Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3167
View
61
Reply

Stress but no one to talk to

[Copy link]

Author: aijinmisaki    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 3-4-2019 01:17 PM | Show all posts
mental ilness ni da mcm common skrg ni..due depression la kot...kalau boleh jgn pendam2
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
eclipse replied at 3-4-2019 09:22 AM
pasif? im pasif around people. ai suka dok sorang2, listening to music. bila in group, i x suka, x ...

ku ingat ku sorg  mcm ni rupa ada jgk yg sama spesis mcm ku.... ku tak kesorangan rupanya...sobsob....
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 03:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Uols kalau stress drop je comment kat thread borak or luahan perasaan. Cakap je apa yg ada dlm hati. Kalau Nasib baik ada org tolong. Kalau luahan je pun kira okay dah kan.
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2019 07:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Bela kucing yayang. Kamu sayang kucing, kucing sayang kamu.
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2019 10:25 AM | Show all posts
tt dah join x grup2 support kat fb? kalau group anxiety ok sgt dlm tu semua memahami antara satu sama lain sbb apa yg kita rasa kita2 je faham dan tahu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-4-2019 08:50 PM From the mobile phone | Show all posts
muggleDylla replied at 5-4-2019 10:25 AM
tt dah join x grup2 support kat fb? kalau group anxiety ok sgt dlm tu semua memahami antara satu sam ...

Macam mana nak join group2 tu?
Maaf saya tak aactive sangat kat facebook
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2019 10:08 PM From the mobile phone | Show all posts
aijinmisaki replied at 8-4-2019 08:50 PM
Macam mana nak join group2 tu?
Maaf saya tak aactive sangat kat facebook

tt search je anxiety malaysia ke..depression malaysia ke..nanti akan keluar list group2 support..yg saya join nama group tu "Anxiety Disorder Malaysian Community".
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-4-2019 10:44 PM From the mobile phone | Show all posts
muggleDylla replied at 8-4-2019 10:08 PM
tt search je anxiety malaysia ke..depression malaysia ke..nanti akan keluar list group2 support..y ...


Thanks sis. Group ni untuk apa ya? Macam share feelings?
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2019 10:57 PM From the mobile phone | Show all posts
aijinmisaki replied at 8-4-2019 10:44 PM
Thanks sis. Group ni untuk apa ya? Macam share feelings?

Kalau group anxiety lebih kpd share rasa x sedap hati, x keruan, takut yg tiba2 and extreme..sy x pernah masuk grup depression, tapi cuba lah mana tau grup depression boleh share luahan rasa atau perasaan yg dipendam tu..sekurang2nya share dgn org yg sama/faham dgn kita takde la kena judge mcm kat public huuuuu
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 04:28 PM | Show all posts
boleh share dgn saya jugak kalau sudi. saya pun kurang kawan n kadang2 bnyak masalah tapi disebabkan no bff, so x ada tempat nak diluahkan selain family
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2019 12:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Mungkin lah..zaman social media ni ler..peyumbang besar mental illness esp amongs women..i strongly believe correlation ni

Tgk pesbuk..tgk ada oang kuat tuko gambo itu ini sharing konon but dia tak mampu buat gitu

So jiwa yg lemah..inferior..low self esteem..sure kacau..feel lonely walo pesbuk dia penuh kawan

I.think lot of u ppl yg komplen tadak kawan lonely mental stress etc..suffered sebab media social kut

SELF DEVELOPMENT tuuu blum di bina.terbina kukuh untuk terjun dlm dunia yg liar jahat penuh drama n penipuan tu pasal stress..boleh ke anto budak baru khatan pi perang..frontline lagik?

So it seem the future is getting worst..poloh taun dulu saya dah pesan AWAN HITAM BERARAK datang n it happened.

Satu masa dulu...debu itu suci.
Hari ini..suci dalam debu.



Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2019 10:31 AM | Show all posts
aku klu stress mkn je ...lg best perut pon knyg
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2019 05:30 PM | Show all posts
lorrr chuols ada anxiety ke??? meh borak2 dgan iols...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-5-2019 12:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Orix replied at 14-5-2019 05:30 PM
lorrr chuols ada anxiety ke??? meh borak2 dgan iols...

Ye chuols..mulut puaka kat ci jah.. realiti nya ada anxiety
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2019 12:13 AM | Show all posts
Hai aijinmisaki.
Depression/stress/anxiety semua berpunca dari dalam diri kita.
Cara kita berfikir, cara kita bertindak, cara isu tu terkesan di hati kita dan cara kita handle isu tu.

Depression/stress/axiety berlaku bila kita terlalu banyak berfikir, terlalu banyak fikir pada possibilities (entah berlaku entah tidak).
Set minda dan hati kita untuk bertenang.

Kemudian cari seseorang yang sudi mendengar luahan kita. Seseorang itu haruslah mempunyai sikap optimistik dan bukan judgemental.
Jika takde seseorang tu, penulisan salah satu cara yang terbaik.

Simpanlah 1 diary. Dalam diary tu tulislah apa yang sis fikir hari tu.
Tulis apa saje yang berlaku dan segala yang terbuku di hati dan fikiran sis.

Jika sis pandai melukis, itu pun merupakan suatu terapi.

Paling penting, tip yang I rasa sangat berkesan ialah always be thankful with what we have.
Ucap syukur alhamdulillah kepada Allah di atas segala nikmat dan rezeki.
Ucap terima kasih kepada kepada parents dan orang yang banyak membantu kita.
Ucap maaf dan memaafkan semua orang biarpun kita tak kenal orang tu.
Selalu positif dan yakin kita mampu untuk hadap semua masalah hidup ini.

insyaAllah.

Semoga dipermudahkan urusan.

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 08:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Aiira replied at 16-5-2019 12:13 AM
Hai aijinmisaki.
Depression/stress/anxiety semua berpunca dari dalam diri kita.
Cara kita berfikir ...

Nampak macam senang kan.. sebenarnya susah.. susah nak redha susah nak happy susah nak terima.. i xda kawan yg boleh cerita hal2 peribadi, kawan ramai tapi bkn sampai tahap tu..

Hmm sesungguhnya i tengah di uji sekarang ni
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 10:41 AM | Show all posts
Gais.

Kalau chuolss nak teman berborak dan berkongsi masahalah. Mehlaa PM i, i sentiasa ada.

kalau area KL, jumlah kupi-kupi.
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 05:50 PM | Show all posts
alagapass replied at 19-6-2019 08:09 PM
Nampak macam senang kan.. sebenarnya susah.. susah nak redha susah nak happy susah nak terima.. i  ...

Hi Alagapass,

sebenarnya takde masalah yang terlalu besar dan takde masalah yang terlalu susah.
semua berlaku berdasarkan cara kita perceive (berfikir).

maybe you can cuba cari aktiviti yang lain.
contoh try menulis ke melukis ke.

you biasa adalah masalah you selalu buat apa je?
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
iols pon ade anxiety issue. bila diserang resah gelisah tu mmg rasa menderita sgt. tak tahu nak luah dkt siapa. iols x de kawan rapat.. nak cerita dkt family iols malu dan x nak risaukan diorang. lagi pon iols risau jugak tanggapan family. ye la org kalo x de penyakit ni x paham apa yg pesakit rasa.

cuma iols nak tanya, uols yang ade penyakit ni dah kahwin, ade bf/gf tak? sebab iols rasa penyakit iols ni suatu penghalang utk iols nak bercinta cintun. rasa low self esteem.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 05:08 AM From the mobile phone | Show all posts
You all yang taktau nak luahkan kat siapa tu, boleh cuba talian Befrienders. Free je.

FB_IMG_1565039027643.jpg
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082296s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list