Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
10802
View
421
Reply

[Pelbagai] Kuih tradisional yang makin hilang dari pandangan

[Copy link]

Author: fahdramli       Show all posts   Read mode

Post time 3-4-2019 05:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Sekarang kalau nak yang sedap susah nak cari. Kena buat sendiri, takpun tempah khas. Kalau yang jual salu ala kadar bahannya, rugi katanya brg mentah mahal, tak berbaloi dgn harga nak jual.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 07:35 AM From the mobile phone | Show all posts
bondeh replied at 2-4-2019 06:14 PM
Celorot ke erk. Pandai2 I je hehe. I kalau kakak balik dari sabah, benda wajib yg akan dikirim kui ...

sama la tu celorot dan jelurut. huhu. amplang banyak jual kat pasar filipina tu.kat kampung2 takda sangat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 07:44 AM From the mobile phone | Show all posts
mascotek replied at 2-4-2019 09:36 PM
Thank you. Tapi jauh ni, sabah bah

alamak, jauh plak dkt sabah xpe sis, blh belajar buat nnt boko ubi tu..
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 07:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by multinicky at 3-4-2019 08:25 AM
ninja boy replied at 2-4-2019 08:50 PM
Org skrg semua nak cepat mana ada masa bikin kerja leceh. Nak cari kepala parut la. Cari gila merah  ...


hahahaha... mcm meols pulak.. buat lempeng cicah kuah semalam..tp kuah perangat semalam la sedap.. klu rajin buat sambal ikan bilis.. lempeng tu plak letak kelapa or bawang cincang kecik2.. huish terangkat..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 07:50 AM From the mobile phone | Show all posts
rizami replied at 2-4-2019 08:50 PM
Aah btul tu kaswi yg lembut2 mmg sedap lalu kat tekak.tp skrg ni nk buat sndiri malas ya hamat.

kaswi pandan sedap..arwah mak dulu rajin jgk buat kaswi/lompang... tp meols xbrp suke sgt yg gune gule merah.. lebih suke pada yg gune panda.. lpstu arwah mak meols suke jgk buat ketayap, apam eno and apam lenggang...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 07:53 AM From the mobile phone | Show all posts
CardiGans85 replied at 2-4-2019 09:02 PM
Sedap kole kacang...

aah kole kacang tu mmg sedap.. rs nuttyness sgt.. n die pny taik minyak yg tabur dkt atas tu yg lagi buat kuih tu sedap. dulu2 meols igtkan die blender kacang masuk dlm tu..rpny pakai tepung kacang hijau je.. n cara die buat mcm kuih kastard jagung jgk..kene kacau n masak sndr atas api smp die likat..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 07:54 AM From the mobile phone | Show all posts
moonbug replied at 2-4-2019 09:19 PM
Kuih tepung pelita authentic susah gila nak jumpa. Yang banyak orang jual kuih tako. Tapi bila ditan ...

adakah tepung pelita paya jaras is kuih tako??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-4-2019 07:56 AM From the mobile phone | Show all posts
bondeh replied at 3-4-2019 02:02 AM
Masha Allah tak dapat dibayangkan enaknya kejadian itu. Loveeeee

Cuba buat bila balik kampuang. Pulut tu kena tanak. Tak boleh kukus. Nanti tak sedap..
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 07:59 AM From the mobile phone | Show all posts
moonbug replied at 2-4-2019 09:33 PM
Pengat tu macam bubur uols, berkuah. Lengat ni dia lebih solid texture santan putih tu. Camna nak  ...

meols bru tau kewujudan lengat so mcm species badak berendam la kan. lg satu tau x kuih gedung cak.. apak meols ad jgk citer pasal tu..sebab dulu2 kecik2 heols kate meniaga kuih tu lps tok meols masak..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 08:03 AM From the mobile phone | Show all posts
lee_haru replied at 2-4-2019 09:44 PM
Aah...sampan..makmor...kuih wajib umah opah..

kan. mmg wajib pon.. klu goreng2 plak mcm kuih goyang/loyang/ros , siput/gunting + kerepek2 lain lg.. klu dulu2 rumah meols buat kuih goyang mmg yg savoury pny which is ad rs pedas skit... arwah mak mmg xkan buat yg manis pny.. now skrg langsung dh xdpt dh wkt raye..rugi plak x belajar resepi menggoyang dulu even klu sedara dtg rumah sllu tny pasal kuih goyang pedas tu..
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 08:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Xdenama replied at 2-4-2019 10:34 PM
Yg paling rare pada sy nk susah nk dpt... Bahulu kacang yg dlm dia inti jam nenas.. perh.. Kalu blik ...

memang rare sgt... meols pon mmg xprnh dgr.. sayang resepi2 lame mcm ni xdiperkembangkan... die mmg bentuk bahulu ke chuols?
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
buapakperut replied at 3-4-2019 01:54 AM
antara kuih sabah favourite ku

kuih cempiang .. yg hitam tu rempah 5 jenis campur kicap.

yg kuih cempiang tu dh mcm cinnamon bun dh... meols terbayang nk curah cream cheese or icing dkt atas tu n makan panas2
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 08:24 AM From the mobile phone | Show all posts
bondeh replied at 3-4-2019 02:04 AM
Kuih bangkit jangan lupa, kesukaan dari kecik. Sekarang t'lah dicheesekan. Hmmmm

aah bangkit cheese plak skrg.. lpstu ad kuih putu kacang... may be lpsni ad putu kacang cheese plak kot lagi satu wajik n pulut kacau same je kan.. ke lain.. tp rmh meols mmg pggl pulut kacau..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 08:39 AM From the mobile phone | Show all posts
multinicky replied at 3-4-2019 12:21 AM
yg kuih cempiang tu dh mcm cinnamon bun dh... meols terbayang nk curah cream cheese or icing dkt a ...

kuih ni mcm donat tapi lemak masin disukai ramai. biasanya leper2 tak mcm cinnamon roll tu ailiomeleleh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 08:53 AM | Show all posts
chesfa replied at 2-4-2019 12:15 PM
Ni kuih bom hipster. Letak warna-warni. Ampunnnn  rasa serupa, menarik sikit ada warna

...

kuih mcm ni iols selalu beli kat pasar jelawat..sedap ya amat n tersangat murah...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 09:05 AM | Show all posts
Kalau pulut periuk kera di panggil kuih jugak x? Lama x makan..

Lain macam sedap kalau makan pulut periuk kera..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 09:07 AM | Show all posts

sedak ni

sedak ni

sapa tau kuih ape ni??ni fev iols masa kecik.skrg susah ya amat nak jupe nye...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 09:26 AM From the mobile phone | Show all posts
multinicky replied at 3-4-2019 07:44 AM
alamak, jauh plak dkt sabah xpe sis, blh belajar buat nnt boko ubi tu..

Tu laa kan. Kena belajar juga ni. Nak tunggu balik kg lambat lagi la nak merasa .. hukhuk
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 09:40 AM | Show all posts
puteribaya replied at 2-4-2019 04:21 PM
kuih koci dari labu..sedapnya..pulut dakap camna rupa ya?

uols blh refer kat #40

iols ada post gmbr Pulut Dakap

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 09:43 AM | Show all posts
puteribaya replied at 2-4-2019 04:58 PM
sini panggil koleh kacang kot..fav meols sungguh tu,,(semua fav..kuat makan betul meols ni)

koleh kacang lain uols.. ni Kuih Tamingsari. dia guna kacang hijau kisar. (atau tepung kacang hijau)

iols pun suka koleh kacang. yumehhhhh sgt

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082325s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list