Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
9831
View
421
Reply

[Pelbagai] Kuih tradisional yang makin hilang dari pandangan

[Copy link]

Author: fahdramli    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 2-4-2019 04:29 PM | Show all posts
alhamdulillah meolz masih merasa kuih2 traditional tu... mak meolz rajin buat... selera org tua... dia tak makan kueh moden....
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 04:31 PM | Show all posts
puteribaya replied at 2-4-2019 04:18 PM
x penah makan..kuih tradisional negeri mana ni..buat dari apa..nmpak menyelerakan..atau ada nama l ...

Iols first time makan kueh ni kat Terengganu. Kurang pasti dibuat dari bahan ape tp bila ngapppp iols rse kacang hijau. sedap kalau org btl2 pandai buat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 04:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Kuih dangai sedap oii..dolu2 ms kecik sempat tgok nenek bakar guna dapur kayu arang lagi..lps tu ms kecik2 mak akk suka buat kuih getas yg guna tepung pulut tu..tp plg fav kuih kaswi salut parutan kelapa byk2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2019 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
hanis6969 replied at 2-4-2019 03:27 PM
kuih karas..kuih dangai..kuih jongkong..tepung talam..ni paling payah nk jmpe dh skang...rindunye nk ...

Mai kampung i, hari2 boleh makan. Sebiji 3 kupang. Hehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2019 04:42 PM From the mobile phone | Show all posts
puteribaya replied at 2-4-2019 04:21 PM
kuih koci dari labu..sedapnya..pulut dakap camna rupa ya?

Pulut dakap= pulut balut dalam daun pisang, bakar lepas tu blh cicah dengan mamisan tebu... Arghhhh sedap tak terkata.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 04:50 PM | Show all posts
multinicky replied at 2-4-2019 04:24 PM
pulut dakap simple je chuols.. mcm nagasari ad pisang dkt tgh2 die..cume yg version ni, pisang did ...

oo meols bayangkan je pun dah sedap..meols hantu pulut
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Ya Allah sdpnya kuih2 tradisional ni. Semua suka kecuali kuih wajik dan dodol je tak berapa suka.
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 04:51 PM | Show all posts
multinicky replied at 2-4-2019 04:24 PM
pulut dakap simple je chuols.. mcm nagasari ad pisang dkt tgh2 die..cume yg version ni, pisang did ...

oo meols bayangkan je pun dah sedap..meols hantu pulut
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 04:53 PM | Show all posts
fahdramli replied at 2-4-2019 04:42 PM
Pulut dakap= pulut balut dalam daun pisang, bakar lepas tu blh cicah dengan mamisan tebu... Arghhh ...

whoaaa..version ni lg sedap siap ada pencicah..tebu ladang plak..aduyaii ingat masa kecik2..mesin tebu pakai mesin buatan dari batang kayu nangka..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts
puteribaya replied at 2-4-2019 04:51 PM
oo meols bayangkan je pun dah sedap..meols hantu pulut

samelah dgn meols kalau makan seri muke, suke pulut tu isi die lebih tebal dr muke die
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
fahdramli replied at 2-4-2019 04:42 PM
Pulut dakap= pulut balut dalam daun pisang, bakar lepas tu blh cicah dengan mamisan tebu... Arghhh ...

oh pulut dakap version ni mcm pulut panggang..menarik jugak..yg meols sllu makan jenis dakap dgn pisang n kukus style

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 04:55 PM | Show all posts
rizami replied at 2-4-2019 04:34 PM
Kuih dangai sedap oii..dolu2 ms kecik sempat tgok nenek bakar guna dapur kayu arang lagi..lps tu ms  ...

fav i gak..dangai n kueh kaswi..ada satu makcik I buat kaswi..sedap nak mampu*..lembut bergetarnya mcm menari..masuk perut sejuk je..sedap
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 04:56 PM | Show all posts
multinicky replied at 2-4-2019 04:53 PM
samelah dgn meols kalau makan seri muke, suke pulut tu isi die lebih tebal dr muke die

meols suke srimuka buh durian..yummy nya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 04:56 PM | Show all posts
kalau kat area putrajaya ni....payah betoi nk dapat kuih2 tradisional yg sedap ni. kebanyakan kuih yg berkelapa...mesti kelapanya x sedap. mcm hampas kelapa je. isk.

lepas tu nak buatnya renyah...nak jual mahal kang komplen pulak sbb dah biasa beli kat kampung2 murah je kan. padahal kalo kek mahal sanggup je beli.

aku lak...mahal xpe janji sedap mcm kat kampung. tp payahhh sgt nak jumpa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 04:58 PM | Show all posts
chinta89 replied at 2-4-2019 04:31 PM
Iols first time makan kueh ni kat Terengganu. Kurang pasti dibuat dari bahan ape tp bila ngapppp i ...

sini panggil koleh kacang kot..fav meols sungguh tu,,(semua fav..kuat makan betul meols ni)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 05:00 PM From the mobile phone | Show all posts
senahitam replied at 2-4-2019 04:56 PM
kalau kat area putrajaya ni....payah betoi nk dapat kuih2 tradisional yg sedap ni. kebanyakan kuih y ...

theyols pakai kelapa tua la tu..mmg rase hampagas pon
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 05:02 PM | Show all posts
senahitam replied at 2-4-2019 04:56 PM
kalau kat area putrajaya ni....payah betoi nk dapat kuih2 tradisional yg sedap ni. kebanyakan kuih y ...

kat area meols..ada la satu kakak ni.. opis meols selalu beli,,kueh dia potong kecik2..50 sen satu..(sedulang kecik RM25)kecik besor duit lima posen dia potong..tapi cukup rasa lemak, manis, garam..so no komplen..dia punya bingka ubi..mak aihh..meols penah tanya apa dia bubuh sedap ,,dia kata buh butter dlm adunan tu,,emm sedap tp buka rasa asli lagi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 05:07 PM | Show all posts
chinta89 replied at 2-4-2019 04:29 PM
pulut dakap ni banyak kat kelantan.

dapnyaaa..lemak2 manis..
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 05:08 PM | Show all posts
multinicky replied at 2-4-2019 05:00 PM
theyols pakai kelapa tua la tu..mmg rase hampagas pon

rasanya bukan kelapa tua,sbb kalu tua lemaknya lg banyak,,ni kelapa yg sudah diperah santan pertama..pas tu amik campur garam..haa gitu la rasanya hambar
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 05:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols suka bahulu lapis
Alamak..masuk kuih raya plak
Hahahaha
Nenek iols bakor pakai sabut
Alahai...sedapnya
Kaler x  cung pung tp sedap dia..yum yum

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.079886s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list