Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1015
View
12
Reply

Hidup serumah dengan pengidap Schizophrenia

[Copy link]

Author: wilsh10       Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-4-2019 11:31 AM | Show all posts |Read mode
Saya mohon bantuan kalau ada sesiapa yg ada pengalaman menjaga pengidap Schizophrenia..... Abang saya 59 tahun di diagonosed mengidap Schizophrenia, telah memulakan rawatan di GH, berjumpa PSY sejak ogos last year. Dlm sethn sebelum tu pangai dia mmg smcm, dgn OCD teruk, axiety lg, kitorang ingatkan mcm biasalah dia mmg sejenis yg selfish & x abih2 berpaut dgn mak. Yes, jejaka tua ini sgt attached dgn mak! huhuhu Then bila keadaan dia makin teruk last year dlm bualan puasa tu, sampaikan few times pernah berkasar letak tgn kat leher mak, aku terpaksa berkeras bwk dia ke hospital. Masa mula2 on medication, agak siuman jugak lah. PSY tukar ubat few times. Donno what happen, dlm sebulan ni mcm ubat pun takde kesan. Terjerit jerit specially dlm 9pm to 11pm. Dia kata nampak visions of dead family members mcm arwah abah arwah to etc, kat dinding bilik. Then selera mkn dia! Seme benda dia nk mkn! Sampaikan ice cream budak2 dlm freezer pun dia sebat! Bergaduhlah dgn anak2 buah!
Dia sebelum sakit gini, sgt lah kurang mkn. Skrg ni semua dia nampak, semua dia nampak sedap, mesti nak. Sampai merayu2 mcm budak kecik. Then sbb ocd, sebotol shower gel 650g tu, x sampaik a week dh abih! Then dia mengamuk nk shower gel lg.  
Then dia punya pressure dekat mak. aduhai...... Satu umah stress wei
Macamana cara nk handle org camni????

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 01:19 PM | Show all posts
kena bawak ke psiktiari je....tak de cara lain....

klu dia cenderung beribadah, suruh dia baca Al-quran selalu....InsyaAllah...
klu org rajin baca Al-quran, dapat elakkan dari penyakit berkaitan ingatan....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 03:41 PM | Show all posts
dia makan ubat tak jadi apa ka...
saya ada pengalaman.. tapi bila makan ubat dengan teratur dia ok.. jgn ada benda trigger dia je... kalau ada je.. mmg siap le...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 04:55 PM | Show all posts
" Donno what happen, dlm sebulan ni mcm ubat pun takde kesan."

Baru perasan quate ni... p la jumpa doc balik... depa mmg kena makan ubat...

selain 'ubat hati' - yg bermaksud zikir baca quran doa... tapi knowing that start jadi benda ni disebabkan sebelum2 ni jauh sgt dari ubat hati ni... mmg kadang2 susah jugak ubat hati ni depa nak 'makan' ... maka nya... perlu la berjumpa doc untuk mendapat ubat yg sesuai...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2019 07:01 PM From the mobile phone | Show all posts
U jgk ke yg cerita kt bod family
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2019 07:40 PM From the mobile phone | Show all posts
supernaturalee replied at 6-4-2019 07:01 PM
U jgk ke yg cerita kt bod family

Ya saya. Sori.
Mod advised me to open  another thread here sbb lebih relevant
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2019 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
wilsh10 replied at 6-4-2019 07:40 PM
Ya saya. Sori.
Mod advised me to open  another thread here sbb lebih relevant

Hehe...btl

Xpe2...ok je

So...ape prkmbgn abg u skrg
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2019 05:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Sy. Ade sakit ni...2016 sy kena..then on medication setahun..which is Lepas mkn ubat.dpt enough sleep..mood u ok..tp perasan nya mendatar..kosong...Bodo la senang ckp...doc ade ckp..sakit ni Ada fasa...baru kena mkn dua tahun ubat...stop medication..kalau sakit balik..mkn ubat 5 thn..then stop ubat...sakit balik...mkn ubat seumur hidup...sy DH stop ubat..DH hampir setahun..sebab sy tak tahan mkn ubat...tkde feeling nk mkn..nk tgk tv..takde Rasa marah ..Rasa syg..sy lawan penyakit ni dgn ngaji n solat n zikir taubat...Lepas tu Tukar pemakanan..ambik pemakanan sunnah..Mandi ais setiap Hari ..Mandi ais bagus..sebab badan Kita kuat...cukup time Kita tidur ..mmg tidur nyenyak sgt..bgn tido sy Rasa bertenaga..boleh focus ..Dan sy betulkan  aura sy....bila Kita tak sihat ..aura Kita gelap..so belajar pasal aura..sy Cuba jauh Kan perkara negative sekeliling sy..kalau jumpa org suka marah2..sy cepat larikan diri...simptom Masih ade..kalau start nk fikir bukan2..sy Akan ckp..mls Aku layan..sy single mum ya..dok dgn anak..kelaurga jauh juga..so ade masa dgn family pergi mkn2..ade duit belikan hadiah utk dia org..apa sahaja utk gembirakan mereka sebab bila family happy memberi kesan kepada  saya...sy takkan menyendiri..sebab benda negative Akan dtg..so sy sibuk Kan kerja..selalu buat plan apa nk buat ..tambah income....sy selalu doa sakit ni sembuh..sy dh hampir ke 80% pulih...keluarga sy tk faham sgt..nk kata mmbantu Tu kurang..tp sy fikir positive je..y tk nk harapakan org Bantu sy..sy byk Cari info pasal sakit ni n Cari kaedah merawat selain mkn ubat..sebab sy percaya mesti ade Cara utk sembuh...sy kerja kilang dulu..now jadi therapist..sy suka sebab boleh tlg org selain boleh Cari kawan ..sy masuk seminar. ..                              
                                                                              
Untuk TT sy tk sure brp lama abg TT sakit ..kalau dia MCM obsessed sgt dgn aiskrim Tu normal org sakit MCM ni...TT Cuba bawa dia gi Mandi terapi ais CVT...cubalah..kalau tk mandikan dgn ais kat rumah..nk by dia cukup tido n otak dia rehat. Sakit  MCM ni sebab ade rembesan kimia dlm otak DH tk berfungsi ..jadi Kita org yg sakit skipzo ni otak berapa normal ..kena Cari ubat MCM mana nk normal Kan balik..gitulah doc sy ckp..byk kan solat taubat..sedekah..suruh abg TT buat..sambil2 Tu byk Kan makanan sunnah n terapi ais..TT jgn stress ..nnti abg TT akan tambah stress....sy sakit Di fasa satu..jadi sy Cuba sedaya upaya utk taknk jadi teruk sakit sy..sy hanya mkn ubat 2mg je setiap Hari dulu ..abg TT mungkin DH lebih Dr fasa satu sebab ubat berubah ....kalau abg TT jenis obsess dgn kebersihan..ajak dia gotong royong ..contoh je lah ni..bg dia kerja yg melekakan dia..sampai penat then dia tido..Mandi ais..support sepositive mungkin..kdg2 mmg penat n stress family tp fikir yg baik2 je...Kita tak tahu apa Allah nk ganjarkan pada Kita...sebab apa yg Allah bg mengikut kemampuan zahir Dan batin Kita...sorry pjg sgt TT...sy berkongsi apa yg ade pd diri sy ..be strong ya...     

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2019 04:17 PM | Show all posts
Perk77 replied at 14-4-2019 05:20 AM
Sy. Ade sakit ni...2016 sy kena..then on medication setahun..which is Lepas mkn ubat.dpt enough slee ...

tahniah Perk77 kerana siapa lagi yang nak ubah diri kita kalau bukan kita sendiri... pengalaman saya... anggota family saya ni dia ok je... tapi tak boleh ada benda trigger dia punya emosi... kadang kita ni jaga sungguh2 dah.. dalam dok jaga2 ni jadi jugak...sabar je banyak2.. kami biasa buat tak layan dia nak meroyan sorang2... tapi.. sakitnya kat dalam tengok dia macam tu Allah saja yg tahu...dengan meroyan dia yg amat2 menguris menyakitkan hati kita... sekarang mmg dok nasihat dia rajin solat.. mengaji... tapi dia malas sungguh bab2 ni..solat ala kadar.. mengaji mlm jumaat kita ajal baca yasin pun kadang susah nak duduk sekali... tak tau apa dalam fikiran dia.. tapi mmg dia makan ubat la...terpaksa pujuk makan ubat...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2019 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
kak_sall replied at 18-4-2019 04:17 PM
tahniah Perk77 kerana siapa lagi yang nak ubah diri kita kalau bukan kita sendiri... pengalaman sa ...

Maybe kesan ubat dia mkn...DH takde jiwa ..kosong ..bila solat ngaji asal buat tk sunguh2...sebab feeling dia mendatar...betul sakit MCM Kita org ni kalau emosi terganggu je hbs la...berhari2 nk ok...dok fikir benda2 negative je...Kita org tk mampu nk stop berfikir..end up mkn ubat tidur..Tu jelah..kalau dia tgh ok...akk borak2 dgn dia sambil gosok2 belakang dia...ni ala2 mcm salur cas positive kat dia la..suruh dia beriadah ade aktiviti ..family kena support tp yg paling utama yg sakit Tu kena sentiasa positive dan berusaha utk sihat..selebihnya Kita berserah pada allah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2019 10:12 AM | Show all posts
saya tiada pengalaman
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 08:21 PM | Show all posts
Edited by ipes2 at 14-5-2019 07:12 PM

saya hanya cerita before and after dan tak pernah bersama semasa kwn sy di diagnosed dgn schizophrenia.

saya ada kawan dulu masa dekat london. kami dua org pakai spek, dia tebal. org lain cool cool sy dgn dia tak berapa sgt. dia cuma lebih cool dan modern, tak mcm saya org kampung. dia jugak good looking  dan tinggi sikit dari saya. saya dgn dia lepak elok je lah so, sy consider dia as a close friend dan ada free time, lebih suka lepak dgn depa.

tahun 1992 summertime, kami dok serumah kat london selama 3 bulan dgn seniors gitu. duduk dekat High  Street Kensington   macam kaya habis LOL! jiran kami drives Bristol Blenheim (kereta)! So, he was normal and as described above.

fast forward 10years jumpa dia masa visit my MIL.  dia dah gemuk sebab ubat antipsychotic, slow (also sebab ubat) dan cakap slowly dan melalut rambling entah kemana. haven't seen him since. i still feel him as a close friend

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2019 02:28 AM | Show all posts
Schizo ni mmg ada sikit la susah nak jaga sbb selalunya susah nak diramal perangai dia. Kadang2 dia bole agresif dan kadang2 dia boleh normal. Selalunya stick saja dgn ubat2 psikiatrik sbb kalau x mkn ubat2 yg dibagi, relapse dia lagi susah nak jaga. Kalau dah terlampau teruk, mungkin perlu admission ke wad psikiatrik. Apapun, ubat2 jiwa pun boleh membantu tapi jgn berhenti ambbil ubat2 psikiatrik.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.087980s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list