Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
10049
View
421
Reply

[Pelbagai] Kuih tradisional yang makin hilang dari pandangan

[Copy link]

Author: fahdramli    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 2-4-2019 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
hanis6969 replied at 2-4-2019 08:30 PM
o..lain plak ye..pulut bata xpnah makan lg..tringin plak dgr nme tu..

Pulut bata tu, kita kukus pulut, balut dalam daun pisang, bakar atas tin kemudian lapik dgn bata, atau batu mcm tu lah. Kedian bila dah masak, blh cicah dgn susu, manisan tebu dan sebagainya. Cicah dgn gula pun sedap..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2019 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
hanis6969 replied at 2-4-2019 08:30 PM
o..lain plak ye..pulut bata xpnah makan lg..tringin plak dgr nme tu..

Pulut bata tu, kita kukus pulut, balut dalam daun pisang, bakar atas tin kemudian lapik dgn bata, atau batu mcm tu lah. Kedian bila dah masak, blh cicah dgn susu, manisan tebu dan sebagainya. Cicah dgn gula pun sedap..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 2-4-2019 08:23 PM
Tok.iols.kat kodiang..mmg guna teloq itik
Nak.menepuk tu gilir gilir la dgn.makcik
Penat gila.. ...

ckp pasal kuih raya ni.. dulu2 dkt kampung, must have cookies is, semperit, sampan, kana,sarang semut, suji/makmur, mazola.. kuih2 legend sebelum dicemari dgn cornflakes n almond london.. now lg macam2 ado

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 08:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Org skrg semua nak cepat mana ada masa bikin kerja leceh. Nak cari kepala parut la. Cari gila merah la. Masak tepung asing2 la cari daun pisang la pencetak la leceh taw. Org skrg x mkn manis2. Tepung2 spt ditebus. Baik Buat lempeang 2 minit siap. Ambil egg tepung air garam sugar susu tepung masuk dalam shaker. Goncang2 terus masuk pan 2 minit siap. Selain itu lauk kari atau asam pedas mlm smlm kasi panas Dan Buat cicah sama roti atau lempang 2 minit.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 08:50 PM From the mobile phone | Show all posts
puteribaya replied at 2-4-2019 04:55 PM
fav i gak..dangai n kueh kaswi..ada satu makcik I buat kaswi..sedap nak mampu*..lembut bergetarnya ...

Aah btul tu kaswi yg lembut2 mmg sedap lalu kat tekak.tp skrg ni nk buat sndiri malas ya hamat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 08:53 PM From the mobile phone | Show all posts
fahdramli replied at 2-4-2019 08:43 PM
Pulut bata tu, kita kukus pulut, balut dalam daun pisang, bakar atas tin kemudian lapik dgn bata,  ...

aduh..sdapnye..cerita pun dh kecur air liur..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 08:55 PM From the mobile phone | Show all posts
tak dinafikan kuih traditional mmg sedap tp susah nk cari peniaga yg boleh buat 'rasa' traditional tu.... susah nk jumpa kualiti yg 'sedap' tu. sayangnya lahai....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 08:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Kuih getas, kuih bakar, koci labu, bengkang ubi kayu dan kuih puding jagung antara personal favourite dari dulu lagi.

Kuih nagasari mengingatkan sy pada arwah bapak yang suka sangat kuih tu. Last year, mkn kat JB setelah berpuluh tahun x mkn. Yela, nk jumpa pun susah.
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 09:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Miawlover replied at 2-4-2019 04:51 PM
Ya Allah sdpnya kuih2 tradisional ni. Semua suka kecuali kuih wajik dan dodol je tak berapa suka.

Dodol tu baru2 siap je sedap bg sy. bila dah lama sangat memang naik bau minyak tengik tu.
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 09:02 PM From the mobile phone | Show all posts
puteribaya replied at 2-4-2019 04:58 PM
sini panggil koleh kacang kot..fav meols sungguh tu,,(semua fav..kuat makan betul meols ni)

Sedap kole kacang...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 09:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Kuih-muih tradisional ni kalau nak puas hati makan & rasa nikmat tu, kena buat sendiri. Air tangan tu yang penting selain resipi yang balance dan bahan berkualiti

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 09:10 PM From the mobile phone | Show all posts
chinta89 replied at 2-4-2019 01:19 PM
Kuih Taming Sari



Tak pernah dengar kuih ni. Asal dari mana ni?
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 09:16 PM From the mobile phone | Show all posts
37849456655_1b4fe2e4de_b.jpg

Kuih pelita, kuih getas, cek mek, kuih cucur topi. Nak sedap, buat sendiri tapi malas

FB_IMG_1542031792112.jpg

Ni tak tau nama kuih ni, bukan kuih cara, daripada tepung pulut

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
applemy replied at 2-4-2019 09:16 AM
Kuih tradisional masih ada & masih berkualiti kalau rajin cari yg sedap2. Tapi ai personally, segan  ...

Tumpang tanya, mana healthynya apple pie, blueberry tart, banna pudding segala itu yang penuh gula dan butter?
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
misswhy24 replied at 2-4-2019 12:40 PM
Saya suka kuih2 lama ni...tp skrg ssh nk dapat rasa yg betul2 mcm dulu2 tu...saya kalo buat kuih2 tr ...

Terai guna resipi Mat Gebu sis. Resipi heshe sedap2 dan selalu menjadi dengan cemerlang bila ai buat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 09:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Kuih tepung pelita authentic susah gila nak jumpa. Yang banyak orang jual kuih tako. Tapi bila ditanya semua cakap tepung pelita. Beza tau dua ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 09:23 PM From the mobile phone | Show all posts
4448300E-ADE2-4AA5-AB5D-1BC53E3E6ABD.png 4448300E-ADE2-4AA5-AB5D-1BC53E3E6ABD.png 4448300E-ADE2-4AA5-AB5D-1BC53E3E6ABD.png 4448300E-ADE2-4AA5-AB5D-1BC53E3E6ABD.png

Nah kasi terliur sikit

Lepat ubi kayu, kuih dangai, lepat labu, lepat liat

Igt lagi kecik2 pernah tlg mak sagat (bkn sajat ye ) ubi kayu nk buat kuih, punyalah seksa bila sampai part last tu sampai tersagat jari huhu.. dangai esp susah nk jumpa & kalu jumpa blom tentu sedap, rasa ala2 je
Lepat liat & lepat labu pun susah gk nk jumpa, kalu lepat ubi tu ada la jgk jumpa cuma gitulah nak sedap buat sendirilah ye dak.. malas dgn tak je

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 09:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Kuih paling senang nak buat, lengat pisang kukus sekejap aje, bila sejuk letak dalam fridge. Makan sejuk-sejuk sedap tau. Resipi tu tukar dengan nangka atau kurma kalau nak buat lengat kurma atau lengat nangka. I selalu buat ni untuk dessert bulan puasa, favorite suami
IMG_20190402_212236.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 09:24 PM From the mobile phone | Show all posts
IMG_20190402_212132.jpg
1 keping kuih ketayap = 150 kalori

Kuih cara dan cara berlauk
IMG_20190402_212149.jpg IMG_20190402_212201.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 09:26 PM From the mobile phone | Show all posts
BedahBedul replied at 2-4-2019 09:23 PM
Nah kasi terliur sikit

Lepat ubi kayu, kuih dangai, lepat labu, lepat liat

Sedapnya lepat labu. My favorite! Lemak-lemak labu dengan inti kelapa muda tuuuu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.097159s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list