CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 4438|Reply: 32

Gara-Gara 'I Was Here', Gunung Kinabalu Habis Dicemari Sampah Pendaki

[Copy link]
Post time 20-3-2019 11:55 AM | Show all posts |Read mode
Gunung Kinabalu yang dikenali dengan ketinggian 4095 meter sememangnya kebanggaan negara kita kerana menjadi salah satu puncak tertinggi di Asia Tenggara. Selain daripada menjadi tumpuan para pendaki, gunung itu juga terkenal kerana menjadi salah satu simbol kepercayaan dan kebudayaan suku kaum tempatan negeri Sabah.



Kredit foto: Carian Google



Menurut kepercayaan suku kaum itu, Gunung Kinabalu menjadi tempat bersemadinya roh nenek moyang mereka yang telah lama mati. Sebab itulah suku tempatan mempunyai banyak pantang larang sebelum membuat pendakian termasuk menjaga kebersihan dan kesucian gunung tersebut.



Kredit foto: Carian Google



Empat tahun dahulu, beberapa orang pelancong yang telah berbogel di puncak Gunung Kinabalu telah dikenakan tindakan termasuk penjara dan denda kerana melanggar peraturan. Bagaimanapun, rupanya kejadian itu tidak dijadikan pengajaran oleh pelawat lain kerana baru-baru ini seorang pendaki bernama Wilson telah berkongsi beberapa gambar-gambar sampah sarap yang ditinggalkan di puncak gunung itu.





Kredit foto: Facebook



Apa yang menyedihkan perbuatan itu dikatakan kemungkinan dilakukan oleh pendaki tempatan. Kelihatan beberapa coretan dengan kata-kata 'Angel Allen Was Here', 'Tee Qayra Was Here' dan beberapa lagi nama lain.









Kredit foto: Facebook



Ramai netizen yang membaca perkongsian Wilson merasa sedih kerana pendaki-pendaki tersebut tidak mematuhi arahan untuk menjaga kebersihan di puncak Kinabalu.




Ada juga yang menyarankan supaya laporan dibuat supaya nama-nama di atas kertas itu boleh disemak di buku pendaftaran pendaki.







Kredit foto: Facebook



Yang pasti, perbuatan ini bukan sahaja melanggar adat dan pantang larang penduduk tempatan, tetapi juga mencemarkan kawasan yang diiktiraf sebagai Tapak Warisan Dunia ini.




Semoga para pendaki lebih peka terhadap perkara ini di masa depan. -CARI

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Naik atas tu kan berguide. Guide pun kena sergahla set2 kaki sepah ni
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 12:05 PM | Show all posts
ee rasa mcm nak lempang la org2 yg suka2 je tinggalkan sampah kat tmpt2 dia org daki. tak kira kat mana pun. be responsible tu alam sekitar boleh tak? mak bapak dia org ni tak ajar ke apa?
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 12:06 PM | Show all posts
Ada bagusnya juga agar guide menegur perbuatan mereka tu atau kenakan denda buat mereka yang melakukannya
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Sama spesies dgn yg tengok youtube dan komen “Siapa tengok video ni tahun 2043 sila loike” tapi versi sampah fizikal ni lebih pundek
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Sama spesies dgn yg tengok youtube dan komen “Siapa tengok video ni tahun 2043 sila loike” tapi versi sampah fizikal ni lebih pundek
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Habislah bobohizan mengamok.
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 12:34 PM | Show all posts
aduihhh dah menulis bergambar kertas was here was here tu, simpan la kertas tu dalam bag, ini di buang lak merata-rata... dasar iblis....
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Semlm baca 10 jenis org yg Tak layak hidup di dunia ni, so boleh gak masukkan yg ni
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 12:40 PM | Show all posts
lain kali tempah le sepanduk cantik2 sikit...nak di pacak kat situ...ni takat tulis kat kertas ...pastu buang rata2....
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 12:43 PM | Show all posts
tolonglah jaga adab tu ..hormatilah tmpt tu..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-3-2019 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Ini trend remaja masa kini kan? I wasz here kononnya...
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Aik, ketinggian rasmi Gunung Kinabalu dah kurang ke? 4095m? Bkn dulu 4101m ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-3-2019 12:58 PM | Show all posts
axl_bach replied at 20-3-2019 12:53 PM
Aik, ketinggian rasmi Gunung Kinabalu dah kurang ke? 4095m? Bkn dulu 4101m ke?

Dah turun 4095m, latest technology punya equipment

Masa 4101m tu pengiraan guna kaedah lama
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Sang_Pencinta replied at 20-3-2019 12:58 PM
Dah turun 4095m, latest technology punya equipment

Masa 4101m tu pengiraan guna kaedah lama

Owh, so mmg btollah official height dah dikurangkan......igt artikel ni typo ke apa....

Owh guna tech baru ke, bkn sbb highest point dh kurang pasal gempa aritu?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-3-2019 01:16 PM | Show all posts
axl_bach replied at 20-3-2019 01:12 PM
Owh, so mmg btollah official height dah dikurangkan......igt artikel ni typo ke apa....

Owh gun ...

Bukan kot

Ketinggian baru ni diumum 1997 mcm tu lama sebelum gempa

Pengukuran guna satelite technology
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Sang_Pencinta replied at 20-3-2019 01:16 PM
Bukan kot

Ketinggian baru ni diumum 1997 mcm tu lama sebelum gempa

Dah lama rupanya since 1997....ok tq bro
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 02:17 PM | Show all posts
tulis atas kertas pastu ambik gambar post dalam ig ke? gigih betul siap bawak kertas, pastu main tinggal camtu je
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 03:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Masuk tempat orang..bawak otak.. bukan pisau.. (tinggal sampah)
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2019 03:43 PM | Show all posts
neraka lah tempat mereka
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-5-2022 03:01 AM GMT+8 , Processed in 0.090699 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list