Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1077
View
11
Reply

Gusi bernanah

[Copy link]

Author: komkom_2    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-3-2019 11:40 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hai..saya nak tanya..
Saya dlm Proses nk buat braces.. Kena la cabut 4 batang..
Lps 2 minggu sy jumoa dokter balik utk cabu  lagi 2 batang.. Die cek luke lama kata bengkak sikit... So die cuci dan letak ap ntah warna coklat...
sakit bengkak tu kurg tp lps 2 hari gusi  jadi mcm merah lembut dan keluar nanah.. Jadi saya takut danpergi dentist lain sbb masa tu ad kursus kat tmpt lain..
Pergi dentist die just cuci mcm dokter sebelum ni dan bagi antibiotik..
Ad apa2 masalah tak lps abes consume antibiotik dan still jadi lagi?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2019 06:27 PM | Show all posts
hmmm, u kena clearkan that infection tu
jika ada lagi nanah or sakit or bengkak, maybe still ada
improtant utk continue AB until its cleared

kenapa depa cabut sampai 6 btg
syg nya
dentists biasanya akan cuab sedaya upaya utk conserve teeth
jrg sgt mereka cabut (unless ada isu2 tertentu)
tanya tak why need to be removed

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-3-2019 09:28 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 23-3-2019 06:27 PM
hmmm, u kena clearkan that infection tu
jika ada lagi nanah or sakit or bengkak, maybe still ada
i ...

Cabut 4 btg je... Gigi crowded.. Cume luka gigi tu lain mcm... Gusi tu x sakit.. Tp keluar nanah.. Tu yg takut.. Ingt g dentist lain tu die nk belah ke korek ke.. Tp die just cuci dgn saline lpstu bg antibiotik 3 ari.. Nk mkn pun x berani dh seminggu x mkn nasi lgsg.. Mkn nestum je memanjang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2019 03:17 PM | Show all posts
komkom_2 replied at 24-3-2019 09:28 AM
Cabut 4 btg je... Gigi crowded.. Cume luka gigi tu lain mcm... Gusi tu x sakit.. Tp keluar nanah.. ...

nestum ! apa la.. pilih la milo ke apa

anyway, nanah biasanya bermakna infection, 3 hari AB absolutely tak berkesan kecuali (beberapa jenis AB utk bladder infection etc). utk gigi, 7 hari atleast. byk ke nanah? gi lah jumpa dentist lagi dan get that AB more eg coamoxiclav ke, metronidazole ke. eh kakak sy 2 org senior dentists tau

gigi crowded? byk sgt? sy ni tak cukup gigi; dentist nak tanam gigi pelesu this april bila sy cuti ke mesia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-3-2019 06:28 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 24-3-2019 03:17 PM
nestum ! apa la.. pilih la milo ke apa

anyway, nanah biasanya bermakna infection, 3 hari A ...

Milo x boleh.. Sembelit.. Tu la.. Ingt nk g jumpe dentist lg...x sng hati nk mkn nasi..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2019 11:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannya tt.. Tt jumpa pakar ortho ka??? Bila dh ada nanah, mmg kena tunggu baik dulu la..

My doc lps cabut terus psg.. 2 in 1 terus.. Anak2 i pun mcm tu.. Sorang tu kena cabut gigi susu 2 btg(rare case, bila x ray, anak i diagnosed mmg xde gigi kekal). I pegi few dentiss, solution cabut & buat implan.

I refer kt i dentist yg i buat braces, xray balik & dia review with her team.. Solution, no need utk buat implan, braces is the best..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-3-2019 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by komkom_2 at 29-3-2019 01:35 PM
farlis replied at 28-3-2019 11:16 AM
Kesiannya tt.. Tt jumpa pakar ortho ka??? Bila dh ada nanah, mmg kena tunggu baik dulu la..

My d ...


Tgk luka to mcm nk baik... Tp keluar nanah.. Hari tu jumpe dentist lg dia bg antibiotik metronidazole.. Consume la 5 hari..ni baru hari keempat..
Ok la trus pki... Saya cabut dulu... Dlm bulan 5 baru pakai..
Doktor banyak cuti bulan 4 ni..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2019 03:19 PM | Show all posts
komkom_2 replied at 29-3-2019 01:33 PM
Tgk luka to mcm nk baik... Tp keluar nanah.. Hari tu jumpe dentist lg dia bg antibiotik metronid ...

good.
jgn takut jumpa docs
be pushy
its your health
must remember that the reason kenapa gigi health is very important ia alh its relationship to infective endocarditis.
tu sbb if somebody nak go for heart surgery, kita refer to dentist utk cabut mana2 gigi yg looks bad or infected.
people yg dapat infective endocarditis, cardiologist akan di check oral health mereka.
mana2 pesakit yg ada heart murmur, akan di beri antibiotics sebelum dental treatment, kerena risiko utk dapat infective endocarditis adalah agak tinggi pada mereka

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2019 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts
baru je lepas cabut gg... mse cabut tu doktor agak ganaz sketla sbb cabut geraham ats... lepas cabut tu mmg sakit giler2.. pastu esoknye gg di sekeliling tmpt cabut tu still rase sengal2.. tp mals layan... hari ketiga tiba2 hidung ni jadi x selesa... terasa bau busuk.... sehinggala hari ni hari ke lima... tgh hari nnt nak pegi klinik nak check ape hal tibe2 hidung ni bau something wrong...  x slesa betul ade bau2 mcm ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2019 10:42 PM From the mobile phone | Show all posts
nuril86 replied at 20-4-2019 11:51 AM
baru je lepas cabut gg... mse cabut tu doktor agak ganaz sketla sbb cabut geraham ats... lepas cabut ...

Saya xde la bau busuk ke... Cume keluar nanah...last2 g klinik gomen die cuci inject gusi 3 ke 2 kali ntah ngan saline.. Lpstu ptg yrus dh keras.. Xde lembik2 dah gusi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2019 08:58 AM From the mobile phone | Show all posts
komkom_2 replied at 20-4-2019 02:42 PM
Saya xde la bau busuk ke... Cume keluar nanah...last2 g klinik gomen die cuci inject gusi 3 ke 2 k ...

bru lepas jahit gusi semalam.. doktor kate ade komplikasi... ni dia bg antibiotik kne habiskan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-4-2019 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts
nuril86 replied at 21-4-2019 08:58 AM
bru lepas jahit gusi semalam.. doktor kate ade komplikasi... ni dia bg antibiotik kne habiskan

Ok la... Xde la menderita dah..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.095526s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list