Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
9840
View
421
Reply

[Pelbagai] Kuih tradisional yang makin hilang dari pandangan

[Copy link]

Author: fahdramli    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 2-4-2019 05:17 PM | Show all posts
multinicky replied at 2-4-2019 05:00 PM
theyols pakai kelapa tua la tu..mmg rase hampagas pon

x jugak kot. mak aku kat kampung pun kadang guna kelapa tua jugak tp xde la rasa teruk sgt mcm ni. ni rasa mcm betul2 hampas. kering dan tawar. byk kali dah terkena terus mati selera nak beli.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 05:38 PM From the mobile phone | Show all posts
dulu paling suka pulut panggang.. sekarang susah nk dpt yg sedap.. kuih koci pun suka tapi i tk suka inti kelapa dalam tu.. haha kalau mkn mesti korek inti dulu baru mkn.. sekarang ni tgh gila kan nona manis pula.. kalau ada mesti i beli

dulu i tak suka pun kuih muih ni.. tp skrng dh mkin tua makin suka pula

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 05:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Tepung pelita pon ramai dah ubah rasa dia..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 05:53 PM From the mobile phone | Show all posts
applemy replied at 2-4-2019 09:16 AM
Kuih tradisional masih ada & masih berkualiti kalau rajin cari yg sedap2. Tapi ai personally, segan  ...

Masakan kita pun berbau belacan tumis bagai. Omputih x suka.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 05:54 PM From the mobile phone | Show all posts
miera@max replied at 2-4-2019 02:52 PM
kuih nagasari pisang

Favourite..
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 06:01 PM From the mobile phone | Show all posts
senahitam replied at 2-4-2019 05:17 PM
x jugak kot. mak aku kat kampung pun kadang guna kelapa tua jugak tp xde la rasa teruk sgt mcm ni. ...

klu gitu pakai kelapa lama... tp arwah mak meols mmg gune kelapa muda..sebab lebih lemak n lembut.. even dkt kedai pon klu nk beli kelapa tny n tgk dulu kelapa tu dh lame ke belum..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 06:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Camilia replied at 2-4-2019 02:07 PM
Uish even umur dah 27++ tak dapat recall kuih trandisional duludulu punya yang dah lama tak makan... ...

Emah jempuk.. Gittu.. Weh nak buat susah ni.. 1 keping 50sen ye.tu harga 2 thn lps. Mak dpt makan pun sbb kwn kawen, mak dia tempah khas utk hantaran.. Manis la tapi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2019 06:21 PM From the mobile phone | Show all posts
multinicky replied at 2-4-2019 04:55 PM
oh pulut dakap version ni mcm pulut panggang..menarik jugak..yg meols sllu makan jenis dakap dgn p ...

Betul. Yg chuols tu mmg kat sini panggil pulit dakap jugak. I salah tadi. Yg versi ini kami panggil pulut bata, makan cicah dgn manisan tebu. Pulut dakap sama jugak ada isi pisang kt dalam. Ikat dua, pulut tu, mcm berdakap,

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
makneng replied at 2-4-2019 06:16 PM
Emah jempuk.. Gittu.. Weh nak buat susah ni.. 1 keping 50sen ye.tu harga 2 thn lps. Mak dpt makan  ...

Gituuu. Kuih ni asal negeri mana wehhh haha. Asal usul ekeke.

Tak pernah makan. Sadis gila...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2019 06:24 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 2-4-2019 05:12 PM
Iols suka bahulu lapis
Alamak..masuk kuih raya plak
Hahahaha

Betol. Dulu mak i bakar kuih baulu ni, guna telur itik. Dia punya rasa mmg sedap. I kli bulan posa, lemah iman bila mak buat kuih ni. Mak tak perasan, i ngap satu sembunyi bawah katil kayu, tsrus makan. Then sambung balik posa.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 06:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Mak plak suka kuih koci labu (kalo ada dadih lg best) , lopes, lompang, apam gula hangus, segala jenis pengat, kole kacang, kuih ketayap, karipap inti kentang + daging, cucur badak, jala emas celorot eh banyak nau..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 06:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Mak kan cukup tak suka org skrg buat kuih letak warna warni melampau.. Dah mcm pelangi.. Warna zaman mak2 dulu lg nampak decent. Contoh roti jala nak warna pink, purple, biru.. Ko dah kenapa tipah oiiiii????

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 06:28 PM From the mobile phone | Show all posts
dulu waktu dudk kat setiawangsa otw balik keje slalu singgah pasar keramat beli kuih gandus...seumur hidup x pernah mkn sbb aku asal perak..tau pun sbb baca dr paper.tp bila da beli serius sedap sgt.. kuih tu rase lemak2 sntan pastu inti jem nanas..
dtg lmbat confirm habis n ade limit nak beli..sbb takut org belakang x merasa
xtaula ade ke x lagi makcik ngan pakcik tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagi satu kuih2 yg bersalut kelapa mcm kuih kaswi, kuih apam.. Please la ummah yg meniaga.. Jgn la hanpa letak kelapa tua.. Tak sedap ye tipah!!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 06:30 PM From the mobile phone | Show all posts
fahdramli replied at 2-4-2019 04:39 PM
Mai kampung i, hari2 boleh makan. Sebiji 3 kupang. Hehe

murahnye...kat mne tu..lme dh xmakan..last jmpe pun dlm 3-4 taun lpas..
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
fahdramli replied at 2-4-2019 04:42 PM
Pulut dakap= pulut balut dalam daun pisang, bakar lepas tu blh cicah dengan mamisan tebu... Arghhh ...

wow..ni btul2 rare..
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Miawlover replied at 2-4-2019 04:51 PM
Ya Allah sdpnya kuih2 tradisional ni. Semua suka kecuali kuih wajik dan dodol je tak berapa suka.

sya wajik n dodol lovers...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by makneng at 2-4-2019 06:33 PM
Camilia replied at 2-4-2019 06:22 PM
Gituuu. Kuih ni asal negeri mana wehhh haha. Asal usul ekeke.

Tak pernah makan. Sadis gila...


Mak makan kat ganu... Tak tau la negeri asal mana.. Tapi yg pasti org2 pata timo mesti tau kueh ni....buat drp kuning telor ni dekkk

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 06:32 PM From the mobile phone | Show all posts
multinicky replied at 2-4-2019 04:55 PM
oh pulut dakap version ni mcm pulut panggang..menarik jugak..yg meols sllu makan jenis dakap dgn p ...

ni rase2 mcm blah utaqa kan..parit buntaq smpai ke perlis..sory klau silap..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
puteribaya replied at 2-4-2019 04:55 PM
fav i gak..dangai n kueh kaswi..ada satu makcik I buat kaswi..sedap nak mampu*..lembut bergetarnya ...

nsib la x ngidam..klau x meleleh air liur ank sya nnt..hehe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.095790s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list