Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2341
View
18
Reply

Sedih dengan kerja

[Copy link]

Author: danie_sid       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-3-2019 12:06 PM | Show all posts |Read mode
Edited by danie_sid at 25-3-2019 12:10 PM

Hi semua,
Saya pekerja syarikat swasta. Mulanya mcmni. Sekitar 2016 saya ada dpt arahan dr Mr.R buat satu surat lantikan supplier utk syarikat. Surat siap, Mr.R bw ke CEO utk sign surat. Time flies. Tahun 2017 MD baru masuk. Biasa lah bila newmanagement, slalunya new environment. CEO ni didakwa utk misconduct. Ada lah mcm2 misconduct yg dibuat termasuk lah lantikan supplier yg saya buat katanyatak ikut approval. Utk pengetahuan, utk dapatkan approval bukan bwh bidang  kuasa saya. Saya Cuma terima arahan draftsurat, dan akan release.
Bila disiasat, Mr.R ni heboh kat org2 atas, dia tak tahumenahu. Dia kata saya liaise direct ngan CEO. Ms tu saya tgh cuti bersalin. HRdept dtg rumah investigate.

Then saya tunjuk bunti email semua yg Mr.R yg bagiinstruction, HR pun satisfied. Kes closed. Tak da tindakan tatatertib padasaya.
Tahun 2018, saya dpt arahan buat surat perjanjian dgn thirdparty daripada sorg MEM kat office. MEM ni dlu EX head HR. Masa MD baru tu masuk, MEM ni kena demoted. Sebab apa saya pun tak tahu. For info, MEM ni BFF ngan  Mr.R

Bila saya dah siapkan surat perjanjian yg dia nak, dia taknk baca. Katanya saya tak capable, dia nak kawan saya yg lain yg buat. Dia kata sebabkan kes saya yg lama dia dgr dari Mr.R, dia tak percaya kerja saya.. dah 3minggu surat tu stuck sebab dia tak nak bg feedback.
Apa boleh saya buat? Saya rs down. Dan selama ni saya respect Mr.R tu sebab dia boss saya.
Tapi disebabkan dia nak selamatkan diri sendiri, saya yangjadi mangsa. Saya rs marah dan geram. Dan teramat sedih. Kecewa pun ada. saya sayang kerja saya. tapi hati dah rasa give up.

Sekarang Mr.R dah diberhentikan sebab salahlaku. Tapi apa yang dia tinggalkan sangat beri kesan pada saya.



Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2019 12:44 PM | Show all posts
dah berhenti pun kan? kenapa perlu pikul kisah hidup lama?

kalau buka parut isi hati akak, luka kt parut hati ni banyak bernanah, tp im strong. im think positive.. u punya ujian sikit je sis. jadi kecilkan ujian u.. besarkan cita2 impian u..

hidup ni ada 5 time frame jenis :
> hidup dalam kesedihan masa lalu
> hidup dalam masa sekarang
> hidup dalam membina masa depan
> hidup dalam kejayaan masa lalu
> yang terbaik hidup dalam kejayaan masa lalu dan membina masa depan

kalau u rasa bahagia pikul kehidupan u masa lalu teruskan. tapi kesan dia sangat besar kepada u, kepada family u dan orang sekeliling.  u akan murung, u akan stress, berat badan u naik, lepas tu u cari produk kurus timbang kilo, lepas tu u xkurus, u terpaksa tukar baju baru. u rasa malu jumpa orang, u rasa stress down... hubby pula cari girl lain..

kesannya nampak kecil hakikat apa bermain di fikiran u effect cara u berfikir.. shift ur focus dan create your positive subconcious mind..

succesful people is biggest failure pada masa lalu , mereka berjaya control minda untuk tidak hidup pada kesedihan masa lalu. u perlu ubah fokus u , perlu ubah soalan terhadap minda u. dan emosional u tanamkan benih2 positive.




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-3-2019 01:17 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 25-3-2019 12:44 PM
dah berhenti pun kan? kenapa perlu pikul kisah hidup lama?

kalau buka parut isi hati akak, luka  ...

terima kasih kak atas nasihat.

Mr.R dah berhenti, tapi saya masih bekerja dan terima arahan dari MEM.
MEM yang tak nak terima kerja2 saya sekarang ni.
surat saya stuck pada dia sebab katanya tak nak bendaberulang apa yang jadi ms Mr.R dulu.

Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2019 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Katanya saya tak capable, dia nak kawan saya yg lain yg buat.


Kalau biar je kawan yg lain buat surat,tak okay ke..?..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-3-2019 03:01 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 25-3-2019 01:25 PM
Kalau biar je kawan yg lain buat surat,tak okay ke..?..

tak boleh sebab kat sini ada bahagian masing2.saya jaga subsidiari A, B, C
Kawan saya D,E, F

surat ni surat lantikan beserta perjanjian untuk syarikat A
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2019 04:59 PM From the mobile phone | Show all posts
danie_sid replied at 25-3-2019 03:01 PM
tak boleh sebab kat sini ada bahagian masing2.saya jaga subsidiari A, B, C
Kawan saya D,E, F


Oooooooo.... susah la mcm tu...
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2019 07:24 PM | Show all posts
email to MEM tanya status draft surat and copy skali MD baru tu.
tak payah menangis pun. At least MD baru tau u buat keje u dgn professional.
Lets MEM tu answer why dia peram surat tu kat dia.
kat tpt keje ni dah kalo org nk isytihar perang, u pun kna la pandai atur strategy.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2019 01:30 PM | Show all posts
Innrukia replied at 25-3-2019 07:24 PM
email to MEM tanya status draft surat and copy skali MD baru tu.
tak payah menangis pun. At least M ...

sila ikut nasihat ini...

jangan jadi mangsa. bila orang cari pasal, u kena la keluarkan senjata juga.

ESCALATE! dan biar dia yg menjawab dgn MD.
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2019 06:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah berhenti biarlah..move on.
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2019 03:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Betul...ikut apa Innrukia kata...cc pd MD . Apa apa kerja yg libatkan arahan dr org atasan kena ada bukti printed dr pemberi arahan tu...krna safeguard yourself
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2019 11:52 AM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 25-3-2019 12:44 PM
dah berhenti pun kan? kenapa perlu pikul kisah hidup lama?

kalau buka parut isi hati akak, luka  ...


Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2019 11:53 AM | Show all posts
Innrukia replied at 25-3-2019 07:24 PM
email to MEM tanya status draft surat and copy skali MD baru tu.
tak payah menangis pun. At least M ...

bazir air mata je nangis.
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2019 04:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Mem ni your boss ke? If so ikut la nasihat atas tu, cc to MD. Org nk declare war you siapkan perisai. I dulu kerja company besar, list nama kt CC lg panjang dr To. Keep them in the loop.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-5-2019 10:44 AM | Show all posts
Hi semua

MEM dah reply tapi melalui Wassap kpd kawan sekerja sy.
so sy dah pass over terus pd kawan tu utk dia continue.
lega rasanya tak perlu berurusan dgn MEM.

Syukur alhamdulillah.

terima kasih semua atas nasihat dan support.
Really appreciate that.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 11:06 AM | Show all posts
alhamdulillah
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 01:30 PM | Show all posts
sis

no one in this world can treat you like a crap

disebabkan sis takleh nak go ngan MEM,camnilah sis....,

step 1 : sis buat bodoh je.... kena macam2 dgn dia pun, sis still dapat gaji kan

ni cara i buat, i buang anxiety i jejauh, - bos iolls hari2 cari salah i, tp bila dah susah kena kejar dgn director bagai, baru hegeh2 cari i mintak tlg itu ini... selebihnya dia duk pulun main henset la, pastu ungkit cerita lama... so i buat donno je, bukan dia bayar gaji i pun

step 2: sis berhak bahagia..... sis update resume cv bagai, go search for new opportunities. CV tu bagi gempak, banyak tips2 kt internet utk polish communication skills time interview semua... go ahead sis....

company yg banyak 'drama', mmg company yg sangat toksik environment dia... cepat2 lah keluar...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-6-2019 03:26 PM | Show all posts
oni313 replied at 19-6-2019 01:30 PM
sis

no one in this world can treat you like a crap

tq sis for the advise.

sebenarnya sy syg company ni sbb kwn2 baik sy.
klu nk keluar tempat lain, nak kena cari kawan baru sy bukan org yg friendly, takut takda kawan nnt.
lagipun umur sy dah 36 rsnya tak sesuai dah nak cari kerja tempat lain, tak konfiden nk compete ngan org2 muda.

so skrg sy cuba low profile sebaik mungkin, dan elak ada apa2 contact dgn MEM tu.
buat aja kerja sy sebaiknya dan gain my boss trust.
so far utk appraisal sy, boss bagi good comments. Alhamdulillah.

terima kasih sekali lg sis.
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2019 10:38 AM From the mobile phone | Show all posts
danie_sid replied at 20-6-2019 07:26 AM
tq sis for the advise.

sebenarnya sy syg company ni sbb kwn2 baik sy.

boost ur confident level sis. MEM ke apa ke u kena stand up kalau org purposely cari pasal. Jaga diri and punca rezeki u okeh. Selalu baca bismillah and tawakal.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-10-2019 05:12 PM | Show all posts
adila39 replied at 20-7-2019 10:38 AM
boost ur confident level sis. MEM ke apa ke u kena stand up kalau org purposely cari pasal. Jaga d ...

Thank you sis untuk moral support
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.096506s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list