Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
9888
View
421
Reply

[Pelbagai] Kuih tradisional yang makin hilang dari pandangan

[Copy link]

Author: fahdramli    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-4-2019 08:34 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Tengah breakfast, terfikir, ada lagi ka kuih tradisional zaman kita kecik-kecik dulu yang susah nak dijumpai sekarang ni.
Screenshot_20190402_082808.jpg
IMG_20190402_082709.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 09:02 AM | Show all posts
Masih ada dijual di kedai2 tapi sayangnya rasa dia x mcm dulu.

means, rupa dh sama TAPI rasa hauk. diubah resipi jd hispter atau dikurangkan kuantiti adunan tertentu semata2 nak jimat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 09:09 AM | Show all posts
betul tu..pernah beli boko ubi kayu..ya ampunnnnnn..manis leting..rasa gula je lebih, ubi tu guna sebijik untuk 3 adunan kot..huhuuuuuu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 09:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Kuih tradisional masih ada & masih berkualiti kalau rajin cari yg sedap2. Tapi ai personally, segan nak pelawa member2 yg foreign makan kuih kita sebab, kuih kita tak healthy hakikatnya kalau compare kuih bangsa lain. Tgk org putih punya kuih: apple pie, blueberry tart, banana pudding.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 10:12 AM | Show all posts
Adaaa tapi rasa yang authentic tu susah nak cari sebab bahan jugak kot.. orang dulu buat dengan semua yang dorang produce.. teliti and cara masak pun lain.. terliur pulak TT oii

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 10:29 AM | Show all posts
semua pun nak dicheesekan...haih lah..

boko ubi tu apa? getuk ubi eh?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2019 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
AlterEgo replied at 2-4-2019 10:12 AM
Adaaa tapi rasa yang authentic tu susah nak cari  sebab bahan jugak kot.. orang dulu buat dengan  ...

Betul contoh bengkang ubi kayu, dulu betol2 bakar dalam tin, atas api, letak sabut kat atas. Sekarang dlm pemanggang ajaib pun boleh..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 10:45 AM | Show all posts
fahdramli replied at 2-4-2019 10:43 AM
Betul contoh bengkang ubi kayu, dulu betol2 bakar dalam tin, atas api, letak sabut kat atas. Sekar ...

kan.. ikut resipi 100% pun kadang masih ada yang lacking..

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 11:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Memang suka giloss dengan kuih tradisional..tapi sekarang susah dah nak jumpa.Kena cari kedai kedai kampung boleh la jumpa seketoi dua
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni kuih bom hipster. Letak warna-warni. Ampunnnn rasa serupa, menarik sikit ada warna

IMG_20190402_120138.jpg

Kuih belebat ubi stelo/keledek. Cantik kan warna oren, ungu ubi keledek ni

IMG_20190402_120741.jpg
IMG_20190402_120730.jpg

Kuih cek mek comel, sepuluh sen sebiji, any smaller than this, buat sendiri

IMG_20190323_194541.jpg

Kak @kuihbakar peminat putu halba cheese

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya suka kuih2 lama ni...tp skrg ssh nk dapat rasa yg betul2 mcm dulu2 tu...saya kalo buat kuih2 tradisi ni asyik x menjadi je...bila dah kejadiannya cantik elok..dah rasa dia plak hampeh...kdg rasa dh sedap rupanya plak tak sanggup nk letak dipinggan...tp kalo stkt mkn sendiri ok laa...tp kalo nk bg kat jiran2..10 kali mikir

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 01:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Bengkel ni ada gak yang bawa kuih siput, bangkit, kerepek gunting dll
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 01:19 PM | Show all posts
Kuih Taming Sari
kuih taming sari.jpg


sedap sgttt kalau org tua2 dulu buat mmg rasa yummy! Org skg x pandai buat mcm org tua2 dulu.

rasanya dh beberapa tahun x mkn kuih ni, sb dh jarang jumpa org buat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 01:36 PM | Show all posts
Bulan puasa ni..mungkin la boleh jumpa, harap2 harga kuihnya worth it la dengan saiz dan rasa...rindunya zaman kanak2 yang indah...harga kuih 20sen seketul..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 02:00 PM | Show all posts
zmn skg nk beli kuih pun pkir 2 3 kali..
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Uish even umur dah 27++ tak dapat recall kuih trandisional duludulu punya yang dah lama tak makan.....

Google2 jumpa ni. Ni lagi la tak pernah makan. Ke aku je yang tatau nama kuih ni  kuih mas sejemput.
Yosri_Kuih_Mas_Sejemput.JPG

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 02:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Boko ubi kayu..susah sgt nak jumpa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 02:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Huaaa,, rindu kg halamannn
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 02:46 PM From the mobile phone | Show all posts
kuih asam gumpal
diperbuat dari sagu dibentuk bulat2 segumpal gitu..kemudian dimasak dlm kuah santan hingga pekat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 02:52 PM | Show all posts
kuih nagasari pisang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.108184s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list