Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
9990
View
421
Reply

[Pelbagai] Kuih tradisional yang makin hilang dari pandangan

[Copy link]

Author: fahdramli       Show all posts   Read mode

Post time 2-4-2019 03:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Waaaa sedapnyaa.. Kuih tradisional sentiasa legend! Memerlukan kepakaran nak membuatnya. Kalau dah biasa buat, resepi pun tak payah. Main campak2 jer.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 03:24 PM From the mobile phone | Show all posts
applemy replied at 2-4-2019 09:16 AM
Kuih tradisional masih ada & masih berkualiti kalau rajin cari yg sedap2. Tapi ai personally, segan  ...

xpe at least diorang respect kte sbb budaya dan org timur trutama nusantara rmai yg pjg umur..jd xkesah la xbnyak khasiat pun jnji sedap...hehehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
fahdramli replied at 2-4-2019 10:43 AM
Betul contoh bengkang ubi kayu, dulu betol2 bakar dalam tin, atas api, letak sabut kat atas. Sekar ...

wah..tgh bayangkan...sedapnye..bau memanggil2..smbil kipas bara tu...
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 03:27 PM From the mobile phone | Show all posts
kuih karas..kuih dangai..kuih jongkong..tepung talam..ni paling payah nk jmpe dh skang...rindunye nk makan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 03:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnya kuih tradisional. Sekarang masih lagi 3biji rm1 kat tempat saya. Cucur jawa paling favourite. Tambah tambah dapat yang rangup pulak kat tepi lembut ditengah. Fuhhh sedap

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 03:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau nak makan semua ni kena balik kamoung baru jumpa.. Kalau kat KL ada, tp rupa je la..rasa ke laut dalam nun..
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 03:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Bestnya wat time bukak puasa nanti...
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
teringat masa kecil2 dulu makan bingka ubi , kerak hangus pun sedap ratah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 03:39 PM | Show all posts
sedapnya... tak sabar nak tggu ramadhan. mesti byk kuih2 tu jual kat bazar
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 03:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Seumur hidup tak pernah tengok kuih pauh dilayang.
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 04:04 PM From the mobile phone | Show all posts
meols suke kuih koci, pulut dakap, nona manis, getas/gegetas..sebenarnya banyak..tp pulut dakap tu klu jmp mst beli.. oh lupe, lg satu roti jala cicah kari..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 04:08 PM From the mobile phone | Show all posts
chesfa replied at 2-4-2019 12:15 PM
Ni kuih bom hipster. Letak warna-warni. Ampunnnn  rasa serupa, menarik sikit ada warna

...

Tak jumpa dah putu halba cheese. Panas ceng geng kan loni. Putu halba pun takde

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 04:15 PM | Show all posts
Kuih putu kacang dengan putu beras..susahnya nk dapat skrg..Kalau ada pun rasa kureng..x sama mcm zaman dulu2..sedapnya klu dpdt makan time raya nanti..huhuhu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 04:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnya kuih ...
Memang ada kuih yg dah lama tak makan, bila ke pasar pagi tetiba nampak. 'Eh lamanya tak makan kuih nieeee', terus la beli. Terubat rinduu.

My peberet kuih yg agak susah sikit nak jumpa

1) Bingka ubikayu (berwarna, lepastu makan dengan kepala santan ka apa tu. Sedapnyaa )
2) Lepat ubi kayu
3)Pulut gaul kelapa parut (macam pulut pagi tu juga cuma ni dah dibentukkan bulat2 leper. Nostalgic sangat sebab suka makan masa kecik2.)

Kuih2 peberet lain banyak je jumpa, mungkin ada perbezaan dari segi rasa je al. Maklumla air tangan lain2 kan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 04:16 PM From the mobile phone | Show all posts
PasuDurian replied at 2-4-2019 02:37 PM
Boko ubi kayu..susah sgt nak jumpa

Ni la .. Peberet ni .. Memang susah sangat nak jumpa
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 04:18 PM | Show all posts

x penah makan..kuih tradisional negeri mana ni..buat dari apa..nmpak menyelerakan..atau ada nama lain
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 04:21 PM | Show all posts
multinicky replied at 2-4-2019 04:04 PM
meols suke kuih koci, pulut dakap, nona manis, getas/gegetas..sebenarnya banyak..tp pulut dakap tu k ...

kuih koci dari labu..sedapnya..pulut dakap camna rupa ya?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 04:24 PM From the mobile phone | Show all posts
puteribaya replied at 2-4-2019 04:21 PM
kuih koci dari labu..sedapnya..pulut dakap camna rupa ya?

pulut dakap simple je chuols.. mcm nagasari ad pisang dkt tgh2 die..cume yg version ni, pisang didakap oleh pulut lemak2 gitu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
mascotek replied at 2-4-2019 04:16 PM
Ni la .. Peberet ni .. Memang susah sangat nak jumpa

pg ig @zurainimamat , akak tu ad meniaga boko ubi n banyak kuih n kek2 lain n ad buat class kuih2 tradisional. sape berdekatan bangi boleh la trs pg umah akak tu.. mmg die ad bukak kedai dkt rumah die..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 04:29 PM | Show all posts
puteribaya replied at 2-4-2019 04:21 PM
kuih koci dari labu..sedapnya..pulut dakap camna rupa ya?

pulut dakap ni banyak kat kelantan.

pult dakap.jpg

mse nk kukus tu, pulut ni didakapkan mcm dlm gmbr. lps dh masak kita buang tali yg dakap pulut each other tu, then makan. Kat dalam ada pisang. mmg sedap.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082356s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list