Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3014
View
80
Reply

Belum ada zuriat, berdosakah???

[Copy link]

Author: masayuki       Show all posts   Read mode

Post time 5-4-2019 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Menakautau replied at 4-4-2019 04:35 PM
tak mustahil yg jadi silent reader macam hang lebih macam suar dari Yg bukak tred tuh Kan odah???
...


Perrggghhh boleh tahan kepochi manak...
Jiran BBQ tak jemput manak pun..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-4-2019 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
izzah_mia replied at 4-4-2019 04:05 PM
saya raya tahun ke2 kawin memang xde mood nak raya...tak pakai baju raya, taknak pegi beraya.
muj ...

Allah... Banyak-banyak bersabar ya awak.. Saya ni, syukur dapat mertua yang baik. Tak pernah tanya pasal anak.

Kalau bab pi beraya, mertua memang suka ajak saya. Mungkin selesa kot.. Takda anak. Jadi, tak serabut dengan budak-budak. Boleh jalan lama-lama... Hehehe...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-4-2019 07:26 PM From the mobile phone | Show all posts
ikanmasin replied at 4-4-2019 04:30 PM
sabar byk2.kdg gitu lah blm dikurniakan anak tp segi lain rezeki bab lain
pl awak dpt..jd bgs aba ...

Entah la awak... Kadang, rasa tak stress pun. Cuma, ye la.. Bila sorang-sorang, terfikir jugak la hal ni..

Tambahan pula, keluarga saya baru ada sorang cucu. Tu pun, macam susah nak jumpa. Kesian jugak dekat mak ayah saya. Orang lain, tiap kali balik kampung, rumah bising dengan suara budak. Kami ni, macam sunyi ja...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-4-2019 07:39 PM From the mobile phone | Show all posts
penmerah replied at 4-4-2019 05:27 PM
Ye pokcik manak. Datang dah ni
Dik akak dah belas tahun kawin Belum ADA zuriat
Akak Laki Bini ok ...

Masya Allah, 12 tahun, lama tu.. Allah... Hebat betul akak ya.. Moga Allah luaskan rezeki akak atas kesabaran sepanjang akak tempoh ujian ni.. Amin...

Saya akan cuba ambil semangat akak. Betul, kalau anak kita sakit ka apa, bukan depa peduli pun. Depa peduli bila kita takda apa yang depa ada. Hehehe...

Sampai sekarang kak, saya sentiasa fikir, kami belum ada rezeki lagi sebab belum sedia. Tapi, suami tegur pulak, "Kalau macam tu, bila kita akan rasa dah bersedia?" Sentap dengan soalan suami ni..

Bukan soal sedia atau tak.. Soalnya, rezeki tu belum sampai. Sedia atau tak, kalau Allah nak bagi, Dia bagi selalu. Bukan tunggu kita sedia ka tak...

Sama macam konsep hidayah. Kita dok cakap tak sedia, tak sedia.. Sekali, bila Allah nak bagi hidayah, terus berubah. Tapi, bersangkutan dengan usaha jugak kan.. Macam kisah Umar al-Khattab.. Dari berusaha untuk membunuh Nabi Muhammad, terus berubah menjadi sahabat Nabi yang paling akrab.

Apa pun akak, Allah bagi ujian ni, sebab Dia tau kita mampu pikul. Walaupun sepanjang tempoh tu, penuh dengan air mata. (Saya cakap dekat diri sebenarnya ni.. )

Allah.. Allah...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-4-2019 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
shinsiro replied at 4-4-2019 07:16 PM
ni jadi board kutip semangat ni..
sometimes kite berdua ok je sebenarnye..
xde la rase macam masal ...

Betul... Kita berdua ok ja.. Orang luar yang macam-macam.

Itu yang saya pelik tu.. Takda anak ni berdosa sangat ka? Memang confirm dah ka, setiap kali kahwin, akan dapat anak?

Saya ada tegur depa yang extreme ni. Dekat Fb ja la... Dok cakap macam-macam dekat orang yang belum ada zuriat ni. Depa lupa ka kisah Nabi Allah, Zakaria 'alaihissalam dan Ibrahim alaihissalam? Cakap baca Quran, habis tak tadabbur?

Yang cakap-cakap ni pun, yang tahu agama jugak. Pelik sungguh... Huhuhu...

Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2019 08:07 PM | Show all posts
masayuki replied at 5-4-2019 07:26 PM
Entah la awak... Kadang, rasa tak stress pun. Cuma, ye la.. Bila sorang-sorang, terfikir jugak la  ...

mampu ckp sabar byk2 ya..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-4-2019 08:09 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_jeangrey replied at 5-4-2019 01:07 AM
Ada 2 kemungkinan yg bertanya tu:
1. Bangga sbb bunting pelamin
2. Rasa tak bersedia, indirectly ...

Cara pandang saya tu, yang tak selesa tu.. Macam tak percaya saya belum mengandung. Muka dia macam terkejut sangat.

Pelik kot... Mungkin, adik-beradik dia mudah mengandung kot.. Kawan-kawan dia pun macam tu... Mungkin la...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-4-2019 08:11 PM From the mobile phone | Show all posts
faraway1 replied at 5-4-2019 12:13 PM
Oh ya my Canadian friend usia 50 tahun buat IVF, rezeki dia, Dec lalu lahir twin boy.. Sihat walafia ...

Masya Allah... Umur 50 pun masih mengandung.. Alhamdulillah... Seronok dengar berita ni.

Yang lagi best, siap pi snowboarding. Pantang tu, sat sangat aihhh... Hahhaaha..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-4-2019 08:15 PM From the mobile phone | Show all posts
acikhan replied at 5-4-2019 12:50 PM
Sabar byk2 je sis, insyaallah Ade rezeki nanti tu...  Ipar haku 2 org belum Ade ank lg  sorg da kahw ...

Moga ada rezeki anak buat ipar-ipar awak.. Amin...

Best kan mengasuh budak-budak.. Depa yang faham, tak kedekut kongsi kasih sayang budak-budak tu..

Dulu, adik saya pun ada keluarga yang mengasuh yang sayang sangat dekat dia. Depa pun lama takda anak.. Adik saya tu pun sayang dekat depa. Sebab jaga dari kecik kan.. Mak ayah saya bagi ja kalau depa minta izin nak bawa jalan-jalan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-4-2019 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
sumie replied at 5-4-2019 04:44 PM
sy dh kawen 3 tahun pun masih belum ada anak..sedih tu mmg sedih tp sy tahu perancangan Allah tu lah ...

Betul awak... Kita hanya mampu merancang ja. Sebaik-baik perancangan, adalah perancangan Allah..

Awak masih baru lagi TTC. Moga kuat ya tempoh ujian ni. Saya pun dah nak masuk 4 tahun. Tak kuat sebenarnya...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-4-2019 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
sumie replied at 5-4-2019 04:44 PM
sy dh kawen 3 tahun pun masih belum ada anak..sedih tu mmg sedih tp sy tahu perancangan Allah tu lah ...

Betul awak... Kita hanya mampu merancang ja. Sebaik-baik perancangan, adalah perancangan Allah..

Awak masih baru lagi TTC. Moga kuat ya tempoh ujian ni. Saya pun dah nak masuk 4 tahun. Tak kuat sebenarnya...
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2019 08:42 PM | Show all posts
masayuki replied at 5-4-2019 07:11 AM
Masya Allah... Umur 50 pun masih mengandung.. Alhamdulillah... Seronok dengar berita ni.

Yang  ...

yes kami happy ya amat untuk dia,
sebab 5 tahun lalu dia pregnant, tapi baby suspek
edwards sindrom so dia gugurkan...

tapi dia bukan cam typical 50 tahun, tu yang
ligat snowboarding walaupun czer baru 2 bulan,
kalau kat malaysia mesti orang kata memacam
sebab tak pantang hahahaha



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2019 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
masayuki replied at 5-4-2019 08:06 PM
Betul... Kita berdua ok ja.. Orang luar yang macam-macam.

Itu yang saya pelik tu.. Takda anak n ...

most of them mmg yg realitinye ade ilmu tinggi dari kita.. ada sorg dekat area ni.. setiap kali die pregnant.. die akan datang bgtau hari ni baby rase nak makan bla bla bla bla.. 1st time dulu rase normal la.. siapa tak excited kan.. but know what.. die pregnant 2nd time pun macamtu jugak kaedahnye.so iols hari2 tau baby die nak makan ape.. waima hacks sebijik pun.. and still berterusan sehingga kini.. her 3rd pregnancy depan mata i, kali ni dtg combo dgn promote jamu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2019 08:50 PM | Show all posts
Edited by faraway1 at 5-4-2019 09:21 AM
masayuki replied at 5-4-2019 07:18 AM
Betul awak... Kita hanya mampu merancang ja. Sebaik-baik perancangan, adalah perancangan Allah..
...

11 tahun baru dapat our bundle of joy.
mungkin tak duduk di malaysia, so kurang tekanan..
yang hebat orang dalam forum ni aje yang sibuk

our daughter, worth the wait gitu..
kami mungkin bunting pelamin tapi ada
anak mungkin bukan cam kami ada hari ini...

so 11 years tu nothing, our daughter buat
11 tahun tiada anak tu berbaloi menunggu dia tiba...

dan tidak dinafikan banyak plan kansel sebab tetiba kami ada dia,
cam kami plan habiskan winter di negara lain, summer kat sini, tetiba ada anak kecil,
so tak bolehlah merayap travel suka hati, dulu boleh buat apa benda suka hati
sekarang asyik fikir anak.. my husband pun terpaksa kembali bekerjalah
sebab masa no anak, boleh kerja suka hati aje sebab tanggungjawab tak besar
tapi me lagi bersyukur ada anak ni dari apa kami plan tu...


so you enjoy ajelah, anak bawa perubahan besar dalam hidup,
yang mungkin membezakan you ada anak lewat kemudian,
you financial stable, you ready dari semua faktor..
atleast tidaklah meratap cam penatlah jaga anak, ialahbila rasa penat sendiri pujuk hati cam tak bersyukurnya, bertahun
tiada anak, meratap nak anak hahahah camtulah dan kewangan tak cukup bla bla bla..





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2019 12:48 AM From the mobile phone | Show all posts
masayuki replied at 5-4-2019 08:09 PM
Cara pandang saya tu, yang tak selesa tu.. Macam tak percaya saya belum mengandung. Muka dia macam ...

So bangga la minah tu..biasa la mmg ramai manusia yg skop kejayaan hidup dia asalkan berlaki dan beranak susun paku..so biarkan dia..sy kalau bertanya soalan kawin/anak ni hanya pd org yg kita kenal tapi lama tak jumpa..nak catch up je..kalau setahun 3-4 kali jumpa sy takkan tanya sbb dah tahu so buat apa nk blackmail org tu dgn soalan yg sama kan..unless dia sendiri buka cerita baru sy tanya lebih sikit tunjuk concern..

Anyway sy dpt first child masa umur dah 40s..kawin pun lmbt..dua2 ni pilihan sbb sy tak rasa nk terkejar2 dgn umur..enjoy masa single, dah kawin dan beranak pun enjoy juga...konsep sy kalau ada, ada lah..bila org bertanya tu sy jawab elok2..kalau mak ayah tanya jwpn sy tengoklah mcm mana sambil sengih2..org tua sy pun rimas dgr

So jgn give up ye sis..teruskan berusaha walau tak dpt ganjaran, ada pahalanya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2019 08:30 AM | Show all posts
I baca tajuk pun dah tau topik sedih.
Bila tengok keliling tak dapat apa yg org lain ada sperti jodoh & anak..hati memang terusik.rasa down rasa berdosa rasa taklayak.hati iman turun naik..adakah Allah menguji atau ini balasan.ada je lintasn ahti bukan2 ..astaghfirullahazim berkali-kali I sebut

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2019 02:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Sabar sis.. In Shaa Allah,akan hadir penyeri dalam hidup sis nanti.. Ada hikmahnya sis..
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2019 10:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cik.panda at 8-4-2019 10:13 PM

Dosa la, tt. Kalau ikut mazhab bawang melayu la.

I tengok kawan2 i yang dah lama kahwin tp belum ada anak, happy je. Asyik travel je. Kadang i plak yang dengki. rezeki tu dalam macam-macam bentuk kan.

I plak, anak sorang, umur 4 tahun. Kawan2 lain yang anak diorang lagi kecik daripada i semua dah menambah. I mampu tengok je la...belum rezeki i nak tambah. Orang dok2 tanya, even family i pun tanya, tambah la cepat, i kadang2 jokingly said, nanti eh kita beli satu kat tesco. Harap orang faham la benda2 gini i tak plan, cuma belum masanya

So bersyukur je la dengan apa yang kita ada. I baru deactivate fb i sebab menyampah dengan acik2 bawang yang tak cukup share benda2 karut, tag plak i kat artikel yg entah, purposely nak buat i rasa down? So bye la fb. I fokus kat keluarga kecik i je. Ada anak ni i nak bersembang dengan suami pun susah sekarang ao enjoy la time berdua tu ye. Everyday is honeymoon gituh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2019 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Samala kita,tp sy positive.. semua rezeki tuhan,kalau dh takdir dpt anak xperlu ubat2 pn dpt anak.. kalau xde reseki usaha lah mcm mana pn xkn dpt..
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 02:47 PM | Show all posts
ibu saya pun dulu lambat baru nak dapat saya... lepas 5 tahun nikah baru dapat anak... dia cerita ramai makcik dok mngata. adik beradik lain pun banyak menyindir sbb smua beranak pinak dgn jayanyer... tapi ayah je yg sabarkan... dia sndiri bgtau yg mgkin keturunan dia kot... sbb ayah anak tunggal, atuk nenek belah ayah dulu pun lambat dapat anak (dh meninggal sebelum ayah ibu nikah)... dapat pun satu dia  je... so ayah sgt memahami dan byk support ibu.  Alhamdulillah  dapat sepasang saya dan adik. Ibu pun dh risau dh takut nnti saya nikah nnti susah dapat anak (padahal calon pun xde) tapi dia dh bekal nasihat berkepul-kepul suruh sabar dan ingat je yg itu semua Allah punya ketentuan... Rezeki tu milik Dia, ihktiar sekadar mampu, jgn putus asa doa dan jgn pernah jemu mnta. dugaan Allah tu mesti ade hikmahnyer. saya doa semua sisters dalam ujian ni kuat yer.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
4.073539s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list