl anak...
Very sensitif isu..

Kwn rapat ada yg xde anak..diorang happy dgn anak angkat
Diorang ni takut n fobia nk jumpa kengkawan, sbb xnk ditanya isu sensitif ni..mmg ramai mulut longkang
Ada kwn i kawen berbelas thn, lmbt dpa anak.. sorang tu dh maasuk 402 dpt kembar spsanag.. jenuh buat ivf bagai.. 3 kali peknen secara natural. pestime gugur, 2nd time dpt twin, 3rd time gugur.. Tapi syukur sbb dpt sepasang.. Sorang lg nikah sama thn dgn 1, masuk thn ke sebelas, baru ngandung, dpt 2 org rapat2... Sorang opismate i, kawen lama x de anak.. siap kena bwg dgn family mertua.. alih2  cerai. x lama lps tu nikah lain..Baru ngandung, dah masuk 3 anaknya dah... So dia buktikan dia xde mslh..

Urusan anak ni bkn urusan kita. xde anak, bkn satu dosa pun. Ad yg beranak pinak end up cerai juga. Yg xde anak, aman2 hidup diorang
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 11:54 AM | Show all posts
farlis replied at 23-4-2019 12:16 AM
Sy kalau jumpa kengkawan, mmg kalau blh xmo tanya psl anak...
Very sensitif isu..

For someone yg ngaku hardly bring up the topic of anak bila dgn teman teman.....you sure have lots of stories dalam kantung Kan???



Jap manak tolong hang jawabkan.........derang yg nak kongsi manak...aku sekadar tadah tinga...


Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 04:55 PM | Show all posts
sy bru 3 tahun kawin dan masih blum ada rezeki anak.. awal2 kawin dlu mcm stress jgak bile org keliling especially member2 yg lps kawin trus lekat.. ni dh nk msuk 3 tahun mcm dh lali n sy slalu buat xtau je.. rilek2 je sis..

semoga kite smua dipermudahkan urusan utk m'dpt zuriat.. aamiinn..
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 05:08 PM | Show all posts
masayuki replied at 5-4-2019 07:24 PM
Allah... Banyak-banyak bersabar ya awak.. Saya ni, syukur dapat mertua yang baik. Tak pernah tanya ...

Alhamdulillah sme la sis.. mertua sy pn sgt la baik.. slalu ckp xpe la xde rezeki lg tu.. so automatically xde la stress sgt bile xde ank lg.. org2 lain tu bolayan je.. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 11:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Me pun dah nk masuk 8 taun kawen. Masih blm ada anak. Me x rasa kurang walopun xde anak. Me xde masalah kalo kawan kawan atau makcik bawang bg apa apa cadangan kt me spy berubat moden/ tradisional. Cuma jangan memperlekehkan/merendah rendahkan me sbb me xde anak. Sbb ada je kawan/makcik bawang yg cakap kalo xde anak nanti tua xde orang jaga. Eh hellooo.. berlambak yg anak 10 tp sorang pun xnak jaga mak bapak di hari tua.
Sib baik keluarga dua dua belah memahami. So weol xde la stress ngn isu anak. Orang luar je yg lebih lebih.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.078678s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list