Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4375
View
125
Reply

REALITI, RAMAI LELAKI PASANG NIAT CARI ISTERI KERJA KERAJAAN & GAJI BESAR, A

[Copy link]

Author: toshiro90       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 28-3-2019 09:19 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 28-3-2019 07:07 PM
realitinya mmg betul pun
zaman skang kalo korang masih lg jd andartu, jgn la sedih
lagi sedihhhhh ...

Tu la..xpaham betul dgn kebanyakan perempuan ni...asal berlaki...merenyam sngt nak kawin...takut sangat xkawin,smpai asal boleh je...tngok kat page krt byk kes2 mcm ni...bnyk dr kaum2 hawa je masalah nya...
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2019 10:21 PM From the mobile phone | Show all posts
senahitam replied at 28-3-2019 11:58 AM
bukan takat laki....mak2 pun ramai macam tu. kalau boleh nak menantu keje gomen senang idup katanya. ...

Setuju,,, i pernah kena macam ni....
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2019 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts
toshiro90 replied at 28-3-2019 09:19 PM
Tu la..xpaham betul dgn kebanyakan perempuan ni...asal berlaki...merenyam sngt nak kawin...takut s ...

mmg pun
kalo baca komen2 kat KRT sana, kaum hawa je yg byk komen
korang hengat org laki ni kesahhhh ke sume tu??? yg diorg tau cuma nak hidup senang je menumpang kesenangan bini
padan muka la kat pompuan yg dpt biawak hidup
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2019 11:23 PM From the mobile phone | Show all posts
bila baca ni risau pula dgn nasib adik sy yg no 4. dlm adik beradik dia sorang jer yg belom kawen.  dia baru jer dpt jawatan tetap kt SUK selangor setelah bertahun2 jawatan kontrak kt JAIS. dia dah ada keta sendiri malah abah pun ada bg sebidang tanah kt dia. harap2la dia berjodohan dgn lelaki yg baik2. umur 31 thn ni.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2019 12:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebagai mak yang ada anak lelaki...
I pun Ada expectation menantu macam mana pilihan hati...
Anak baru form 4... Tapi bila tau dia ada close dgn mana2 budak perempuan I akan siasat siapa parents dia..
Pilihan I biar bakal menantu dari keluarga sekufu dgn kami...
I sudah bagi tau anak, jangan cari GF dari family B40 atau yang ada adik beradik ramai bersusun paku... Bimbang masa depan nanti parents jenis hadap duit anak utk tanggung adik2 dia pulak..

Kiranya I ni.... Menantu kerja apa tak berapa kisah..
Yang I sangat kisah adakah keluarga dia jenis yang bakal menjadi beban anak itu atau tak...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2019 08:20 AM | Show all posts
sfhzuraz replied at 28-3-2019 11:23 PM
bila baca ni risau pula dgn nasib adik sy yg no 4. dlm adik beradik dia sorang jer yg belom kawen.   ...

aminn
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2019 08:26 AM | Show all posts
sarahmirza replied at 29-3-2019 12:29 AM
Sebagai mak yang ada anak lelaki...
I pun Ada expectation menantu macam mana pilihan hati...
Ana ...

kira akak ni keluarga berada la ni? apa salah klau kelaurga b40?as long keluarga tu baik2 walaupon adik beradik ramai kan...kena periksa la tang tu....

tapi dah lumrah dunia,kebanyakan....berharta nk cr sama berharta,sama darjat,sama,pangkat,sama keturunan,sama education.....kebahagiaan rumahtangga xda kayu ukuran,jika kayu ukuran wang...xdela bnyk org kaya cerai berai,rumah tangga berantakan...


Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2019 08:48 AM From the mobile phone | Show all posts
toshiro90 replied at 29-3-2019 08:20 AM
aminn


terima kasih

aamin aamiin aamiin ya rabbal alamin
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2019 08:54 AM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 29-3-2019 12:29 AM
Sebagai mak yang ada anak lelaki...
I pun Ada expectation menantu macam mana pilihan hati...
Ana ...

anak sy pun tingkatan 4. sy tak terpikir pun lg nk anak sy berjodohan dgn org yg cemana.

yg sy pikirkan nk dia belajar pandai2, dpt masuk universiti dan menggengam ijazah. itu yg selalu sy ingatkan dia



Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2019 08:59 AM From the mobile phone | Show all posts
toshiro90 replied at 29-3-2019 08:26 AM
kira akak ni keluarga berada la ni? apa salah klau kelaurga b40?as long keluarga tu baik2 walaupon ...

Sebenarnya point si Sarah tu dia xmahu anak dia susah
Saya pun rasa macam tu
Memang lepas kawen kita akan bermula SBG pasangan suami isteri yg memulakan hidup baru
Sama sama cari harta
Tapi bila baca masalah dalam cari ni
Banyak sangat masalah bukan berpunca daripada suami isteri tapi berpunca dari ahli keluarga
Jadi sebelum terkena dengan masalah2 macam tu eloklah kita tentukan kriteria kita nak
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2019 09:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Memang ramai pun macam mattburqa ni sebut
Mula-mula cari yg ada keje tetap ada gaji tetap tapi kemudian baru rasa nak susah mula LA pasang lain dgn hasrat nk jadi provider Dan nak jadi protecter...sbb dgn bini pertama yg keje makan gaji tetap tak merasa semua ni
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2019 09:19 AM | Show all posts
cmf_premierleag replied at 28-3-2019 07:09 PM
pastu bini2 ni la bitter nak mamposss bila tgk andartu banyak duit, bleh travel obersi selalu,takyah ...

setuju sangat bab nie...

tu yang ada persatuan makcik2 bawang
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2019 09:22 AM | Show all posts
i pnh jumpa laki nie.. bini dia ada 3 org.. 3-3 keja kerajaan.. tak silap yg no 1 atau  no. 2 yang keja pegawai...

huntung laki tu... kalau bini mati awal, dapat pencen 3-3

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2019 10:54 AM From the mobile phone | Show all posts
onexox97 replied at 29-3-2019 08:59 AM
Sebenarnya point si Sarah tu dia xmahu anak dia susah
Saya pun rasa macam tu
Memang lepas kawen  ...

Ook camtu..saya paham...cuma nk terangkan point ke arah lain je haha
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2019 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Memang ramai pun spesies Gini. Sebagai contoh family i dan suami ... Yang bujang2 ni kemain nak bini kerja doktor, cikgu. .  yang mak nya pun memilih. Tak menantu kerja doktor pegawai... Eh tak menahan weh
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2019 12:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sarahmirza at 29-3-2019 12:15 PM
toshiro90 replied at 29-3-2019 08:26 AM
kira akak ni keluarga berada la ni? apa salah klau kelaurga b40?as long keluarga tu baik2 walaupon ...


Takde nak kata kaya tapi hidup sederhana...
Cuma agama pun ada kata tentang sekufu tu...
Parents I tak pernah membebankan anak2nya .... So I pun sedaya upaya tak nak bebankan anak2 juga...

Kawan I lelaki kahwin nak isteri berhenti kerja fokus pada keluarga tapi tak boleh...
Sebabnya wife dia kena kerja untuk bayar rumah yang parents dia duduk..
Benda2 sebegini la sebolehnya I nak elakkan...
Anak tu baru nak mula hidup berkeluarga tapi dibeban dengan tanggungjawab si bapak yang berpuluh tahun lama hidup beranak pinak tapi tak sediakan rumah untuk keluarga..
Biarpun kadang tak terasa membebankan kita as keluarga mertua tapi kesian ke anak kita kalau perkara2 sebegini terjadi dalam hidup mereka...

Pilihan masing2 ya...
Mmg duit dan harta tak jamin bahagia...
Tapi ramai juga keluarga berantakan sebab tak cukup duit..
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2019 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
sfhzuraz replied at 29-3-2019 08:54 AM
anak sy pun tingkatan 4. sy tak terpikir pun lg nk anak sy berjodohan dgn org yg cemana.

yg sy  ...

Ikut suka...
Bukan kena bayar pun nak mula fikir masa depan..
Harap dalam masa fikir pasal anak sambung belajar tu, you dah lama siap sedia dengan tabung kolej dia..
Jangan hadap pinjaman PTPTN pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2019 08:09 PM From the mobile phone | Show all posts
smurfetz replied at 28-3-2019 04:43 PM
yang paling tak boleh blah, sikit-skit guna alasan agama
kena taat kepada suami
syurga dibawah k ...

Bab syurga bawah tapak kaki suami
Isteri x boleh melawan suami

I penah gado pasal ni ngn hb ms taun pertama kawen. I mmg jenis berdikari, i ada pendapat i sndri. Bila i x stuju i akan melawan cakap.
Dia sebut ayat mcm kt atas tu la.

Pastu i ckp kt dia buat apa i hidup dlm perkahwinan ni jika ia hanya mengundang i kepada neraka. Baik i hidup sorang. kte buat haluan masing masing.
Dia paham maksud i. Dia senyap.

I ckp ngn dia, dia masa nk kwen ngn i pun memilih nk yg wife yg berpendidikan dan bekerja kn. Xnk yg jenis x kerja kn..
Jadi dia kne trima, i pun ada pendapat i jgk. Jgn nk sedap buat kuku besi dia je. Kalo i membantah dia nk cop i melawan suami lak.  Xblh la mcm tu.

Pastu xde dh dia nk ungkit pasal dosa melawan kt i.
Dan nasib i baik dia jenis lelaki yg matang.
Kalo x...mgkin i dh kena cerai. Huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2019 02:47 PM | Show all posts
So kalau yg style2 wanita yang sebegini gaji besar, if mintak mas kawen tinggi pun sepatutnya betul la. Sebab lepas tu isteri jugak yg nak cover most expenses kan!

Tapi nnt bising , mas kawen mintak tinggi tapi banyak benda tak reti..
Huhu.

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2019 02:11 PM | Show all posts
sfhzuraz replied at 28-3-2019 11:23 PM
bila baca ni risau pula dgn nasib adik sy yg no 4. dlm adik beradik dia sorang jer yg belom kawen.   ...

org jantan mesti suka dia.... cuci kaki je jantan tu nanti...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.071642s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list