Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
734
View
11
Reply

ADAKAH TAREKAT TIJANIYAH MALAYSIA SESAT?

[Copy link]

Author: rantaikendoq       Show all posts   Read mode

Author
Post time 24-3-2019 12:30 AM | Show all posts |Read mode


Zaman kini semakin bercambah pelbagai jenis thoriqah..
dan sekarang, tarekat tijaniyah telah dilabel sesat oleh sesetegah ustaz

https://www.darulkautsar.net/darulkautsar-net/world/tasawwuf/kumpulan-kumpulan-tasawwuf-sesat/penyelewengan-penyelewengan-tarekat-at-tijaniah.html
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2019 02:08 PM | Show all posts
1. Mengisyaratkan bahawa Rasulullah s.a.w. menyembunyikan ilmu.

2. Pengasas Tarekat Tijani, Sheikh Ahmad Tijani, melebihkan dirinya dan para pengikut melebihi sahabat Nabi s.a.w.

3. Mendakwa meninggalkan wirid tarekat al-Tijaniyah akan terkena bala dan mala petaka.

4. Mendakwa kitab JAWAHIR AL-MAANI adalah kitab karangan Nabi s.a.w.

5. Mendakwa orang yang memasuki tarekat Al-Tijaniyah akan aman daripada segala kemudaratan dan mala petaka dunia dan akhirat.

6. Mendakwa Nabi s.a.w hadir dalam majlis membaca selawat JAWHARAH AL-KAMAL dan selawat JAWHARA AL-KAMAL lebih afdhal daripada membaca al-Quran dan menunaikan solat-solat fardu.

7. Mengucapkan satu kali selawat al-Fatih menyamai segala tasbih yang diucapkan di muka bumi dan menyamai juga dengan 6,000 kali membaca al-Quran.

8. Melakukan tokok tambah ke atas kelebihan berselawat ke atas Nabi s.a.w.

9. Mendakwa ahli neraka juga memperolehi nikmat.

10. Mendakwa orang kafir juga dikasihi oleh Allah s.w.t.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-4-2019 09:03 PM | Show all posts
tarekat tijaniyah itu tidak sesat
yg sesatnya adalah golongan awam yg tak mmahami
kerana tarekat tijani tu kata katanya hanya difahami oleh org2 berhakikat makrifah bil makrifah
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 10:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Hehehehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 10:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa tak gi tanya sheikh itu, jalan yg lurus itu apa?
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 10:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Dan kenapa tak tanya kepada sheikh itu, Alquran dan Sunnah itu siapa?
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Cara paling mudah utk tahu kebenaran dari-Nya, ajaran itu sesat atau tidak bagi diri sendiri :
1) bergantunglah kepada Allah
2) pintalah jalan yg lurus dari-Nya
3) mohonlah kepada Allah, "jika benar itu (tarikat yg berkenaan) jalan yg lurus yg Engkau redhai utk diriku, maka tunjukkanlah ia padaku" (bersungguh2 minta).
4) sebenar2 beriman
5) mukhlis
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-4-2019 10:49 PM From the mobile phone | Show all posts
dovob replied at 17-4-2019 10:21 PM
Kenapa tak gi tanya sheikh itu, jalan yg lurus itu apa?

Kamu sendiri pon xkenal tauhid tu apa dan diri kami sendiri pon merepek penin sejak bertahun... Kihkih
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-4-2019 10:50 PM From the mobile phone | Show all posts
NAFAHAT RABBANIYAH TIJANIYAH

ISRA MIKRAJ TANDA KEAGUNGAN DAN KEMULIAAN BAGINDA SAW

MAKHLUK RABBANI
    #   

Janganlah kamu menyibukkan akal kamu dengan bertanyakan bagaimanakah Baginda saw mikraj/naik ke langit atau diperjalankan ke baitul maqdis
itulah kenyataan benar yg kamu dengar akannya
para malaikat,mikraj,
buraq,
Rafraf(hamparan/selendang),
batasan sidratul muntaha,
istiwa,
qolam dan bunyian qolam sedang menulis,
kedengaran suara abu bakar,
ucapan wida jibril dan doanya
dan amanatnya
terbukanya pintu2 langit
keberadaan malaikat di langit2 dan keajaiban mereka
malaikat kanan dan kiri
syurga dan neraka
bintang yg bersinar
Nabi saw menjadi imam para Nabi2 AS di baitul maqdis
-keajaiban kejadian keseluruhan alam malakut
sesungguhnya semuanya itu ia adalah tersingkapnya rahsia zarrah Nabi Saw

-diperlihatkan kpd Baginda saw akan keajaiban ciptaan Allah swt yg asalnya drpd Nur Hakikat Baginda saw

Isra itu bermaksud berenangnya Nabi Saw didalam lautan cahanya2nya melalui pembukaan Rabbani

berjalannya dan Naiknya(mikraj) Nabi saw adalah dengan Zat diri dan ruh Baginda Saw
tetapi bukanlah dengan cara kebiasaan,
bahkan dengan cara yg mencarikkan adat kebiasaan
yg dipernamakan sebagai fathul akbar
sesungguhnya pembukaan pertama yg berlaku adalah pembukaan pd makrifah akan Tuhannya
maka Allah swt mahabbah akan Nabi saw dan juga menjadikannya makhluk pilihanNya

dan Allah swt meletak akan hijab terhadap Baginda saw drpd mengetahui akan hakikat ciptaan diri Baginda Saw
adalah kerana hendak mempermudahkan atas Baginda saw akan urusan yg sangat besar(penting) yg tidak diketahui akannya oleh selain baginda saw

yaitu urusan yg akan dipertangung jawab terhadapnya oleh Allah swt
maka tiada kepenatan seumpama kepenatan Baginda saw kerana banyak anaknya

kerana keseluruhan makhluk ini adalah anak2nya (didalam medan hakikat)
(ahli taat atau sebaliknya)

adalah Baginda saw berada ditempat yg sama (ketika isra dan mikraj)
bukanlah berpindah mengikut jalan adat kebiasaan bahkan secara luar biasa

adalah Baginda saw isra dengan keseluruhan badan Baginda saw dan dengan Ruhnya untuk melihat keseluruhan zarrah yg Allah swt Meng-adakannya di dalamnya

berpindahnya Nabi Saw drpd alam rendah ke alam yg tinggi adalah pada masa yg sama

qudrah Allah swt tiada sekatan oleh sesuatu
hanyasanya kemuncak pencapaian akal adalah ia mengetahui bahawa Allah swt boleh melakukan apa yg dikehendaki olehNya dalam kerajaanNya

sesungguhnya Allah swt telah melakukan sesuatu(menzahir qudrahNya) terhadap kekasihnya yg agung apa yg dikehendakiNya

(ketika isra mikraj)kelihatan matahari dan bulan terbit didalamnya
juga kelihatan orbit2 berada dipaksinya
dan Baginda saw meliputi pengetahuannya perincian Zat dirinya

semua itu adalah berenangnya Baginda Saw didalam lautan hakikat Adamiahnya

Baginda Saw dan tatkalamana selesai berenang di dalam hakikat Adamiah dan kelaziman2nya
maka seterusnya  Baginda Saw merenangi didalan lautan hakikat Muhammadiyahnya

maka masuklah Baginda ke dalam hadrah buta/kelam yg Rabbani ( ),

hadrah yg tidak boleh digambarkan akannya (tidak boleh dipersoalkan bagaimana tempat tersebut)
itulah hadrah yg tunggal/Esa yg Allah tajalli dengan sendirinya oleh ZatNya yg maha  tinggi didalam hakikat Muhammadiyah (yaitu dengan kesempurnaan/keseluruhan ZatNya

maka tenggelamlah Baginda Saw di dalam lautan hakikat nur2 kunhi Allah swt..
maka ghaiblah drpdnya Asma2 dan Sifat2 Allah (ketika tenggelam didalam lautan nur2 kunhi)
apatah lagi diri Baginda saw

-itulah hadrah  (     )

penglihatan Nabi Saw
tidak berpaling (dan tidak melampauinya) maksudnya, tidak berpaling dari apa yang dilihatnya dan tidak pula melampaui apa yang dilihatnya pada malam ketika ia diisrakkan dan ketika bertemu dengan Allah swt

-dan juga hadrah
(     )

(Sesungguhnya dia telah melihat) pada malam itu (sebagian tanda-tanda kekuasaan Rabbnya yang paling besar) yang paling agung, dimaksud adalah sebagian dari tanda-tanda itu, maka dia melihat sebagian dari keajaiban-keajaiban alam malakut, dan Rafraf berwarna hijau menutupi cakrawala langit, dan malaikat Jibril yang memiliki enam ratus sayap.

hadrah yg tidak diketahui akannya melainkan tuan empunya diri yg sedang tenggelam didalam hadrah kunhi tersebut

itulah hadrah yg terputus/terhalang padanya keseluruhan ilmu2  dan isyarat makhluk2 Allah yg lain melainkan diri Baginda saw yg mengetahui akannya

maha tinggi hadrah tersebut drpd apa yg cuba kita sifatkan/gambarkan/bayangkan

___
     -      
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
rantaikendoq replied at 17-4-2019 10:49 PM
Kamu sendiri pon xkenal tauhid tu apa dan diri kami sendiri pon merepek penin sejak bertahun... Ki ...

Oh ya.

Saja nak bagitahu, ada tread yg sengaja diada2kan, itu pun saya tahu akan sebab2nya.

Sebenarnya, saya tak taip apa yg saya tahu pasal tread2 itu pun, tak menjadi dosa pun. . Cumanya, saya tertanya2, bila le awak itu nak hentikan tanda2 provoke itu ye.

Ada masaalah nak mengorek ke tu? Idea dah tarak ke?
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2019 11:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Gini ajelah ye, kalau setakat awak nak post bagi pihak kerajaan maklum apa yg saya taip mengenai hal ehwal tauhid, semalam baru aje saya maklumkan kepada pemaklum yg mampu maklum kepada bukit aman utk sahkan ketauhidan saya ye.

So, saya sebenarnya tahu byk, saja gatal nak taip le ni. Hehehehehehehe.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2019 12:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Selagi maseh tiada sanad mursid sekadar setan kerasukan saja...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.106427s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list