CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 482|Reply: 0

[Tempatan] Mahasiswa ikat perut

[Copy link]
Post time 22-3-2019 04:04 PM | Show all posts |Read mode
Baru-baru ni kecoh pasal mahasiswa ikat perut kerana kekangan kewangan untuk beli makanan.

Mengikat perut dengan hanya makan sekali sehari, kerap berpuasa dan bergantung pada sebuku roti untuk dua hari, antara ikhtiar hidup sebilangan pelajar di Universiti Malaya (UM) yang terpaksa menahan lapar akibat kekangan kewangan.
Sumber: Berita Harian

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dah Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) telah memutuskan untuk memperluaskan program Foodbank Malaysia susulan isu golongan mahasiswa mengikat perut seperti dilaporkan media baru-baru ini.
Sumber: Utusan.

"The ministry has managed to get the commitment of 430 supermarket outlets nationwide to contribute their food supplies, which will then be channeled to the students," Saifuddin said. He listed 13 supermarket franchises as participating in Food Bank Malaysia, which includes the likes of Giant, Tesco, AEON, NSK, Econsave, 99 Speedmart, Mydin, and others.
Sumber: Malay Mail.

Tapi ada juga mixed reactions dari netizen yang mengatakan benda ni perkara biasa, zaman acik-acik dulu pun mmg ikat perut selama bertahun-tahun sampai habis pengajian. Budaya kerja part time sambil belajar pun benda biasa.

Tapi kekangan kewangan ni terutama pelajar UM yang tinggal di tengah-tengah ibu kota mmg satu cabaran yang sangat tinggi. Nak makan pun tak cukup duit, mcm mana nak belajar. Financial constraints (dan part time jobs) pun dikenalpasti sebagai satu faktor kenapa mahasiswa tak dapat skor dlm akademik.

Take note juga bukan semua pelajar ikat perut, mmg ada yg dari golongan M40 dan T20 yang siap ada kenderaan sendiri drive pergi kelas. Tapi jgn dilupakan sebahagian besar yg terpaksa pilih utk breakfast atau dinner sahaja sbb duit tak cukup to have both.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-8-2022 06:41 AM GMT+8 , Processed in 0.082776 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list