Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
10058
View
421
Reply

[Pelbagai] Kuih tradisional yang makin hilang dari pandangan

[Copy link]

Author: fahdramli       Show all posts   Read mode

Post time 2-7-2019 08:33 AM | Show all posts
united_holland replied at 2-7-2019 07:45 AM
Sedap2 nye kuih yg uols tepek nih..terliur pulak  biasa kalo balik kg nih la kuih2 yg i selalu b ...

kan!! untung sangat kalau senang cari lagi, dan yang penting kualiti tuh!
tetiba pepagi dah rasa laparr
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-7-2019 10:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Lengkong replied at 19-6-2019 08:56 PM
Kuih baulu yg dibakar guna sabut kelapa. Nak buat baulu ni mula lepas sahur sebab ambik masa lama.
...

I tengah cari resipi bualu nak bakar pakai teluq itik...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-7-2019 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Miamorrr replied at 2-7-2019 03:21 AM
Apom betawi. Sempat belajar buat dgn arwah nenek, macam apom biasa tapi bentuk bunga besar acuan dia ...

Ni pun dok cari jugak, wiken ni nak balik kampung pi berguru. Arwah maklong pandai sangat buat apom ni sedap kalau pakai telur itik
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
fahdramli replied at 2-7-2019 10:56 AM
Ni pun dok cari jugak, wiken ni nak balik kampung pi berguru. Arwah maklong pandai sangat buat apo ...

Ha'ah sama lah, arwah nenek ajar pakai telur itik jgk. Memang sedap. Good luck berguru, tak rugi pelajar resepi traditional ni. Penat extra tapi sedap makan pun extra.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2019 11:27 AM | Show all posts
kalau ziarah rumah orang masa raya suka cari biskut arab. tapi payah nak jumpa. ramai yg keliru biskut arab, biskut makmur dan biskut suji. rupa sama tapi rasa lain. biskut arab tak ada kacang dalamnya,  biskut suji guna tepung suji. nak buat sendiri tak sempat tapi bahan2 nak buatnya mengikut kata ibu ringkas dan murah saja..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2019 11:47 AM | Show all posts
korang pernah dengar kelamai tak? saya dengar pun lepas kahwin and family husband yang kenalkan. dia macam lemang. bakar dalam buluh tp isi dia tepung pulut, gula merah, santan, kerisik, tahi minyak dgn garam n gula sikit. bila dah masak wrna mcm dodol. sedap. lemak lemak manis and ada rasa smoky kena bakar tu.
kelamai-makanan-tradisi-orang-rao.jpg
isi_kelamai.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2019 01:12 PM | Show all posts
apam beras kot, kaler putih & pink, mmg ada je org jual tapi rasa tak sama mcm zaman dulu, kuih2 skrg kalau guna kelapa parut, ada yg guna hampas kelapa
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 10:09 AM | Show all posts
kalau pagi2 tu masih ada lagi jual apam,lepat2, karipap, donut cuma rasa tu lain.. lepastu makin kecik pula kuih2 tu yek.. hehhee
tapi paling suka apam.. iol suka kalau minum2 ptg tu ada kuih muih.. rindu ny kampung..

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 05:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Putu piring Perak sedapnya. Nak buat tak pandai. Lagipun cara pembuatan kalau nak sedap ikut kaedah tradisional sepenuhnya. Tepung beras ditumbuk guna lesung kaki.
Masa masih tinggal di kampung setiap Sabtu ada pekan sehari mesti pergi beli. Dah lupa harga dan berapa ketul kuih dalam sepeket. Setiap kali balik kampung mesti cari tapi dah susah nak jumpa sebab makcik2 yang menjual dah berumur dan dah tak buat kuih.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Kuih batang buruk bg kita skrg memang la pernah dengar n pernah tengok. Tp dah mcm susah nak nampak kat juadah2 waktu hari raya.

Tak mustahil kuih batang buruk nie akan lenyap 10 thn lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 09:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Memang makin hilang sebab sekarang orang suka tambah macam macam dalam makanan dan jadilah.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 03:40 PM | Show all posts
rindunya kuih koci inti byk dgn tepung leleh2
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 05:23 PM | Show all posts
Semua kuih hilang dai padangan
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 05:26 PM | Show all posts
Kuraaaaaaaaaaaaaangkot
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 06:01 PM | Show all posts
Mmeang banyak makin gilanh
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 07:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Paling favourite kuih tradisional ni ofcoz la lepat liat...tapi kalau yang beli punya x best sangat.
Baru nak belajar buat dengan makcik.
Harap menjadi-jadi tangan ni.hehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 09:56 AM | Show all posts
Semalam makan kuih tepung gomak...kawan la kata...tapi macam lain je kuihnya...tak kenyal liat
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2019 05:28 PM | Show all posts
bebokol / bebotok klaau tak silap makanan org bengkulu kat sg choh nih...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2019 09:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Bahulu yg dh di modenkan... Guna muffin maker aje IMG_20190909_151531.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2019 10:41 AM | Show all posts
Pagi pagi macam ni terkonang den
Kuih sopang gulo onau ...
Boto payah nak jumpo sekarang
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091976s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list